Dodaj do ulubionych

Ceny benzyny ...

14.06.05, 12:34
.. od dzis w Szwecji cena 95 OKT - 11,15 sek tj.-4,869~4,87 pln.

to ponoc tylko poczatek "lawiny" cen paliwa,nie jest wykluczone ze
w najblizszych tygodniach cena jednego litra 95 OKT przekroczy 12 sek ,

jakie sa ceny paliw na waszych rynkach ?
Obserwuj wątek
    • radioaktywny Re: Ceny benzyny ... 14.06.05, 12:39
      Na markowych stacjach PB 95 kosztuje od 8.85 do 3.89(Orlen) za litr
      • radioaktywny Re: Ceny benzyny ... 14.06.05, 12:40
        "3.85" oczywiscie, przepraszam
    • dicort Re: Ceny benzyny ... 14.06.05, 13:06
      A moze lepiej porownajmy ile litrow paliwa mozna kupic za srednia pensje w
      roznych krajach? :((((
      • emes-nju Re: Ceny benzyny ... 14.06.05, 13:42
        dicort napisał:

> A moze lepiej porownajmy ile litrow paliwa mozna kupic za srednia pensje w
        > roznych krajach? :((((

I jaki odsetek ceny detalicznej to podatki.
    • typson Re: Ceny benzyny ... 14.06.05, 13:46
      orlen warszawa, gdzies kolo mnie, pb95 kosztuje 4,09
      • staruch5 Re: Ceny benzyny ... 14.06.05, 13:50
        w RFN trudno kupic ponizej 1.20.
        W Austrii kupowalem po 0.969 ale to bylo tanio. Standard to ponad 1

zobacz sobie tutaj
        www.psm.pl/auto/paliwa.html
        • darek9999 Re: Ceny benzyny ... 14.06.05, 17:56
          w w-wie na auchan przy gorczewskiej 95 3,75.po dwóch kilometrach poczułem ,że
          coś nie tak.dwa dni później zapalił się check.teraz już ok,po ciągłych
          dolewkach 98
          • skyddad Re: Ceny benzyny ... 14.06.05, 18:07
            Darrrku,
            Wlej do tanku srodek do czys'zczenia wtryskow.Check zgasnie i bedzie wszystko
            okey.Paliwo bylo brudne lub falszywe i w zwiazku z tym spaliny byly takie jak
            nie trzeba i sie zapalil check,czyli prawidlowo.
            Pzdr.Sky.
            • darek9999 Re: Ceny benzyny ... 15.06.05, 17:35
              dzieki za radę.wyjeździłem trochę,dolałem 98 do pełna i problem zniknął,ale z
              tym środkiem nie pomyślałem,jakbym kiedyś nie daj boże miał taki problem to
              doleję takiego środka.pozdrawiam
    • fazi_ze_sztazi Re: Ceny benzyny ... 14.06.05, 18:12
      przedmiescia chicago - $2.00 - 2.20 za galon (3.6 litra)
      wszystkie podatki to okolo $1.00
      nie wiem jaka jest srednia pensja, ale zakladam ze okolo $2,000 na miesiac
      (netto) , wiec daje nam to okolo 1,000 galonow czyli jakies 3,600 litrow, czyli
      przy srednim spalaniu 8 litrow na setke - 45 tys km.
      pzdr.
      • siwy-55 Re: Ceny benzyny ... 15.06.05, 11:52
        dicort 14.06.2005 13:06 + odpowiedz

A moze lepiej porownajmy ile litrow paliwa mozna kupic za srednia pensje w
        roznych krajach? :((((
        --------------------------------------------------------------------------------

.. srednia "dniówka" netto w Szwecji = ~935 sek. = ~86 lt. benzyny 95 OKT -
        cena z dzisiaj rano.
        ________________________________________________________________________________
        • grzek Re: Ceny benzyny ... 15.06.05, 13:16
          siwy-55 napisał:

> -
          >
          > .. srednia "dniówka" netto w Szwecji = ~935 sek. = ~86 lt. benzyny 95 OKT -
          > cena z dzisiaj rano.

Przy takich średnich dochodach to u was benzyna jest prawie za darmo. Nawet jak
          zdrożeje jeszcze dwa razy to powinna być tania (dla was oczywiście).
          • siwy-55 Re: Ceny benzyny ... 15.06.05, 17:12
            grzek napisał:

> siwy-55 napisał:
            >
            > > -
            > >
            > > .. srednia "dniówka" netto w Szwecji = ~935 sek. = ~86 lt. benzyny 95 OKT
            > -
            > > cena z dzisiaj rano.
            >
            > Przy takich średnich dochodach to u was benzyna jest prawie za darmo. Nawet
            jak
            >
            > zdrożeje jeszcze dwa razy to powinna być tania (dla was oczywiście).
            --------------------------------------------------------------------------------

.. ale inne art. tez sa duzo drozsze np. bochenek chleba 16 sek. 1kg. kiepskiej
            kielbasy (max 50% miesa) kosztuje ok. 55 sek. czynsz w komunalnym mieszkaniu 3-
            pokoje + kuchnia z wszelkimi wygodami od 4500 sek itd. samotna osoba moze w
            mcu. zaoszczedzic max 3000 sek. w rodzinie bez dzieci moga zaoszczedzic 7-8000
            sek. miesiecznie, jednym slowem nie jest slodko. Pzdr.
            ================================================================================
      • mobile5 Re: Ceny benzyny ... 17.06.05, 08:27
        Za jedną wypłatę objechać Ziemię po równiku? Nenemany nigdy do tego nie
        dopuszczą.
    • radomir996 Re: Ceny benzyny ... 15.06.05, 12:22
      4.05 pln za 98 okt dzis rano
      • zgryzliwy1 Re: Ceny benzyny ... 16.06.05, 05:05
        radomir996 napisał:

> 4.05 pln za 98 okt dzis rano

to tyle samo jak rok temu ( nawet taniej)i o ok 13% wiecej niz 2 lata temu

pb.pl/content.aspx?sid=analizy&guid=2d7d2e44-1e22-4d32-8185-954666e49f98

expatpol.com/modules.php?name=News&file=print&sid=13203
    • astro_glide Re: Ceny benzyny ... 15.06.05, 22:34
      89 centow kanadyjskich w Kanadzie .Nie wiem ile jest srednia pensja tutaj ,ale
      za najnizsza mozna kupic cos ok. 70 litrow dziennie.
    • marekatlanta71 Re: Ceny benzyny ... 16.06.05, 05:26
      U nas jeszcze pare dni temu tankowalem za $1.95 za galon (jakies 1.64 zl za
      litr), dzis juz cena jest rzedu $2.10 za galon (1.76 zl za litr).
      • siwy-55 Re: Ceny benzyny ... 17.06.05, 08:13

..,nalezaloby sie zastanowic,czy ludzie kupujacy 3-y cylindrowe Fabki
        to wsiowe tluki ?,czy tez przewidujacy ludzie ?.
        • millerek Re: Ceny benzyny ... 17.06.05, 09:02
          Nie zapominaj o 3 cylindrowej corsie, stilo 1.2, astrze || 1.2 i innych
          samochodach. Czy myślisz, że te samochody SA szybsze od skody?
          • siwy-55 Re: Ceny benzyny ... 17.06.05, 09:08
            .. nie o szybkosci myslalem lecz o zurzyciu paliwa ,trzy tloki=mniejsza friktion
            =teoretycznie mniejsze zurzycie paliwa.
            W wiekszosi stanów USE szybkosc jest ograniczona-max 120km/h - trzycylindrowce
            powinny z taka szybkoscia sie uporac, .... .
            • staruch5 Re: Ceny benzyny ... 17.06.05, 09:12
              Troche bladzisz. Nie ma wyraznego zwiazku miedzy zuzyciem
              paliwa=tarciem=oporami silnika, a ILOSCIA cylindrow...
              • siwy-55 Re: Ceny benzyny ... 17.06.05, 11:39
                Autor: staruch5
                Data: 17.06.2005 09:12

Troche bladzisz. Nie ma wyraznego zwiazku miedzy zuzyciem
                paliwa=tarciem=oporami silnika, a ILOSCIA cylindrow...
                .. jezeli bladze to jestem w dobrym(?) towarzystwie , wziolem te teorie z pracy
                doktoranckiej z Politechniki w Göteborg (Chalmers Tekniska Högskola) ,
                doktorat zostal obroniony,doktorant twierdzil ,ze im wiecej ruchomych czesci w
                jakimkolwiek mechanizmie,tym wieksza friktion,oleje/smarowanie tylko w pewnym
                zakresie moze zmiejszyc tarcie . Pzdr.
                ________________________________________________________________________________

• staruch5 Re: Ceny benzyny ... 17.06.05, 11:49
                  bo zaleznosc jest,ale nie wyrazna. Chodzi z grubsza o powierzchnie trace.
                  Przewaznie mniejsze silniki, to mniej cylindrow,a wieksze, to wiecej. To
                  troche tak jakby powiedziec, ze siwi maja wiecej zmarszczek... Naprawde
                  zmarszczki zaleza od wieku, a siwizna, czasem tez.

Przy tej samej pojemnosci skokowej silnik wiecej-cylindrowy bedzie miec wieksze
                  opory, niz mniej-cylindrowy.
                  Pzdr.
                  • siwy-55 Re: Ceny benzyny ... 17.06.05, 11:59
                    staruch5 napisał:

> bo zaleznosc jest,ale nie wyrazna. Chodzi z grubsza o powierzchnie trace.
                    > Przewaznie mniejsze silniki, to mniej cylindrow,a wieksze, to wiecej. To
                    > troche tak jakby powiedziec, ze siwi maja wiecej zmarszczek... Naprawde
                    > zmarszczki zaleza od wieku, a siwizna, czasem tez.
                    >
                    > Przy tej samej pojemnosci skokowej silnik wiecej-cylindrowy bedzie miec
                    wieksze
                    >
                    > opory, niz mniej-cylindrowy.
                    > Pzdr.
                    .. tej opcji nie wziolem pod uwage,dealerzy twierdza ze "trzy cylindrowce"
                    biora mniej paliwa,-Skoda "Fabia" 1,2 jest best salerem w Szwecji,kupuja to
                    (przewaznie kombi) mlode malzenstwa z malymi dziecmi i emeryci z apetytem na
                    podroze w plener (lasy,jeziora itp.),domyslam sie ze 4-ro cylindrowy silnik 1,2
                    bierze wiecej paliwa niz 3-y cylindrowy o tej samej pojemnosci skokowej .
                    • staruch5 Re: Ceny benzyny ... 17.06.05, 12:10
                      tak. Tak mowi teoria.
                      Ponadto silnik 3-cylindrowy powinien byc latwiej wywazalny, niz 2 czy 4 (znaczy-
                      powinien rowniej chodzic). Czy tak jest naprawde, nie wiem. ja mam wprawdzie
                      auto 3-cylindrowe, ale ono jest bezkonkurencyjne :-)) (tico).
                      • siwy-55 Re: Ceny benzyny ... 17.06.05, 12:42
                        ... cos musi w tym byc,na Skode "Fabia" kombi trzeba sie "zapisac" - leweracja
                        w przeciagu miesiaca,-zwlaszcza gdy sie chce miec eqzemplarz "comfort" tzn.
                        "pelen wypas" , inni dealerzy zielenieja z zazdrosci , wychodza przed swe
                        salony i naganiaja ludzi ktorzy przyjechali tylko poogladac,jak powiedzialem
                        dealerowi Skody ze kolejka przed jego salonem przypomina kolejki w latach ´80-
                        tych w Polsce za miesem, to sztywnieje i cieszy sie jak brzdac ktory przed
                        chwila w pieluche narobil,dobrze dla dealerow-nie dobrze dla klientow gdyz nie
                        sa nalezycie obslugiwani.
                        Napisz jaka marka i jaki model auta w Twoim kraju sprzedaje sie tak dobrze ze
                        trzeba sie w kolejce zapisywac .Pzdr.
                        • staruch5 Re: Ceny benzyny ... 17.06.05, 12:45
                          niestety, nie mam pojecia, chyba na zaden nie ma kolejek.
                          Kompletnie mnie to nie interesuje. ten rynek dla mnie nie istnieje. mam juz
                          sporo lat, a jeszcze nie kupilem nowego samochodu i na pewno nie kupie.
    • paszis Re: Ceny benzyny ... 17.06.05, 14:02
      W Ilalii (tylko w Trieste) cena 1,20 za 95pb ,ale dla mieszkancow Trieste 62centy!!! ~2,5zł!! :),dzis wlasnie wyrobilem karte (15l na 2miesiace pozniej bez limitu po 75centow) ~3zl.
      • paszis Re: Ceny benzyny ... 17.06.05, 14:06
        Oj bledy :( mialo byc 150litrow na 2miesiace
        • siwy-55 Re: Ceny benzyny ... 17.06.05, 15:26
          Autor: staruch5
          Data: 17.06.2005 12:45

niestety, nie mam pojecia, chyba na zaden nie ma kolejek.
          Kompletnie mnie to nie interesuje. ten rynek dla mnie nie istnieje. mam juz
          sporo lat, a jeszcze nie kupilem nowego samochodu i na pewno nie kupie.
          .. nie "deppaj" staruch5 ,mamy tyle lat na ile sie czujemy,ja tez do
          mlodzieniaszkow juz nie naleze,ale dopuki "pompa" pracuje doputy powinno sie
          miec apetyt na przygode,gnaty mi juz chrupia ale w dalszym ciagu renowuje
          veteran automobile ,i czasami je "wietrze" by tloki do cylindrow nie
          przyrdzewialy. Nie ma znaczenia czy auto jest drogie czy tanie-wazne ze
          nowe,ten specyficzny zapach nowego auta,otrzasnij sie chlopie ,zaloz rozowe
          okulary i zyj pelna piersia.Pzdr.

• staruch5 Re: Ceny benzyny ... 17.06.05, 16:24
            dzieki, dzieki. Okularow niestety nie mam, ale staram sie (czasem) zyc pelna
            piersia. Ja sie tylko musialem wytlumaczyc, czemu nie mam o tym pojecia (o
            nowych autach w Pl).Pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka