Dodaj do ulubionych

Dlaczego ściąga na lewo moje Punto.

25.12.04, 08:46
Mam Punto i przy rozpędzaniu, nawet przy 80 km samochód ściąga na lewo. W
serwisie powiedzieli, że tak powinno być bo waga jest różnie rozłożona. Na
trasie było ok. Ale wkurza mnie to, przy małych prędkościach. Czy tak powinno
być?
Obserwuj wątek
    • Gość: Michal Re: Dlaczego ściąga na lewo moje Punto. IP: *.fornfyndet.se 25.12.04, 09:20
      Jak marka takie wlasciwosci.
      Naprawde to sprawdz jak mozesz cisnienie w kolach ,czy wszystkie opony sa tej
      samej marki,jezeli to regumeraki i ten sam bieznik ale stone (rdzen) jest
      rozny opony moga sie roznie zachowywac.
      Jezeli bedziesz pewny ze to co napisalem niema wplywu na kierunek jazdy to
      pojedz do innej firmy niech zobacza ustawienie geometri przedniego
      zawieszenia.Musza sprawdzic te trzy katy;
      Toe in, zbierznosc
      Camber, pochylenie
      Caster. wyprzedzenie
      Na ogol firmy ustawiaja zbierznosc po prostu im sie niechce albo
      niedoswiadczone nie umiejea,uwazaja ze zbieznosc wystarczy.
      Wtedy jechac do firmy ktora sie tylko tym zajmuje i byc przy tej operacji niech
      sprawdza.Moze auto bylo kiedys walniete i ktorys z tych katow nie trzyma.
      Zdowych wesolych Swiat.Michal
      • Gość: skorptom Re: Dlaczego ściąga na lewo moje Punto. IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 25.12.04, 11:11
        Ustawiłem zbieżność. Opony nadygałem tak jak powinny być. Auto nie było
        walnięte. A w serwisie powiedzieli mi, że samochody się tak zachowują, że
        ściągają na jedną stronę, bo waga jest nierówno rozłożona. Czy to prawda? Ma
        ktoś Punto 2?
      • Gość: Ja Re: Dlaczego ściąga na lewo moje Punto. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.04, 11:23
        A czy przypadkiem nie może to być wina mechanizmu różnicowego?
        • Gość: Jojo Re: Dlaczego ściąga na lewo moje Punto. IP: *.aster.pl 26.12.04, 13:22
          Raczej mało prawdopodobne aby ściąganie pochodziło od wady mechanizmu różnicowego. Gdyby tak było słychać byłoby jakieś hałasy i szumy lub inne dżwięgi dochodzące w czasie jazdy z podwozia. Jeżeli mechanizm pracuje cicho to raczej jest ok ale można go sprawdzić podnosząc przód do góry włączając piątkę i kręcąc najpierw jednym a potem drugim kołem. Jeżeli opory kręcenia kół są podobne i żadnych dodatkowych dźwięków z układu nie słychać to raczej poważniejszych wad nie ma.
          Pewnie jest że samochód nie ma prawa ściągać i te opowieści mechaników o nierównym obciążeniu to bzdury.

Sprawdzić trzeba rzetelnie geometrię kół przednich i tylnych też (!), ciśnienie
          we wszystkich czterech kołach i musi być dobrze. Po jeździe dla pewności dotknąć wszystkich kół aby zobaczyć czy któreś się nadmiernie nie nagrzewa, co świdczyłoby o większych jego oporach toczenia ( brak luzów łożysk bądź blokujące hamulce). Poruszać kierownicą w czasie jażdy w prawo i lewo i starać się zaobserwować czy opory ruchu kierownicy są jednakowe w czasie ruchu w prawo i w lewo ( aby wykluczyć wadę mechanizmu kierowniczego ).
          Możliwe jest też subiektywne odczucie kierowcy , jeżeli jedziemy po silnie wyprofilowanej drodze ( duże spadki w kierunku pobocza) to samochód ma tendencję do "wspinania" się na górkę przy dodawaniu gazu. Sprawdzianu najlepiej dokonywać jadąc osią drogi (sic!) lub na równej jak stół drodze. Czasami silny boczny wiatr też powoduje że ulegamy sugestii że samochód ściąga.
          Tak że pomiary wykonajmy spokojnie.
    • Gość: skorptom Re: Dlaczego ściąga na lewo moje Punto. IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 25.12.04, 11:30
      Nie wiem. Nie znam się. Czy ten mechanizm różnicowy to coś poważnego. Droga
      jest naprawa?
    • Gość: skorptom Re: Dlaczego ściąga na lewo moje Punto. IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 25.12.04, 20:18
      Kto ma punto? I czy zaobserwował u siebie coś takiego?
    • Gość: gogggo Re: Dlaczego ściąga na lewo moje Punto. IP: *.gdm.pl / *.gdm.pl 25.12.04, 20:21
      Ja z innej beczki.Jeżeli przednie opony nie są kierunkowe zamień je
      miejscami.Będziesz wiedział czy ściąga "od opon".Zakładam że zawieszenie i
      zbieżność są ok.
      • rwrw2 Re: Dlaczego ściąga na lewo moje Punto. 25.12.04, 20:45
        Ja mam PII z 2003 i nic mnie ściąga.
        • Gość: skorptom Re: Dlaczego ściąga na lewo moje Punto. IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 26.12.04, 09:54
          jakie to są opony kierunkowe? Po czym można je poznać?
          • Gość: Michal Re: Dlaczego ściąga na lewo moje Punto. IP: *.fornfyndet.se 26.12.04, 10:03
            Na ogol na boku opony jest strzalka pokazujaca kierunek obrotu opony i tak musi
            byc zalozona.Widac po biezniku na ogol jest w jodelke.
            Pzdr.Michal
            • Gość: bananas Re: Dlaczego ściąga na lewo moje Punto. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 10:21
              daj go na sciezke zdrowia na hamowni.niech sprawdza sile hamowania na kazdym
              kole.z 20 zl to bedzie kosztowalo.
              dopuszczalna normatywna roznica to ponoc 30%

tak sobie mysle jak ten chlopek ze auto powinno raczej sciagac na prawo ze
              wzgledu na wyprofilowanie jezdni majace ulatwic odplyw wody na pobocza :-)
              moze pomyliles strony i sciaga ci na prawo,nie na lewo?
              • Gość: skorptom Re: Dlaczego ściąga na lewo moje Punto. IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 26.12.04, 11:16
                na lewo
                • Gość: Tez P2 Re: Dlaczego ściąga na lewo moje Punto. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 13:22
                  Mam P2 z 2001 i ni9c nie sciaga. Raczeuj uwazaj na to, zeby wymienic tlumik po
                  40 tys km, bo inaczej sam sie odczepi. To jedyna powtarzajaca sie wada tych aut.
    • Gość: Siwy Re: Dlaczego ściąga na lewo moje Punto. IP: *.telia.com 26.12.04, 13:30
      to moze byc peknieta sprezyna,przewaznie pekaja w "jazmie" u góry,zadziej na
      dole,-to jest prawie niemozliwe do odkrycia jezeli nie podniesiesz auta -
      kolo powinno wisiec , sprezyna powinna byc rozprezona,-"poteleb" kolem
      w lewo/prawo jednoczesnie obserujac gniazda sprezyny,wyczuj reka w razie
      potrzeby.
      • Gość: saab Re: Dlaczego ściąga na lewo moje Punto. IP: 81.15.189.* 26.12.04, 16:09
        Mam Punto2 z 2001 roku oraz wagę 95 kg. Nic nie ściąga. Irytuje mnie
        uwaga "najwybitniejszego experta" na forum , jaka marka takie właściwości.Nie
        chce mi sie jej komentować.
        • Gość: Kamillo Re: Dlaczego ściąga na lewo moje Punto. IP: 212.180.161.* 26.12.04, 16:23
          ...dlaczego,marka jest przeciez słynna....z najmocniejszych (najsolidniejszych)
          furek które sie nie psuja i znoszą ogromne przebiegi bez jęknięcia.
    • Gość: skorptom Re: Dlaczego ściąga na lewo moje Punto. IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 26.12.04, 20:28
      Moje Punto jest z 2001 i ma już 91 tys. km. Kupiłem 2 miesiące temu.
    • Gość: skorptom Re: Dlaczego ściąga na lewo moje Punto. IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 27.12.04, 09:16
      Objawy są takie, że jak puszczam kierownicę ona sama się obraca na lewo i
      samochód też jedzie w lewo.
      • Gość: Mir Re: Dlaczego ściąga na lewo moje Punto. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 14:56
        Sprawdź czy nie ma luzów w zawieszeniu. U mnie przyczyna ściągania w lewo były
        zużyte tuleje metalowo gumowe wahacza.
        • Gość: Ubik Dołącze swoje pytanie IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 29.12.04, 18:55
          Jadąc do rodziny na święta boczną drogą, wpadłem w dziurę wielkości telewizora
          (no...prawie), felga i opona cała, miałem do celu kilka kilometrów i było
          wszystko ok. Dopiero wracając zobaczyłem że auto (opel omega B) ściąga w prawo.
          Testowałem na dobrej i złej drodze, z górki i pod, na gazie i na luzie - ciągle
          w prawo, a co ciekawe kierownica nawet nie drgnęła. Na warsztacie zmienili
          prawą i lewą końcówkę i 4 tuleje, zrobili zbieżność i.... ciągle ściągało w
          prawo, więc zmniejszyli luzy na kierownicy ( i tak były małe)i... ściąga dalej
          w prawo, a kierownica ani drgnie kiedy auto skręca. Zmieniali koła lewe na
          prawo i odwrotnie a także założyli do testu inne opony i dalej ściąga.
          Zgłupieli, ja jestem amatorem, ale czy Oni też, zastanawiam się czego nie
          zrobili czy nie sprawdzili? Może ktoś podpowie? Ach... klocki, szczęki, tarcze,
          łożyska są ok. Już przez tą dziurę sporo wydałem i jakoś nie palę się jechać do
          ASO Opel... z wiadomych powodów. Pozdrawiam i dzięki za rady.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka