Dodaj do ulubionych

Bezmyślna jazda PRAWYM pasem

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.01.05, 18:51
Zastanawia mnie czemu ludzie jadący pustą trasą o dwóch lub więcej pasach
ruchu w jedną strone w momencie kiedy dochodzi do wjazdu na nią z dróg
podporządkowanych mimo iż wcześniej jechali lewym to akurat w tym momencie
zjeżdżają na prawy? Po co? Nagle przypomnieli sobie o przepisach ? Rozumiem
jak jest duży ruch to nie zawsze da się to zrobić, ale przy małym natężeniu
ruchu to bardzo poprawia płynność ruchu. Jak widze takich ogórków co albo
jadą uporczywie prawym pasem, albo dodatkowo zjeżdżają na prawy jak się inni
włączają do ruchu to mnie krew zalewa.
Dodam że uważam jazde lewym pasem gdy prawy jest wolny za buractwo, ale
czasem trzeba nie tylko trzymać kierownice i gaz, ale także użyć swojej głowy
coby innym ułatwić jazdę.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • niknejm Re: Bezmyślna jazda PRAWYM pasem 20.01.05, 19:45
      Gość portalu: frax1 napisał(a):

> Zastanawia mnie czemu ludzie jadący pustą trasą o dwóch lub więcej pasach
      > ruchu w jedną strone w momencie kiedy dochodzi do wjazdu na nią z dróg
      > podporządkowanych mimo iż wcześniej jechali lewym to akurat w tym momencie
      > zjeżdżają na prawy? Po co? Nagle przypomnieli sobie o przepisach ? Rozumiem
      > jak jest duży ruch to nie zawsze da się to zrobić, ale przy małym natężeniu
      > ruchu to bardzo poprawia płynność ruchu. Jak widze takich ogórków co albo
      > jadą uporczywie prawym pasem, albo dodatkowo zjeżdżają na prawy jak się inni
      > włączają do ruchu to mnie krew zalewa.
      > Dodam że uważam jazde lewym pasem gdy prawy jest wolny za buractwo, ale
      > czasem trzeba nie tylko trzymać kierownice i gaz, ale także użyć swojej głowy
      > coby innym ułatwić jazdę.

Przyczyny są dwie:
      1. Wiele osób ma trudności ze zmianą pasa. Większość z nich jeździ zatem
      środkowym ale część prawym (zwłaszcza jak są tylko dwa pasy w jedną stronę ;-))

2. Na kursach i egzaminach na prawko takie ustępowanie jest traktowane jako...
      nieuzasadniona zmiana pasa - i karane nawet oblaniem egzaminu.

Pzdr
      Niknejm
      • kuszacy_witas Re: Bezmyślna jazda PRAWYM pasem 20.01.05, 23:27
        2. Na kursach i egzaminach na prawko takie ustępowanie jest traktowane jako...
        > nieuzasadniona zmiana pasa - i karane nawet oblaniem egzaminu.

Powaznie ??
        • Gość: tig Re: Bezmyślna jazda PRAWYM pasem IP: *.wroc.bauer.pl / 195.94.215.* 21.01.05, 11:51
          Ja tak oblalem 10 lat temu, bo zjechalem do lewego kraweznika, ja duzo aut stalo
          na przodem do chodnika i stala fugonetka .. wiec stwoerdzilem ze dam szanse aby
          mogli wyjechac, albo aby mi nie wyjechal i oblalem bo mialem jechac blisko nich
          .. a niechby ktory cofnal pol metra.
    • Gość: Żubr Re: Bezmyślna jazda PRAWYM pasem IP: 62.29.137.* 21.01.05, 10:38
      >>Dodam że uważam jazde lewym pasem gdy prawy jest wolny za buractwo
      A co jeśli na prawym są dziury, lub jakże powszechne koleiny???
      • niknejm Re: Bezmyślna jazda PRAWYM pasem 21.01.05, 12:41
        Gość portalu: Żubr napisał(a):

> >>Dodam że uważam jazde lewym pasem gdy prawy jest wolny za buractwo
        > A co jeśli na prawym są dziury, lub jakże powszechne koleiny???

IMHO też buractwo. Zmuszasz ludzi jadących szybciej od Ciebie do cięcia przez
        te koleiny, co może skończyć się ich poślizgiem - fatalnym również dla Ciebie,
        jeśli Cię zahaczą.

Mi jakoś demonizowane tu koleiny itp. nie przeszkadzają. Zawsze jeżdżę prawym.

Pzdr
        Niknejm
        • sylvio Re: Bezmyślna jazda PRAWYM pasem 21.01.05, 18:15
          Zmuszasz ludzi jadących szybciej od Ciebie do cięcia przez
          > te koleiny, co może skończyć się ich poślizgiem - fatalnym również dla
          Ciebie, > jeśli Cię zahaczą.
          >
          > Mi jakoś demonizowane tu koleiny itp. nie przeszkadzają. Zawsze jeżdżę prawym.

Bzdury Gadasz. Jadę prawym pasem bo na lewym sa dziury. Jade maksa, na ile
          pozwalaja przepisy np. 110 na ekspresówce, a jakiecyś niby rajdowcy mijają mnie
          prawym pasem i jeszce trąbia. Niech sie w czoło stuknom.
          • niknejm Re: Bezmyślna jazda PRAWYM pasem 21.01.05, 18:19
            sylvio napisał:

> Bzdury Gadasz. Jadę prawym pasem bo na lewym sa dziury. Jade maksa, na ile
            > pozwalaja przepisy np. 110 na ekspresówce, a jakiecyś niby rajdowcy mijają
            > mnie prawym pasem i jeszce trąbia. Niech sie w czoło stuknom.

OK, kolejny 'lewopasmowy przylepiec' się odezwał. Prędkości przestrzega, ale
            innych przepisów kodeksu już nie (bo pewnie o nich nie słyszał). :-) Nie życzę
            Ci źle, ale jak ktoś kiedyś się na Ciebbie wkurzy, zajedzie Ci drogę i da po
            heblach. Jak nie znajdziesz świadka, będzie Twoja wina.

A ja spokojnie jadę prawym. :-) Bez stresu.

Pzdr
            Niknejm
            • Gość: Macka Re: Bezmyślna jazda PRAWYM pasem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 22:32
              >>Dodam że uważam jazde lewym pasem gdy prawy jest wolny za buractwo
              A co jeśli na prawym są dziury, lub jakże powszechne koleiny???

Po raz kolejny pojawia sie teza ,ze koleiny są źródłem zła i śmierci na
              drogach.Bzdura :to pijani lub durni kierowcy sa przyczenami tych wypadków.Mnie
              osobiście koleiny wcale nie przeszkadzxają jak jade autem lub
              motocyklem.Warunkiem jest sprawnosc zawieszenia i jego wlasciwa geometria.Gorzej
              jest przyWIELKICH ulewach gdy stoi 3 cm wody,ale i wtedy bez kolein leci sie na
              aquaplaningu.Gamonie kierowcy do szkoly a nie zwalać wine na koleine(ladny rym ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka