Dodaj do ulubionych

Maybach vs. Rolls-Royce Phantom

08.09.05, 19:43
Luźny temat. Może trochę powielony, ale chce zobaczyć wasze opinie. Które z
tych aut wg. Was jest lepsze? bardziej eleganckie..? Szpanerskie(?) być może.
To raczej czyste domysły bo zapewne zaden z nas takim autem nie jechał... Ale
proszę o wypowiedzi.

Rolls-Royce - nie ma konkurencji
Obserwuj wątek
    • elyk Re: Maybach vs. Rolls-Royce Phantom 08.09.05, 23:42
      Rolls jest jak dobre wylezakowane wino. Pierwszy raz slyszalem o takim winie od
      kompozytora hejnalu na jedna z olimpiad. Ani nie jestem muzykiem ani smakoszem.
      Tak sie zlozylo, ze pare lat pozniej mialem okazje dowiedziec sie cos o winie i
      popatrzec na butelke bardzo starego.
      Jest tez sok z alkoholem, moze byc nawet bardzo smaczny i aromatyczny. To taka
      sangria i taki jest Maybach. Jest super tyle ze za wspolczesny.
      Ale zeby to czuc to trzeba wiele samochodow poogladac.
      • skyddad Re: Maybach vs. Rolls-Royce Phantom 09.09.05, 10:36
        Porownanie Maybacha z Phantomem to naprawde nie wypada.Phantom jest ludowozem w
        troche lepszej nowobogackiej wersji.
        Maybach reprezentuje klase milionerska.
        Rolls Royce jest arystokrata w tym towarzystwie.
        Pzdr.Sky.
        • mir11 Re: Maybach vs. Rolls-Royce Phantom 09.09.05, 12:41
          Nie pomylił Ci się czasem phantom z vW phateonem?
        • szymizalogowany Re: Maybach vs. Rolls-Royce Phantom 09.09.05, 15:49
          Chyba coś pomieszałeś.

Co do Phantoma to jak go pierwszy raz zobacyzłem stojącego obok nowej E klasy
          to wydało mi się że Phantom jest 2 razy wyższy.

Nie podoba mi sie tył, a jeszcze zdziwiłem się jak wieczorem widziałem parę
          jadących Phantomó że te takie okrągłe światła pod zwykłymi się świecą na
          niebiesko (xenon?).
    • max39 Re: Maybach vs. Rolls-Royce Phantom 09.09.05, 16:08
      Ja bym wybral ROlsa .Ten samochod ma swoj klimat , natomiast Maybach to
      rozdmuchana klasa s z duza iloscia niepotrzebnych dodatkow .Jak ktos mysli o
      Maybachu to niech lepiej kupi sobie najdrozszy model klasy s .Rols Rolce ma
      ciaglosc nie mial takiej przerwy w wytwarzaniu samochodow jak Maybach .Nie wiem po
      co mercedes kupil sobie znaczek tej starej marki mugl tylko nadac temu modelowi
      oddzielna nazwe w ramach mercedesa np s 700.
      • caesar_pl Re: Maybach vs. Rolls-Royce Phantom 09.09.05, 16:28
        Przeciez Royce o ile sie nie myle to VW.Oni skladaja to auto w NRD w szklannej fabryce w Dreznie.Maybach to wynalasca Mercedesa,to facet wyjatkowo zdolny.
        I dzis Maybach to najlepsze i najbardziej ekskluzywna auto swiata.Niemcy w koncu wymyslili auto.
        • szymizalogowany Re: Maybach vs. Rolls-Royce Phantom 09.09.05, 16:34
          caesar_pl napisał:

> Przeciez Royce o ile sie nie myle to VW.Oni skladaja to auto w NRD w
          szklannej
          > fabryce w Dreznie.Maybach to wynalasca Mercedesa,to facet wyjatkowo zdolny.
          > I dzis Maybach to najlepsze i najbardziej ekskluzywna auto swiata.Niemcy w
          konc
          > u wymyslili auto.

Phantom to BMW (silnik, skrzynia i zawieszenie z 760i).
        • hmp_inc Re: Maybach vs. Rolls-Royce Phantom 09.09.05, 16:36
          caesar_pl napisał:

> Przeciez Royce o ile sie nie myle to VW.Oni skladaja to auto w NRD w
          szklannej
          > fabryce w Dreznie.Maybach to wynalasca Mercedesa,to facet wyjatkowo zdolny.
          > I dzis Maybach to najlepsze i najbardziej ekskluzywna auto swiata.Niemcy w
          konc
          > u wymyslili auto.

Rolls to BMW... a przynajmniej do niego należy a NIE jest to bmw 7 w innym
          nadwoziu.

A cenowo Maybachowi jest blizej do Rollsa a nie VW jak niektorzy pisza.

Coś wam się ludzi myli Rolls-Royce Phantom z VW Pheaton....

Pomyślicie dwa razy zanim napiszecie coś głupiego na mnie. Pozdro.
          • caesar_pl Re: Maybach vs. Rolls-Royce Phantom 09.09.05, 16:48
            Przepraszam,Bentley to VW.Wteydy dzielono sie Roycem: ty wez to ja wezme to..(VW i BMW)
        • crannmer Tworca nowej historii motoryzacji? 09.09.05, 16:58
          caesar_pl napisał:

> Niemcy w koncu wymyslili auto.

A skad masz ta rewelacje?

MfG

C.
          • szymizalogowany Re: Tworca nowej historii motoryzacji? 09.09.05, 16:59
            crannmer napisał:

> caesar_pl napisał:
            >
            > > Niemcy w koncu wymyslili auto.
            >
            > A skad masz ta rewelacje?
            >
            > MfG
            >
            > C.

Ja widziałem że samochody już były w czasach jaskiniowców na jakimś filmie.
            • waskes29 Re: Tworca nowej historii motoryzacji? 09.09.05, 17:03
              szymizalogowany napisał:

> > > Niemcy w koncu wymyslili auto.
              >
              >
              > Ja widziałem że samochody już były w czasach jaskiniowców na jakimś filmie.
              >
              Bo pierwsi jaskiniowcy to tez niemcy byli .
              • szymizalogowany Re: Tworca nowej historii motoryzacji? 09.09.05, 17:08
                waskes29 napisał:

> szymizalogowany napisał:
                >
                >
                > > > > Niemcy w koncu wymyslili auto.
                > >
                > >
                > > Ja widziałem że samochody już były w czasach jaskiniowców na jakimś filmi
                > e.
                > >
                > Bo pierwsi jaskiniowcy to tez niemcy byli .

To Fred to niemieckie imie? I Barney tez? A chyba Fred to zdrobnienie od
                Wilhelm.
          • habudzik Re: Tworca nowej historii motoryzacji? 09.09.05, 17:15
            crannmer napisał:

> caesar_pl napisał:
            >
            > > Niemcy w koncu wymyslili auto.
            >
            > A skad masz ta rewelacje?

pl.wikipedia.org/wiki/Historia_samochodu
            • crannmer Re: Tworca nowej historii motoryzacji? 09.09.05, 17:30
              habudzik napisał:

> > A skad masz ta rewelacje?
              >
              > pl.wikipedia.org/wiki/Historia_samochodu

Jak tam z umiejetnoscia czytania?
              Podana strona nie grzeszy co prawda kompletnoscia, ale nawet tam nie ma
              wypowiedzi o znaczeniu "Niemcy wymyslili auto".

MfG

C.
              • habudzik Re: Tworca nowej historii motoryzacji? 09.09.05, 17:44
                crannmer napisał:

> habudzik napisał:
                >
                > > > A skad masz ta rewelacje?
                > >
                > > pl.wikipedia.org/wiki/Historia_samochodu
                >
                > Jak tam z umiejetnoscia czytania?
                > Podana strona nie grzeszy co prawda kompletnoscia, ale nawet tam nie ma
                > wypowiedzi o znaczeniu "Niemcy wymyslili auto".

Czego Ty qw chcesz . Podałem stronke do pocztania i nie zabrałem głosu.
                • crannmer Re: Tworca nowej historii motoryzacji? 09.09.05, 17:53
                  habudzik napisał:

> > > > A skad masz ta rewelacje?
                  > > > pl.wikipedia.org/wiki/Historia_samochodu
                  > > Jak tam z umiejetnoscia czytania?
                  > > Podana strona nie grzeszy co prawda kompletnoscia, ale nawet
                  > > tam nie ma
                  > > wypowiedzi o znaczeniu "Niemcy wymyslili auto".
                  >
                  > Czego Ty qw chcesz . Podałem stronke do pocztania i nie zabrałem głosu.

Nie pytany podajesz bez komentarza strone nie dosc, ze marnej jakosci, to
                  jeszcze nie wnoszaca nic do tematu, a teraz uzywasz brzydkich slow.

Zaprawde wieki wklad w dyskusje.

MfG

C.
                  • caesar_pl Re: Tworca nowej historii motoryzacji? 09.09.05, 18:02
                    Daimler byl pierwszy,ktory zastosowal OTTO motor do poruszania pojazdow.OTTO,Daimler,Benz;Diezel,Maybach..Wszystko Niemcy i co z ta historia auta???
                    www.erft.de/schulen/gymlech/2004/Auto/geschichte%20des%20automobils.htm
                    • waskes29 Re: Tworca nowej historii motoryzacji? 09.09.05, 18:12
                      caesar_pl napisał:

> Daimler byl pierwszy,ktory zastosowal OTTO motor do poruszania
                      pojazdow.OTTO,Da
                      > imler,Benz;Diezel,Maybach..Wszystko Niemcy i co z ta historia auta???

Pewnie jak by tak dobrze policzyl to z 50% wynalazkow w motoryzacji to niemcy
                      byli i sa potega motoryzacji
                      • caesar_pl Re: Tworca nowej historii motoryzacji? 09.09.05, 18:33
                        Masz racje:szyberdach,Debasto,dach cabrio,airbag,Bosch swiece zaplonowe i setki innych wynalazkow..Nawet rower wynalazl Niemiec.
                        Ottlieb Daimler, Wilhelm Maybach
                        Zusammengefasst erstes Motorrad der Welt, erste motorisierte Straßenbahn der Welt, erste Motorboot der Welt, erstes Luftschiff der Welt, erster schnellaufender Motor der Welt, erste motorisierte Pferdekutsche der Welt (Vorläufer des heutigen Autos), erste motorisierte Schienenfahrzeuge der Welt, erste Lastkraftwagen der Welt, erste Feuerspritzen mit Motor, erster Omnibus und motoriserters Taxi der Welt, der erste Oberflächenvergaser der Welt, erste Spritzdüsenvergaser der Welt, erste funktionsfähige Viertaktmotor von Maybach (Otto hat Maybach die Weiterentwicklung überlassen), kleinste Motorboot der Welt mit einem Daimler-Einzylinder-Motor der Welt, erste Glührohrzündung der Welt, erste Kurvennutsteuerung der Welt, erste Drehzahlregulierung der Welt, der erste V-Motor der Welt, erster Phönixmotor und der erste Spritzdüsenvergaser der Welt, erstes motorisierstes Taxiunternehmen, erster motorisierte Kriegsfahrzeug.
                        Dodam pierwszy samolot odrzutowy.
                        Co NIemcy nie wymyslili,to tylko Polacy nie wiedza.Nawet pierwszy stanik...
                        • crannmer Ofiary propagandy 09.09.05, 19:08
                          caesar_pl napisał:

> Masz racje:szyberdach,Debasto,

Webasto jak juz.

[...]
                          ciach kupe propagandy. Z czego polowa w dodatku sie nie zgadza.
                          Musisz nauczyc sie kozystac z lepszych zrodel.

MfG

C.
                    • crannmer Re: Tworca nowej historii motoryzacji? 09.09.05, 18:26
                      caesar_pl napisał:

> Daimler byl pierwszy,ktory zastosowal OTTO motor do poruszania pojazdow.

Primo o byciu albo nie byciu autem nie decyduje posiadanie silnika z zaplonem
                      iskrowym. Wedle tego postwienia sprawy Golf TDi autem bowiem nie jest ;->

Secundo Daimler wcale nie byl w tym wypadku pierwszy. Pierwszym benzynowym
                      samochodem z silnikiem zwanym Otto byla konstrukcja Siegfrieda Marcusa z 1875 r.
                      Zademonstrowana publicznie na rynku Wiednia. Przy okazji Marcus zbudowal
                      pierwszy silnik Otto - jeszcze mocno przed samym Otto :->

> OTTO,
                      > Daimler,Benz;Diezel,Maybach..
                      > Wszystko Niemcy i co z ta historia auta???

Robaczku, motoryzacja nie zaczela sie od Benza i Damilera. I na nich sie nie
                      skonczyla.

Cugnot, de Rivaz, Trevithick, Griffith, Gordon, Church, Bollee, de Dijon...
                      To tyko drobny wycinek pionierow poprzedzajacych Benza i Daimlera. A legionow
                      ich nastepujacych nie-Niemcow nie chce mi sie wyliczac.

Wynalazek samochodu nie jest dzielem ani jednego czlowieka, ani jednego narodu.
                      Powstawal ewolucyjnie od momentu pierwszego montazu maszyny parowej na podwoziu
                      z kolami. I tylko ten moment mozna podac jako definitywny moment wynalezienia
                      samochodu. A wszystko po Cugnocie to tylko mniej lub bardziej powazne ulepszenia.

Polecam korzystanie z lepszych zrodel.

MfG

C.
                      • caesar_pl Re: Tworca nowej historii motoryzacji? 09.09.05, 18:38
                        Kto wynalazl pierwsze radio?Wloch,Rosjanin czy Slowen?
                        Wynalasca jest ten,ktorego wynalazek podpisany jest jego nazwiskiem!
                        I basta.Rower czy podobny wehikul spotyka sie i w antyku...
                        • crannmer Sila propagandy 09.09.05, 19:04
                          caesar_pl napisał:

> Kto wynalazl pierwsze radio?Wloch,Rosjanin czy Slowen?

Oni wszyscy? Zaden z nich?

> Wynalasca jest ten,ktorego wynalazek podpisany jest jego nazwiskiem!
                          > I basta.

Teoria propagandy glosi, ze wystarczy powtorzyc klamstwo sto razy, a stanie sie
                          prawda. Jestes przykladem na slusznosc tej tezy.

> Rower czy podobny wehikul spotyka sie i w antyku...

Nie widze zwiazku.
                          Podalem z nazwisk przyklady konstruktorow samochodu budujacych swoje samochody
                          mocno przed Benzem. Przez co stwierdzenie "Benz jest wynalazca samochodu" staje
                          sie bezzasadne.

To nie jest jakas sredniowieczna rycina, ktora przypomina cos w rodzaju i o czym
                          nie wiadomo, czy bylo na prawde, czy tylko sie komus snilo. Konkretne
                          konstrukcje konkretnych ludzi.

Gdyby nie masowy rozwoj komunikacji autobusowej (a autobus jest IMHO samochodem)
                          w Anglii w na poczatku 19 w., nie byloby ustawy Red Flag Act z 1865 roku, na
                          dwadziescia jeden lat przed slynna konstrukcja Benza.

Mozesz wiec dalej byc zdania, ze samochod jest wynalazkiem Karla Benza i
                          Gottlieba Daimlera, ale bedzie to tylko przyklad na sile propagandy.

MfG

C.
                          • caesar_pl Re: Sila propagandy 09.09.05, 20:28
                            Widzisz,chodzi o silnik typu Otto lub Diesel.Moze byly wczesniej samochody napedzane para lub gazem albo wodorem.Dzisiejszy samochod to wynalazek Niemcow.Nie Polakow,to chyba najbardziej boli.Wlasciwie to do dzis Niemcy maja corocznie ,po Japonii najwiecej patentow w przemysle samochodowym.
                            • crannmer Ofiara propagandy czy wyznawca? 09.09.05, 21:06
                              caesar_pl napisał:

> Widzisz,chodzi o silnik typu Otto lub Diesel.

Napisalem jak czlowiekowi, ze silniki zwane Otto byly budowane, ZANIM pan
                              Nicolaus Otto swoj silnik zbudowal.

A samochod rozwojowo BARDZO zblizony do samochodu Benza jezdzil PRZED Benzem.

A wogole nie wiem, czemu w to Diesla mieszasz. W rozpatrywanej fazie rozwoju
                              diesel nie mial dla motoryzacji zadnego znaczenia praktycznego. Natomiast napd
                              parowy decydujace. A i elektryczny calkiem znaczne.

> Moze byly wczesniej samochody nape
                              > dzane para lub gazem albo wodorem.Dzisiejszy samochod to wynalazek Niemcow.

W historii rozwoju samochodu przywodztwo techniczne w poczatkowej fazie
                              oscylowalo pomiedzy Francja, Wielka Brytania, Niemcami, Wlochami i Stanami
                              Zjednoczonymi. Zaleznie ot tego, co sie potraktuje za kryterium "dzisiejszego
                              samochod", raz to, a raz inne panstwo mozna bedzie nazwac ojczyzna samochodu. A
                              tak naprawde samochod jako taki jest niestety wynikiem globalnej ewolucji.
                              Popartej tu i owdzie silniejszymi skokami.

> Nie Polakow,to chyba najbardziej boli.

Nie jestem Polakiem, wiec mnie nic nie boli. Poza przykroscia, jaka odczuwam
                              patrzac na taka ofiare propagandy.

> Wlasciwie to do dzis Niemcy maja corocznie ,
                              > po Japonii najwiecej patentow w przemysle samochodowym.

Mozesz podac zrodlo?

Czy jako wyznawca religii o motoryzacyjnym przywodztwie dziejowym Niemcow na
                              zrodla i fakty nie zwazasz?

MfG

C.
                              • caesar_pl Patenty 09.09.05, 22:06
                                www.vda.de/de/service/jahresbericht/auto2004/rahmenbedingungen/r_1.html
                                • habudzik Re: Patenty 09.09.05, 22:19
                                  Przetłumacz bo nie znam niemieckiego
                                  • caesar_pl Re: Patenty 09.09.05, 22:51
                                    Trudne do zrozumienia,co?????Obraski wielkie jak byk.....
                                    • hmp_inc Re: Patenty 09.09.05, 22:53
                                      caesar_pl napisał:

> Trudne do zrozumienia,co?????Obraski wielkie jak byk.....

Ekchm.. obrazki jeżeli już

Ale nadal nie wiem które z tych aut.. a zresztą piszcie co chcecie:)
                                    • habudzik Re: Patenty 09.09.05, 23:25
                                      caesar_pl napisał:

> Trudne do zrozumienia,co?????Obraski wielkie jak byk.....

Ja nie widze tam wielkich obrasków
                                • crannmer A reszta spiskowej teorii dziejow? n/t 09.09.05, 22:21

• crannmer Jak zwykle bardzo smieszna dyskusja 09.09.05, 17:04
      Wesola dyskusja, w ktorej ludzie odbierajacy dochody roczne rzedu 20..40 tysiecy
      zl wieszaja psy na samochodach kosztujacych w okolicach 400 tysiecy euro...

I ktorzy na podstawie nieostrego zdjecia w gazecie albo internecie tworza sobie
      mniemanie o przedmioie, ktory trzeba dotknac, posluchac, powachac i w nim troche
      pobyc.

I bardzo smieszne komentarze w stylu "Maybach to rozdmuchana S-Klassa".

Gratuluje samopoczucia.

MfG

C.
      • hmp_inc Re: Jak zwykle bardzo smieszna dyskusja 09.09.05, 17:07
        crannmer napisał:

> Wesola dyskusja, w ktorej ludzie odbierajacy dochody roczne rzedu 20..40
        tysiec
        > y
        > zl wieszaja psy na samochodach kosztujacych w okolicach 400 tysiecy euro...
        >
        > I ktorzy na podstawie nieostrego zdjecia w gazecie albo internecie tworza
        sobie
        > mniemanie o przedmioie, ktory trzeba dotknac, posluchac, powachac i w nim
        troch
        > e
        > pobyc.
        >
        > I bardzo smieszne komentarze w stylu "Maybach to rozdmuchana S-Klassa".
        >
        > Gratuluje samopoczucia.
        >
        > MfG
        >
        > C.

Ech... przeciez na tym miał polegać ten temat- luźna dyskujsa- radze czytac
        opis do tematu. Pozdro.

Bo ile mozna gadac o golfach z niemickich szrotów albo rdzewiewacych fordach?
        troche luzu panowie:) .. i panie.
    • caesar_pl Pan Benz to benzyna a pan Diesel to dizel... 09.09.05, 17:18
      a skad to?
      • crannmer Re: Pan Benz to benzyna a pan Diesel to dizel... 09.09.05, 21:21
        caesar_pl napisał:

> a skad to?

Z dobrej propagandy.

Czterotaktowy silnik ZI pracuje wg. Beau de Rochas (1862), dwutaktowy wg.
        patentu Seldena (1879).

Z kolei Diesel musial uznac patenty inzynierow Capotaine i Söhnlein (Diesel
        wyplacil im bardzo powazne odszkodowanie), a takze Herberta Stuarta, ktory
        definitywnie wczesniej zbudowal silnik o zasadzie dzialania nazwanej pozniej diesel.

A sam obieg cieplny aktualnych silnikow ZS tez nie jest Diesel, lecz Diesel-Sabathe.

MfG

C.
        • hmp_inc Kto ma rację...? 09.09.05, 21:42
          Ehchm...
          Widze ze trwa tu zażarta dyskusja w stylu kto ma rację.
          Czy nie odbiegliście panowie bardzo od tematu forum:)? To miał byc luźny
          temat...
        • kompletny_idiota Tyle patentow a Kierowiec niedoceniony 10.09.05, 04:06
          Kierowiec,
          Proponuje zajac miejsce w historii motoryzacji zglaszajac patent na dodawanie
          oleju rycynowego do samochodu Syrena w celu przejscia inspekcji.
          • crannmer Tyle wysilkow, a... 10.09.05, 08:20
            kompletny_idiota dalej niedoksztalcony:

> Kierowiec,
            > Proponuje zajac miejsce w historii motoryzacji zglaszajac patent na dodawanie
            > oleju rycynowego do samochodu Syrena w celu przejscia inspekcji.

Jak zwykle robisz wszystko, aby twoj nick jak najblizj odpowiadal stanowi
            rzeczywistemu.

Poniewaz jestes oporny na tlumaczenie, wiec powiem tylko, abys sie doksztalcil w
            temacie uzywania oleju rycynowego do smarowania silnikow spalinowych
            (szczegolnie w pierwszej polowie ubieglego wieku), a takze ze wzgledu na jakie
            wlasciwosci i gdzie wlasnie ten olej byl stosowany.

MfG

C.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka