Dodaj do ulubionych

Samochód na części ??

07.12.05, 13:49
Mam pytanko , zakupiłem samochod jako dawcę paru części , i teraz pytanko ,
wypowiedziałem już umowę ubezpieczenia , i teraz co dalej żeby go
wyrejestrować trzeba by go zezłomować a to chyba są spore koszty z drugiej
strony obawiam się tego że jak go nie wyrejestruje to np prześlą mi po kilku
latach że nie wiem np muszę zapłacić ubezpieczenie za ten okres albo mają
jeszcze jakieś inne narzędzia przymusu
Tak na marginesie to jeśli złomuje to musi to być karoseria z silnikiem czy
może być sama karoseria
Obserwuj wątek
    • vokulski Re: Samochód na części ?? 07.12.05, 15:14
      Czy ktoś się orientuje ?
      • macio255 Re: Samochód na części ?? 07.12.05, 17:32
        Miałem ostatnio taki przypadek. Mała wskazówka. Wejdż ma www.polskieustawy.pl.
        Znajdż tam: Ustawę o recyklingu pojazdów. tam będzie co nieco przybliżone.
        postaram się coiś znależć to podeślę.
        • skyddad Re: Samochód na części ?? 07.12.05, 17:39
          Sprawa na dluzsza mete nie oplacalna.
          Wymontuj te czesci ktore potrzebujesz i zmagazynuj oczywiscie konserwujac
          uprzednio a reszte zapakuj na przyczepke i odwiez na zlomowisko.Zobaczysz
          wyjdziesz na swoim.Pozniej jak dzrewo pierwsze wyrosnie wsrodku samochodu to
          juz konie poszly po asfalcie.
          Automatycznie oddakjac auto na zlom zostanie wyxcofane z ruchu na stale i
          problem z glowy.Kazda inna formy np wylaczenie czasowe z ruchu juz mowilem
          zabawa nie oplacalna.
          Pzdr.Sky,.
          • macio255 Re: Samochód na części ?? 07.12.05, 17:52
            Czasowe wyłączenie z ruchu już nie istnieje. W razie wymontowania niektórych
            części z samochodu powoduje, że pojazd jest niekompletny. Stacja demontażu może
            zażądać dopłaty do "interesu". Można zamienić lepsze na gorsze i na tych
            gorszych oddać.
            • macio255 Re: Samochód na części ?? 07.12.05, 17:54
              aha jeszcze jest taki paragraf. "trwała utrata pojazdu bez zmiany w zakresie
              prawa właśności" opisane w ustawie prawo o ruchu drogowym, albo w kodeksie
              drogowym. Tylko za to jest opłata. Dowiedz się w urzędzie w wydziale
              komunikacji. Stosuje się jakiś wzór.
              • vokulski Re: Samochód na części ?? 07.12.05, 18:09
                A czym grozi nie oddanie samochodu na złom tylko postawienie go "u dziadka na
                podwórku " w postaci samej karoserii , i nie wyrejestrowanie ???

A i jeszcze jedna ważna rzecz chciałbym za jakiś czas przełożyć silnik od tego
                autka "dawcy " do mojego samochodzika bo ten silniczek jest już cienki a ten od
                dawcy jest naprawdę super
                • skyddad Re: Samochód na części ?? 07.12.05, 18:17
                  Wokulski,
                  jestescie sknera do kwadratu,
                  sluchajcie co wamn dziadzia Sky powie;
                  Postaw te dwa auto kolo siebie rano w dzien wolny od pracy,zmagazynuj
                  narzedzia i kogos do pomocy.Zacznicie od samego rana najpierw wymnonytowac
                  silnik Was pozniej z tego "nowego" i wzadzic do Waszego starego pozniej po
                  koleji wszystkie elementy jakie potrebujesz zamienic.Strae wymontonowane
                  czresci wsadzic do tego "nowego" wraka pozniej odprowadzic na zlom.-
                  Po robocie posprzatac umyc auto i jezdzic,niezapomnij o olejach i mplynach.
                  Powiesz pogoda kiepska,zorganiozowac swiatlo cieple ubrania i jazda do
                  roboty.Dziadzia tak praocowal 20lat i co dzisiaj jest zdrowym czlowiekiem i
                  niczego sie nie boi.Tzn nie choruje.Bedziesz stare czesci magazynowal
                  topzardzewieja i do niczego sie nie beda nadawac.Sluchaj czleka ktory wie co
                  mowi.Pzdr.Sky.
                  • vokulski Re: Samochód na części ?? 07.12.05, 18:51
                    skyddad napisał:

> Wokulski,
                    > jestescie sknera do kwadratu,
                    > sluchajcie co wamn dziadzia Sky powie;
                    > Postaw te dwa auto kolo siebie rano w dzien wolny od pracy,zmagazynuj
                    > narzedzia i kogos do pomocy.Zacznicie od samego rana najpierw wymnonytowac
                    > silnik Was pozniej z tego "nowego" i wzadzic do Waszego starego pozniej po
                    > koleji wszystkie elementy jakie potrebujesz zamienic.Strae wymontonowane
                    > czresci wsadzic do tego "nowego" wraka pozniej odprowadzic na zlom.-
                    > Po robocie posprzatac umyc auto i jezdzic,niezapomnij o olejach i mplynach.
                    > Powiesz pogoda kiepska,zorganiozowac swiatlo cieple ubrania i jazda do
                    > roboty.Dziadzia tak praocowal 20lat i co dzisiaj jest zdrowym czlowiekiem i
                    > niczego sie nie boi.Tzn nie choruje.Bedziesz stare czesci magazynowal
                    > topzardzewieja i do niczego sie nie beda nadawac.Sluchaj czleka ktory wie co
                    > mowi.Pzdr.Sky.

Tak też chce zrobić tylko przyznaje się bez bicia ni cholery nie chce mi się
                    montować z powrotem zuzytych elementów do tego wraka , bo to w sumie zajmie mi
                    z tydzień , i tu jest ból
    • comando5 Re: Samochód na części ?? 07.12.05, 19:15
      zrób tak dogadaj się z gościem co ma papier na złomowanie i może wystawić ci
      zaświadczenie o złomowaniu wykręc wszystko co możesz wykręcić z auta oddaj samą
      karoserie na złom a na kwicie gościu ci wpisze że dałeś karoserie bez silnika
      idż ztym kwitem do urzędu zgłoś wyrejestrowanie i zaznacz że silnik masz w domu
      tam ci auto wyrejestrują i przystawią pieczątke <silnik do wykorzystania > coś
      podobnej treści .ja tak zrobiłem już z dwoma autami i masz spokój wszystko
      legalnie na 100%.Jak dobrze zagadasz ze złomiarzem to przywieżiesz tylko
      wycięty numer kasty i troche blach ty będziesz zadowolony i on też.
      pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka