Dodaj do ulubionych

Volvo s60 d5

16.09.05, 13:38
Volvo S60 D5 - Czy ktoś jeździ takim autem? Zastanawiam sie nad kupnem
takiego samochodu.
Prosze o opinie. Volvo reklamuje ten silnik (turbodiesel, 185 KM) jako super
tegoroczną nowość. podobno prowadzi sie niesamowicie dobrze, silnik porządnie
reaguje i ma bardzo dobre osiągi.
Zniecheca mnie fakt, że ten model jest już trochę na rynku. wiec konstrukcja
i design bedzie przestarzały.
Podobno w tym roku był face lifting ale naprawde nie wiem co sie zmieniło -
moim zdaniem nie można powiedzieć czym różni sie model z 2001 i 2005 roku...
Czy ktoś potrafi mi w tej sprawie doradzić? Kupić to auto czy nie?
Obserwuj wątek
    • marcinc3 Re: Volvo s60 d5 16.09.05, 19:18
      ja latam s80 jest extra silnik zwawy moj malo pali a jest troche starszy
      lifting to lampy zderzaki drobiazgi ja mysle ze kupuj bedziesz zadowolony
      jedyny minus to ze 60 jesdt podobna do 80 i teraz 40 oczywiscie dla
      wlascicieli 80
      • saint0007 Re: Volvo s60 d5 22.09.05, 15:43
        Dzieki za odpowiedź. Czy ktoś ma jeszcze inne doświadczenia z tym autem?
    • 01boryna Re: Volvo s60 d5 22.09.05, 18:24
      O D5 slyszalem wiele dobrego. Nowoczesny silnik ktorego w tym aucie brakowalo.
      Obecnym S60 z silnikiem benzynowym jezdze drugi rok. To moje drugie S60 i jak
      do tej pory jedyne co robiono to musiano wgrac powtornie software silnika. To
      wszystko jesli chodzi o naprawy. Jak do tej pory widze dwie wady tego auta.
      Jedna jest stosunkowy duzy promien skretu, co nie jest wygodne w miescie albo w
      garazach, po drugie mala klapa bagaznika. Czasami trzeba pokombinowac zeby
      zapakowac caly dobytek. Na szczescie kladzione oparcia tylnej kanapy sa
      seryjnie. Face lifting przeprowadzony w zeszlym roku niewiele zmienil.
      Troszeczke inne lampy, natrysk zamiast wycieraczek do Xenon, zmodyfikowany
      przod, troszke wiecej aplikacji w srodku, inne fotele. To chyba wszystko.
      Calkiem nowe S60 ma ukazac sie w 2007 roku. Jak bedzie wygladac przekonamy sie
      juz w roku przyszlym kiedy to pojawi sie nowe S80. Co do auta to mozna tylko
      polecic. Zanim zdecydowalem sie na S60 przetestowalem wszystkie dostepne w
      Europie auta tej klasy. I wyszlo ze cena, wielkoscia, kosztami eksploatacji i
      co tam jeszcze, nie ma dla niego innej alternatywy. A na koniec zdecydowal i
      tak fakt ze auto to poprostu mi sie podoba.
      • greenblack Re: Volvo s60 d5 22.09.05, 19:27
        Cały dobytek w 400-litrowym bagażniku mieścisz?
    • sopocianin Re: Volvo s60 d5 22.09.05, 19:55
      S60 jezdze od roku. Auto doskonale jakosciowo (50 tys km bez zadnych usterek),
      niektore modele maja duuuuzy promien skretu - wszystkie ma 17" i 18" felgach z
      AWD. Troche malo miejsca z tylu, przod bardzo komfortowy. Nie bardzo orientuje
      sie, czym tak naprawde roznie sie auta europejskie od modeli amerykanskich, ale
      co nowego maja roczniki 2005/6 w USA: spryskiwacze zamiast wycieraczek swiatel,
      6 CD zamiast 4CD w fabrycznym radiu, podaczenie do Ipod, zmieniony komputer
      silnika, w automatach (tylko top modele, czyli R) 6-cio zamiast 5-cio biegowa
      skrzynia.
      Samochod sie swietnie prowadzi, i duzo wybacza, zwlaszcza jak jest to AWD z
      wszystkimi bajerami. Ale nawet 2.5T, z traction control, bez AWD, nie ma
      problemow przy ostrym przyspieszaniu w zakretach.
      W sumie woz bardzo dobry, ale czasami moglby byc nieco wiekszy, zwaszcza na
      dluzsze wycieczki.
      • saint0007 Re: Volvo s60 d5 29.09.05, 12:08
        Dzieki za informacje raz jeszcze - a proszę powiedzieć jak jest ze sprzetem
        audio.
        Myslę o zamówieniu auta z fabrycznym CD - myslisz, ze to wystarczy czy trzeba
        doposażyć w lepszy sprzet np. dolby?
        • sopocianin Re: Volvo s60 d5 29.09.05, 15:14
          Zamawiaj z "premium stereo", czyli radio HU 805 z dodatkowym wzmacniaczem. Mam
          to cudo i jest rewelacyjne. Moc nie jest jak dla dresa, tylko 4x85W, za to
          rozdzielona na 13 glosnikow i super dolby surroud soud w systemie. Koniecznie
          sprawdz czy daja podlaczenie do Ipod'a, bo warto. Jakosc dwieku prawie jak z
          CD, a nie przeskakuje na dziurach.
      • polokokt Re: Volvo s60 d5 29.09.05, 15:32
        z tym promieniem skretu to prawda, prawie jak autobus :) nawet bez AWD wypada
        cienko
        Co do silnika to 140 KM zdecydowanie za malo. owszem do stania w korkach to i
        50 wystarczy, ale ... moim zdaniem za mala moc do tej masy. Ale jak widze Ty
        patrzysz na D5 wiec powinno byc juz lepiej.
        Komfort tak jak wyzej pisano, bardzo dobry. Wlasciwosci jezdne super, jezdzi
        jak po szynach (opony 225 na 16"). Nie wiem jak teraz, ale w 2001/2002 roku
        bylo tak ze zaleznie jakie felgi sobie wybrales to miales inny rozmiar opon. I
        wlasnie na jednym rodzaju felg 16" montowane byly o szerokosci 225 (poleam).
        Audio nawet w podstawowej wersji jest bardzo OK. wszystko jest dobrze
        wytlumione, wiec kazda opcja daje maximum satysfakcji.
        Na naszych drogach szybko (po okolo 20-25 tys km) siadaja jakies gumki w tylnym
        zawieszeniu ale ich wymiana nie jest droga wiec to nie problem.
        Jak dla mnie samochod wart kazdej wydnej zlotowki (choc moglby byc oczywiscie
        tanszy).
        Pozdrawiam
    • xystos Re: Volvo s60 d5 29.09.05, 12:59
      members.aon.at/ebs/S60.htm
      www.autos.com/autos/car/luxury/2005/volvo/s60/24_m
      cars.about.com/cs/upscalesedans/p/volvos60.htm

.. "klickaj" sie do d5 . Pzdr.
    • marcinc3 i bardzo bezpieczne 29.09.05, 20:34
      • saint0007 Dzieki wszystkim za opowiedź 30.09.05, 13:22
        Volvo już zamowione - s60 d5, z radiem 805 dolby surround,
        skórzano-tekstylna tapicerka, aluminium, i czarne wnętrze!
        bedzie smigać...
        ;)
        pozdrawiam i dziekuje za opinie!
        • greenblack Re: Dzieki wszystkim za opowiedź 30.09.05, 13:40
          > skórzano-tekstylna tapicerka

To jest szczyt debilizmu made by Volvo.
          • hubort Re: Dzieki wszystkim za opowiedź 30.09.05, 13:56
            Dlaczego tak uważasz?
            • greenblack Re: Dzieki wszystkim za opowiedź 30.09.05, 13:59
              A co to ku.. za sens mieć skórę z boku fotela, jak dupa i i plecy i tak się
              parzą na plastiku. Jak to konserwować, żeby nie zatłuścić tego plastiku i nie
              zniszczyć skóry? Zresztą volvo ma skórę chyba ze starego byka ściąganą. Twarde
              to jak cholera.
              • sopocianin Re: Skora w Volvo 30.09.05, 15:04
                Ta kombinowana tapicerka ma sens, bo latem d. sie nie przykleja. Co do skory
                ze starego byka, to prawda - tak zwana Atacama (ta zoltawa) twarda jest to
                fakt, Gobi jest duzo lepsza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka