Dodaj do ulubionych

Jaki olej???

10.10.05, 20:08
Kupiłem Mazde 121 1,3Kat 16V rocznik 1991 przebieg około 200tys. Nie wiem
jaki jest w niej olej. Zastanawiam się czy zalać ją olejem 10W-40 czy 15W-40
Obserwuj wątek
    • ml_500 Re: Jaki olej??? 10.10.05, 21:16
      olej olej no to polej:)

• lotnik78 Re: Jaki olej??? 17.10.05, 20:04
        No to wleję 10w 40
    • red_qublik Re: Jaki olej??? 11.10.05, 02:34
      dla twojego silniczka to zupelnie nie ma znaczenia.
      a tak na marginesie, zajrzyj do instrukcji obslugi (tudzierz ksiazki napraw)
      bez.odbioru
    • xystos Re: Jaki olej??? 11.10.05, 08:52
      lotnik78 napisał:
      Kupiłem Mazde 121 1,3Kat 16V rocznik 1991 przebieg około 200tys.

.. noo ii bardzo rozsadny zakup zrobiles - Mazda 2 z lat ´90-tych to japonski
      produkt czego nie mozna powiedzic o nowej Hiszpanskiej Mazda-2 która jest w
      kimono przebrana Fiesta .

W tamtych czasach - najprawdopodobniej od nowosci zalewano silnik mineralem ,
      to oznacza ze nie powinnes zalewac pelnym syntetykiem - wyplucze uszczelki ,
      ale z powodzeniem mozesz zalac silnik semisyntetic 10W40 ,-jezeli kompresja na
      garach jest 10 % mniejsza niz wytwórca podaje - zalej semisyntetic 15W40 -
      caloroczny olej w polskim klimacie . Pzdr.
      • lotnik78 Re: Jaki olej??? 11.10.05, 17:25
        Wacham się między olejem Elf 10W-40 a olejem tej samej firmy 15W-40. Myślę że
        na zimę będzie lepszy 10W-40. Nie wiem jaki olej jest tam teraz wlany
        • typson Re: Jaki olej??? 11.10.05, 17:45
          dlaczego ELF? Nie prosciej wybrac marke dostepna na kazdej stacji beznynowej? Z
          drugiej strony jak auto nie bierze oleju to nie ma to znaczenia. Ja jak nie wiem
          co lac to leje mobil (z syntetycznych) i lotosy z pol oraz mineralnych (lotosow
          juz dawno nie lalem)
      • hondziarz Re: Jaki olej??? 11.10.05, 18:42
        wlej taki, na jakim jeździł do tej pory. Pod maską jest pewnie gdzieś jakaś
        naklejka, albo wywieszka. Jeśli nie ma, to wlej 15 w 40. Rzadszy i syntetyczny
        odradzam, bo powypłukuje ci uszczelki i zaczną się robić wycieki.
    • xystos Re: Jaki olej??? 11.10.05, 08:58

.. zeby Ci auto dlugo bezawaryjnie sluzylo :

www.autobarn.net/chst-1014-12.html

.. zebys oszczednie jezdzil :

www.ontop.nu/england/engindex.htm
      • billy.the.kid Re: Jaki olej??? 11.10.05, 18:02
        pierwszego tłoczenia.
        • skyddad Re: Jaki olej??? 11.10.05, 18:19
          Auto bardzo oszczedne.Napisales ze posiada kat mozesz zalac olejem
          polsyntetycznym lub syntetycznym.Mineralu nie lej,gdzy ten typ silnika juz
          wtedy mazda opracowala tylko pod oleje synt lub polsynt.Mozesz zalac mineralem
          ale gwaltownie skrocisz jego zywotnóscszczegolnioer teraz przed niewiadoma zima.
          oleju Elfa nie doradzam ze wzgledu na latwosc podchodzenia tego oleju pod
          pierscienie.Wtedy >Twoje auto bedzie wykazywalo wieksze zuzycie oleju niz na
          innych.Elfa sie leje do nowych pojazdow.
          Pzdr.Sky.
          • lotnik78 Re: Jaki olej??? 11.10.05, 21:37
            Widzę ze ilu doradców tyle rad. Jestem bardziej skłonny do półsyntetycznego ale
            nie chciałbym by rozszczelnił silnik. Nie wiem na jakim teraz jeżdzi. Kupiłem
            to autko dla żony miesiąc temu. Narazie jeżdzi bardzo dobrze ale musze wymienić
            olej, świece, filtry itp
            • kumana1 Re: Jaki olej??? 11.10.05, 22:26
              jezeli masz autko z zagranicy to bardzo prawdopodobne ze do konca lali tam ole
              syntetyczny gdyż zadko sie spotykałem zeby na zachodzie lali mineralny. przede
              wszystkim zwroc uwage na naklejki wywieszki itp
              • red_qublik Re: Jaki olej??? 12.10.05, 13:02
                kumana1 napisała:

> jezeli masz autko z zagranicy to bardzo prawdopodobne ze do konca lali tam
                ole
                > syntetyczny gdyż zadko sie spotykałem zeby na zachodzie lali mineralny.
                przede
                > wszystkim zwroc uwage na naklejki wywieszki itp

to w takim razie USA nie jest na zachodzie, bo tam malo kto leje syntetyk.
                czy wy naprawde wierzycie ze ktos w 15 letnie auto lał najlepsze oleje ? tam
                napewno jest gowniany olej mineralny, i na takim silnik dalej bedzie jezdzil
                najlepiej
                • xystos Re: Jaki olej??? 12.10.05, 13:11

.. gwoli scislosci ; olej pólsyntetyczny nie jest w polowie syntetyczny ,np:
                  Castrol semisyntetic zawiera 15% oleju syntetycznego ,,,

ja od wielu juz lat sam mieszam oleje
                  50% syntetyk + 50% mineral = do otrzymanej mieszanki dodaje ~10 % STP Oil
                  addition = super olej na skandynawskie zimy i tanszy niz Full Syntetic -

trzeba jednak mieszac z tym samym oznakowaniem,oba oleje powinny miec np:
                  10W40 .
                  • fazi_ze_sztazi Re: Jaki olej??? 13.10.05, 04:27
                    xystos napisał: > ja od wielu juz lat sam mieszam oleje
                    > 50% syntetyk + 50% mineral = do otrzymanej mieszanki dodaje ~10 % STP Oil
                    > addition = super olej na skandynawskie zimy i tanszy niz Full Syntetic -
                    >
                    > trzeba jednak mieszac z tym samym oznakowaniem,oba oleje powinny miec np:
                    > 10W40 .

a dlaczego tak robisz ? jestes albo bardzo skapy, albo bardzo madry -
                    madzrejszy niz cala ekipa chemikow w firmach olejowych.
                    • xystos Re: Jaki olej??? 13.10.05, 08:12
                      fazi_ze_sztazi napisała:

a dlaczego tak robisz ? jestes albo bardzo skapy, albo bardzo madry -
                      madrzejszy niz cala ekipa chemikow w firmach olejowych.

.. ani jedno,ani drugie , powody sa inne-mianowicie:

M´j najlepszy kolega jest chemikiem,pracuje w teamie konstrukcji silników w
                      Göteborg ( VOLVO ) i twierdzi ze; zaden samochód na torze nie jezdzi na
                      standartowych olejach - wszystkie "stajnie" mieszaja .
                      Skapi sa producenci olejów standartowych - nie dadza ani jednej kropli additivu
                      wiecej niz to jest absolutnie konieczne ,,, teraz juz nie ale uprzednio moje
                      auta pracowaly w extremalnych warunkach klimatyczno-terenowych .
                      Mieszanie olejów samemu nie jest kozystniejsze dla portfela kierowcy,ale
                      otrzymuje sie lepszy olej za cene standartowego.

Widziales testy STP ? , na torze w MC s bolida spuszczono olej(z
                      STP),przejechal bez oleju jedno okrazenie,poddano silnik drobiazgowym badaniom
                      = zadnych uszkodzen

• rafal.gtv Re: Jaki olej??? 13.10.05, 16:26
                        > Widziales testy STP ? , na torze w MC s bolida spuszczono olej(z
                        > STP),przejechal bez oleju jedno okrazenie,poddano silnik drobiazgowym
                        badaniom
                        > = zadnych uszkodzen
                        >

Wskaż źródło tych testów :)
                        • xystos Re: Jaki olej??? 14.10.05, 08:39
                          rafal.gtv napisał:

> > Widziales testy STP ? , na torze w MC s bolida spuszczono olej(z
                          > > STP),przejechal bez oleju jedno okrazenie,poddano silnik drobiazgowym
                          > badaniom
                          > > = zadnych uszkodzen
                          > >
                          >
                          > Wskaż źródło tych testów :)

www.dsf.de
                          "Motorvision"

emitowany w latach ´90-tych,wielokrotnie
                          nie nagrywalem na Video - nie sadzlilem ze znajdzie sie ktos z moto-hobby
                          który tego nie widzial .
                          Testy STP tez wiele Ci powiedza ,- wejdz na ich home site .

• rafal.gtv Re: Jaki olej??? 14.10.05, 11:31
                            IMHO te testy to niezła marketingowa ściema. Większość silnikow zaciera się w
                            marszu kilka sekund po zaświeceniu kontrolki niskiego ciśnienia oleju ( np.
                            przy uszkodzeniu miski lub pompy oleju)
                            • xystos Re: Jaki olej??? 14.10.05, 12:14
                              rafal.gtv napisał:
                              IMHO te testy to niezła marketingowa ściema.

www.stp.com/catalog_oil.html

www.stp.com/race.html
                              • rafal.gtv Re: Jaki olej??? 14.10.05, 14:50
                                Podtrzymuję swoją opinię :)
                                • xystos Re: Jaki olej??? 14.10.05, 16:20
                                  rafal.gtv napisał:

Podtrzymuję swoją opinię :)

.. bez wzgledu na to kto z nas ma racje ,-szanuje facetów z kregoslupem i jajami
                                  oby tak dalej ...
    • pawlos17 Re: Jaki olej??? 13.10.05, 19:21
      Lej półsyntetyk tak jak ja. Mam już ponad 240 tys. napykane i silnik w bdb
      stanie i do tego bardzo czysty (sprawdzałem pod pokrywą zaworów). Elf 10w-40
      jest dobry bo takiego używałem. Pzdr.
    • piotrf6 Re: Jaki olej??? 15.10.05, 00:57
      poczytaj sobie ten link zaznaczony tłustym drukiem Jaki_ olej na tej stronie
      http0://www.autocentrum.pl/go/75__opinia_na_forum__1756508750__1548032691__3203_
      ___0__.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka