Dodaj do ulubionych

LPG to paliwo dla wieśniaków

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 17:06
Jasno wynika to z wątku o parkowaniu w parkingach podziemnych przez samochody
zasilane LPG.

Na wsi nie ma takich garaży i nie ma problemu...

Problemem są za to wieśniacy którzy przeprowadzają się do miast. Nie słoma
wystajaca z butów razi najbardziej. Gorsze jest to, ze parkując w podziemnych
parkingach swoje gazowe rakierty (typu Skoda Fabia Sedan 1,2HTP) stwarzaja
realne zagrożenie. O błocie nanoszonym do domów nie wspominam...
Obserwuj wątek
    • Gość: Matt-rix BENZYNA to paliwo dla frajerow ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 17:13
      Jezeli nie wiesz co robic z kasa - jezdzij na paliwie . Wspieraj Orlen i
      arabskich szejkow !!!!!!! Pchaj im do du... jak jestes frajerem !!!!!!!
      • Gość: szejk Liquid Petroleum Gas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 17:23
        No tak, ale są jeszcze silniki diesla, któe mogą zasilać nie tylko traktory!

A tak na marginesie-większość wieśniaków, na podstawi zapachu, ocenia, że LPG
        to się robi z szamba albo z biogazu.

LPG POWSTAJE W RAFINERIACH I JEST, PODOBNIE JAK BENZYNA CZY OLEJ NAPEDOWY
        PRODUKTEM ROPOPOCHODNYM.

Skrót LPG oznacza:
        Liquid Petroleum Gas

Ale nie wszyscy w tym kraju znają angielski...

Jeśli preferujesz rosyjski sprawdź:
        "Продам нефтепродукты"
        • Gość: Matt-rix Re: Liquid Petroleum Gas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 17:29
          Gość portalu: szejk napisał(a):

> A tak na marginesie-większość wieśniaków, na podstawi zapachu, ocenia, że LPG
          > to się robi z szamba albo z biogazu.

No tak , ale wiekszosc frajerow napychajacych kasy korporacji paliwowych nie
          widzi roznicy w cenie LPG a benzyny . I tak siedza po uszy w kredytach to co im
          tam ......... Na puste blondynki i oglupiajace sterydy wydaja wiele wiecej
          • Gość: szejk Re: Liquid Petroleum Gas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 17:44
            najdroższym paliwem. Tańsze jest zarówno LPG jak i Diesel. Porównywać można
            tylko benzynę i diesla. Nie ma fabrycznych instalacji LPG. Gdyby LPG było
            odpowiednim paliwem, wówczas można by było kupić samochody zasilane LPG. Nie
            mam tutaj na myśli instalacji montowanych przez dealerów.
            Słowem-benzyna lub diesel... A jeśli LPG to tylko do sztrucli których gwarancja
            dawno minęłła...

Это всё!!!
            • Gość: Matt-rix Re: Liquid Petroleum Gas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 17:51
              Gość portalu: szejk napisał(a):

Nie ma fabrycznych instalacji LPG. Gdyby LPG było
              > odpowiednim paliwem, wówczas można by było kupić samochody zasilane LPG.

Bo lobby paliwowe nigdy nie bedzie wspieralo LPG a tym samym producenci
              samochodow nie sa tym zainteresowani . Poczytaj o bezobslugowych filtrach
              oleju , bo pewnie nie wiesz ze takowe istnieja . I dowiedz sie czemu nie sa
              produkowane . Na pewne sprawy nie masz wplywu i bedziesz bezwolnie robil to ,
              do czego zmuszaja cie koncerny . Albo w koncu pojdziesz po rozum do glowy i
              zaczniesz myslec - zal mi Ciebie i wielu innych McDonadowcow ;)
            • Gość: marcinc3 sa oryginaly IP: *.elblag.dialog.net.pl 01.01.05, 09:36
              wychodza auta z instalacja gazowa od producenta nie mylic od dilera
              • Gość: Вадим Re: sa oryginaly IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.05, 18:30
                To podaj choć jeden przykład samochodu z instalacją LPG zamontowaną przez
                producenta???

Машина с LPG это доьрое дла торговеца с стадона X-лет ПРЛа!!!
                • Gość: detektyw Polacy, Czesi... teraz rosjanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 16:06
                  Czyzby po sasiadach z Czech na naszym forum zadomowili sie rosjanie?? Witamy
                  Wadima w naszym gronie;)
    • Gość: oba Re: LPG to paliwo dla wieśniaków IP: *.gdynia.mm.pl 31.12.04, 17:53
      po pierwsze założenie gazu do Fabii HTP kosztuje 4500zł co w tym autku nie jest
      opłacalne ze wzgledu na zwrot kosztów przy przejechaniu ok 50.000km (autko pali
      na benzynie średnio 6,5l/100km x 3,60=23,40zł za 100km )

po drugie gaz ma co drugi złom sprowadzony z zachodu i to najtańszej instalacji.

masz jakąś obsesję czy co ?

• Gość: Matt-rix Re: LPG to paliwo dla wieśniaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 18:01
        Gość portalu: oba napisał(a):

po pierwsze założenie gazu do Fabii HTP kosztuje 4500zł co w tym autku nie jest
        > > opłacalne

A czy ja mowie o oplacalnosci instalacji , czy o cenie LPG ???? To czy sie
        oplaca zakladac instalke zalezy od auta . Jezeli ktos jest frajerem i kupuje
        nowy u dealera - jego sprawa . Ja chcialbym jezdzic Subaru i tez bym nie
        zalozyl LPG . Ale jezeli mam 3 letni samochod po gwarancji to musial bym byc
        psychiczny zeby tankowac benzyne przy duzych przebiegach . Ot co
        • Gość: oba Re: LPG to paliwo dla wieśniaków IP: *.gdynia.mm.pl 31.12.04, 18:12
          Ale jezeli mam 3 letni samochod po gwarancji to musial bym byc
          > psychiczny zeby tankowac benzyne przy duzych przebiegach . Ot co

przy dużych przebiegach tak , ale przy małych ( do 10-15tys. km rocznie )-NIE

Jezeli ktos jest frajerem i kupuje
          > nowy u dealera - jego sprawa .

są różne podejścia do zakupu auta.Jak masz nowe to masz spokój na parę lat , a
          jak masz używke to jest ona wyższej klasy za te same pieniądze z większym
          ryzkiem popsucia się.

• needmoney Re: LPG to paliwo dla wieśniaków 01.01.05, 17:28
          Gość portalu: Matt-rix napisał(a):

> Jezeli ktos jest frajerem i kupuje
          > nowy u dealera - jego sprawa .
          Bardzo chciałbym być takim frajerem który kupuje nowe BMW za 400 000 zł
          niż cwaniakiem który dożyna prześmiardłego strucla ;-)
      • Gość: bejrutek Re: LPG to paliwo dla wieśniaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.04, 18:05
        " lobby paliwowe ", ale mam tu politykiera od siedmiu boleści. Niby jaka jest
        różnica między szejkami w zabrudzonym islamie, a sowiecką mafia w wielkiej
        rasiji( PKB w 2004 taki jak w Holnadii 650mld $ ) pokroju Putina, czy też
        innego złodzieja. Inna sprawa kwestia gdzie takie gó.. sie instaluje. Ano w
        wielmożnych sztruclach, czyli Polska. Dlaczego gaz się nie może zadomowić w na
        Zachodzie? Odpieram zarzut, że tam są bogaci ludzie( akurat na zachodzie ludzie
        o wiele bardziej racjonalnie podchodzą do takich rzeczy jak oszczędzanie ).
        Odpowiedż jest prosta, bo kupują nowe samochody i nie dadzą sobie wpier...lić
        coś co im będzie śmierdzieć, zawadzać, zużywać szybciej silnik. Proste, nowy
        samochód jak nawet zaoszczędzisz na paliwie, to straci dużo na wartości, o
        wiele więcej niż np. diesel. Druga sprawa, za popytem na gaz idzie jego cena, w
        dłuższym czy krótkim okresie. Pozdro
        • Gość: Matt-rix Re: LPG to paliwo dla wieśniaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 18:12
          Gość portalu: bejrutek napisał(a):

> " lobby paliwowe ", ale mam tu politykiera od siedmiu boleści. Niby jaka jest
          > różnica między szejkami w zabrudzonym islamie, a sowiecką mafia w wielkiej
          > rasiji( PKB w 2004 taki jak w Holnadii 650mld $ ) pokroju Putina, czy też
          > innego złodzieja

Mozesz wspierac rzad zlodzei typu Kwasniewski badz ruska mafie placac 2 pln za
          litr badz 3.60 . Roznica nie w tym kogo finansujesz tylko za ile

. Dlaczego gaz się nie może zadomowić w na
          > Zachodzie? Odpieram zarzut, że tam są bogaci ludzie( akurat na zachodzie
          ludzie o wiele bardziej racjonalnie podchodzą do takich rzeczy jak
          oszczędzanie ).

A widziales reakcje ludzi w USA po niewielkiej podwyzce paliw ???? A slyszales
          o spadajacym popycie na auta o duzej pojemnosci silnika ???? Gdybym zarabial
          chocby 2000 euro badz $ tez bym nie instalowal gazu bo bym nie mial potrzeby ,
          ale tu jest kraj gdzie sie walczy o przezycie , wiec trzeba chlodno kalkulowac
          drogi Panie , czy dac sie opodatkowac w wiekszej czy mniejszej skali
          • Gość: bejrutek Re: LPG to paliwo dla wieśniaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.04, 18:29
            dlatego to jest paliwo dla sztrucli, a jak będzie większy popyt to te złodzieje
            wyciagną łapke tam gdzie trzeba i wtedy nie wiem, będziesz musiał założyć sobie
            wytwórnie gazu z krowiego łajna( to tylko żart, nawet nierealny przy
            dzisiajszej technologii, a jeżeli powstaanie to te złodzieje będą ją mieć
            pierwsi. Propo reakcji to jest potwierdzenie moich słów tam ludzie są bardziej
            czuli na poziom życia( oszczędności to nie bagatela dla nich, a jednak o butli
            z gazem w USA jeszcze nie słyszałem ). Póki co, na dzień dzisiejszy masz rację,
            ale zależy duzo od auta, stare ok, nowe w porównaniu do diesla( wielkość
            spalania i duża różnica w utracie wartości, nie wiem ). To jest paliwo w
            niektórych przypadkach bardziej z dorażnej konieczności niż z chłodnej
            kaukulacji. Skąd wiesz ile będzie kosztował gaz za rok, a przecież jak ktoś nie
            ma dużo kasy to kupuje autko na kilka lat nawet sztrucle i co wtedy??
            • Gość: Matt-rix Re: LPG to paliwo dla wieśniaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 18:35
              Gość portalu: bejrutek napisał(a):

Skąd wiesz ile będzie kosztował gaz za rok, a przecież jak ktoś nie
              ma dużo kasy to kupuje autko na kilka lat nawet sztrucle i co wtedy??

Wtedy przelacze przycisk w samochodzie i bede jezdzil na benzynie ;) Lece na
              sylwka , pa !!!!!!!!
              • Gość: włodek Re: LPG to paliwo dla wieśniaków IP: *.udn.pl 01.01.05, 11:34
                Byłem wczoraj w Krakowie . Zrobiłrem 395 km i postanowiłem zatankować gaz
                (okolice Radomia 1.73 z)> Zapłaciłem ....... 47 z. Mój portfel kocha LPG.
        • Gość: heh Re: LPG to paliwo dla wieśniaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.05, 12:02
          jak sie gaz nie zadomowil na Zachodzie ??

we wloszech albo diesel, albo gaz ( nawet w okularach, s-kach, bmkach itp )

w holandii tak samo

• Gość: analityk Re: LPG to paliwo dla wieśniaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.05, 14:52
            We włoszech i holandii imigranci montują LPG do woich dziesięcioletnich BMW5/7,
            dwudziestoletnich S-klas.

W okularnikach z początku produkcji (cyganie mieszkajacy w przyczepach) również
            montują super nowoczesne instalacje LPG...
            • Gość: alex Re: LPG to paliwo dla wieśniaków IP: *.devs.futuro.pl 01.01.05, 17:53
              Moznaby rzec, ze we Wloszech to sami emigranci :)
        • Gość: alex Re: LPG to paliwo dla wieśniaków IP: *.devs.futuro.pl 01.01.05, 17:50
          Jakos zadomowil sie we Wloszechy, a i sporo jest tego w Holandii...
          • Gość: bejrutek Re: LPG to paliwo dla wieśniaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.05, 21:29
            dużo to znaczy ile, w jakich autach konkretnie, emigracaja raczej w tych
            krajach duża, Hiszpania i południowe Włochy( zdecydowanie nie północne ) to
            kraje pieprz...ych pastuchów ( złodzieje, biurokraci, cygany ), tak jak cała
            Polska pełna wieśmacków
            • Gość: Albercik Re: LPG to paliwo dla wieśniaków IP: *.sownet.gliwice.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.05, 22:26
              widze ze niezle ci sie w tej popapranej glowie pomieszalo . ty pewnie smigasz pksem i prawie nowym pewnie, no bo jak moze byc inaczej . niezly pajac z ciebie . pozdrawiam normalnie myslacych .
              • Gość: bejrutek Re: LPG to paliwo dla wieśniaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.05, 23:01
                diesel D4D( 116KM ), toyota corolla( nówka, po roku 49tys km ). Chodzi mi o to
                w jakich autach opłaca się montować gaz uwzględniając nie tylko cenę gazu, ale
                koszty zużycia silnika awarie i tak dalej oraz utrata ważności, gwarancji itd,
                ogólny bilans. Do tego kwestia dzisiejszej ceny gazu oraz jej tendedncji do
                większych wahań( w górę, czy w dół?? ). I następna rzecz czy nawet pomimo
                niekorzystnych dla danego auta wyżej wymienionych kwestii montowanie jednak
                zdecydowanie terażniejszą konicznością czy tylko zbyt krótkim okresem w którym
                określa sie opłacalność takiej inwestycji
                • Gość: bejrutek Re: LPG to paliwo dla wieśniaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.05, 23:04
                  poprawka:I następna rzecz czy nawet pomimo
                  > niekorzystnych dla danego auta wyżej wymienionych kwestii montowanie gazu
                  jest jednak
                  > zdecydowanie terażniejszą konicznością czy też zbyt krótkim okresem w którym
                  > określa sie opłacalność takiej inwestycji.

owczy pęd jak zwykle jest niebezpieczny
                  • Gość: Вадим Re: LPG to paliwo dla wieśniaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.05, 23:32
                    Toyota Avensis это доьрая и удоьная машина. Лучше купить VW Passat или Skoda
                    Superb -это быстрае машины..
                    • Gość: Albercik Re: LPG to paliwo dla wieśniaków IP: *.sownet.gliwice.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.05, 00:01
                      nie zawsze montaz ins.gaz. oznacza utrate gwarancji . jest to tylko pretekst dla danej marki co do naprawy np. silnika itd. mam ins .gaz .w fordzie nowym i co i nic . niby nie wolno bo to bo tamto , ale ja to mam gdzies bo interesuje mnie jazda na tanim paliwie , a co za tym idzie obnizenie kosztow jazdy autkiem. wiem ins. nie jest tania ale robiac min 30tys na rok to ma to sens. nawet toyota zezwala na montaz ins. , a w land cruiser 4,0 montuja ja gratis. oto kilka przykladow firm zezwalajacych na montaz alfa, fiat,lancia,opel, seat, skoda, toyota, hyundai, chevrolet. pozdrawiam
                      • Gość: Вадим Re: LPG to paliwo dla wieśniaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 00:05
                        Chodziło mi raczej o to,
                        że lepiej kupić diesla
                        VW Passat lub Skoda Superb
                        niż Toyota Avensis...

Wymieniłeś dealerów, któzy
                        pozwalają montować instalację LPG.

To są instalachje LPG
                        dealera nie producenta!!!

Машина с LPG это доьрое
                        дла торговеца с
                        стадона X-лет ПРЛа!!!
                        • Gość: Albercik Re: LPG to paliwo dla wieśniaków IP: *.sownet.gliwice.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.05, 00:12
                          Ford, Renault, Peugeot, Opel, mozesz zam. w fabryce i tam tez jest montowana ins.koszt jest o ok 30/40 % drozej wiec po co placic dodatkowa kase . pozdrawiam
                          • Gość: Вадим Re: LPG to paliwo dla wieśniaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 00:16
                            Что ты говориш???

Ja nie rozumiem. Dlaczego to o czym piszesz to tajna oferta? Dlaczego
                            producenci nic o tym nie piszą? Owszem, wiem, że Laguna ma kontrolkę GPL ale
                            nic nie wiem o fabrycznych instalacjach. Dealerskie, że są i że są droższe też
                            wiem, ale podkreślam dealerskie. Nic nie wiem natomiast o instalacjach LPG
                            fabrycznych. Możesz podać jakieś szczegóły???
                            • Gość: Albercik Re: LPG to paliwo dla wieśniaków IP: *.sownet.gliwice.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.05, 00:26
                              kupujac forda moglem zamowic z fabryczna ins.ale koszt byl o 50% drozej, w fabryce opla w Gliwicach mozna zam. ins. co do forda to fakt ze nie kazdy motorek moze miec ins, pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka