ryszard_ochooodzki 25.07.05, 02:48 Zobaczcie sami i pomyślcie czasem w czasie jazdy!!! www.seat-klub.cz/crash/ Link Zgłoś Obserwuj wątek
greenblack Re: Czołowe zderzenie przy 150km/h (fotki) 25.07.05, 08:16 Jakby jechali 90 km/h, a ta ciężarówka nawet stałaby w miejscu, to też by zginęli, więc nie pie..o nadmiernej prędkości. Link Zgłoś
user0001 Re: Czołowe zderzenie przy 150km/h (fotki) 25.07.05, 09:04 Jakby jechali 90 km/h to nie wyprzedzaliby i nie znaleźli by się na pasie dla przeciwnego kierunku. Link Zgłoś
jazech Re: A ja wlasnie jiem sniadanie.... 25.07.05, 10:27 Zdjęcia naprawdę mocne, niech nie patrzą wrażliwi! A swoją drogą to chyba nie bolało... Współczucia do strażaków. Link Zgłoś
emes-nju Re: Czołowe zderzenie przy 150km/h (fotki) 25.07.05, 11:16 Co to za kocopaly? Nigdy nie wyprzedzales kogos wolniej niz 150 km/h?! A tak BTW - kolejny przyklad, ze nie predkosc byla przyczyna wypadku. Przyczyna bylo wyjechanie na wyprzedzanie pod ciezarowke. Predkosc pogorszyla tylko skutki wypadku... Jakby jechali 90 km/h, strazacy mieliby mniej pracy przy wycinaniu zwlok z wraku. Link Zgłoś
niki27 Re: Czołowe zderzenie przy 150km/h (fotki) 25.07.05, 11:11 Tym razem to ty p...rzesadzasz. Jakby jechali 90 km'h, a ciężarówka by stała, to mieliby przynajmniej minimalne szanse przy hamowaniu (o ile pamiętam, droga zatrzymania dla Seata przy tej prędkości to 41 m). Ktoś mógłby przeżyć. A tak... Ja to zdjęcie zapamiętam i nogę z gazu zdejmę. Mocne. Link Zgłoś
greenblack A skąd wogóle wiadomo, że jechali 150? 25.07.05, 11:26 150 takim Seatem na takiej szosie to raczej trudno osiągnąć. Powtarzam. Nawet jakby jechali przepisowo, to nie mieliby szans na przeżycie, bo nurkowanie pod ciężarówkę zawsze kończy się zgonem. Najlepiej wprowadzić obowiązek wynajmowania faceta, który by biegł przed samochodem z czerwoną chorogiewką i ograniczenie wszędzie do 5 km/h. Link Zgłoś
swoboda_t Re: A skąd wogóle wiadomo, że jechali 150? 25.07.05, 12:39 RED FLAG LOCOMOTIVE ACT :D Link Zgłoś
niki27 Różnią nas niuanse 25.07.05, 13:10 Oczywiście, że jak jest czołowe zdarzenie z tirem jest śmiertelne nawet przy - zapewne - 70 km'h. (Zakładając, że tir swoje 70 - 80 km'h też jedzie). Ale przy prędkości 90 i 150 km'h szanse na NIEDOPUSZCZENIE do dzwonu są jednak inne. Czy przypadkiem nie jest tak, że dlugosc drogi hamowania rosnie wprost proporcjonalnie do szybkosci? A czas na reakcje itp itd.? Bedę bronił tezy, że trzyamnie sie mniej więcej przepisów (czyli jazda około 100, może być np 110) nieco zwiększa twoje szanse, niż rąbanie ile fabryka dała. pozdr. Link Zgłoś
swoboda_t Re: Różnią nas niuanse 25.07.05, 13:16 >Czy przypadkiem nie jest tak, że dlugosc drogi hamowania rosnie wprost proporcjonalnie do szybkosci? > Ni jest tak. Długość drogi hamowania rośnie proporcjonalnie do kwadratu prędkości :) >Bedę bronił tezy, że trzymaie sie mniej więcej przepisów (czyli jazda około 100, może być np 110) nieco zwiększa twoje szanse, niż rąbanie ile fabryka dała < Nie ma po co bronić-to fakt, powinien być oczywisty dla każdego. Link Zgłoś
fazi_ze_sztazi Re: Różnią nas niuanse 25.07.05, 18:23 s=(a*t^2)/2 oraz a=v/t czyli s=v*t/2 czyli jest wprost proporcjonalna droga do predkosci, przy zalozeniu ze a=const. Link Zgłoś
w_r_e_d_n_y Re: Różnią nas niuanse 26.07.05, 01:35 fazi_ze_sztazi napisała: > s=(a*t^2)/2 oraz a=v/t > czyli > s=v*t/2 > czyli jest wprost proporcjonalna droga do predkosci, przy zalozeniu ze a=const. niestety ,wzor dobry ale ...jeszcze trzeba umiec z niego korzystac :-) zapomniales ,ze jezeli X razy wzrasta "V" to - przy "a=const" - rowniez X razy wzrasta czas hamowania "t" a(2) = V/t = x*V/x*t = const ) stad droga " S " wzrasta X*X = X^2 razy czyli droga hamowania wzrasta nie wprost proporcjonalnie do " V " ,ale wlasnie wprost proporcjonalnie do " V^2 " - kwadratu szybkosci S(2) = x*V * x*t/2 S(2) = x*x * V*t/2 S(2) = x^2 * V*t/2 zreszta chyba kazdy kierowca wie ,ze nie wyhamuje z 200km/h na 80 m ,jezeli ze 100km/h hamuje na 40 m !!! Link Zgłoś
topol Re: A skąd wogóle wiadomo, że jechali 150? 25.07.05, 16:23 Nie ma śladów hamowania, ale może licznik się zablokował przy tej prędkości... Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Czołowe zderzenie przy 150km/h (fotki) 25.07.05, 11:20 prędkość im łebki pourywała. smacznego śniadania wszystkim! Link Zgłoś
swoboda_t Re: Czołowe zderzenie przy 150km/h (fotki) 25.07.05, 12:45 Takie fotko powinni pokazywać na kursach na prawko. Link Zgłoś
sakhal Re: Czołowe zderzenie przy 150km/h (fotki) 25.07.05, 13:45 swoboda_t napisał: > Takie fotko powinni pokazywać na kursach na prawko. Na osobowe czy ciezarowe ? Link Zgłoś
tomaszek874 Re: Czołowe zderzenie przy 150km/h (fotki) 25.07.05, 13:52 > swoboda_t napisał: > > > Takie fotko powinni pokazywać na kursach na prawko. popieram. naprawde działa. kiedyś widziałem jakiś inny tragiczny wypadek na trasie. człowiek od razu jedzie ostrożniej. Link Zgłoś
callafior Re: Czołowe zderzenie przy 150km/h (fotki) 25.07.05, 14:01 Niezła fotoprzestroga. --------- Co masz zrobić dziś, zrób pojutrze, będziesz mieć dwa dni wolnego... Link Zgłoś
szymizalogowany Re: Czołowe zderzenie przy 150km/h (fotki) 25.07.05, 14:29 Kurka wodna nie pokazuj mi tu takich zdjec, nie lubie czegos takiego ogladac. A jak ktos ma zginac to i tak zginie i takie masakry byly na tym swiecie od zawsze na dlugo zanim wogle wymyslono samochod. Jak ktos ma pecha to zginie zmasakrowany, ale to i tak lepsza smierc niz byc starym, lezec w szpitalu i powoli umierac na jakas chorobe. Co za swiat. Link Zgłoś
swoboda_t Re: Czołowe zderzenie przy 150km/h (fotki) 25.07.05, 15:02 Byle śmierć dopadła wyłącznie sprawcę. Niestety, zwykle ofiar jest więcej-tak jak w tym przypadku(pasażer, który zasłaniał się ręką przed cięzarówką). Dlatego takie fotki warto wklejac, warto pokazywać(z umiarem,żeby się nie przyzwyczaili)świeżo upieczonym kierowcom i innym ekspertom od dynamicznej jazdy lewym pasem japońskimi fałszóstkami. Również kierowcom cięzarówek, bo zbyt czesto się zapominają... Link Zgłoś
szymizalogowany Re: Czołowe zderzenie przy 150km/h (fotki) 25.07.05, 15:41 Co sie czepiasz, gdy ja wlasnie jezdze przez gro czasu pasem prawym i powoli. A lewego uzywam tylko do wyprzedzania. A co do tych zdjec to tak sie zastanawiam, na co ci z Seata liczyli? Wbili sie centralnie pod ta ciezarowke jakby sie zmaterializowala przed nimi. Zawsze myslalem ze to tak nie wyglada ze jesli ktos wyprzedza i nie wie czy zdazy to jednak nadchodzi taki moment ze juz widzi ze nie zdarzy i wtedy w ostatnim odruchu odbija kierownica albo w prawo albo w lewo i pewnie tez ginie ale ten wypadek wyglada inaczej bo uderza lekko bokiem czy inna strona. A ci tutaj to jakby do konca centralnie jechali wprost pod ta ciezarowke. Zastanawia mnie tez czemu kierowca ciezarowki nie uciekl jak najdalej sie dalo w bok. Link Zgłoś
typson Re: Czołowe zderzenie przy 150km/h (fotki) 25.07.05, 15:48 Droga prowadzila lukiem w prawo i podejrzewam, ze ten z seata nie widzial tira (zaslanialo go auto, ktore chcial wyprzedzic). Szybko zblizal sie do poprzedzajacego, przekonany, ze droga pusta, wyskoczyl na lewy i natychmiast go tir skasowal. Link Zgłoś
etom Re: Czołowe zderzenie przy 150km/h (fotki) 25.07.05, 15:55 szymizalogowany napisał: > A co do tych zdjec to tak sie zastanawiam, na co ci z Seata liczyli?Wbili sie > centralnie pod ta ciezarowke jakby sie zmaterializowala przed nimi. Zawsze > myslalem ze to tak nie wyglada ze jesli ktos wyprzedza i nie wie czy zdazy to > jednak nadchodzi taki moment ze juz widzi ze nie zdarzy i wtedy w ostatnim > odruchu odbija kierownica albo w prawo albo w lewo Na 1 i 3 zdjeciu widac ,ze mial lekki luk w prawo.Mogl dojsc poprzednika i zaczal wyprzedzac ,nie widzac ciezarowki( nie myslal ?,liczyl ze nic z naprzeciwka nie jedzie !! ). Wyskoczyl pewnie na lewy pas kilka metrow przed Scania i dlatego nie zdazyl zareagowac. Link Zgłoś
typson Re: Czołowe zderzenie przy 150km/h (fotki) 25.07.05, 14:41 smutne. Swoja droga, gdyby tej barierki tam nie bylo to mogli by w pole uciekac... Wyprzedzanie to powazna sprawa. Dlatego nie dziwcie sie, ze niektorzy sie boja i wola jechac w kolejce za tirami przez 100km/h Na naszych drogach w dzien jest taki tlum, ze sytuacje, w ktoych wyprzedzamy auto majac droge pusta po horyzont prawie sie nie zdazaja. Link Zgłoś
dark13 Re: Czołowe zderzenie przy 150km/h (fotki) 25.07.05, 14:47 ryszard_ochooodzki napisał: > Zobaczcie sami i pomyślcie czasem w czasie jazdy!!! > > www.seat-klub.cz/crash/ wszystkie Ryski to fajne chlopaki ale nastepnym razem moze tez warto zamiescic ostrzezenie o drastycznych zdjeciach nie kazdy lubi takie widoki Link Zgłoś
mooj Re: Czołowe zderzenie przy 150km/h (fotki) 25.07.05, 16:11 obowiązek takiego konstruowania samochodów ciężarowych żeby nie było możliwości wsunięcie się "pod" był wielokrotnie dyskutowany... Link Zgłoś
emes-nju Re: Czołowe zderzenie przy 150km/h (fotki) 25.07.05, 16:19 mooj napisał: > obowiązek takiego konstruowania samochodów ciężarowych żeby nie było > możliwości wsunięcie się "pod" był wielokrotnie dyskutowany... Zda to egzamin przy stosunkowo niegroznych zderzeniach - przy takich jak na fotkach, nie ma roznicy. Nawet jezeli Seat nie wjechalby pod ciezarowke, a konstrukcja auta przetwalaby zderzenie, w srodku siedzialby dwa worki polamanych gnatow. Link Zgłoś
mooj Re: Czołowe zderzenie przy 150km/h (fotki) 25.07.05, 16:26 to jeśli odnosić się tylko do tego konkretnego zdarzenia -wolę tak zginąć niż męczyć się godzinami dogorywając tzn lepsze 150 niz 120 -raz: szybszy/krótzsy manewr - większa szansa powodzenia -dwa: jeśli wypadek to raz dwa i kropka , rodzina (jelsi jakaś została) nie ma w domu/ w szpitalu warzywa do odwiedzania problem większy jedynie dla nieszczesnika w scanii i tych co będa słyszec jego nocne krzyki problem nie 180, 150, 120 ale w ogóle w manerwze (co słusznie podnosili forumowicze wyżej -90 lepsze z tego powodu że bez wyprzedzania obyło by się) Link Zgłoś
niki27 Mam wrażenie... 25.07.05, 16:32 ...że o jezdzie samochodem nie wypowiadasz się z osobistego zdarzenia. I wo ogóle o życiu to jeszcze więcej musisz się dowiedzieć, niż wiesz. Do takiej (przyznaję) negatywnej oceny skłąnia mnie następujący cytat: > tzn lepsze 150 niz 120 > -raz: szybszy/krótzsy manewr - większa szansa powodzenia > -dwa: jeśli wypadek to raz dwa i kropka, rodzina (jelsi jakaś została) nie ma > w domu/ w szpitalu warzywa do odwiedzania Link Zgłoś
mooj Re: Mam wrażenie... 25.07.05, 18:00 przyjmuję ocenę z pokorą aczkolwiek wolę oceny wypowiedzi niz osoby to przyznaję - nie spotkało mnie nieszczęscie w postaci wypadku bliskiej mi osoby ale pozostanę przy swoim zdaniu - wolałbym bliskich nie obciążac wegetacją, jeśli mają odwiedzać to grób nie żywe zwłoki Link Zgłoś
emes-nju Re: Czołowe zderzenie przy 150km/h (fotki) 25.07.05, 16:34 mooj napisał: > problem nie 180, 150, 120 ale w ogóle w manerwze (co słusznie podnosili > forumowicze wyżej -90 lepsze z tego powodu że bez wyprzedzania obyło by się) Tego nie wiemy. Taki np. traktor mozna wyprzedzac jadac 40 km/h i jadac 240 km/h... Jedyne co nie podlega dyskusji, to fakt, ze jazda z taka predkoscia, po takiej drodze, to szalenstwo. I o tym mowia fotografie. Link Zgłoś
adik.s Re: Czołowe zderzenie przy 150km/h (fotki) 25.07.05, 18:19 ktoś wyżej napisał, że takim seatem nie da sie wyciągnąć 150 na takiej trasie - otóż napisze, że sie da... - np 1.9TDI 90ps lub 110ps i żadnego problemu nie ma... zastanawia mnie tylko jedno... przecież to nie jest jakaś wąska droga między drzewami a dość szeroka trasa... tylko dochodzi wyprzedzanie na łuku ale mimo to żadnej reakcji? hamowania (przy tej predkosci i tak nie za bardzo skuteczne)?? wolałbym walić w barierki czy odbić gdziekolwiek- na tym chyba polega odruch obronny... widać, że ciężarowy hamował, seat nie... fakt faktem - przykra sprawa... do tych co piszą, ze przy 90km/h byłoby to samo - jak masz jechać 150 to sobie przypierd*** w drzewo i sam sie zabij jeśli chcesz i masz takie podejście do życia i prowadzenia samochodu- nie musisz zabijać kogoś postronnego ! może tu kierowcy ciezarowego nic sie nie stało ale mógłby być na tym miejscu osobowy z rodziną jadącą na wczasy... Link Zgłoś
entry ale panie pieprzycie 25.07.05, 19:50 tylko dochodzi wyprzedzanie na łuku ale mimo > to żadnej reakcji? hamowania (przy tej predkosci i tak nie za bardzo > skuteczne)?? wolałbym walić w barierki czy odbić gdziekolwiek- na tym chyba > polega odruch obronny... widać, że ciężarowy hamował, seat nie... fakt faktem 150 km/h = 41 m/s. Czas reakcji kierowcy doliczając czas zadziałania hamulców to przeszło 1 sekunda, czyli jak zauważył Scanię przez ponad 40 metrów "mózg informował nogi i ręce, że mają cokolwiek zrobić". Może i chciał hamować, czy uciekać, ale zwyczajnie nie zdążył. A poza tym, 10 tonowa ciężarówka mogła przepchnąć 1,5 tonowego seata w kierunku przeciwnym, stąd brak śladów. co do prędkości, to bez problemu cordoba w wersji ze zwykłym popularnym 1,6 wyciąga przeszło 160, sam wycisnąłem na gazie cięższym toledo 170km Link Zgłoś
hmp_inc Re: ale panie pieprzycie 25.07.05, 20:19 entry napisał: 10 tonowa ciężarówka mogła > przepchnąć 1,5 tonowego seata w kierunku przeciwnym, stąd brak śladów. > > co do prędkości, to bez problemu cordoba w wersji ze zwykłym popularnym 1,6 > wyciąga przeszło 160, sam wycisnąłem na gazie cięższym toledo 170km Cordoba wyciaga (troche z górki) nawet 175km/h z 1.6 pod maską. A taki zestaw drogowy (Scania z przyczepą) nie waży 10 ton, a około 20 ton (solówka 16 a przyczepa 4) A seat waży 1100kg. Jakieś pytania? Link Zgłoś
jawa99 Re: ale panie pieprzycie 25.07.05, 22:56 Nawet Cordoba 1.4 75 PS idzie bez większych kłopotów 170. Swoją drogą, ciekawe co go skłoniło do wyprzedzania, jak nie wiedział czy ma lewy pas wolny. Kierowca ciężarówki pewnie jest cały, ale to napewno ciężkie przeżycie dla niego, a jeśli ten koleś liczył na farta, to może lepiej że to była ciężarówka a nie druga osobówka jadąca z podobną prędkością. Link Zgłoś
entry Re: ale panie pieprzycie 26.07.05, 20:39 doprecyzowałeś to co pisałem, chodziło o rząd wielkości. co do Scanii, nie ma jej już na linku, ale wydawało mi się, że to była zwykła wywrotka, bez przyczepy. Nie wiem ile waży, ale na pusto 16 ton to chyba przesadziłeś. Ciągnik siodłowy waży 7 ton, nie sądzę że wywrotka waży ponad dwa razy więcej jesli jedzie na pusto, dlatego strzelałem 10. Link Zgłoś
hmp_inc Re: ale panie pieprzycie 26.07.05, 20:47 To zle patrzyles. To byla 4 osiowa terenowa wywrotka z przyczepa 2 osiowa krotka. Taka wywrotka wazy ok 12 ton dowiedzialem sie od taty. Przyczepa od 4 do 8. W sumie dobrze ze nie byla zaladowana. 42 tony (tyle maks w polsce wiec w czechcach pewnie tez) zmazdzylyby seata doslownie... A tak wogule nie odgrzewaj wczorajszych kotletow;] Link Zgłoś
entry odgrzewany kotlet 27.07.05, 18:26 pisałeś że scania waży 16 ton plus 4 przyczepa teraz już 12.plus przyczepa , nie ciągnę tematu, ale bliżej byłem z 10 (bez przyczepy) :P Link Zgłoś
tomaszek874 Re: ale panie pieprzycie 25.07.05, 20:54 co do braku śladów hamowania seata. zobaczcie na zdjęciu 3 są jakieś plastiki za przyczepą scani. więc seat na pewno się cofnął. Link Zgłoś
hmp_inc Re: Czołowe zderzenie przy 150km/h (fotki) 25.07.05, 18:56 Chciałbym dodać, że ta Scania to wersja terenowa o podwyszonym prześwicie - dlatego Seat wsunął się tak daleko pod nią. Gdyby była to wersja drogowa Seat złożyłby się w harmonijkę. A tak został kabriolet;/... Wspólczuje strazakom ktorzy musza ogladac takie widoki... Link Zgłoś
slamaker Strażaki i pasy 25.07.05, 22:24 Mój wujek jest strażakiem. Czasem jeździ do takich wypadków. Od czasu jak mi powiedział jaka jest różnica po wypadku jak ktoś miał zapięte pasy lub ich nie miał, to już zawsze jeżdżę z zapiętymi. Pasażerów też ostatnio zmuszam, nawet dla własnego bezpieczeństwa ! Przecież taki 90 kilowy lolek za mną jak wystrzeli we mnie to mi coś zrobi dodatkowo ! Link Zgłoś
marcin_d82 Re: Czołowe zderzenie przy 150km/h (fotki) 26.07.05, 10:11 Witam!Ma ktos jeszcze te fotki, bo chcialem zobaczyc dzisiaj i juz nie ma.Moze ktos poda jakiegos innego linka.Dzieki. Link Zgłoś
arekch77 Re: Czołowe zderzenie przy 150km/h (fotki) 26.07.05, 21:23 na www.ogrish.com mozna znaleźc wiele zdjęć z wypadków. Ku przestrodze oczywiście, bo nie sądzę żeby ktoś je oglądał dla przyjemności... Link Zgłoś
lukaszz007 Re: Czołowe zderzenie przy 150km/h (fotki) 27.07.05, 00:56 www.ogrish.com/archives/speeding_car_crashes_into_truck_czech_republic_Jun_24_2005.html Link Zgłoś
styro Re: Czołowe zderzenie przy 150km/h (fotki) 27.07.05, 18:06 ta strona ogrish.com tez nie dziala.... Link Zgłoś
etom Re: Czołowe zderzenie przy 150km/h (fotki) 27.07.05, 22:53 www.ogrish.com/archives/speeding_car_crashes_into_truck_czech_republic_Jun_24_2005.html u mnie dziala :-) Link Zgłoś