Dodaj do ulubionych

Fiat Punto czy Renault Clio?

24.02.05, 21:26
Proszę o opinie w w/w kwestii. Na który się zdecydować? Jesteśmy 3 - osobową
rodziną z 2-letnim dzieckiem, mieszkamy w dużym mieście, codziennie
pokonujemy sporo kilometrów. Sami jesteśmy raczej "większych" gabarytów. Do
tej pory jeździmy Nexią z zamontowaną instalacją gazową.
Z góry dziekuję
Obserwuj wątek
    • davyt Re: Fiat Punto czy Renault Clio? 24.02.05, 21:33
      www.auto.cz/?article=33
      www.auto.cz/?article=131
      Jezeli NEXIA niejest stara to zodtaw sobie ten samochod.

Tylko nie FIAT.
      • adasiowa Re: Fiat Punto czy Renault Clio? 24.02.05, 21:40
        Trochę źle się wyraziłam, Nexia ma co prawda 6 lat, ale tak czy siak - zostaje.
        Jesteśmy z niej naprawdę zadowoleni. Nexia nadal będzie w użyciu - pozostaje na
        stanie męża ;-) a ja mam jeździć tym nowym.
      • charlie_x Re: Fiat Punto czy Renault Clio? 24.02.05, 21:40
        davyt napisał:

> www.auto.cz/?article=33
        > www.auto.cz/?article=131
        > Jezeli NEXIA niejest stara to zodtaw sobie ten samochod.
        >
        > Tylko nie FIAT.
        • adasiowa Re: Fiat Punto czy Renault Clio? 24.02.05, 21:42
          Co do żartu - fakt, średni. Proszę o radę co do Clio i Punto
          • charlie_x Re: Fiat Punto czy Renault Clio? 24.02.05, 21:50
            ..zakładam,że chodzi ci o nowe auta?..one są bardzo zbliżone do
            siebie i osiągami i jakością, wię tu jeśli to ja miałbym dla siebie wybrać jako
            drugie auto w rodzinie w to kierowałbym się kryterium ceny zakupu.Punto to model
            już mocno schyłkowy więc ..albo czekasz na nowy,albo jednak renówka.
            • wilk11 Re: Fiat Punto czy Renault Clio? 24.02.05, 21:55
              Francuskie to jest dobre wino, sery, muzyka i (wiadomo co) ale nie samochody.
              Przy dzieciach - patrz na wielkosc tylnej kanapy i bagaznika.
              • adasiowa Re: Fiat Punto czy Renault Clio? 24.02.05, 22:02
                Słyszałam podobną opinię o francuskich samochodach. Ponadto myślę na przyszłość
                o cenach przeglądów i częściach zamiennych - czy Fiat jest rzeczywiście tańszy.
                No i jeszcze jedna uwaga, tak zupełnie na marginesie, Fiat wydaje mi suę jakis
                taki bardziej "dla rodziny" a Clio pasuje mi do dynamicznego kawalera - hi hi.
            • adasiowa Re: Fiat Punto czy Renault Clio? 24.02.05, 21:59
              Dzięki, charlie. Tak, miałam na myśli nowe samochody. Więc własnie, gdyby tylko
              kierować się ceną to szala chyba jednak przechyla się na stronę Punto a nie
              Clio... Hmmmm..
              • lobuzek1 Re: Fiat Punto czy Renault Clio? 24.02.05, 22:08
                Ja osobiście stawiam na Punto. Tak Fiat, jak i Renault są stosunkowo nienowymi
                konstrukcjami, ale dzięki temu nie cierpią na choroby wieku dziecięcego. Punto
                w istocie jest "pseudorodzinne", pojemne w środku, stosunkowo dynamiczne i
                bardzo oszczędne. Naprawdę udany samochód, całośc ma swoje wady, ale jest
                całkiem dopracowana i to za dobrą cenę. Polecam szczerze. Co do awaryjności -
                cięśko się wypowiadać. Punto raczej nie cierpi na jakieś chroniczne
                przypadłości, co do Renault się nie wypowiadam. Niemniej jednak, przy nowym
                Punciaku masz 2 lata gwarancji - to właśnie mnie skusiło do zakupu tego modelu.
                • 6nine9 Re: Fiat Punto czy Renault Clio? 25.02.05, 11:07
                  > Ja osobiście stawiam na Punto. Tak Fiat, jak i Renault są stosunkowo
                  nienowymi
                  > konstrukcjami, ale dzięki temu nie cierpią na choroby wieku dziecięcego.
                  Punto
                  lobuzek1 napisał:
                  > w istocie jest "pseudorodzinne", pojemne w środku, stosunkowo dynamiczne i
                  > bardzo oszczędne.
                  dynamika do kitu - chyba ze sie mocno wciska gaz... ale wtedy jednak palil mi
                  dokladnie tyle, co Megane 1.6, ktora mialem przed Punto!

Niemniej jednak, przy nowym
                  > Punciaku masz 2 lata gwarancji - to właśnie mnie skusiło do zakupu tego
                  modelu.
                  A to co za argument, przeciez wsztskie samochody maja teraz co najmniej 2 lata
                  gwarancji?
              • 6nine9 Re: Fiat Punto czy Renault Clio? 25.02.05, 11:03
                Tylko Clio, naprawde nie ma watpliwosci. To samochod pol klasy wyzej. Punto to
                miłe miejskie autko, ale szczerze mowiac gdy się nim jezdzi (jezdzilem 1.5
                roku) czuc ze to tani blaszak. Slabiutki silnik 1,2, slabe materiały
                wykonczeniowe, tapicerka itp. Clio jest i ladniejsze, i milej sie jedzie, ma
                lepszy silnik, lepsze hamulce, lepszy komfort, jest tez chyba ciut wieksze.
                Aha, i Clio to tez model schylkowy bo na jesieni wchodzi Clio 3. Ale to tylko
                zaleta samochodu - jest malo awaryjny, a dla wielu (wiekszosc) czesci mozna
                kupic tansze odpowiedniki poza ASO. Wiec absolutnie Clio, naprawde nie ma co
                sie zastanawiac - chyba ze cena jest wazniejsza, bo chyba Punto jest pare
                tysiecy tansze, co zreszta jest zrozumiale. Ale jesli na raty - to zadna
                roznica.
              • charlie_x Re: Fiat Punto czy Renault Clio? 25.02.05, 11:07
                adasiowa napisała:

> Dzięki, charlie. Tak, miałam na myśli nowe samochody. Więc własnie, gdyby tylko
                >
                > kierować się ceną to szala chyba jednak przechyla się na stronę Punto a nie
                > Clio... Hmmmm..
                zadowolone.
            • pawel7779 PUNTO SCHYLKOWY ????? 25.02.05, 21:48
              Facelifting clio byl w 2002 roku produkowany w tej wersji od 1998 roku

punto nowe od 2000 roku , face lifting 2003 rok

oba autka beda mialy nastepce w czerwcu 2005 roku

to clio jest schylkowe gdyz przestrzen jaka oferuje jest w sam raz dla kierowcy
              i jego 2 psow najlepiej kundelkow
              jezeli macie oboje pow 175 cm wzrostu to bym bral wieksze punto lub czekal na
              nowe modele jak sie nie pali

szczegolnie ciekawie sie oba zapowiadaja :poszukaj zapowiedzi
              na autobild.de
      • the.bill [...] 24.02.05, 22:05
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • nadal-jestem wybralbym punto..... 24.02.05, 23:35
          Mysle , ze Punto bedzie lepsze , czesci tansze , bryczka tez jest chyba tansza,
          no i punto napewno nie bedzie bardziej awaryjne od clio , bo francuzy sa kiepskie
          i czesci tez nie tanie , ja stawialbym na punto.
    • agatka43 Re: Fiat Punto czy Renault Clio? 25.02.05, 08:45
      Ja jeżdżę Punto benz.+ gaz. Nie narzekam. Jest Ok.
      Francuskie samochody są drogie w utrzymaniu i nie tak dobre jak japońskie czy
      niemieckie.
      • niki27 Re: Fiat Punto czy Renault Clio? 25.02.05, 08:54
        Clio jest bardzo mało awaryjne, więc wyższe koszty utrzymania można włożyć
        między bajki. Co do rozmiarów - nie daj się zwieśc optycznemu złudzeniu i
        porównaj faktyczne liczby. Silniki 1.2 sa bardzo oszczedne i wystarczajace do
        przemieszczania. Jeżeli zaś kupisz 1.4, to zyskujesz dynamikę, o jakiej Punto
        może pomarzyć, ale za to rosną koszty paliwa.
        Jest jeszcze b.dobry siesel 1.5
        Clio jest znacznie wygodniejsze niż Punto na przednich siedzeniech. Co do
        tylnych - nie wiem, nie jezdzilem.
        Clio przejechało ze mną pół Europy, nadal jest "na stanie". Życzyłbym wszystkim
        tak udanego autka. Podkreślam - autka :)

Jeżeli masz jakieś konkretne pytania - pisz.
    • aneta362 Re: Fiat Punto czy Renault Clio? 25.02.05, 09:13
      oczywiście że Clio! opowieści że fiat jest tańszy w utrzymaniu i serwisie można
      włożyć między bajki, już nie jest tańszy. Jak jeździsz z dzieckiem ważne jest
      bezpieczeństwo a tego nie ma co porównywać, poz tym renówki są ladniejsze
      również w środku, a może kup sobie Modusa fajna bryczka.
      • kanciack Re: Fiat Punto czy Renault Clio? 25.02.05, 09:51
        Sama sobie kup bruczke, najlepiej z alusami i klima, ty wiesniaro!
        Francuskie samochody dobre sa do stania w garazu, z nie do jezdzenia. I brzydkie
        jak cholera. Nie to co Fiaty, ktore wraz z Alfa Romeo (to nie ma zwiazku z
        Julia, wiesz) sa najladniejszymymi samochodami masowo produkowanymi. I wcale sie
        nie psuja - to pogloska rozpowszechniania przez zakompleksionych wrogow Fiata,
        ktorzy prawie cale zycie jezdzili maluchem albo duzym fiatem i teraz sie mszcza.
        • niki27 Weź coś na uspokojenie 25.02.05, 11:56
          zanim nastęny razem zasiądziesz do kompa.
          Wiesz tyle o samochodach (zwłaszcza francuskich) co ja o samolotach. Ani ty,
          ani ja ich nie prowadziliśmy.

A o gustach nie ma co dyskutować. Dla jednych fiaty są ładniejsze, dla innych
          nie.
        • piotr33k2 Re: tylko Renault Clio! 25.02.05, 17:30
          kanciack napisał:

> Sama sobie kup bruczke, najlepiej z alusami i klima, ty wiesniaro!
          > Francuskie samochody dobre sa do stania w garazu, z nie do jezdzenia. I
          brzydki
          > e
          > jak cholera. Nie to co Fiaty, ktore wraz z Alfa Romeo (to nie ma zwiazku z
          > Julia, wiesz) sa najladniejszymymi samochodami masowo produkowanymi. I wcale
          si
          > e
          > nie psuja - to pogloska rozpowszechniania przez zakompleksionych wrogow Fiata,
          > ktorzy prawie cale zycie jezdzili maluchem albo duzym fiatem i teraz sie
          mszcza
          > .
          tylko clio najlepiej z silnikiem diesla to najlepszy samochód w swojej klasie
          a ceny są porównywalne ,wiem bo mam takiego 150 000 tys przejechane i silniczek
          chodzi jak w zegarku, na trzy osoby rónież dobry w długiej podrózy ,zwinny
          szybki i mocny ,dobrze sie prowadzi rónież przy dużych prędkosciach, polecam i
          ja takiego bym wybrał nawet zamiast ww polo a co dopiero punto!.
    • chris62 Re: Fiat Punto czy Renault Clio? 25.02.05, 15:21
      Nie ulegaj głupim stereotypom typowo polskim (przecież we Francji, Belgii i
      Holandii a nawet Niemczech masa francuskich aut jeździ) tylko weź idź do salonu
      pojedź na jazdę próbną dobrze się przyjrzyj szczegółom a nie ogólnemu widokowi z
      20 metrów. Jestem przekonany że wybierzerz Clio choć do Punto nie mam wiele
      zastrzeżeń poza:
      1. Wymiana żarówki prawego reflektora oznacza jazdę do serwisu bo nie ma tam się
      jak dostać.
      2. Dużo egzemplarzy zdarza się z nadmiernym zużyciem oleju (potwierdzone przez
      znajomych, pękającymi obudowami alternatora i wadami amortyzatorów.
      Fiat też więcej spala od Renówki.

Co do bezpieczeństwa to Punto jest całkiem niezłe akurat pod tym względem nie ma
      dużej różnicy między tymi konkurentami.
      Na minus Clio można zaliczyć tylko trochę niewłaściwą pozycję kierownicy -
      utrudnia to nieco szybkie kręcenie za to widoczność przyrządów i przestrzeń na
      nogi zyskuje.
      Zdarzają się też czasem skrzynie biegów gdzie 2-gi bieg ciężej wchodzi przy
      zimnym silniku ale to jest problemem tylko jeśki chcesz zmienić bieg błyskawicznie.

Wielu znajomych jeździ renówkami ja też i nikt nie narzeka wszyscy jesteśmy
      zadowoleni a najwięcej z nich ma właśnie Clio i Thalie.
      2 z nich ma przebiegi pow. 160 tys. km jak dotąd bez awarii.

Co do cen to porównuj auta o tej samej mocy i wyposażeniu wielu znajomych robiło
      takie porównania przed zakupem i kupowali renówki gdyż były to
      najkorzystniejsze oferty są przecież tańsze od Fabii a na pewno lepsze.Co do cen
      serwisu to ASO należy omijać ale za to np w sieci Q-serwis koszty są względnie
      niskie.

Jest jeszcze dylemat który model wybrać bo wybór jest duży.
      Ja bym wybrał 2,0 16 V 180 KM bo szybki, tyle, że lubię większe auta.
      Z ekonomicznych wersji najlepszy będzie 1,5 dCi 65, 80 lub 100 KM.
      Z benzynowych 1,2 16 V 75 KM to minimum jakie należy kupić ew. 1,4 8v 75 KM.
      Fajnie też chodzą 1,4 98 KM i 1,6 110 KM ale im wyższa pojemność i moc tym cena
      rośnie. Za 180 konną wersję w salonie trzeba dać ponad 80 tys.
      Co byś nie wybrała życzę szczęśliwego zakupu.
      • kanciack Glupoty gadasz 25.02.05, 15:46
        Punto to najlepszy samochod w swojej klasie.
        • niki27 Re: Glupoty gadasz 25.02.05, 15:56
          kanciack napisał:

> Punto to najlepszy samochod w swojej klasie.

No skoro TY tak mówisz, to napewno tak właśnie jest. Howgh, bez odbioru.
          • adasiowa A co z Yarisem?? 25.02.05, 18:00
            A jak ma się do tego wszystkiego Toyota Yaris? Co sądzicie?
            • pawel7779 WALORY UZYTKOWE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 25.02.05, 22:06
              jesli to ma byc auto rowniez rodzinne a chyba tak bo w trase ta nexia nie
              bedziecie jezdzic tylko nowym sprzetem to do wybory tylko dwa
              PUNTO I FABIA oba auta sa wporzo wybor to kwestia gustu i ceny oba sa
              dopracowane i nie psuja sie wcale zarowka spalona w lampie fiata nie jest to
              wina fiata a producenta zarowki bez przesady ,to co ktos pisal ze w clio ciezko
              2 bieg wchodzi to dlatego ze przy szybkiej zminanie biegu nie zadziala
              synchronizator do kazdego auta mozna sie przyczepic tylko bez przesady .
              plastiki beda skrzypiec w kazdym z aut po 50000 km bo takie mamy drogi i koniec
              silnik 1,2 fiata 60 km tez wystarczy do sprawnego poruszania sie ,a jak sie
              chce poszalec to tylko 100 km 1,4 w wydaniu skody,fiata ,czy renault
              dla mnie najwazniesjza byla przestrzen w srodku plus duzy bagaznik i relacja
              ceny do wyposazenia
              wybralem bogata wersje punto 1,2 ale caly czas mi fabia jeszcze chodzila po
              glowie oraz yaris.
              yaris odpadl z powodu bagaznika niestety bo pewnie bym go wybral
              poza tym konfort jazdy przy 120 km na godz byl najlepszy w :
              1.fabia
              2.punto
              3.clio
              4 yaris
              testowalem wszystkie oraz citr C3 ale ten odpadl prawie na starcie bo glupia
              deska rozdzielcza ,wysoki bardzo duzy opor pow ,silnik 1,1 za slaby a na 1,4
              szkoda by mi bylo kasy
              wiec tylko fabia 1,2 64 km oraz punto 1,2

ROVER MINI tez jest spoko autem ale tylko dla kawalera

dlatego punto i juz
              obecnie opyla sie rowniez podstawowa wersja hondy jazz i mitsubisi colta
              honda 2 lata temu byla bardzodroga pow 50000
              a mitsubisi to nowosc
              radze tez sie przyjrzec ale tu kwoty ok 44 000 zl a to jest duzo
              fiata za 35000 zl mozna miec przyzwoitego
              skode za 2000 wiecej
              • tsunami1 Re: WALORY UZYTKOWE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 25.02.05, 22:31
                a ja ci polecam Hyundaia Getza masz jeszcze taniej niz 35000 w dodatku z
                bogatym wyposazeniem wieksza gwarancja niz wspomniane fiat fabia i clio oraz
                znacznie wieksze. Ponadto jezeli Nexia jest bez zarzutu to radze ci zostac przy
                koreancu bo to naprawde dobre auta. Wracajac do getza masz duzy silnik o duzej
                mocy. Nie znam lepszych silnikow niz Mitshubischowe buczenie. Poza tym masz
                pewnosc ze 300000km przejedziesz bez problemowo. No i napewno tansze czesci i
                przeglady. Dla mnie to najlepsze auto w tym segmencie. Na motoryzacji sie znam
                i sporo chodzilem za tym segmentem wiec wiem co mowie.
              • kanciack Re: WALORY UZYTKOWE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 25.02.05, 22:43
                Sluchaj stary! Nie porownuj Skody z Fiatem. Najwyzej z Loganem.
                Skoda to auto dla buractwa i nic wiecej.
              • lobuzek1 Re: WALORY UZYTKOWE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 26.02.05, 10:42
                Powtórzę swoją wcześniejszą opinię - stawiam na Punto. Nie mam nic do Skody,
                zastanawiałem się nad nią, ale mi przeszło. Po pierwsze - nie mam zaufania do
                silników o "dziwnej" liczbie cylindrów, byc może moja awersja bierze się z
                dotychczasowego CC 700. Tak więc 3 cylindry absolutnie do mnie nie trafiają,
                wreszcie chcę mieć samochód z silnikiem o w miarę przyzwoitej kulturze pracy.
                Natomiast charakter Fabii jak dla mnie jest zbyt "emerycki", dużo lepiej czuję
                się w Punto. To pewnie subiektywne odczucie, ale dla mnie ma znaczenie. No i
                silnik - w Punto przy stosunkowo niskiej masie pojazdu (875 kg) radzi sobie nad
                podziw dobrze, tyle że wyprzedzanie na V biegu nie wchodzi w grę, co raczej
                dziwne nie jest. Przyznam natomiast szczerze, że pod względem jakości
                wykończenia Fabia góruje nad Punto, tworzywa są lepsze - ale coś za coś. Pomimo
                gorszej jakości tworzyw deska Punto jest solidnie spasowana i zmontowana,
                natomiast mam "świerszcza" z tyłu, stawiam na uszczelki w klapie tylnej bądź
                mocowanie kanapy. POmimo tego - opinia o Punto jest bardzo pozytywna. Nie
                przypuszczałem, że będę tak bardzo zadowolony z tego samochodu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka