Dodaj do ulubionych

OT - kącik kulinarny - Char Siu

24.09.26, 14:36
Przypadkiem w Action kupilem zajebistą pastę chili z orzeszkami (soad tam taki wynalazek za 10 zł - nie mam pojęcia).

Jest tak dobra, że zremy już drugi słoik... Pomyslalem, ze sie z wami podzielę pomyslem, bo char siu (my lubimy kuchnie a'la azjatycka) wychodzi zajebiscie:

Przepis:

Składniki:

Mięso: ok. 600-800 g karkówki lub schabu (pokrojonego w długie, niezbyt grube pasy).

Składniki marynaty char siu:

2 łyżki sosu hoisin

1 łyżka sosu sojowego jasnego

1 łyżka sosu sojowego ciemnego

2 łyżki miodu lub brązowego cukru

1 łyżka wina ryżowego (opcjonalnie)

2 ząbki czosnku (posiekane lub przeciśnięte przez praskę)

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

Dodatek z załączonego zdjęcia: 1–2 łyżki chili oleju z orzeszkami ziemnymi (dodane do marynaty dla podkręcenia ostrości i głębokiego, chrupiącego posmaku).

Przygotowanie krok po kroku:

Przygotowanie marynaty: W misce wymieszaj sos hoisin, oba sosy sojowe, miód (lub cukier), wino ryżowe, czosnek, imbir oraz wyrazisty olej chili z orzeszkami ziemnymi.

Marynowanie mięsa: Oczyszczone pasy mięsa włóż do szczelnego pojemnika lub woreczka strunowego, zalej marynatą, dokładnie natrzyj i schowaj do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc).

Rozgrzanie piekarnika: Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową i połóż na niej kratkę (dzięki temu tłuszcz będzie topił się w dół, a mięso ładnie się przypiecze).

Pieczenie: Wyjmij mięso z marynaty (zachowaj resztę płynu) i ułóż na kratce. Piecz przez około 30-35 minut.

Glazurowanie: W połowie czasu pieczenia (po około 15 minutach) posmaruj mięso odłożoną wcześniej marynatą za pomocą pędzelka, aby uzyskać lśniącą, karmelową skórkę.

Serwowanie: Po upieczeniu odczekaj 5 minut, pokrój mięso w poprzek włókien na cienkie plastry i podawaj z ryżem oraz ulubionymi warzywami.

Wskazówka: Chrupiące kawałki chili i orzeszków z oleju ze słoika możesz zebrać i posypać nimi gotowe mięso przed podaniem, aby dodać potrawie wyjątkowej chrupkości!

Wlasnie jem tak zrobiny schabik. z ryzem.. - booooosze jaki to dobre.
Obserwuj wątek
    • jackk3 Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 24.09.26, 16:54
      Schab się tak średnio nadaje - wg mnie za chudy. W tej marynacie brakuje paru składników.
      m.youtube.com/watch?v=By7NwdKdxpE&t=4s&pp=2AEEkAIB&ra=m
      • wislok1 Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 24.09.26, 18:57
        Kwestia gustu

Lubie kuchnie chinska, nie lubie indyjskiej

Zapachy mnie przerazaja w indyjskiej

• galtomone Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 25.09.26, 08:12
        jackk3 napisał:

> Schab się tak średnio nadaje - wg mnie za chudy. W tej marynacie brakuje paru s
        > kładników.
        > m.youtube.com/watch?v=By7NwdKdxpE&t=4s&pp=2AEEkAIB&ra=m

1. Napisz, czego brakuje - jak z każdym przepisem, są różne wersje zapewne… - nie chce mi sie ogladac
        2. Pamiętaj, że nie wszystko w PL da się łatwo kupić. Z rzeczy wymienionych mamy w sklepach wszystko.
        3. Wczoraj robiłem 1.6kg schabu w rękawie - wyszedł super soczysty - PYYYCHA!
        • jackk3 Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 25.09.26, 20:34
          5-spice chińska przyprawa (unikalna w smaku, warto mieć bo występuje w wielu przepisach), melasa (niby cukier ale nie to samo) i taki roztwór zagęszczonego cukru - maltose (to do bejcowania na końcu ale można to zastąpić miodem?). Acha jeszcze jest olej sezamowy (unikalny i wyrazisty smak). Na tym wideo to wszystko jest od 3 min…Chińczycy jeszcze używają specjalnego barwnika do tego czerwonego koloru.
          • galtomone Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 25.09.26, 20:40
            Fakt, 5 smaków mam i dodałem bo robi tło i miód też dodawałem.
            Do tego oleju sezamowego nie dodawałem.

Tu można robić sporo wariacji.

To chilli to podstawa, bo to ciężko zrobić w domu na poczekaniu
            • jackk3 Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 25.09.26, 20:56
              Tego chilli (jest tego od groma w setkach odmian) nikt nie robi. Nawet w knajpach idzie ze słoika. U nas nawet w normalnych sklepach całe sekcje z azjatyckimi dodatkami a jak się pójdzie do dużych dla Azjatów to nie wiadomo co wybrać…
              • galtomone Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 26.09.26, 06:48
                jackk3 napisał:

> Tego chilli (jest tego od groma w setkach odmian) nikt nie robi.

Jest, ale nie w PL.

U nas kupno pak choi np to wcale nie jest oczywista sprawa.

W Lidlach/Biedronack (poza "akcjami") oleju z prazonego sezamu nie kupisz.
                Wielu marynat tez nie...

W UK to nawet gotowe miesa kupowalem, typu kaczka.

Takze... wielu rzeczy nie da sie u nas zrobic, bo nie ma skladnikow dostepnych.
    • nousecomplaining Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 24.09.26, 18:07
      > w Action
      W Action? To tam sprzedają jedzenie?
      • wislok1 Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 24.09.26, 18:59
        Widac sprzedaja

Nie przepadam za tymi sklepami, wiekszosc towarow mnie ani troche nie interesuje..
        ALe aidac zadrzaja sie fajne
      • vogon-jeltz Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 24.09.26, 19:12
        Sprzedają w tych sklepach z chińszczyzną (nie tylko Action, ale różne Dealz i inne takie) nie tyle żarcie jako takie, co często różne dziwne specjały, których gdzie indziej nie uświadczysz, np. Coca-Colę w kilkunastu rodzajach. Dealz to np. jedyny sklep w Polsce, gdzie udało mi się kupić oryginalne brytyjskie chipsy Walkers salt & vinegar - moje ulubione.
        • nousecomplaining Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 24.09.26, 19:36
          Aha. Jakoś mnie te sklepy odrzucają. BTW, skąd ich taka popularność w ostatnich latach? Praktycznie w każdym tzw. centrum handlowym są te actiony i inne pepka, woolworthy itp.
          • wislok1 Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 24.09.26, 19:43
            No i one sa wszedzie, praktycznie w calej UE i nie tylko..

I kazdy sklep jest klonem innego
          • trypel Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 24.09.26, 19:43
            Tanio zaspokajają potrzebe zakupów i dostarczaja endorfiny jak nie masz kasy. Dzieki bardzo dynamicznej zmianie asortymentu przyciągają wciaz tych samych. Masakryczna koncepcja bo celem samym w sobie jest sprzedawanie taniego goowna zeby nie miec problemów z reklamacjami i obsługa klienta.
            Ale widac tego wlasnie szukają ludzie.
            • wislok1 Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 25.09.26, 20:49
              Wlasnie tak to jest
            • vogon-jeltz Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 25.09.26, 21:21
              To jest takie Temu, tylko stacjonarne.
              • trypel Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 25.09.26, 22:01
                O to to
      • galtomone Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 24.09.26, 21:36
        W Action. Nie bywam za często, właściwie to tylko żeby coś dla psa czasem kupić, więc sam byłem zdziwiony
        • donvito52 Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 26.09.26, 18:21
          galtomone napisała:

> W Action. Nie bywam za często, właściwie to tylko żeby coś dla psa czasem kupić
          > , więc sam byłem zdziwiony

Niedawno byłem, kupiłem zestaw skarpetek.
          Rozpakowałem w domu i teleportowały się gdzieś tam ... nie ma ...
          Przypadek ??
          • galtomone Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 28.09.26, 08:02
            Sa w tej przestrzeni....

Małgorzata Kondas - "Wszystkie zagubione przedmioty Spotkanie w przestworzach 7"
    • engine8t Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 24.09.26, 18:28
      Przez moemnt sie zastanwialam czy to forum Auto moto czy eBaba :) Babiejesz pod wplywem nacisku feministek czy bedziesz wychodzil z szafy?
      • bywalec.hoteli Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 24.09.26, 19:24
        engine8t napisał:

> Przez moemnt sie zastanwialam czy to forum Auto moto czy eBaba :) Babiejesz
        > pod wplywem nacisku feministek czy bedziesz wychodzil z szafy?

nie słyszałeś że najlepszymi kucharzami są mężczyźni? ;)

• dziewczynaengina Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 24.09.26, 20:30
          bywalec.hoteli napisał:

> nie słyszałeś że najlepszymi kucharzami są mężczyźni? ;)

Najlepszymi? Nie.
          Najlepiej oplacanymi- tak ;)
      • dziewczynaengina Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 24.09.26, 20:29
        engine8t napisał:

> Przez moemnt sie zastanwialam czy to forum Auto moto czy eBaba :) Babiejesz
        > pod wplywem nacisku feministek czy bedziesz wychodzil z szafy?

I kto to mówi? 😂😂😂
        • engine8t Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 25.09.26, 00:07
          dziewczynaengina napisała:

> engine8t napisał:
          >
          > > Przez moemnt sie zastanwialam czy to forum Auto moto czy eBaba :) Babi
          > ejesz
          > > pod wplywem nacisku feministek czy bedziesz wychodzil z szafy?
          >
          > I kto to mówi? 😂😂😂

A co ci sie nie podoba?
          • dziewczynaengina Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 25.09.26, 09:10
            Przecież ty jesteś ebaba honoris causa ;) ;* Totalnie!
            • engine8t Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 25.09.26, 21:34

> Przecież ty jesteś ebaba honoris causa ;) ;* Totalnie!

A ko go nadal i za jakie osigniecia?
              • boggi_dan Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 25.09.26, 21:40
                engine8t napisał:

> dziewczynaengina napisała:
                >
                > > Przecież ty jesteś ebaba honoris causa ;) ;* Totalnie!
                >
                > A ko go nadal i za jakie osigniecia?
                >
                Tam teraz łatwo złapać bana.
              • dziewczynaengina Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 26.09.26, 08:31
                engine8t napisał:

> A ko go nadal i za jakie osigniecia?

Diabli nadali. Czyli ja ;) I już ty dobrze wiesz, za co :P
    • wislok1 Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 24.09.26, 18:53
      Ciekawy przepis

WIerze, ze jest zaje.iste
      • galtomone Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 25.09.26, 08:14
        Polecam, bo do zrobienia banalnie proste a efekt x 1000 :-)
        • wislok1 Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 25.09.26, 20:50
          Dzieki za przapis

Chinska kuchnie lubie, indyjska mnie odrzuca tymi smierdzacymi zapachami
          • galtomone Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 26.09.26, 06:50
            Indyska tez lubie... ja generalnie lubie kuchnie rozne.

Na razie naj mniej mi wchodza (ale tez malo znam) potrawy z am pod - mialem znajomego kucharza brazylijczyka w UK.

Wszystko bylo na badzie miesa, wszystko bylo jak na moj smak mocno slone...
            Jak polecialem na "wczasy" na domonikane to lokalne zarcie tez w podobnym stylu i jakos bez zachwytu
            • wislok1 Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 27.09.26, 15:59
              Jak smierdzi, to juz nie jest fajne
              • trypel Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 27.09.26, 16:17
                wislok1 napisał:

> Jak smierdzi, to juz nie jest fajne

To jest powod dla ktorego nie wezme brukselki do ust. Śmierdzi obrzydliwie
                • dziewczynaengina Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 27.09.26, 16:28
                  trypel napisał:

> To jest powod dla ktorego nie wezme brukselki do ust. Śmierdzi obrzydliwie

Chyba ty :P
                  Brukselka spoko pachnie, a jeszcze ładniej pachnie po niej mocz. Śmierdzi to wątróbka. Aż naciąga.
                  • trypel Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 27.09.26, 18:37
                    Watrobka z cebulka pachnie jakby sam jezusek do nosa zajrzał.
                    Brukselka wali.
                    • dziewczynaengina Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 27.09.26, 18:51
                      trypel napisał:

> Watrobka z cebulka pachnie jakby sam jezusek do nosa zajrzał.

No, zaraz po tym jak wstał z grobu po 3 dniach :P

A duriana jadłeś?
                      • trypel Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 27.09.26, 19:23
                        No weź. Nie wezme do ust czegoś co śmierdzi (i to moze nawet gorzej od brukselki)
                        • dziewczynaengina Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 27.09.26, 19:33
                          trypel napisał:

> Nie wezme do ust czegoś co śmierdzi

Widzisz, a kobiety muszą 🙄
                          • trypel Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 27.09.26, 19:40
                            Wiem. Zofia lubi brukselke ale je jak ja wyjeżdżam
                            • qqbek Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 27.09.26, 19:43
                              trypel napisał:

> Wiem. Zofia lubi brukselke ale je jak ja wyjeżdżam
                              >

Gdyby moja Zofia lubiła brukselkę, to też bym wyjeżdżał 🤣
                              Z drugiej strony ja lubię fasolkę po bretońsku (sam pichcę) i czasami się to dla mnie kończy nocowaniem na dole, na kanapie 😁
                              • vogon-jeltz Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 27.09.26, 23:33
                                Się wszyscy wuja znacie i dobre rzeczy wam śmierdzą. Otóż nie śmierdzą. Są dobre.
                              • galtomone Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 28.09.26, 08:08
                                Brukselka jest spoko....

Najgorzej to, jak kobieta pali i pije…
                                • trypel Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 28.09.26, 08:10
                                  Brukselkę?
                                  • galtomone Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 28.09.26, 10:17
                                    trypel napisał:

> Brukselkę?
                                    >
                                    Tez
                                • dziewczynaengina Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 28.09.26, 08:13
                                  galtomone napisała:

> Najgorzej to, jak kobieta pali i pije…

Z paleniem rozumiem, bo palacze i palaczki śmierdzą gorzej, niż wątróbka i syrop z cebuli razem wzięte. Ale co złego w piciu??
                                  • qqbek Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 28.09.26, 10:09

> Z paleniem rozumiem, bo palacze i palaczki śmierdzą gorzej, niż wątróbka i syr
                                    > op z cebuli razem wzięte. Ale co złego w piciu??

Co złego w syropie z cebuli?

A co do picia, to z czynności tak powszechnej i popularnej jak oddychanie zrobiło się "be".
                                    To co u boomersów i X-ów było normą, teraz jest "tabu".
                                    Nawet ci z pokolenia Y jakoś rzadziej "dają w palnik" (mój szwagier jest z końcówki "Millenialsów" i jeszcze wódkę pija, ale jest trochę jak dinozaur wśród swoich znajomych).
                                    Późne Y-ki i wczesne Z-ki to jak już jakiś alkohol piją, to jakieś dziwne "wynalazki", drineczki, napoje piwopodobne, a myśl o zimnej pięćdziesiątce wódki przywołuje u nich jakiś koszmar rodzinnego spotkania sprzed lat, a nie automatyczną myśl o tatarze, albo choć chlebie ze smalcem i ogórkiem kiszonym.
                                    • galtomone Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 28.09.26, 10:18
                                      Widzisz... a ja wodki do ust nie biore...

Widac jestem młody duchem
                                      • qqbek Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 28.09.26, 10:22
                                        galtomone napisała:

> Widzisz... a ja wodki do ust nie biore...

Ja to generalnie tylko uroczystości rodzinne, bo średnio mi "pasuje" do innych okazji.
                                        Ale z wódką jest u mnie jak z pacierzem - nie odmawiam.

> Widac jestem młody duchem

Albo stary wątrobą i trzustką ;-)
                                        • galtomone Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 28.09.26, 14:11
                                          qqbek napisał:

> galtomone napisała:
                                          >
                                          > > Widzisz... a ja wodki do ust nie biore...
                                          >
                                          > Ja to generalnie tylko uroczystości rodzinne, bo średnio mi "pasuje" do innych
                                          > okazji.
                                          > Ale z wódką jest u mnie jak z pacierzem - nie odmawiam.

A ja odmawiam, ale tylko wódki.

Obrzydliwe i ostatnio w ustach to chyba 6 lat temu mialem i nie wiecej niz 2 kieliszki.

>
                                          > > Widac jestem młody duchem
                                          >
                                          > Albo stary wątrobą i trzustką ;-)

Bushmills wchodzi aż miło… znów się chłodniej robi, więc po kilku miesiącach przerwy wracam do tanich irlandzkich i właśnie się zorientowałem, że 1,5 tyg. – no… może niecałe 2, sam wypiłem litr… ot tak… wieczorami, po troszce.

na szczescie byla promocja w biedrze i kupilem 2 litry :-)
                                          • vogon-jeltz Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 28.09.26, 14:25
                                            > Bushmills wchodzi aż miło…

Ja ci powiem, że w kwestii rudej wódy na myszach to jestem ekstremalnie bipolarny: albo wyrafinowane single malty, albo chamskie burbony z kukurydzy. Te wszystkie szkockie i irlandzkie blendy, żeby nie wiadomo jak zblendowane, jakoś mi nie wchodzą.
                                            • galtomone Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 28.09.26, 14:51
                                              Szkockie mi sie znudzily - te popularniejsze, na drozsze mnie nie stac.

Burbony troche tez (pije na zmiane z irlndzkimi, w zaleznosci od promocj... ale wole irnalndzkie).

A irlandzkie sa takim toche polaczeniem... nie na kukurydzy ale maja w sobie wiecej slodyczny niz szkockie... a nie maja tego ichniejszego "dymu".

Wiec na male 3 - 4 lyki wieczorem z kostka ludlu lub bez pasuja.

Ale tez wole tani burbon niz srednio droga szkoca od kilku lat juz...
                                            • qqbek Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 28.09.26, 15:46
                                              vogon-jeltz napisał(a):

> > Bushmills wchodzi aż miło…
                                              >
                                              > Ja ci powiem, że w kwestii rudej wódy na myszach to jestem ekstremalnie bipolar
                                              > ny: albo wyrafinowane single malty, albo chamskie burbony z kukurydzy. Te wszys
                                              > tkie szkockie i irlandzkie blendy, żeby nie wiadomo jak zblendowane, jakoś mi n
                                              > ie wchodzą.

Ja Burbonów nie trawię.
                                              Za to z tanich szkockich czasem się Glenfiddich 12 (albo nawet 15 y.o.) gdzieś na promocji trafi, to dwie butelki kupię i na ponad rok sączenia wieczorem przy kominku/na tarasie mam, bo spożycie też nikłe mam.

A wódka?
                                              Weselna/chrzcinowa/na stypie i tak wejdzie. Na święta (jak są u nas) Baczewski wjeżdża, bo mi najlepiej smakuje.
                                              • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 28.09.26, 16:26
                                                Lubię tatar wołowy. A on bez kieliszka wódki nie ma sensu przecież.
                                                • nousecomplaining Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 28.09.26, 18:08
                                                  > Lubię tatar wołowy. A on bez kieliszka wódki nie ma sensu przecież.
                                                  Nieee, no tatar wołowy wchodzi zawsze, bez wódki też. Jak mam fazę, to żrę non stop. Ale jedynie trochę doprawiony, ewentualnie cebulka może być, bez żadnego jajca.
                                                  • trypel Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 28.09.26, 18:14
                                                    Zofia tatara albo metkę tatarska na śniadanie spożywa. Nie wiem czy bedzie chciała wejść w ten kieliszek wódki jako dodatek
                                                  • nousecomplaining Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 28.09.26, 18:36
                                                    > Zofia tatara albo metkę tatarska na śniadanie spożywa.
                                                    Ja toże. No i rano bez wódki. Ale metkę tatarską dobrą to ciężko trafić. W jednym sklepiku zaprzyjaźnionym czasem kupuję "metkę brunszwicką", super jest, nazwa nie wiem skąd.
                                                  • trypel Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 28.09.26, 19:21
                                                    Dino. Zajebista ale sezonowa. Znika kolo czerwca i pojawia sie znow w październiku
                                                  • nousecomplaining Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 28.09.26, 19:37
                                                    > Dino. Zajebista ale sezonowa.
                                                    Ooo, sprawdzę. Ale się nazywa po prostu tatarska? Bo często są też cebulowe.
                                                  • trypel Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 28.09.26, 19:44
                                                    Cebulowa jest caly rok. Tatarska tylko jak chłodno.
                                                    Polska surowa wędzona tez niezla
                                                  • qqbek Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 28.09.26, 19:40
                                                    trypel napisał:

> Dino. Zajebista ale sezonowa. Znika kolo czerwca i pojawia sie znow w październ
                                                    > iku

Ogólnie gdyby nie mięso (ale głównie lada) i właśnie metka, to bym mógł do Dino nie zaglądać... a tak co mi Zofia coś do piczkomatu pod pobliskie Dino zamówi, to i tak wejdę i coś z mięcha kupię.

Mięso (przynajmniej z mojego lokalnego Dino) jest bez konkurencji - a mówię nie tylko o Lidlach/Biedrach/Kaufach/Stokrotkach i innych sieciówkach, ale też o mniejszych sklepach, których się jeszcze trochę uchowało.
                                                  • trypel Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 28.09.26, 19:46
                                                    Bo dino sie narodziło jako siec zbytu dla masarni. A potem poszło dalej.
                                                    Chyba jedyna sieciowka gdzie kości wiedzone sa wedzone a nie malowane
                                                  • nousecomplaining Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 28.09.26, 19:51
                                                    >Bo dino sie narodziło jako siec zbytu dla masarni. A potem poszło dalej. Chyba jedyna sieciowka gdzie kości wiedzone sa wedzone a nie malowane
                                                    No i niech tak zostanie. Kiełbachy na grilla i nie tylko zajebiste też mają, mięso jak pisał qq też prima sort.
                                                  • qqbek Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 28.09.26, 18:16
                                                    nousecomplaining napisał:

> Nieee, no tatar wołowy wchodzi zawsze, bez wódki też. Jak mam fazę, to żrę non
                                                    > stop. Ale jedynie trochę doprawiony, ewentualnie cebulka może być, bez żadnego
                                                    > jajca.

A ja doprawiam dość mocno i obowiązkowo żółtko do tego, cebulka i ogórek kiszony.
                                                    Odkąd pies mi zdechł wywalam białko, tak zawsze miał się kto ze mną "jajeczkiem podzielić".
                                                  • nousecomplaining Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 28.09.26, 18:39
                                                    > A ja doprawiam dość mocno i obowiązkowo żółtko do tego, cebulka i ogórek kiszony.
                                                    No nie, jak dla mnie żółtko zbędne, a ogórek kiszony mi psuje smak mięcha. Chociaż kiszone ogórasy to uwielbiam, ale takie ukiszone fest.
                                              • vogon-jeltz Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 29.09.26, 10:00
                                                > Za to z tanich szkockich czasem się Glenfiddich 12 (albo nawet 15 y.o.) gdzieś na promocji trafi,

Ja mam kolegę, który jest kolekcjonerem - ale nie takim, że kupuje i trzyma w sejfie, tylko też konsumuje i jak trzeba, to poczęstuje (mnie nie stać na takie hobby i szkoda by mi było kasy). I powiem ci, że te wszystkie single z różnych dziwnych destylarenek gdzieś na zapomnianych przez bogów wyspach są prawie bez wyjątków niesamowite - chociaż nie wszystkie są w moim guście, ale oryginalności odmówić im nie sposób. To zupełnie co innego niż masowa produkcja dostępna na półkach w marketach - nawet takie Glenfiddichy.
                                                • qqbek Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 29.09.26, 10:55
                                                  vogon-jeltz napisał(a):

> Ja mam kolegę, który jest kolekcjonerem - ale nie takim, że kupuje i trzyma w s
                                                  > ejfie, tylko też konsumuje i jak trzeba, to poczęstuje (mnie nie stać na takie
                                                  > hobby i szkoda by mi było kasy). I powiem ci, że te wszystkie single z różnych
                                                  > dziwnych destylarenek gdzieś na zapomnianych przez bogów wyspach są prawie bez
                                                  > wyjątków niesamowite - chociaż nie wszystkie są w moim guście, ale oryginalnośc
                                                  > i odmówić im nie sposób. To zupełnie co innego niż masowa produkcja dostępna na
                                                  > półkach w marketach - nawet takie Glenfiddichy.

No mnie też nie stać, żeby kupować z tych "małych" (albo ujmijmy to inaczej - pewnie gdybym kupił, to bym postawił i patrzył się na nią, zamiast wziąć i wypić).
                                                  Dlatego mówię, że lubię tanią szkocką, dostępną w marketach.
                                                  Nie tą najtańszą (z tej najtańszej to czerwonego "Jasia" nawet dotknąć nie potrafię, Ballentine's wypiję - ale bez jakiejś większej satysfakcji), ale jednak tanią.
                                            • nousecomplaining Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 28.09.26, 18:03
                                              > Ja ci powiem, że w kwestii rudej wódy na myszach to jestem ekstremalnie bipolarny
                                              A metaxa? Taka dwunastka spoko jest.
                                    • dziewczynaengina Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 28.09.26, 11:12
                                      qqbek napisał:

> Co złego w syropie z cebuli?

Kocham cebulę pod każdą postacią, z wyjątkiem właśnie syropu. On mi yebie potem starego schorowanego człowieka.

> A co do picia, to z czynności tak powszechnej i popularnej jak oddychanie zrobi
                                      > ło się "be".
                                      > To co u boomersów i X-ów było normą, teraz jest "tabu".
                                      > Nawet ci z pokolenia Y jakoś rzadziej "dają w palnik" (mój szwagier jest z końc
                                      > ówki "Millenialsów" i jeszcze wódkę pija, ale jest trochę jak dinozaur wśród sw
                                      > oich znajomych).
                                      > Późne Y-ki i wczesne Z-ki to jak już jakiś alkohol piją, to jakieś dziwne "wyna
                                      > lazki", drineczki, napoje piwopodobne, a myśl o zimnej pięćdziesiątce wódki prz
                                      > ywołuje u nich jakiś koszmar rodzinnego spotkania sprzed lat, a nie automatyczn
                                      > ą myśl o tatarze, albo choć chlebie ze smalcem i ogórkiem kiszonym.

Ha. Znak czasów, mówisz? No i ok, nowe pokolenia, nowe obyczaje, tak musi być ;)
                                  • galtomone Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 28.09.26, 10:17
                                    kwasowosc zmienia
                  • galtomone Co wy wiecie o smierdzeniu???? 28.09.26, 08:05

> Śmierdzi to wątróbka. Aż naciąga.

Chyba Twoja!
                    Nie znasz sie, na szczescie moja nie jestes.

Moja lubi watrobke i jemy.

Na duriana zapraszam... wtedy pogadamy o smrodzie....
                    • dziewczynaengina Re: Co wy wiecie o smierdzeniu???? 28.09.26, 08:15
                      galtomone napisała:

> dziewczynaengina napisała:
                      >
                      > > Śmierdzi to wątróbka. Aż naciąga.
                      >
                      >
                      > Chyba Twoja!

Bardzo możliwe, ale nie potwierdze, bo nie wąchałam ;)
                      >

> Na duriana zapraszam... wtedy pogadamy o smrodzie....

Zjedzenie duriana mam na liście rzeczy do zrobienia przed śmiercią :)
                      • galtomone Re: Co wy wiecie o smierdzeniu???? 28.09.26, 10:19
                        Miałem nieryjeczność podjąć próbę... zostawiłbym to na koniec...
    • bolo2002 Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 25.09.26, 10:10
      Fajne i pewnie smaczne-tylko jak ja bym miał robić taka pastę-to bym oszalał. 15 lat jadałem w chinskich knajpach i w knajpach z Honk-Kongu/ najlepsi kucharze!/ i był tam taki sos-który pamietam do dziś. Niepowtarzalny i super-i bajecznie tani. Chili, soja i jeszcze jeden składnik, ale nazwy nie pomnę.No , ale my razem z moim psem- wielorasowym europejskim kundlem zajadamy sie -wiesz czym? Chipsy firmy MAXI pt. zielona cebulka-to jest jego pszysmak- egzotyczne nieprawdaż?
    • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 25.09.26, 11:21
      Brzmi dobrze, wysyłam Zofię do Action i spróbuję może jutro wcisnąć to na grilla w formie szaszłyków z karkówki. Dzięki
      • galtomone Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 25.09.26, 20:41
        Daj znać, ale dokup do tego hoisin albo choć słodki sos sojowy.
        I pamiętaj, że cukier na ogniu się szybko pali
        • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 27.09.26, 00:16
          Nieźle to wyszło, dodałem jeszcze łyżkę oleju sezamowego i rybnego, ale 5 smaków gdzieś mi wcieło. Smakowo okazało się, że robię coś b.podobnego, na woku, paski wołowiny, polędwiczek wp lub udek kurczaka, tylko tam jest to w sosie. Jak chcesz to wrzucę przepis.
          • jackk3 Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 27.09.26, 00:22
            Wygląda super! Z olejem sezamowym trzeba ostrożnie bo ma bardzo intensywny smak i aromat. Nawet mała łyżeczka to jest sporo. Fish sauce też choć zupełnie inny rodzaj. Ja to raczej na krople liczę…
            • trypel Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 27.09.26, 07:20
              Ja tez na krople. To moj ulubiony dip. Jogurt grecki, gruba sól i pare kropel oleju sezamowego.
            • jackk3 Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 29.09.26, 02:42
              Ja jestem zwolennikiem automatyzacji…
              Mam słabość do szaszłyków ( wołowych). Samo się kręci a międzyczasie można robić pożyteczne rzeczy np pić piwo i wino!
              • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 29.09.26, 08:25
                Takie szaszłyki kojarzą mi się z czasami komuny. Wtedy zasadniczo na grila/rożno na ognisku nadawało się tylko polędwica wołowa, bydło było głównie hodowane na mleko, nie było ras typowo mięsnych/kulinarnych. Cienkie plastry, tylko sól, pieprz czarny, cebula pokrojona w plastry i boczek.
    • qqbek Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 25.09.26, 21:24
      A ja właśnie zamarynowałem schab na jutrzejsze schabowe.
      Z trochę ponad 80 dag wyszły mi 2 duże i 3 mniejsze kotlety, bo młoda lubi "całopatelniowe".
      A w czym marynuję schab na kotlety?
      W eliksirze na kaca, czyli "wodzie spod ogórków" (lekko rozcieńczonej, bo wychodzą "ogórkowe schabowe" w przeciwnym wypadku).

Ten twój przepis ma pewnie swoje zalety (może nawet sprawdzę), ale pieprzyć się tyle ze zrobieniem samej marynaty to już przegięcie.
      Ja jutro wyciągnę schab z lodówki, odsączę, doprawię, obtoczę i mam obiad.
      Lubię eksperymenty kulinarne, ale sobota to jest "świętość"... jem "po polskiemu" i w opór.

Drobna sugestia co do twojego przepisu - jak nie trzeba czegoś szczelnie zawijać, to unikaj folii aluminiowej przy pieczeniu - tylko syf i masa czyszczenia potem... papier do pieczenia, silikonowy, jest dużo lepszy niż ta rwąca się wszędzie i syfiąca folia.
      • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 26.09.26, 00:06
        Schabowe robisz cienkie czy grube z kością?
        Ps ta jego marynata jest szybka i prosta, pod warunkiem, że masz pod ręką wszystkie składniki, a te nie są jakoś wyjątkowo wyszukane.
        Ps2 kupujcie folię alu grubą, taką dla gastro, zupełnie inna robota.
        • qqbek Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 26.09.26, 12:01
          duze_a_male_d_duze_m napisał:

> Schabowe robisz cienkie czy grube z kością?

Średnie, ale "po polsku", a nie "po wiedeńsku", a więc bez kostki.

> Ps ta jego marynata jest szybka i prosta, pod warunkiem, że masz pod ręką wszys
          > tkie składniki, a te nie są jakoś wyjątkowo wyszukane.

Może i tak, mnie zmęczył wczoraj sam opis ;)

> Ps2 kupujcie folię alu grubą, taką dla gastro, zupełnie inna robota.

Do ryb zawsze.
          Proponowany tu rękaw robi z ryby "paćkę", bo zamiast się upiec dusi się ona, a z grubej folii aluminiowej wychodzi tak, jak trzeba.
          W rękawie to można wołowinę, albo baraninę piec, bo ona musi "dojść", a w rękawie będzie szybciej.
      • galtomone Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 26.09.26, 06:52
        qqbek napisał:

> Ten twój przepis ma pewnie swoje zalety (może nawet sprawdzę), ale pieprzyć się
        > tyle ze zrobieniem samej marynaty to już przegięcie.

???

To te marynete robilem w mniej niz minute z ww gotowych skladnikow - wymieszac, zalac mieso, zostawic.

> Drobna sugestia co do twojego przepisu - jak nie trzeba czegoś szczelnie zawija
        > ć, to unikaj folii aluminiowej przy pieczeniu

RĘKAW DO PIECZENIA!!! Nie folia aluminiowa.
        • jackk3 Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 26.09.26, 18:26
          Nie to żebym się czepiał ale ja myślałem że te plastykowe rękawy odeszły w niebyt z oczywistych względów…
          • trypel Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 26.09.26, 18:33
            U mnie z tych powodów odeszły z 10 lat temu w niebyt.
            Nawet matce zabroniłem używania
            • jackk3 Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 26.09.26, 18:42
              My nigdy nie używaliśmy. Sama idea wkładania tzw. PTE do gorącego piekarnika budzi mój sprzeciw… poza tym wszelkiego rodzaju pieczenie muszą oddychać w trakcie i często choćby przez krótki czas wymagają b. wysokich temperatur (choćby dla uzyskania chrupiącej tzw.skorki). A mięso czy to wołowina, baranina itp to dochodzi po wyjęciu z piekarnika….
              • trypel Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 26.09.26, 18:46
                W duszeniu nie ma chrupiacej skórki. Ja mam słów cookera (bo wygodniej i nie trzeba pilnować) ale migracja plastiku do żywności podczas długiego pieczenia w folii jest faktem. Po co sobie szkodzić
                • jackk3 Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 26.09.26, 18:53
                  Miałem na myśli tradycyjny roast beef i nie tylko. Duszone mięsa robimy niezwykle rzadko. Może trauma z PRL? Co innego jakieś zrazy zawijane czy inne pieczenie na dziko.
                  • trypel Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 26.09.26, 18:58
                    To ja częściej dusze ale na zasadzie jednogarnkowych dan. Warzywa, kawalek wołowiny, raczej tłustawy i 5-6 h. 45 min przed końcem wsypuje troche ryżu albo kaszy zeby wypiła płyn a ja żebym mial jakis weglowodan i juz. Nastawiam przed śniadaniem i zjadam na lunch :)
                    • jackk3 Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 26.09.26, 19:07
                      Jasne. Pomysłów masa. Albo słynny Beef Bourguignon…
                      No ale gotowanie troche czasu to zabiera ale warto.
              • galtomone Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 28.09.26, 08:10
                Nie mam aktualnie piekarnika, więc jak czasem coś trzeba w takiej formie, to jedyna opcja.
                • qqbek Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 28.09.26, 10:20
                  galtomone napisała:

> Nie mam aktualnie piekarnika, więc jak czasem coś trzeba w takiej formie, to je
                  > dyna opcja.

O kurczę.
                  Mógłbym się może bez ekspresu do kawy, bez frytkownicy beztłuszczowej, bez kuchenki mikrofalowej, bez czajnika elektrycznego w domu obyć, ale nie bez piekarnika.
                  • trypel Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 28.09.26, 10:36
                    Da rade.
                    Do Włoch kupilem najsłabszy airfryer z Lidla (chyba 800W z wiadomych we wloszech wzgledow) I spokojnie rybę czy mieso upiecze. Ziemniaczki tez.
                    Ciast nie pieczemy jakos ostatnio wiec nawet nie brakuje.
                    • qqbek Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 28.09.26, 10:48
                      trypel napisał:

> Da rade.
                      > Do Włoch kupilem najsłabszy airfryer z Lidla (chyba 800W z wiadomych we wloszec
                      > h wzgledow) I spokojnie rybę czy mieso upiecze. Ziemniaczki tez.
                      > Ciast nie pieczemy jakos ostatnio wiec nawet nie brakuje.
                      >

U mnie airfryer Zofia z pracy ma (dają im w ramach premii czasem jakieś "punkty", które mogą wymieniać na różne produkty u partnerów) - też taki badziewny i tani, ale ja się go nie dotykam raczej. Kurczaka w nim robi, a kurczaka ja nie jadam (o ile nie jest "od chłopa", bo mam też takiego chłopa, co to robi w wykończeniówce, ale owdowiał i w ramach hobby, żeby się nie zapijać samemu w domu, kury zaczął hodować - karmi własnym zbożem, zrobił im kurnik z ogrodzonym wybiegiem na 20 arów i dba jak o własne dzieci, do momentu, gdy uzna, że któraś podrosła już na tyle, żeby pieniek z bliska obejrzeć).

Za to piekarnik mam przyzwoity - Samsunga - dzielony na pół, więc można dwie rzeczy na raz piec (w różnych temperaturach do tego).
                      • vogon-jeltz Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 28.09.26, 11:40
                        > Za to piekarnik mam przyzwoity - Samsunga - dzielony na pół, więc można dwie rzeczy na raz piec (w różnych temperaturach do tego).

Gadżetoza, ale rozumiem, że chciałeś się pochwalić. W każdym piekarniku możesz piec dwie albo i trzy rzeczy na raz. Że w różnych temperaturach? Jak jedno masz piec w 200 stopniach, a drugie w 180, to nastawiasz 190 i gra gitara. A sytuacja typu 220/160 jeszcze mi się nigdy nie zdarzyła.
                        • qqbek Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 28.09.26, 12:23
                          vogon-jeltz napisał(a):

> Gadżetoza, ale rozumiem, że chciałeś się pochwalić.

Zofia taki zachciała, prawie 6 lat temu kupiony, to czym się chwalić - starym AGD?

> W każdym piekarniku możesz
                          > piec dwie albo i trzy rzeczy na raz. Że w różnych temperaturach? Jak jedno masz
                          > piec w 200 stopniach, a drugie w 180, to nastawiasz 190 i gra gitara. A sytuac
                          > ja typu 220/160 jeszcze mi się nigdy nie zdarzyła.

Jak na dole sobie powolutku "dochodzi" mięsko, a na górze chcesz na szybko zapiec ziemniaki, to 150/200 staje się realnym scenariuszem.
                          • trypel Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 28.09.26, 12:32
                            A nie mozna ich wczesniej dołożyć?
                        • bywalec.hoteli Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 28.09.26, 12:58
                          vogon-jeltz napisał(a):

> Gadżetoza, ale rozumiem, że chciałeś się pochwalić. W każdym piekarniku możesz
                          > piec dwie albo i trzy rzeczy na raz. Że w różnych temperaturach? Jak jedno masz
                          > piec w 200 stopniach, a drugie w 180, to nastawiasz 190 i gra gitara. A sytuac
                          > ja typu 220/160 jeszcze mi się nigdy nie zdarzyła.

Też się zastanawiam po co erfrajer jak się ma piekarnik?
                          • trypel Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 28.09.26, 13:30
                            Bo to cos zupełnie innego. Inny efekt. Inny czas.
                            I inne zuzycie pradu jesli ktos patrzy na ekonomię
                          • vogon-jeltz Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 28.09.26, 13:49
                            > Też się zastanawiam po co erfrajer jak się ma piekarnik?

W erfrajerze jest o połowę szybciej. Piekarnik musisz nagrzać, co zajmuje kilka minut. W te kilka minut w erfrajerze często masz już gotowe.
                        • jackk3 Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 29.09.26, 03:13
                          Qqbek ma racje a ty nie wiesz o czym piszesz. Dzielony piekarnik w kuchence to jest świetny wynalazek i dużo tańsza opcja niż dwa a czasami trzy osobne. Nie jest to samo ale ujdzie. Prawdopodobnie mam ten sam co ma qqbek i bardzo sobie chwale
                          • vogon-jeltz Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 29.09.26, 06:57
                            > Qqbek ma racje a ty nie wiesz o czym piszesz.

Jakoś tak byłem dziwnie pewien, że też masz coś takiego (moze nawet dzielony na trzy) i przekonany, że zaraz się wtrącisz. Nawet chciałem początkowo napisać: "Gadżetoza, ale rozumiem, że chciałeś się pochwalić, jak masz kanadyjski Jasiu Profesjonalista", ale stwierdziłem, że nie będę bez powodu złośliwy, więc się powstrzymałem.
                            • jackk3 Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 29.09.26, 07:37
                              Jedno jest pewne że o gotowaniu nie masz pojęcia - polski internetowy profesjonalisto…
                              • vogon-jeltz Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 29.09.26, 08:17
                                > Jedno jest pewne że o gotowaniu nie masz pojęcia - polski internetowy profesjonalisto

Pewne jest co innego: w porównaniu z tobą nikt nie ma o niczym pojęcia. I rzecz jasna nikt nie ma tak profesjonalnego sprzętu jak ty. Bo oczywiście bez piekarnika z osiemnastoma komorami gotować się absolutnie nie da.

Śmieje się często z Włochów i ich podejścia do żarcia i gotowania, ale dobrze, że oni żyją w błogiej nieświadomości tego, jak powinno się profesjonalnie gotować wg Jasia Kanadola i potrafią przyrządzić coś pysznego z najprostszych składników i najprostszymi środkami, bez piekarników wyposażonych w kosmiczne technologie.
                                • jackk3 Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 29.09.26, 08:30
                                  Przecież ty masz w dupie włoskie gotowanie polski specjalisto od niczego. Zawsze podkreślałeś z że włoskie jedzenie to shit i jest przereklamowane?
                                  • vogon-jeltz Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 29.09.26, 08:39
                                    > Przecież ty masz w dupie włoskie gotowanie polski specjalisto od niczego. Zawsze podkreślałeś z że włoskie jedzenie to shit i jest przereklamowane?

Przecież ty najwyraźniej nie umiesz czytać, kanadyjski profesjonalisto od wszystkiego. Włoskie żarcie uważam za przereklamowane w stosunku do panujących o nim powszechnie opinii, ale od tego do "shitu" jest jeszcze kilka megaparseków.
                              • vogon-jeltz Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 29.09.26, 08:36
                                > Jedno jest pewne że o gotowaniu nie masz pojęcia

Dodam jeszcze - i w ten sposób narażę się pewnie całemu forum - że wprawdzie czasem jak trzeba, to sam coś upichcę, ale ogólnie uważam gotowanie za jedną z najbardziej przereklamowanych czynności na świecie i najczęściej potworną stratę czasu.
                                • jackk3 Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 29.09.26, 08:45
                                  A ja uważam że ty cały jesteś przereklamowany. Bez odbioru jak zwykle.
                                  • vogon-jeltz Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 29.09.26, 08:50
                                    > A ja uważam że ty cały jesteś przereklamowany.

Byłbym przereklamowany, gdyby ktoś mnie stałe zachwalał. Znasz kogoś takiego? Chętnie też poznam.
                                  • vogon-jeltz Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 29.09.26, 09:40
                                    > Bez odbioru jak zwykle.

Swoją drogą, twój modus operandi jest przezabawny. Przychodzisz, stwierdzasz "ja jestem profesjonalista i mam najlepszy sprzęt, a ty się nie znasz", zostajesz wyśmiany, strzelasz focha jak nastoletnia panienka - i tak do następnego razu.
                                • dziewczynaengina Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 29.09.26, 09:08
                                  vogon-jeltz napisał(a):

> Dodam jeszcze - i w ten sposób narażę się pewnie całemu forum

Potrzymaj mi piwo i patrz, jak się naraża całemu forum:
                                  Naparzacie się panowie, jak rasowe egrazyny. Idę po popcorn 😁😁😁
                            • qqbek Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 29.09.26, 08:53
                              vogon-jeltz napisał(a):

> Jakoś tak byłem dziwnie pewien, że też masz coś takiego (moze nawet dzielony na
                              > trzy) i przekonany, że zaraz się wtrącisz. Nawet chciałem początkowo napisać:
                              > "Gadżetoza, ale rozumiem, że chciałeś się pochwalić, jak masz kanadyjski Jasiu
                              > Profesjonalista", ale stwierdziłem, że nie będę bez powodu złośliwy, więc się p
                              > owstrzymałem.

Te piekarniki są na rynku już z dekadę, nie są jakieś strasznie drogie czy potwornie "wypasione".
                              Zofii zależało na tej "podziałce", mi było ganz egal (bardziej mi zależało, żeby kod kreskowy się od "590" zaczynał), ale wyszło, że to ma sens.
                              Zwłaszcza, że nie trzeba otwierać "dołu", jak wyciągasz coś szybciej "z góry" (pokrywa dzieli się na pół i można tylko górną połowę otworzyć), a więc przy pieczeniu ciast na święta nie ma ryzyka, że ci to z dołu "siądzie" jak szybciej wyciągniesz coś z góry.
                              Nie jest to coś, czego używam codziennie, ale jak jest coś więcej do zrobienia, to oszczędza się masę czasu w ten sposób.

Czy to gadżet?
                              Nie wiem - skoro się przydaje, to chyba nie jest to jednak "sztuka dla sztuki".
                              • vogon-jeltz Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 29.09.26, 08:59
                                > Zofii zależało na tej "podziałce", mi było ganz egal (bardziej mi zależało, żeby kod kreskowy się od "590" zaczynał)

Masz piekarnik Samsunga made in Poland? Pozwolę sobie powątpiewać.
                                • qqbek Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 29.09.26, 09:13
                                  vogon-jeltz napisał(a):

> Masz piekarnik Samsunga made in Poland? Pozwolę sobie powątpiewać.

Było 590, więc przynajmniej konfekcjonowany tutaj.
                                  A co do kraju rzeczywistego pochodzenia, to chyba Włochy.
                                  Co do zmywarki, lodówki i pralki, to jestem na 100% pewny, że są "Made in Poland", co do piekarnika "mam uzasadnione wątpliwości", ale 590 było.
                                  • qqbek Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 29.09.26, 09:16
                                    A - zapomniałem - okap też na 100% polski, za to płyta indukcyjna "Made in Germany" niestety :(
                                • bywalec.hoteli Re: OT - kącik kulinarny - Char Siu 29.09.26, 09:18
                                  vogon-jeltz napisał(a):

> Masz piekarnik Samsunga made in Poland? Pozwolę sobie powątpiewać.

Jakiś czas temu Samsung nabył część Amiki Wronki i coś tam produkuje. Czy piekarniki - nie mam pojęcia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka