Dodaj do ulubionych

Troje dzieci z samochodzie - problem techniczny...

18.08.05, 14:54
Witajcie. Mam taki problem. Mamy z mężem samochód osobowy, który z tyłu ma 2
pasy bezwładnośiowe a środkowy jest biodrowy. Niedługo na świat przyjda nasze
dzieci (dwóch synków) więc muszą mieć nosidełka. Ale mamy juś synka 2 i pół
letniego. Jego fotelik zajmuje dosyć dużo miejsca w zwiążku z tym zastanawiay
się, od jakiego wieku (a może wzrostu) można stosować zamiast fotelika
takie "podwyższenie" dla dziecka?
Wówczas z boków przypielibyśmy nosidełka a w środku podwyższenie.
Nie mogę znaleźć odpiwiedzi w prawie o ruchu drogowym, wieć proszę, może ktoś
z Was wie?
Z góry dziękuję, wewska
Obserwuj wątek
    • dianilra Re: Troje dzieci z samochodzie - problem technicz 18.08.05, 15:04
      Najlepiej kup nowy samochód. Najlepiej minibusa.
      • wewska Do dianilra 18.08.05, 16:32
        Bardzo śmieszne. Ile masz lat? Jak nie masz nic mądrego do napisania to nie
        zaśmiecaj ważnych dla innych (czyt. dla mnie) wątków.
        • tomeeeek Re: Do dianilra 18.08.05, 21:50
          wewska napisała:

> Bardzo śmieszne. Ile masz lat? Jak nie masz nic mądrego do napisania to nie
          > zaśmiecaj ważnych dla innych (czyt. dla mnie) wątków.
          >

Ale on ma akurat dużo racji. Z tego co wiem nie zaleca się wozić dzieci
          przypiętych tylko pasem biodrowym. Po prostu ze względu na ich bezpieczeństwo
          być może powinniście rozejrzeć się za autem z trzema normalnymi pasami (i przy
          okazji trochę większym).
    • szymi_zalogowany Re: Troje dzieci z samochodzie - problem technicz 18.08.05, 15:09
      Praktycznie żaden samochód pieciomiejscowy nie ejst przystosowany do przewozu
      wiecej niż dwóch dzieci z tyłu. Jeśli naprawde kochasz swoje dzieci, stosuj
      foteliki systemu isofix, ale trzy zmieszczą się tylko w vanie, ewentualnie
      mini-vanie. Jeśli są jakieś mniejsze samochody z trzema mocowaniami isofix to
      proszę niech mnie ktoś poprawi...
    • typson Re: Troje dzieci z samochodzie - problem technicz 18.08.05, 16:43
      moglabys napisac jaki dokladnie to samochod posiadacie. Wiele nowych aut posiada
      z tylu trzypunktowe pasy bezpieczenstwa i byc moze do Twojego da sie cos kupic i
      zamontowac. Pasow biodrowych bym nie polecal - to jakies archaiczne rozwiazanie
      sprzed 30 lat. Jesli juz to kup taki fotelik - na konstrukcji ramowej - by dalo
      sie go za owe rurki przypiac pasem biodrowym - dobrze naregulowanym. Samo
      dziesko powinno bezwzglednie jezdzic przepiete conajmniej pasem trzypunktowym a
      w przypadku dwulatka to nawet pasami czterop.

Ja swojego brata woze od roku w podkladce z oparciem i ochrona na glowe. I
      dopiero od roku chlopak zapina sie pasami z samochodu - wczesniej uzywal
      fotelikow z wlasnymi pasami. Dodam, ze w tej chwili brat ma 8 lat. Mysle, ze na
      podkladke jest jeszcze zamaly.
      • wewska Re: Troje dzieci z samochodzie - problem technicz 18.08.05, 17:02
        Może dodam jeszcze, że bedziemy zmianiać samochód, mamy już kupca, ale on czeka
        na kredyt i nie wiem, czy zdąży przed narodzinami dzieci. Planujemy kupić
        samochód typu Berlingo, Xara lub Partner bo chodzi nam też o schowanie wózka w
        bagażniku ( a i trzy foteliki z tyłu sie zmieszczą). Tak więc chodzi mi tylko o
        jakieś rozwiązanie przejściowe. Naz obecny samochód jest z 2001 roku, ale
        nowsze samochody mają już obowiązkowo zamontowane trzy pasy bezwładnościowe tak
        więc problemu z zamontowaniem fotelików nie będzie.
        I ponawiam moje pytanie: od jakiego wieku (a może wzrostu) można stosować
        zamiast fotelika "podwyższenie" dla dziecka?
        Dziękuję za udzielone już odppowiedzi i czekam z niecierpliwością na kolejne.
        Pozdrawiam, wewska.
        • mejson.e Re: Troje dzieci z samochodzie - problem technicz 18.08.05, 17:15
          wewska napisała:

"I ponawiam moje pytanie: od jakiego wieku (a może wzrostu) można stosować
          zamiast fotelika "podwyższenie" dla dziecka?"

Podwyższenie mozesz stosować od chwili, gdy dziecko umieszczone na takim
          (jednolitym) podwyższeniu da się zapiąć standardowym trzypunktowym pasem
          bezpieczeństwa, którego piersiowy odcinek będzie przechodził prawidłowo przez
          obojczyk a nie przez szyję.
          Wynika to z interpretacji przepisu:

"Art. 39. pkt. 3.
          W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12
          lat, nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub
          innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka
          oraz właściwym warunkom technicznym."

Klucz tkwi w sformułowaniu: "urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym
          wadze i wzrostowi dziecka".
          Ciasny fotelik do przewozu dużego dziecka nie spełnia tego warunku, dlatego
          wprowadzono podwyższenia dla większych dzieci.
          Ale samo podwyższenie też nie spełni wymogów jeśli pas będzie przechodził za
          wysoko, albo jest to pas wyłącznie biodrowy.

Pas biodrowy nie jest wskazany dla dzieci, ponieważ z racji swoich małych
          rozmiarów, potrafią łatwo się z niego wysuwać w wyniku kolizji.

Pozdrawiam,
          Mejson
          --
          Automobil
          Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
          • wewska Re: Troje dzieci z samochodzie - problem technicz 18.08.05, 19:08
            Bardzo dziękuję.
            Oto odpowiedź, o jaką mi chodziło. Niestety nie jest to po mojej myśli, ale
            przynajmniej wiem, na jakiej podstawie prawnej sie opierać.
            Jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam, wewska.
            • 3aaa Re: Troje dzieci z samochodzie - problem technicz 18.08.05, 19:26
              nie ma fotelika przypinanego pasem biodrowym!
              podwyższenie można stosować dosyć wcześnie o ile ma uchwyt, który przytrzymuje
              pas na odpowiedniej wysokości (moja córka ma 6 lat i od kilku miesięcy jeździ w
              takim, młodsza ma 4 lata i jeździ w podobnym tylko z regulowanym oparciem)
              • tencoszukawsieci Re: Troje dzieci z samochodzie - problem technicz 18.08.05, 19:49
                takie małe dzieci lepiej wozić w pasach wielopunktowych typu szelkowego. Nakładki zmieniające przebieg pasa dorosłego dla takich małych dzieci się nie nadają do stosowania więc zrobiłeś naprawdę fatalny interes z tym fotelikiem. Wazne są tez wysokie dobrze rozbudowane boki fotelika.
              • jusytka Re: Troje dzieci z samochodzie - problem technicz 23.08.05, 19:35
                A skąd ten uchwyt wziąć?
            • tencoszukawsieci Re: Troje dzieci z samochodzie - problem technicz 18.08.05, 19:42
              To co napisał Mejson to prawda dlatego granica dziecka nadającego sie na podkładkę podwyższającą sięga gdzieś 130 cm. W tej sytuacji nalepszym sposobem jest zmiana samochodu na inny.... najlepszy ( najwygodniejszy) byłby van Proponuje poszukać w wieloosobowych wersjach VW Transpoter, Ford Transit ( i ew. wymontować nadmiarowe indywidualne siedzenia ), albo na Fiat Doblo - duży bagażnik( tylko nie wiem jakie ma pasy bo Fiat pisze że ma 3 punktowwe ale ile szt już nie pisze SUPERMARKETING) albo jakis amerykaniec lub rodzina Ford Galaxy/jakiś tam Seat i jakiś tam VW lub rodzina Peugeot 806/jakiś tam Citroen/ jakiś tam Fiat ( nie pamietam nazw ale handlarze aut będą wiedzieć). Wygodne dla obsługi dzieci będą przesuwane drzwi ( najlepiej po obu stronach).
              Fiat Multipla jeszcze mi sie przypomniało :-)))
              • tsunami1 Re: Troje dzieci z samochodzie - problem technicz 18.08.05, 23:31
                kazdy Hyundai a jak i Hyundai to tez KIA i przypuszczam ze japonce tez maja 3
                pasy z tylu na ramienne i 3 miesjca do montazu fotelikow dla dzieci ;)
    • october.fest Re: Troje dzieci z samochodzie - problem technicz 19.08.05, 10:20
      Ja właśnie chciałabym poradzić się w podobnej sprawie. Mamy Opla Vectrę kombi,
      z tyłu trzy pasy standardowe, tzn. "poprzeczne". Na razie z tyłu jeździ mój 12
      letni syn na "podkładce" i 2 letni - w foteliku. W grudniu przyjdzie na świat
      nowy potomek, więc z jazdą z tyłu chyba będzie problem.

Czy jest możliwość, aby zmiesciły się tam tak jak dotychczas fotelik i
      podkładka oraz jeszcze nosidełko dla niemowlaka?

Jeśli nie, to od kiedy najstarszy syn może jeździć na przednim siedzeniu, są
      chyba jakies ograniczenia wiekowe, poza tym wzrost. Syn obecnie - jak
      wspominałam ma prawie 12 lat i 142 cm wzrostu.

Prosze o odpowiedzi, na nowy samochód na razie nie mamy finansowych szans:)
      • tomeeeek Re: Troje dzieci z samochodzie - problem technicz 19.08.05, 10:27
        october.fest napisała:
        > Jeśli nie, to od kiedy najstarszy syn może jeździć na przednim siedzeniu, są
        > chyba jakies ograniczenia wiekowe, poza tym wzrost. Syn obecnie - jak
        > wspominałam ma prawie 12 lat i 142 cm wzrostu.

Jeśli ma bodaj powyżej 140cm to może jeździć z przodu i bez podkładki. Mój 11
        latek już ma, więc pewnie Twój też.
      • tencoszukawsieci Re: Troje dzieci z samochodzie - problem technicz 19.08.05, 15:12
        wyjścia są dwa:
        - sprawdź jak teraz przebiega pas u dwunastolatka i czy po posadzeniu na przodzie ten pas będzie prawidłowo go obejmował. sądzę że będzie zapiety nieprawidłowo ( prawdopodobnie będzie za bardzo "wbiegał" na szyję. Podkładka służy właśnie podniesieniu dziecka i przesunięciu pasa w kierunku obojczyka. Jest jeszcze drugie niebezpieczeństwo że dziecko jest zbyt "wąskie" na szerokość ( siedzenia) aby pas prawidłowo przebiegał i może sie wyslizgiwać spod niego. Pasy na tylnym siedzeniu są jednak ciaśniej rozmieszczone.

- lepsze rozwiązanie - najmłodszego posadzić w kołysce tyłem do kierunku jazdy. OCZYWIŚCIE KOŁYSKA TA MUSI BYĆ DOSTOSOWANA DO TAKIEGO SPOSOBU UŻYCIA . I NAJWAŻNIEJSZE KONIECZNIE WYŁĄCZYĆ PODUSZKĘ ( AIRBAG) PASAŻERA. jesli jej sie nie wyłączy to w razie odpalenia poduszki fotelik jest zgniatany przez nią.
        przy posadzeniu takiegu malucha na przodzie druga osoba dorosła idzie usiąść na tyle i nie ma problemu. Co więcej przewożenie tyłem do kierunku jazdy jest zalecane dla dzieci do lat trzech. Oczywiście przy zachowaniu warunków które powyżej napisałem duzymi literami.
      • mejson.e Z przodu 19.08.05, 16:04
        october.fest napisała:

"od kiedy najstarszy syn może jeździć na przednim siedzeniu, są chyba jakies
        ograniczenia wiekowe, poza tym wzrost. Syn obecnie - jak wspominałam ma prawie
        12 lat i 142 cm wzrostu."

Nie ma ograniczeń wiekowych dla przewożenia dziecka w foteliku na przednim
        siedzeniu.
        Jedyny zakaz dotyczy przewozu dziecka w foteliku TYŁEM DO KIERUNKU JAZDY na
        przednim siedzeniu, JEŻELI JEST AKTYWNA PODUSZKA DLA PASAŻERA.

A granica wiekowo-wzrostowa to 12 lat lub 150 cm wzrostu - po przekroczeniu
        jednego z tych parametrów nie trzeba już przewozić dziecka w foteliku. Przy czym
        fotelik to także np. samo podwyższenie pod siedzenie umożliwiające prawidłowe
        zapięcie dziecka zwykłym pasem biodrowo-barkowym.

Jeśli jednak dziecko mimo przekroczenia 12 lat jest na tyle niskie, że są
        problemy z prawidłowym zapięciem pasów, to radziłbym kontynuować przewożenie w
        foteliku.

Pozdrawiam,
        Mejson
        --
        Automobil
    • odin-2 Re: Troje dzieci z samochodzie - problem technicz 19.08.05, 16:15
      W sklepach z accesoriami samochodowymi mozna kupic pasy typ "Raylly" tzn.
      "szelkowe na oba ramiona-takie same których urzywaja rajdowcy , w ASO pomoga Ci
      z montarzem - bedzie taniej niz kupno MPV , i równie bezpiecznie. Pzdr.
      • october.fest Re: Troje dzieci z samochodzie - problem technicz 20.08.05, 08:16
        Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam:)
    • wewska Re: Troje dzieci z samochodzie - problem technicz 20.08.05, 09:21
      Ufff, wygląda na to, że mój problem sam się rozwiązał, bo kupiec naszego
      samochodu w poniedziałek idzie do banku podpisywac dokumenty dot. kredytu.
      Teraz tylko wystarczy sfinalizować transakcję i kupić większy samochód (ale to
      już pozostawiam mężowi).
      Jestem bardzo wdzięczna za wszystkie odpowiedzi i bardzo za nie dziękuję.
      Serdecznie pozdrawiam, wewska.
    • mejson.e Malucha do przodu! 20.08.05, 09:26
      wewska napisała:

"Ale mamy juś synka 2 i pół letniego."

Maluszek w swoim foteliku może już jeździć z przodu, byle nie tyłem do kierunku
      jazdy naprzeciw poduszki powietrznej.

Wtedy Ty siedzisz sobie wygodnie z tyłu z dwoma maleństwami.

Niezależnie od wymiarów samochodu, tak będzie najwygodniej...

Pozdrawiam,
      Mejson
      --
      Automobil
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka