lidols 19.10.05, 13:47 chcę kupić samochód.ma być nowy,mały(do jazdy po mieście)max.do 27tyś i niezawodny.czy jesteście w stanie pomóc mi w dokonaniu wybotu?piszcie co wiecie o sparku i o pandzie.który według was lepszy dla kobiety? Link Zgłoś Obserwuj wątek
lidols Re: panda czy spark? 19.10.05, 14:18 ludzie pomóżcie mi!muszę podjąć decyzję do piątku.nie mam się z kim skonsultować w tej sprawie.dodam,że spark to "wyrób" chevroleta. Link Zgłoś
lotnik78 Re: panda czy spark? 22.10.05, 00:21 lidols napisała: > ludzie pomóżcie mi!muszę podjąć decyzję do piątku.nie mam się z kim > skonsultować w tej sprawie.dodam,że spark to "wyrób" chevroleta Spark to wyrób Daewoo Za 27 tys kup Toyote Yaris, Nissana Micre, Honde Civic skoro to ma być mały samochód. Zapewniam Cię każdym z tych wymienionych autek (oczywiście 2 -3 letnich) pojeżdzisz taniej, bezpiezniej i bardziej komfortowo niż nowiutkim Sparkiem czy nie daj Boże Pandą Link Zgłoś
rapid130 Re: panda czy spark? 19.10.05, 14:55 Przyszły główny użytkownik powinien umówić się na jazdę próbną jednym i drugim. W tej cenie i FIAT, i Chevrolet to będą absolutne "golce", więc o końcowym wyborze powinny raczej decydować wrażenia z jazdy, a nie lektura seryjnego wyposażenia. Jeżeli to ma być jedyny samochód domowy, to lepsza będzie Panda, bo jest przestronniejsza, praktyczniejsza, nieco żwawsza na trasie. W praktyce okazuje się nieco lepszym substytutem samochodu rodzinnego, niż Spark. Ale jako samojezdny sprzęt okołodomowy, w sytuacji gdy jest drugi, większy samochód do dyspozycji, wolałbym Sparka. Bo lepiej pasuje do ruchu miejskiego. Ma bardziej kompaktowe wymiary (zwłaszcza szerokość). Jest przez to ciaśniejszy w kabinie, ale za to dużo łatwiejszy do wciskania w wąskie luki postojowe. Miękko zawieszony bardziej komfortowo jeździ po dziurach. W Sparku jest też ciszej niż w Pandzie. FIAT ma przyjemniej brzmiący (bo 4-cylindrowy) silnik FIRE 1100, konstrukcyjnie prosty jak cep, ale dzięki temu niezawodny i bardzo trwały. O silniczku Sparka można powiedzieć to samo, bo w prostej linii wywodzi się od silnika Suzuki. Oba sprzęty palą mniej więcej tyle samo, ze wskazaniem, że 3-cylindrowy Spark ciut mniej. Poziom niezawodności Fiatów z Tych bardzo poprawił się w ciągu ostatnich paru lat, chociaż zdarza się jeszcze czasem trafić na "pechowy" egzemplarz. Spark to w zasadzie Matiz po face-liftingu, więc można przypuszczać, że zachowa jego [dobry] poziom niezawodności. Link Zgłoś
gosc1978 Re: panda czy spark? 19.10.05, 15:35 bierz pande - sam jedzilem pare tysiakow sluzbowymi (co prawda glownie multijetem ktory od 1.1. jest znaaaacznie fajniejszy) i powiem tyle: - trzyma sie lepiej drogi niz spark (no porsche carrera to to nie jest, ale nie skacze az tak jak spark na trasie) - miejsca sporo wiecej w pandzie - wykonanie przyzwoite ale z tandetnych materialow (to sie tyczy obydu pandy i sparka), oba sa raczej malo awaryjne... - na przyszlosc to chyba panda powinna mniej tracic na wartosci ( nizsze ceny czesci) - panda bedzie wiecej palic, ale chyba latwo ja przerobic na gaz w przyszlosci, bedzie tez zwawsza, ale nie tak znowu strasznie... - panda robiona w PL - wspieraj swoje(choc troche) a nie koreancow ;)) pozdro t ps sparkiem to mialem okazje pareset km, ale na pierwsze wrazenie starczy.... Link Zgłoś
nahwile Re: panda czy spark? 19.10.05, 15:41 Po pierwsze: Kto szybko kupuje, ten źle kupuje. Kto szybko płaci, ten dwa razy płaci. Po drugie: Za te pieniądze kupisz fijnego dwu latka. To nowy samochód i nie srtaci tak na wartości. Auta w pierwszych dwuch latach tracą bardzo, więc można sporo zaoszczędić. Link Zgłoś
hiper_super_mega_max kup, ten ktory lepiej wyglada po zderzeniu 19.10.05, 20:16 1. PANDA www.euroncap.com/content/safety_ratings/details.php?id1=1&id2=198 2. SPARK to taki liftingowany Matiz wiec: www.euroncap.com/content/safety_ratings/details.php?id1=1&id2=65 3. cos wiekszego, starszego ??? Link Zgłoś
wojtekg1981 Re: panda czy spark? 20.10.05, 12:17 W tej cenie masz jeszcze Kia Picanto ktore jest bardziej przestronne niz te dwa wymienione przez ciebie. A jesli koniecznie z tych dwoch to spark napewno nie fiat - straszna awaryjnosc wrecz tragiczna zreszta taksamo jak serwis. Link Zgłoś
paul_78 Re: panda czy spark? 20.10.05, 13:58 Z tą awaryjnością to bzdura, zwłaszcza w nowych modelach. A jak kupisz nowy, to i tak masz gwarancję (opcja na 3 lata) i awaryjność mało Cię obejdzie. A po 3 latach kupisz następny. Link Zgłoś
nom73 Re: panda czy spark? 22.10.05, 10:49 nahwile napisał: > Po pierwsze: > Kto szybko kupuje, ten źle kupuje. Kto szybko płaci, ten dwa razy płaci. > Po drugie: > Za te pieniądze kupisz fijnego dwu latka. Tylko kto sprzedaje dobrze utrzymanego, sprawnego dwulatka? Przeważnie sa to samochody firmowe z przebiegiem 200 tys. km przekręcone do 60 tys.km, albo jakies polizingowe. :-) Link Zgłoś
hippolin Panda bo Made in Poland 22.10.05, 13:23 powinno się popierć krajowy przemysł, przecież bezrobocie mamy takie, że nie ma co dalej Korei sponsorować, kupuj nasze i daj naszym zarobić :-) no i niech koncerny wiedzą, że żeby sprzedać powinny u nas inwestować Link Zgłoś