Dodaj do ulubionych

Skoda Superb Edition 100

23.10.05, 18:58
Co myslicie o skodzie superb z manualem, wersja wyposazenia full oprocz
nawigacji, skora bajery itp za 120 kola. to jest limitowana edycja 100 na sto
lat skody , silnik 1.9 tdi 130 km. wogole jak trwalosc tego silnika
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotr Re: Skoda Superb Edition 100 IP: *.net.pulawy.pl / *.net.pulawy.pl 23.10.05, 22:33
      Mysle ze 1.9 TDI i 130km to minimum na Superba. Samemu w takim aucie jezdzi sie
      bardzo fajnie, a cięzko powiedziec co bedzie z czterema osobami. Jezdziłem tez
      2.5 TDI w automacie i to dopiero radocha. Wyposarzenie w Edition 100 jest
      super. Wiecej nie potrzeba.
      • marbitek Re: Skoda Superb Edition 100 24.10.05, 13:07
        na szczescie jezdze sam albo z jednym pasazerem wiec nie bedzie tak zle,
        natomiast 2.5 tdi nie kupie - ponad 160 kola to za duzo jak dla mnie i nie mam
        tez zamiaru placic panstwu wyzszej akcyzy za powyzej 2 litrow pojemnosci - 40
        tys pln za 30 km to troche sporo
        • Gość: Piotr Re: Skoda Superb Edition 100 IP: *.net.pulawy.pl / *.net.pulawy.pl 24.10.05, 22:57
          Nie wiem czy nie bedziesz miał kłopotu ze znalezieniem Edition 100 bo na Polski
          rynek było tylko około 25 sztuk
          • marbitek Re: Skoda Superb Edition 100 25.10.05, 12:46
            dokladnie 20 sztuk, udalo mi sie zaklepac u dealera 1.9 tdi z manualem
            • barkas Re: Skoda Superb Edition 100 29.10.05, 22:02
              A może lepiej kupić nowego Passata 2.0 TDI Highline? Technologia o 10 lat
              młodsza;)
              • Gość: bartek Re: Skoda Superb Edition 100 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 10:32
                tyle ze nowy passat z tym wyposazeniem to okolo 145 kola czyli o 20 tys wiecej
                za znaczek, a i konstrukc´ja nowa, niesprawdzona a u volksawgena w kazdym nowym
                modelu cos nie gra, poza tym co jest ciekawe - superb cieszy sie lepsza opinia
                wsrod mechanikow niz passat ktory wlasnie przestano produkowac
    • rapid130 Re: Skoda Superb Edition 100 30.10.05, 18:37
      1.9 TDI 130 KM jest świetnym silnikiem z punktu widzenia kosztów eksploatacji.
      Przy normalnej jeździe popala 5,5-6,2 l/100 km, jak się mocno starasz zamykasz
      się w 5 l/100 km (!). Nawet na autostradzie przy stałej szybkości 160-170 km/h
      spokojnie mieścisz się w 7 l/100 km. Tyle samo, jeżeli pociskasz na szosie. W
      mieście minimum 7-7,5 l/100 km. Pod tym względem, przy półtorej tony wagi,
      rewelacja!

Osiągi, do normalnego jeżdżenia, bez zarzutu.
      Z trwałością też nie będzie problemu, jeżeli nie będziesz łamać przykazań o
      traktowaniu każdego turbodiesla. W okolicy 90-120 tys. km zapewne padnie
      przepływomierz, ale to oznacza tylko jazdę w wolniejszym tempie, z zapaloną
      lampką check-engine, do serwisu.

Jak dla mnie Superb TDI jest za słabo wyciszony, ale u Skód-diesli
      trzeba "utrafić" w egzemplarz. Jak się utrafi, nie będzie uciążliwy.

Do szybkiej jazdy (>120-130 km/h) o wiele za miękki. Na wprost jeździ jeszcze
      baaardzo przyzwoicie, chociaż nie lubi bocznego wiatru. Na szybko atakowanych
      zakrętach podsterowny, chwilami rozbujany, nieprzekonujący. Chociaż po kilkuset
      kilometrach można się nauczyć, żeby brał zakręty w miarę szybko, neutralnie,
      bez sensacji, ale też bez polotu.

Ale za to jest bardzo wygodnym, wspaniałym "dyliżansem" do podróżowania w
      umiarkowanie szybkim tempie (100-120 km/h), przy kosztach jak w kompakcie.

Edition 100 ma jedną wielką zaletę - gdyby zamówić sobie dodatkowo jej
      wyposażenie do Platinum, to wyjdzie sporo drożej.

Skórzana tapicerka nie przypadła mi do gustu. Ta skóra jest jakaś
      taka "kabrioletowa", czyli mocniejsza niż dla "powozów" zamkniętych ;), gruba,
      pewnie trwała, ale mało delikatna, niezbyt przyjemna w dotyku.
      • barkas Re: Skoda Superb Edition 100 05.11.05, 21:23
        Skóra w Edition 100 jest szmelcowata i bardzo podatna na zabrudzenia. Ma jakąś
        taką dziwaczną fakturę, coś jakby plusz z zamszem.... słabiutka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka