marbitek 23.10.05, 18:58 Co myslicie o skodzie superb z manualem, wersja wyposazenia full oprocz nawigacji, skora bajery itp za 120 kola. to jest limitowana edycja 100 na sto lat skody , silnik 1.9 tdi 130 km. wogole jak trwalosc tego silnika Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Piotr Re: Skoda Superb Edition 100 IP: *.net.pulawy.pl / *.net.pulawy.pl 23.10.05, 22:33 Mysle ze 1.9 TDI i 130km to minimum na Superba. Samemu w takim aucie jezdzi sie bardzo fajnie, a cięzko powiedziec co bedzie z czterema osobami. Jezdziłem tez 2.5 TDI w automacie i to dopiero radocha. Wyposarzenie w Edition 100 jest super. Wiecej nie potrzeba. Link Zgłoś
marbitek Re: Skoda Superb Edition 100 24.10.05, 13:07 na szczescie jezdze sam albo z jednym pasazerem wiec nie bedzie tak zle, natomiast 2.5 tdi nie kupie - ponad 160 kola to za duzo jak dla mnie i nie mam tez zamiaru placic panstwu wyzszej akcyzy za powyzej 2 litrow pojemnosci - 40 tys pln za 30 km to troche sporo Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Skoda Superb Edition 100 IP: *.net.pulawy.pl / *.net.pulawy.pl 24.10.05, 22:57 Nie wiem czy nie bedziesz miał kłopotu ze znalezieniem Edition 100 bo na Polski rynek było tylko około 25 sztuk Link Zgłoś
marbitek Re: Skoda Superb Edition 100 25.10.05, 12:46 dokladnie 20 sztuk, udalo mi sie zaklepac u dealera 1.9 tdi z manualem Link Zgłoś
barkas Re: Skoda Superb Edition 100 29.10.05, 22:02 A może lepiej kupić nowego Passata 2.0 TDI Highline? Technologia o 10 lat młodsza;) Link Zgłoś
Gość: bartek Re: Skoda Superb Edition 100 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 10:32 tyle ze nowy passat z tym wyposazeniem to okolo 145 kola czyli o 20 tys wiecej za znaczek, a i konstrukc´ja nowa, niesprawdzona a u volksawgena w kazdym nowym modelu cos nie gra, poza tym co jest ciekawe - superb cieszy sie lepsza opinia wsrod mechanikow niz passat ktory wlasnie przestano produkowac Link Zgłoś
rapid130 Re: Skoda Superb Edition 100 30.10.05, 18:37 1.9 TDI 130 KM jest świetnym silnikiem z punktu widzenia kosztów eksploatacji. Przy normalnej jeździe popala 5,5-6,2 l/100 km, jak się mocno starasz zamykasz się w 5 l/100 km (!). Nawet na autostradzie przy stałej szybkości 160-170 km/h spokojnie mieścisz się w 7 l/100 km. Tyle samo, jeżeli pociskasz na szosie. W mieście minimum 7-7,5 l/100 km. Pod tym względem, przy półtorej tony wagi, rewelacja! Osiągi, do normalnego jeżdżenia, bez zarzutu. Z trwałością też nie będzie problemu, jeżeli nie będziesz łamać przykazań o traktowaniu każdego turbodiesla. W okolicy 90-120 tys. km zapewne padnie przepływomierz, ale to oznacza tylko jazdę w wolniejszym tempie, z zapaloną lampką check-engine, do serwisu. Jak dla mnie Superb TDI jest za słabo wyciszony, ale u Skód-diesli trzeba "utrafić" w egzemplarz. Jak się utrafi, nie będzie uciążliwy. Do szybkiej jazdy (>120-130 km/h) o wiele za miękki. Na wprost jeździ jeszcze baaardzo przyzwoicie, chociaż nie lubi bocznego wiatru. Na szybko atakowanych zakrętach podsterowny, chwilami rozbujany, nieprzekonujący. Chociaż po kilkuset kilometrach można się nauczyć, żeby brał zakręty w miarę szybko, neutralnie, bez sensacji, ale też bez polotu. Ale za to jest bardzo wygodnym, wspaniałym "dyliżansem" do podróżowania w umiarkowanie szybkim tempie (100-120 km/h), przy kosztach jak w kompakcie. Edition 100 ma jedną wielką zaletę - gdyby zamówić sobie dodatkowo jej wyposażenie do Platinum, to wyjdzie sporo drożej. Skórzana tapicerka nie przypadła mi do gustu. Ta skóra jest jakaś taka "kabrioletowa", czyli mocniejsza niż dla "powozów" zamkniętych ;), gruba, pewnie trwała, ale mało delikatna, niezbyt przyjemna w dotyku. Link Zgłoś
barkas Re: Skoda Superb Edition 100 05.11.05, 21:23 Skóra w Edition 100 jest szmelcowata i bardzo podatna na zabrudzenia. Ma jakąś taką dziwaczną fakturę, coś jakby plusz z zamszem.... słabiutka. Link Zgłoś