Dodaj do ulubionych

Kolejny sukces Stellantis!

22.07.26, 20:21
Właśnie zamykają fabrykę silników spalinowych w Douvrin (Francja).
To dziwne, bo pochodzący z niej silnik 4 razy z rządu zdobywał laur "International Engine of the Year" w swojej kategorii pojemności (1,0 do 1,4 l). Wyprodukowano tych zdobywających nagrody silników jakieś 50 milionów w samym Douvrin! (popełniano je też w jeszcze jednym zakładzie)
Trochę ponad 300 osób udało się znaleźć zatrudnienie przy produkcji bateryjek, w pobliskiej montowni akumulatorów dla EV, też należącej do S*tlantis.
Reszta na bruk.

So long Purezdech!
Tęsknić będą chyba tylko mechanicy 😂
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Kolejny sukces Stellantis! 22.07.26, 20:36
      I bardzo dobrze. Państwo francuskie ma chora skłonność do podtrzymywania w nieskończoność zdychających biznesow za pomocą rzadowych kroplówek. Dobrze ze ktos sie rozsadnie zachował.
      • qqbek Re: Kolejny sukces Stellantis! 22.07.26, 22:35
        trypel napisał:

> I bardzo dobrze. Państwo francuskie ma chora skłonność do podtrzymywania w nies
        > kończoność zdychających biznesow za pomocą rzadowych kroplówek. Dobrze ze ktos
        > sie rozsadnie zachował.

Patrząc na skalę sukcesu "silnika roku" myślę, że po prostu nie było innego wyjścia.
    • engine8t Re: Kolejny sukces Stellantis! 22.07.26, 21:04
      "Reszta na Bruk" brzmi bardzo niemilo i tak :socjalistycznie" jak to imerialista traaktuje ludzi..a przeciez nikt nikogo z dnia na dzien na bruk nie wywala i nikt nie podaje warunkow zwolnienia?

Od ok roku bylo wiadomo ze ta fabryka byla planowiana do zamkniecia wiec ludzi mile duzo czasu aby sobie poszukac rozwiazan alternatywnych.? No i zamykja chyba dopiero w Pazdzierniku?
      • trypel Re: Kolejny sukces Stellantis! 22.07.26, 21:15
        Jakich rozwiazan alternatywnych jesli we Francji najlepszym możliwym rozwiązaniem jest bycie ofiarą zwolnienia grupowego :)
        W normalnym kraju jak człowiek wie ze firma w jakiej pracuje kiepsko przedzie to rozgląda sie za inna poki ma czas. Tam trzyma kciuki i modli sie o zwolnienie grupowe :)
        • jackk3 Re: Kolejny sukces Stellantis! 24.07.26, 02:02
          Francuzom nie można ufać. Właśnie doszły do mnie nowe pedaly bo w starych po 9-ciu latach poszły łożyska pomimo że ceramiczne. Miały ważyć 190g za dwa a waza 199g!!! Chyba odeślę. Na domiar złego jeden jest cięższy od drugiego o całe 2g. Skandal. Dowody francuskiego partactwa poniżej.,.
          • jackk3 Re: Kolejny sukces Stellantis! 24.07.26, 02:03
            Oczywiście jaja sobie robię… dla mnie made in France to w dalszym ciągu coś.
          • engine8t Re: Kolejny sukces Stellantis! 24.07.26, 02:45
            jackk3 napisał:

> Francuzom nie można ufać. Właśnie doszły do mnie nowe pedaly bo w starych po 9-
            > ciu latach poszły łożyska pomimo że ceramiczne. Miały ważyć 190g za dwa a waza
            > 199g!!! Chyba odeślę. Na domiar złego jeden jest cięższy od drugiego o całe 2g.
            > Skandal. Dowody francuskiego partactwa poniżej.,.

Moje Speedplay Lollipop - developed and made in San Diego waza 195 gramow :)
            • jackk3 Re: Kolejny sukces Stellantis! 24.07.26, 02:57
              engine8t napisał:

> jackk3 napisał:
              >
              > > Francuzom nie można ufać. Właśnie doszły do mnie nowe pedaly bo w starych
              > po 9-
              > > ciu latach poszły łożyska pomimo że ceramiczne. Miały ważyć 190g za dwa a
              > waza
              > > 199g!!! Chyba odeślę. Na domiar złego jeden jest cięższy od drugiego o ca
              > łe 2g.
              > > Skandal. Dowody francuskiego partactwa poniżej.,.
              >
              > Moje Speedplay Lollipop - developed and made in San Diego waza 195 gramow :)
              Speedplay zacna firma ale na szosie niepopularna (pamietam ze chyba Contador ich używał bo miał pie...a jeśli chodzi o wagę roweru jak ja). To teraz dodaj wagę speedplayow i cleats… ten Loli to na szosę to chyba nie za bardzo ale mogę się mylić…
              • engine8t Re: Kolejny sukces Stellantis! 24.07.26, 03:13
                Pisza ze caly zestaw to 232g Cleats sa plaskie wiec latwe do chodzenia
                www.ebay.com/itm/387625504946

Ja je uzywalem jak jezdzilem bo byly wygodne. Raz ze plaskie cleats, pedly sa symetrryczne wiec sie wpina latwo a do tego but/noga moze sie horyzontalni obrcac o kilka stopni.
                • jackk3 Re: Kolejny sukces Stellantis! 24.07.26, 03:25
                  No nie to nie jest poważny link…
                  www.bikeradar.com/advice/buyers-guides/best-road-bike-pedals
                  Tu masz czego się używa na szosie. To że się chodzi wygodnie jest najmniej ważne. Najważniejsza jest platforma kontaktu cleats i pedala, jak trzymają (im mocniej tym lepiej), progresja tzw. Float ( jak ci noga lata w lewo i prawo bez oporu to wcale nie jest dobre), dwustronnosc na szosie nie ma znaczenia, jeszcze tzw. Q-factor itd…itp..
            • engine8t Re: Kolejny sukces Stellantis! 24.07.26, 03:05
              Moje sa stare. Nowe waza 60g /para
              • jackk3 Re: Kolejny sukces Stellantis! 24.07.26, 03:07
                engine8t napisał:

> Moje sa stare. Nowe waza 60g /para
                Ostatnim razem jak się przyglądałem Speedplay to chyba było to co najmniej 10 lat temu… tak ze jestem zielony jjei chodzi o tą firmę. Daj linka bo mi się nie chce wierzyć…
                • engine8t Re: Kolejny sukces Stellantis! 24.07.26, 03:17
                  jackk3 napisał:

> engine8t napisał:
                  >
                  > > Moje sa stare. Nowe waza 60g /para
                  > Ostatnim razem jak się przyglądałem Speedplay to chyba było to co najmniej 10 l
                  > at temu… tak ze jestem zielony jjei chodzi o tą firmę. Daj linka bo mi się nie
                  > chce wierzyć…

No te strsze to jak pisalem para tylko pedlow wazy blisko 200g i takie ma dwie pary bo mialem je na dwoch rowerch - jeden gorski a drugi szosowy.
                  Ale od kilku lat rower gorski oddany a szosowy sobie wisi :)
                  A mialem je jedynie dlatego ze jedna para/set przyszla w pakiecie od konstruktora roweru.
                  • jackk3 Re: Kolejny sukces Stellantis! 24.07.26, 04:09
                    Poszukałem w necie… Speedplay został przejęty przez Wahoo. Chyba już nie produkują tych pedalow które masz.
                    ca.wahoofitness.com/devices/pedals/view-all
                    Tak to wygląda dzisiaj . Najlżejsze Nano to 168g za bagatela 700$ plus 100-140g cleats. Look 195g (zmierzyłem na wadze na listy) i cleats tylko 30g . Także tutaj Francja-USA 1:0😀. A na poważnie to zapomniałem o super zalecie Speedplay (tak było dawniej) że ten tzw. stack czyli odstęp między górną pow. pedala a podeszwa buta był najmniejszy (w związku z tym tzw. Cornering clearance był większy). Dzisiaj pewno to się zmieniło bo Look też to zmienił (przeszli z systemu Delta, jeszcze z czasów Lemonda na Keo). No i gwarancja - Look 3 lata vs Speedplay 1 rok (Wahoo???).
          • trypel Re: Kolejny sukces Stellantis! 24.07.26, 06:51
            jackk3 napisał:

> Francuzom nie można ufać.

Wiem ze ty sobie jaja robisz ale napisales dokladnie jak jest
            Jestem w 3 branży w której sa jakies przepisy UE ktore obowiazuja na terenie calej UE ale we Francji one sa "bardziej". Tak zeby producentom spoza Francji zycie utrudnić i wykopać ich z rynku. I jakos oni moga. Ale niech ktos sprobuje zrobic to samo u siebie to beda najgłośniej drzeć morde.
      • tbernard Re: Kolejny sukces Stellantis! 22.07.26, 21:17
        Ponadto Francja jako kraj kapitalistyczny da bezrobotnym zapomogę dzięki której można będzie żyć na przyzwoitym poziomie.
      • qqbek Re: Kolejny sukces Stellantis! 22.07.26, 22:36
        engine8t napisał:

> No i zamykja chy
        > ba dopiero w Pazdzierniku?

No właśnie "dopiero".
        Gdyby toto zamknęli najpóźniej w 2019, to może koncern Stellantis nie miałby teraz takich problemów.
    • humorysta Re: Kolejny sukces Stellantis! 26.07.26, 08:45
      Pisałem o tym wielokrotnie- Stellantis jako koncern samochodowy -w zasadzie jest już bankrutem. To tylko kwestia nieodległego czasu.Bedzie zwalniał ludzi, zamykał fabryki i wpuszczał Chinczyków, żeby produkowali swoja tandetę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka