Dodaj do ulubionych

Hyundai Getz??!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 17:56
ostatnio czytalam te wyniki testow przez ncaapa czy jakim tam okazuje sie ze
te auto ma drugie miejsce po Modusie. Nie ma tam Yarisa, fabi a o punto nie
wspomne. Kurde to jakis zart?Czy koreanczycy poszli do przodu? Pare miesiecy
temu czytalam w gazecie motoryzacyjnej wyniki sprzedazy aut nowych w
Niemczech. Hyundai miejsce 4, a Opel dopiero 7. Chce kupic auto,
przymierzalam sie do Corsy ale cena (jej roznica) olbrzymia poza tym
gwarancja w Oplu mam 2 lata a tu mam 3 lata. Poza tym Getz ma 82 koni a Corsa
znacznie mniej, nie mowie juz o punto czy Fabi, zalezy mi poprostu na szybkim
motorze. Poza tym wygralam wycieczke do Korei i m.in widzialam fabryke
Hyundaia, powiem tylko tyle ze fabryka VW w Polsce to moze 1% ogolnej
powierzchni fabryki w korei. Wiecie co tam robią z autem ktory na tasmie ma
defekt? Kosteczka i do smieci!!!!??? SZOK Co radzicie. Co kupic?
Obserwuj wątek
    • Gość: witaj Re: Hyundai Getz??!! IP: *.gdynia.mm.pl 30.11.04, 18:06

a tu jest Fabia i Corsa i też mają po 4 gwiazdki :

www.euroncap.com/content/safety_ratings/ratings.php?id1=1
    • Gość: Kokeeno Re: Hyundai Getz??!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.11.04, 20:14
      Pamiętaj, że jak na swoje rozmiary jest to autko dość ciężkawe, a i spalić potrafi więcej niż przeciętny kompakt...
      • Gość: Yanek Re: Hyundai Getz??!! IP: *.mtvk.pl 30.11.04, 20:34
        po czym wnosisz ze paliwozerne i ciezkawe ?

nie jest ciezsze i bardziej paliwozerne nic Micra czy Yaris
        a wieksze i wygodniejsze

opinie uzytkownikow sa
        na www.moto.onet.pl

i nie potwierzdaja tego co piszesz

• Gość: Kokeeno Re: Hyundai Getz??!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.11.04, 21:26
          Hmm, poczytajmy łagodną opinię na temat spalania:

"Nie rozumiem jak autorzy tekstu namierzyli tak duże zużycie
          paliwa, przejechałem getzem już 3000 km i jeszcze nigdy nie
          spalił mi w mieście więcej niż 7,3l/100km. Średnie spalanie z
          tych 3000 to ok. 6,6l/100km (80% to jazda w mieście)."

To jednak trochę więcej niż Yaris...

Moja Liana spaliła ostatnio 7,3l/100km w mieście, a to jednak sporo większe autko - maks było 8,3l/100km (ale w korkach gigantach, gdzie radośnie "przejechałem" pół kilometra w godzinę z dużym hakiem z włączoną klimą)... Powiem szczerze, że rozważałem kupno Getza (wygrał z nim Suzuki Ignis, ale w momencie wpłacania zaliczki zdecydowałem się jednak na Lianę...)

No i nie ufam wyrobom koreańskim - trochę czasu spędziłem w tym kraju - mają inne podejście do pracy niż Japończycy - co prawda ich produkty są funkcjonalne, ale jakość wykonania jest już zwykle na niższym poziomie...
          • Gość: Yanek Re: Hyundai Getz??!! IP: *.mtvk.pl 30.11.04, 21:40
            chyba porownujesz Getza 1.3 i Yarisa 1.0 wtedy spalanie sie rozni ale to
            przeciez logiczne
            jak porownasz obydwia wersje 1.3 to nie ma roznicy

a spalanie i tak zalezy od ciezaru nogi
            jak ktos chce to spali mu nawet 12l na 100km ale nie o tym tu mowa

auta naprawde godne uwagi
            w porownaniu z Yarisem czy Micra po prostu o wiele korzystniejsza oferta

gwarancja tez 3 lata a auto po prostu wieksze od japonskiej konkurencji z
            wiekszym rozstawem osi i sporo nizsza cena

co do Suzuki to juz zalezy od klienta
            ale sadze ze szybciej ktos sie zdecyduje na Hyundaia niz na Suzuki
            i widac to na drogach
            Getzow jezdzi coraz wiecej a Ignisy to rodzynki o Lianach nie wspomne

Hyundaie to naprawde dobre auta trzeba tylko sprobowac i sie przekonac
            a naprawde warto
            po co przeplacac za Toyote czy Nissana
            nie oferuja nic wiecej
            • Gość: Kokeeno Re: Hyundai Getz??!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.11.04, 22:12
              Gdybym miał porównywać Getza z Yarisem, to jednak wziąłbym... Getza ;o) Nie ma sensu płacić za japoński (z nazwy tylko) samochód i za znaczek, a cena podstawowej wersji Yariski 1.0 przyprawia o spazmy (nie mówiąc, że z dodatkami kosztuje tyle, co podobnie wyposażony kompakt z lepszym silnikiem)... Corolla z Turcji to już zupełne nieporozumienie jakościowe za kosmiczną cenę...

A jeśli chodzi o Liany - dla mnie to tylko zaleta, że ich mało - nie ma zapotrzebowania na lewe części ;o) Poza tym jest dosyć paskudna, ale z drugiej strony Corolla wcale nie lepsza...

Nissan też już nie jest japoński...
              • Gość: Yanek Re: Hyundai Getz??!! IP: *.mtvk.pl 30.11.04, 22:33
                dokladnie o to chodzi

Yaris kosztuje o wiele za duzo a nic specjalnego nie oferuje poza znaczkiem
                Toyoty ktory jest dla mnie jest nic nie wart o Corolli nie wspomne
                dlatego dziwie sie ludziem ze lubia przeplacac dostajac w zamian duuuzo mniej
                niz gdzie indziej

• marbo17 Re: Hyundai Getz??!! 30.11.04, 21:48
            20 lat temu nie ufano japsom,i co?silniki po 5 latach miały być do wymiany a tu
            po 5 latach żarówkę dopiero wymieniłem.
            • Gość: hehe.he Re: Hyundai Getz??!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.04, 21:54
              mogłbyś jeszcze olej wymienic. nie zaszkodziłoby
              • marbo17 Re: Hyundai Getz??!! 30.11.04, 21:57
                to trzeba??????dobrze że podpowiedziałeś.
          • emes-nju Re: Hyundai Getz??!! 15.12.04, 12:48
            Gość portalu: Kokeeno napisał(a):

> No i nie ufam wyrobom koreańskim - trochę czasu spędziłem w tym kraju - mają
            > inne podejście do pracy niż Japończycy - co prawda ich produkty są
            > funkcjonalne, ale jakość wykonania jest już zwykle na niższym poziomie...

No coz. Nie do konca zgodze sie z przedmowca. Jezdzilem Hyundaiem Pony (jakies 3 generacje za Getzem) i jedyne co mi sie w tym samochodzie popsulo na dystansie 140 tys. km to mechanizm wycieraczek. Naprawa w ASO kosztowala ok. 250 zl. A... jeszcze spapralem skrzynie biegow - na wlasna prosbe bo z lenistwa olalem wyciek oleju. Znajac ceny w ASO naprawa uszczelniacza kosztowalaby jakies 100 zl, ale lozysko w skrzyni to byla inna bajka :-) Razem z profilaktyczna wymiana kompletnego sprzegla (przebieg 120 tys.) kosztowalo to w ASO ok. 1200 zl.

Faktycznie jakosc wykonczenia byla nieco nizsza od japoncow, ale wynika to z zastosowania tanszych materialow, a nie z nizszej jakosci montazu. Tylko, ze Hyundai idzie do przodu, a japonskie samochody coraz czesciej japonskie sa tylko z nazwy :-(

Zdecydowanie polecam Hyundaia.
    • Gość: hehe.he Re: Hyundai Getz??!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.04, 20:40
      niezly samochod - moj przyjaciel go kupil i niezle mu sie sprawuje. mnie
      denerwuja jedynie trzaski i jęki jakie wydaje wnetrze na nierownosciach.
      • Gość: Lukas Tylko Hyunday IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.04, 21:03
        Mam od 5 lat Atosa i zero awarii, nawet na przegląśdy nie jeżdziłem, tylko w
        własnym zakresie olej zmieniałem. Doskonały wóz , a jeżdziłem wieloma. Getz
        jest jeszcze lepszy, a model 1.6 105 koni to prawdziwy potwór
        • Gość: jj Re: Tylko Hyunday IP: *.skwer / 217.153.142.* 30.11.04, 23:51
          potwierdzam opinię o Atosie - mamy już go 5 lat też, a praktycznie zero awarii,
          mimo że w tej opcji byla klima kupiliśmy go za b. przywoitą cenę , o getzu się
          nie wypowiadam, bo nie znam

teraz myślimy o matrixie, nie jest drogi , ale .... qrde to brzydki samochód
          jest !
    • Gość: cc Re: pracujesz dla Hyundaia? (n/t) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 21:51
      • Gość: nova Re: pracujesz dla Hyundaia? (n/t) IP: *.icpnet.pl 30.11.04, 23:29
        znajomy mi nowego sprowadzi z niemiec wlasnie z 1.6 szkoda ze u nas go nie ma.
        On ma takiego samego i musze powiedziec ze dzis na skrzyzowaniu stalismy z
        golfem. SIedzialo w nim kilku lysych i sie nabijali. Po 10 metrach poczuli
        jedynie smrod z rury a kolega mocno nie przydusil wcale. Cena zostala zbita do
        12000euro ale wersja full czyli abs, climatronic, radio CD, 4 poduchy,
        komputer, skora.
    • Gość: www Re: Hyundai Getz??!! IP: 217.153.71.* 01.12.04, 12:17
      Opinie użytkowników Getza znajdziesz tutaj:
      www.autocentrum.pl/oceny_aut/Hyundai_Getz.html
      i tutaj:
      www.samar.pl/index.html?__action=sec,61&mod=534
      Przeważają wysokie oceny, inna sprawa że to nowy samochód i na razie nie
      wiadomo jaka jest jego awaryjność przy większych przebiegach.
    • Gość: Mojżesz Re: Hyundai Getz??!! IP: 195.47.201.* 01.12.04, 12:33
      W sumie Getz wydaje się sensowną propozycją za takie pieniądze. Pewnym
      (oczywiście nie dla każdego) minusem jest jednak np. brak możliwości zakupu
      modelu z ABS i klimatyzacją (w cenniku jest albo-albo) i tylko 2 airbagi.

Przypuszczam, że gdybym nosił się teraz z zamiarem kupna samochodu z segmentu
      B, to Getz byłby jedną z potencjalnych "ofiar"... ;-)
    • Gość: DRIVER Re: Hyundai Getz??!! IP: 195.117.195.* 15.12.04, 11:59
      Po jazdach probnych takimi autami jak Fabia, Fusion, Panda, Corsa, Aveo i Getz
      oraz kalkulacjach cenowych z uwzglednieniem aktualnych promocji polecam GETZ-a.
      Z silnikiem 1.3 jesli chcesz miec zapas mocy, lub z 1.1 jesli chodzi Ci o
      ekonomie (silnik 1.1 to pochodna tego z Atos-a, a jak przeczytalem tu na forum,
      uzytkownicy Atos-a nie narzekaja na awaryjnosc). Nawet Getz tylko z 1.1
      orientacujnym parametrem moc/waga bije najtansze wersje takich aut jak : Fabia,
      Panda, Citroen C3, Peugeot 206, Ibiza czy Corsa - wystarczy policzyc.

Jesli myslisz o nowej Corsie, to obecne ceny Opla "odjechaly" od
      rzeczywistosci, a auta z 3-cylindrowym silnikiem 1.0 nie polecam.

Fajnie jezdzi sie Fusion-em, ale jest ciezki i te 80km to dla niego troche za
      malo. No i niestety jest sporo drozszy i bardziej paliwozerny. "Daewoo" Aveo
      tez jest niezle, ale te auta "stoja" u dealerow, nawet te najtansze wersje - co
      zastanawia. A najtansze Getz-y 2004 sa juz obecnie wyprzedane.

Do odwaznych swiat nalezy, jesli nie jestes uczulony na marke Hyundai i chcesz
      zaryzykowac - kupuj. Faktycznie dodatkowa zacheta sa niezle opinie uzytkownikow
      w internecie, raporty awaryjnosci i sprzedazy w Niemczech oraz testy NCAP.

• kristal Re: Hyundai Getz??!! 15.12.04, 12:26
        Jakoś nikt jeszcze nie wypowiadał się o Hondzie Jazz 1.4.
        POmimo wszelkich zalet Getza ja chyba skuszę się w przyszłym roku na
        Jazz, tylko nie wiem czy nowy (trochę drogi) czy jakiś używany chodźby
        i z Niemiec.
    • Gość: natural Re: Hyundai Getz??!! IP: *.icpnet.pl 15.12.04, 23:04
      Generalnie powiem tak, jestem testerem dla jednej z gazet motoryzacyjnych. Mial
      sie ukazac artykul o tym jakie auto lepsze. Udzial braly,punto, yaris, fabia,
      corsa, getz, chevrolet aveo. Kiedy zrobilismy pierwsze testy (wielkosc wnetrza,
      jazda itd) stwierdzilismy z kolega ze getz tak na dobra sprawe nie ma sobie
      rownych. Najwieksze wnętrze. Doskonaly cichy silnik o duzej mocy. Plastiki nie
      najlepsze ale nie czeszcza tak jak w aveo, punto czy corsie!!! Bagaznik ciut
      mniejszy od konkurentow no ale za to miejsca z tylu na kanapach full, w koncu
      to ma byc segment miejski. Kiedy ocena wyszla nam 1. Getz, 2. Yaris, 3. Aveo
      itd, pan naczelnik skrzywil sie i powiedzial jakiemus kolesiowi ze nie maja
      uwzgledniac Hyundaia. Dlaczego? Odp byla prosta jak zapytalem. Nie spodobalo by
      sie to General Motors Poland i innym mocarnym markom. Przesuneli Getza do
      porownania z Kia Picanto!!!. Chyba im sie segmenty pomylily no ale coz. Dodam
      tylko ze gazeta ta to ogolnopolskie czasopismo motoryzacyjne. Z kolei czytam
      tez Glos Wielkopolski. Nastepny przyklad klamstwa prasowego. Testy ncap-u !!
      Segment B+ - 1.Modus , 2. Getz .... a co ukazuje sie w glosie?? 1. Modus, 2.
      Panda dalej getza nie ma. Informacja z autobilda - Pierwsza trojka - japonce,
      czwarty powinien byc Hyundai i co?? i nie ma. Nagle im marka wyparowala.
      Dlatego uwazam ze nie nalezy sugerowac sie prasa ale osobami ktore uzytkuja
      auta. Jako tester odradzam Punto i Fabie, awaryjnosc jest olbrzymia a jakosc
      jazdy tymi pojazdami to co najemniej mordega.
      • Gość: Kokeeno Re: Hyundai Getz??!! IP: *.sie.siemens.at / 193.81.246.* 16.12.04, 07:53
        Cóż, nie czarujmy się - zarówno w prasie komputerowej, jak i motoryzacyjnej
        testy są "sponsorowane"...

A jeśli chodzi o Getza - całkiem przyjemny samochód za tą cenę...

A wyniki NCAP można rozbić o kant de...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka