Dodaj do ulubionych

Czemu nadużywane są tylne światła przeciwmgłowe

07.05.02, 15:05
Jeżdżę sporo i permanentnie widzę jakiegoś gościa, który pomimo dobrych
warunków atmosferycznych ma zapalone te że właśnie światła.... Mnie to zawsze
przeszkadza, bo w pierwszej chwili biorę za światła stop, dłuższa jazda za kimś
takim jest dla mnie także bardzo męcząca.
jaki cel przyświeca takiemu człowiekowi?

Pozdrawiam,
vwdoka
Obserwuj wątek
    • Gość: cc Re: Czemu nadużywane są tylne światła przeciwmgłowe IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.02, 16:12
      1. albo są zesprzęglone z przednimi i świeci nimi, żeby pokazać innym że je
      ma ;-))
      2. albo uważa, że na p-mgielnych lepiej go widać i nikt mu nieproszony w d...
      nie wjedzie ;-))

Mnie bardziej wnerwiają ci, co świecą p-mgielnymi przednimi w nocy bez powodu,
      ale ci świecący tylnymi np. czekając na pociąg na przejeździe to też nieźli
      popaprańcy.
      • Gość: Michal Re: Czemu nadużywane są tylne światła przeciwmgłowe IP: *.telia.com 07.05.02, 16:39
        Ten problem bardzo szybko wyeleminowano w Niemczech w latach 80-tych.Jazda na
        mgielniakach podczas deszcu kosztowala 200DM.Wydaje mi sie ze Policja >>Polska
        w ten sam sposob mogla by sie tego problemu pozbyc.
        Problem wynika z niewiedzy uzytkownika ,kiedy wolno uzywac te
        swiatlo?.Odpowiadam --
        • Gość: Piotr Re: Czemu nadużywane są tylne światła przeciwmgłowe IP: *.eurx.dupont.com 08.05.02, 11:25
          Gość portalu: Michal napisał(a):

> Ten problem bardzo szybko wyeleminowano w Niemczech w latach 80-tych.Jazda na
          > mgielniakach podczas deszcu kosztowala 200DM.Wydaje mi sie ze Policja Polska
          > w ten sam sposob mogla by sie tego problemu pozbyc.

Niestety, jezdza caly czas na p-mgielnych podczas deszczu (to samo w Austrii i
          Belgii). Chociaz w czasie duzej ulewy (lub sniezycy) to pomaga. Nie wolno jednak
          zapomniec o wylaczeniu p-m "po".

> Problem wynika z niewiedzy uzytkownika ,kiedy wolno uzywac te swiatlo?

"tego swiatla". Prawidlowy jest Dopelniacz, nie Biernik... (sorry, nie moglem sie
          powstrzymac) Ale wracamy do tematu:

> Odpowiadam --
      • Gość: piotras Re: Czemu nadużywane są tylne światła przeciwmgłowe IP: *.dialog.net.pl / *.lubin.dialog.net.pl 08.05.02, 00:37
        Gość portalu: cc napisał(a):

> 1. albo są zesprzęglone z przednimi i świeci nimi, żeby pokazać innym że je
        > ma ;-))

To w Polonezach była kiedyś taka moda.

> 2. albo uważa, że na p-mgielnych lepiej go widać i nikt mu nieproszony w d...
        > nie wjedzie ;-))

To mi zawsze podnosi ciśnienie.Staram się wyprzedzić takiego gostka i wtedy też
        włączam p-mgielne.Niech wie jak to miło jak coś daje po oczach.

>
        > Mnie bardziej wnerwiają ci, co świecą p-mgielnymi przednimi w nocy bez powodu,

Ha!
        To ja tobie podnoszę ciśnienie!
        Odkąd uratowałem życie paru debilom-cyklistom (o pijaczkach nie wspomnę),którzy
        jeżdżą w nocy bez świateł zawsze je włączam.
        Jeżeli będziesz jechał przede mną a moje światła będą cię razić, włącz tylne p-
        mgielne.Domyślę się o co chodzi!

• Gość: Misiek Re: Czemu nadużywane są tylne światła przeciwmgłowe IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 08.05.02, 01:21
          W Skandynawii bardzo często auta jeżdżą na światłach przeciwmgielnych przednich
          oprócz mijania. Jakoś to nikomu nie przeszkadza, a pobocze jest o wiele lepiej
          oświetlone i widoczne także dla kierowcy jadącego z przeciwka. W Polsce jest to
          jednak zabronione (z wyj. ogranicznej przejrzystości powietrza), wcale nie
          jestem pewien czy słusznie. Z drugiej strony u nas światła te b. często są źle
          ustawione i dlatego tak oślepiają.
          Pzdr.
    • Gość: Marek Re: Czemu nadużywane są tylne światła przeciwmgłowe IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 07.05.02, 16:42
      W USA ten problem nie wystepuje- samochody nie maja swiatel przecwmgielnych
      tylnych. A jak sie jakis spotka co je ma (niektore modele Merca i BMW) to ma na
      100% je wlaczone. Jeszcze gorzej jest z przednimi przeciwmgielnymi. Wszyscy
      (wlacznie ze mna) maja je stale wlaczone. Po co? Moze dlatego ze samochod
      ladniej wyglada jak mu sie cztery oczka swieca?
      • Gość: Michal Re: Czemu nadużywane są tylne światła przeciwmgłowe IP: *.telia.com 07.05.02, 16:49
        Zgadza sie Marku.W moim aucie ich nie znalazlem i sie doczytalem ze takowe sa
        zabronione.Pzdr.Michal
      • Gość: Misiek Re: Czemu nadużywane są tylne światła przeciwmgłowe IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 08.05.02, 01:56
        Co do tylnych św. przeciwmgielnych w Mercach, BMW, VW, Volvo, Saabach, to w
        Stanach świecą się zawsze, ale żarówki w nich są takie jak w pozycyjnych - w
        praktyce są to dodatkowe światła pozycyjne, bardzo częste w tamtejszysh autach.
        Pzdr.
    • Gość: Wladek ja ich czasem uzywam, gdy gosc z tylu nie chce IP: 193.102.59.* 08.05.02, 13:31
      prztelaczyc swiatel na mijania, tylko swieci mi w oczy
    • Gość: Hiszpan Re: Czemu nadużywane są tylne światła przeciwmgłowe IP: 213.25.43.* 08.05.02, 16:32
      Mnie osobiście też strasznie wq... tacy debile co jeżdżą przez 24 h / dobe z
      włączonymi przeciwmgielnymi niezależnie od warunków pogodowych...
      Jakoś tak dziwnie się dzieje że na widok takiego cymbała odruchowo włączam
      drogowe ale nie za wcześnie aby ten nie mógł mi także po oczkach poświecić
      drogowymi...
      on ma mgłę przed oczami to ja mam strasznie ciemno i jesteśmy kwita...
      Kolega ma w aucie dalekosiężne reflektorki Hella takie ze 20 cm średnicy one
      działaja jeszcze lepiej! (zawsze daja do myślenia kierowcy "bolidu" jadącego na
      przeciwmgielnych...)
      PZDR
      • vwdoka Re: Czemu nadużywane są tylne światła przeciwmgłowe 08.05.02, 16:55
        Gość portalu: Hiszpan napisał(a):

> Mnie osobiście też strasznie wq... tacy debile co jeżdżą przez 24 h / dobe z
        > włączonymi przeciwmgielnymi niezależnie od warunków pogodowych...
        > Jakoś tak dziwnie się dzieje że na widok takiego cymbała odruchowo włączam
        > drogowe ale nie za wcześnie aby ten nie mógł mi także po oczkach poświecić
        > drogowymi...
        > on ma mgłę przed oczami to ja mam strasznie ciemno i jesteśmy kwita...
        > Kolega ma w aucie dalekosiężne reflektorki Hella takie ze 20 cm średnicy one
        > działaja jeszcze lepiej! (zawsze daja do myślenia kierowcy "bolidu" jadącego na
        >
        > przeciwmgielnych...)
        > PZDR

A czy on CIebie oślepia?
        A jak zjedzie przed Ciebie to co wtedy?
        vwdoka
        • Gość: Hiszpan Re: Czemu nadużywane są tylne światła przeciwmgłowe IP: 213.25.43.* 08.05.02, 16:57
          moze niezbyt wyrażnie się wyraziłem ale stosuje tą "metodę" na kolesiów
          jadących z naprzeciwka np w nocy lub podczas deszczu itp..
          w polonezach i innego typu wynalazkach żadko kiedy przeciwmgielne świecą tak by
          nie razić...
          • vwdoka Re: Czemu nadużywane są tylne światła przeciwmgłowe 08.05.02, 17:05
            Gość portalu: Hiszpan napisał(a):

> moze niezbyt wyrażnie się wyraziłem ale stosuje tą "metodę" na kolesiów
            > jadących z naprzeciwka np w nocy lub podczas deszczu itp..
            > w polonezach i innego typu wynalazkach żadko kiedy przeciwmgielne świecą tak by
            >
            > nie razić...

Więc ja Ci powiem, iż wieczorową czy nocną porą często włączam p-mglowe przednie
            poza obszarem zabudowanym, by lepiej widzieć pobocze...
            Natomiast jeden mój kumpel w takim jak Twój wypadku stosowal taki manewr iż
            wjeżdżaj w takiego oślepiacza... a ma Suburbana z '79 roku, z baaaaardzo
            solidnymi rurami na kangury.... Radzę Ci z dobrego serca, bądź czujny....
            Niezależnie od tego nie działasz odruchowo, skoro wiesz, że nie zdąży Ci oddać i
            prowokujesz niebezpieczną sytuację. I jaklby co, to Ty jesteś winny. Sprawdzone!

Pozdrawiam,
            vwdoka

• Gość: młody dlaczego? IP: *.pl 08.05.02, 17:14
      Dlatego że jak ktoś jest debilem poza autem to w samochodzie często też mu
      rozumu nie przebywa.
      A jak ktoś jest w miarę rozsądny poza atuem to nie jest powiedziane że
      przekłada się jego intelekt na zachowanie w samochodzie.

pozdrawiam
    • Gość: black Re: Czemu nadużywane są tylne światła przeciwmgłowe IP: 213.76.59.* 08.05.02, 19:26
      Takie złamasy widza tylko siebie a na reszte leją... Uważam, że to kolejna
      forma odreagowania kompleksów przez kołków. Przez wiele lat w szkole to on byl
      najglupszy a teraz to patrzcie - JEZDEM SE PANISKO OCH JAKI JESTEM JAK LASKI NA
      MNIE LECĄ ( a jakże takie same kretynki ) I ZNAM JEDNEGO DEALERA NARKOTYKÓW
      ( no jasne u takich debili z rynsztoka to dopiero nobilituje - on zna "ważnego"
      w jego pojebanym świecie człowieka. Jakby mu ten "ważny" na łeb nasrał to by
      przed tym gównem bił pokłony )
    • gosia_bb3 Re: Czemu nadużywane są tylne światła przeciwmgłowe 08.05.02, 19:44
      Faktycznie jest to dość wkurzające, chociaż mnie osobiście bardziej rażą
      światła xenonowe - one dopiero oślepiają!
      • is300 Re: Czemu nadużywane są tylne światła przeciwmgłowe 08.05.02, 20:00
        gosia_bb3 napisał(a):

> Faktycznie jest to dość wkurzające, chociaż mnie osobiście bardziej rażą
        > światła xenonowe - one dopiero oślepiają!

Wiem Xenon wkurza, jest spoko jak sie je ma w swojm aucie, widocznosc jest nie
        do poruwnania.
        Fakt jest ze w Stanach duzo ludzi jezdzi na przeciwmglowych, naprawde to one nie
        sa przeciwmglowe bo swieca normalnie jak zwykle reflektory, nie sa zulte.
        Jednak ludzie twierdza ze sa przeciwmglowe, nie czesto sie widzi kogosc z
        zultymi. Sam lubie jezdzic na tych swiatlach bo dobrze podswietlaja mi droge od
        dolu.
        PZDW i przepraszam wszystkich kierowcow w Stanach ktorych moj Xenon oslepia.
      • Gość: cc Re: Czemu xenony IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.02, 21:18
        Oślepiają jak w latach 80-tych nowe halogeny. Jedyny sposób - nie patrz na nie!
        To tak jakby zapytać "dlaczego słońce oślepia"? Jak widzę ksenony z przeciwka,
        nie patrzę na nie i spoko.
        W sumie mniej wqrzają niż źle ustawione drogowe, pozycyjne czy p-mgielne.
        • Gość: Marcin Re: Czemu xenony IP: 195.94.222.* 16.05.02, 11:03
          > W sumie mniej wqrzają niż źle ustawione drogowe, pozycyjne czy p-mgielne.
          Zgadza sie!
          Ksenony sa bardzo dobrym rozwiazaniem. Widocznosc jest rewelacyjna, szczegolnie
          kontrast. Poza tym jadac na ksenonach nie raza Cie inne swiatla (przed Toba jest
          bardzo jasno i nie ma efektu oslepiania nawet przez zle ustawione swiatla).
          Jezdzilem bardzo duzo na ksenonach. Niestety w swoim samochodzie ich nie mam, a
          szkoda... jak sie jezdzi duzo poza miastem, to bardzo sie przydaja. Jest jednak
          nadzieja: ceny tych urzadzen spadaja, wiec byc moze niedlugo beda ogolnie
          dostepne.
          Jesli chodzi o oslepianie ksenonami, to uwazam, ze powoduja je glownie
          reflektory, ktore nie sa wyposazone w automatyczny uklad poziomowania. To jest
          teraz standardem i jest nawet obowiazkowe przy homologacji samochodu. Nie jestem
          pewien, ale pierwsze samochody opla i audi nie mialy chyba takich ukladow?
          Poza tym jest mnostwo samochodow sciagnietych z USA i Kanady (glownie bmw i
          mercedes), ktore mialy standardowe reflektory, a do ktorych zamontowano w Polsce
          ksenony (oczywiscie bez ukladow samopowiomujacych). Reflektory w samochodach
          sprzedawanych na rynkach amerykanskich nadaje sie wylacznie do jazdy po
          autostradzie (najlepiej oswietlonej), dlatego tez pewnie duzo ludzi zmienia je na
          ksenony.
          Pozdrawiam,
          Marcin
    • Gość: Krzysiek Re: Czemu nadużywane są przednie światła przeciwmg IP: *.ausys.se / 172.17.139.* 08.05.02, 20:01
      Przednie tez!
      • vwdoka Re: Czemu nadużywane są przednie światła przeciwmg 10.05.02, 10:38
        Gość portalu: Krzysiek napisał(a):

> Przednie tez!

Ale tylko wtedy gdy są źle ustawione, a tylne zawsze niepotrzebnie włączone.

vwdoka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka