Dodaj do ulubionych

LEON 2005 czy CiVIC 2005

22.12.05, 15:24
Witam mam dylemat co brac chodzi o auta z salonu
1 Civic 1,4 metalic dodatkowo komplet alusow z oponami , alarm, w cenie 52100
2 Leon 1,9 tdi wersja cool (klima manualna,central i przednie szyby,4
poduszki,jeden komplet kol stalowe 15 ,metalic z larmem i mozliwymi znizkami
55000
Obserwuj wątek
    • daria.1 Re: LEON 2005 czy CiVIC 2005 22.12.05, 15:34
      w Leonie zabytkowy tdi 90 km ale disel ,seaty słabo trzymaja cenę.Civic to fajny samochód większy mniej awaryjny lepej wykonany Trudny wybór pomimo że LUBIĘ Hondę pomysl ile jezdzisz jak mało to civic jak dużo to Leona
      • polokokt Re: LEON 2005 czy CiVIC 2005 22.12.05, 15:40
        ale tam nie pialo ze to ma byc 90KM diesel, moze 110?
        Jesli civic to tylko z silnikiem 1.6, 1.4 jest za maly do tego autka. Do tego
        nie wiem ile w tym prawdy ale zawieszenia moj znajomy ktory przesiadl sie z
        CarinyE sobie nie chwalil i po 3 miesiacach kupil Avensis.
        Co do Toledo to chyba pomyslalbym nad jakas benzyna 1.8? A jesli osiagi 1.6
        wystarcza to moze byc i 1.6. Ale ja chyba przy ukladzie ze Civic jest 5d i z
        silnikiem 1.4 sklanial sie ku Toledo.
        Wazne tez ile chcesz tym autkiem jezdzic, przy dluzszych okresach spadek ceny
        nie ma takigo wielkiego znaczenia, bardziej patrzylbym na walory uzytkowe i
        osiagi jesli sa wazne.
        pozdrawiam
        • daria.1 Re: LEON 2005 czy CiVIC 2005 22.12.05, 15:45
          a kto chce kupić Toledo ? oczywiste jest że za 55 kawałków dadzą silnik 90km
      • waskes29 Re: LEON 2005 czy CiVIC 2005 22.12.05, 16:43
        daria.1 napisała:

> w Leonie zabytkowy tdi 90 km ale disel ,seaty słabo trzymaja cenę.Civic to
        fajn
        > y samochód większy mniej awaryjny lepej wykonany Trudny wybór pomimo że
        LUBIĘ
        > Hondę pomysl ile jezdzisz jak mało to civic jak dużo to Leona

Jesli chodzi o spadek wartosci to oba sa prawie porownywalne a przewage ma
        jednak Seat jesli porownywac civic 1.4 i Leon 1.6 .Mozna przypuszczac ze
        Seat z silnikiem TDI bedzie latwiejszy przy odsprzedazy i za wieksza cene .
        • gls1 Re: LEON 2005 czy CiVIC 2005 22.12.05, 23:05
          No nie wiem!1 Nawt gdy by Seat miał silnik 2.7 CDI to raczej bym go nie kupił...
          A Civic 1.4 rakietą moze nie jest ale to jednak nieporównywalnie "pewniejszy"
          samochód niż Leon... A jak wstawisz LPG do Civa to 1.9 TDI w kategorii
          oszczędnosc bedzie mógł się schować!! Jeżeli nie chcesz już Hondy to kup lepiej
          jakiegos Opla Astre czy cóś.. PZDR!!
    • air1984 Re: LEON 2005 czy CiVIC 2005 22.12.05, 17:12
      podobnież civic jest mniej awaryjny, seacik ma znacznie lepszy wypas.

co do tdi - ceny obu paliw praktycznie się zrównały i w sumie nie wiadomo co
      dalej. ja bym dorzucił ciut lepsze wyposażenie i wziął hondę.
    • callafior Re: LEON 2005 czy CiVIC 2005 22.12.05, 21:41
      Ja bym polecał civica. Na pewno mniej awaryjny, lepiej zrobiony, lepsza jakość
      materiałów, komfort, "kosmiczny" design (czy wada czy zaleta to kwestia gustu,
      dla mnie badziewiajstwo). Civic będzie jednak droższy w eksploatacji. Seat ma
      jakość no powiedzmy między fiatem a skodą. Poza tym diesel opłaci się jednak
      dopiero w przypadku pokonywania duzych dystansów, zwróci się po wielu
      kilometrach. Moim zdaniem bardziej warty uwagi jest civic.
      • gls1 Re: LEON 2005 czy CiVIC 2005 22.12.05, 23:10
        Chyba rozmówcy chodziło o tego "starego" cifa z wyprzedazy, bo jeżeli nie to
        wybór pomiędzy ivem 8 generacji a Leonem ( napewno przestarzałym już
        stylistycznie), uznac należy za bezpodstawny. Pozatym Civic vs Leon to jak Audi
        A3 vs Daewoo Lanos i tego nic już nie zmieni.. Seat naparwdę mało oferuje w
        swojej cenie, no ok Cupra i inne niszowe wersje są fajne ale tylko wtedy jak są
        nowe, takie 1- sezonowe bryki. PZDR!!
        • waskes29 Re: LEON 2005 czy CiVIC 2005 22.12.05, 23:28
          gls1 napisał:

> Chyba rozmówcy chodziło o tego "starego" cifa z wyprzedazy, bo jeżeli nie to
          > wybór pomiędzy ivem 8 generacji a Leonem ( napewno przestarzałym już
          > stylistycznie), uznac należy za bezpodstawny. Pozatym Civic vs Leon to jak
          Audi
          >
          > A3 vs Daewoo Lanos i tego nic już nie zmieni..

Jesli tak to porownac to Civic musialby robic za Lanosa bo po prawdzie Leon
          bazuje na poprzedniej generacji GolfaIV tak samo zreszta jak Audi A3 .
          To sa bardzo rowne samochody z mala przewaga Hondy ktora to niweluje
          roznica silnikow jednak na korzysc Seata .Dla mnie wyglad to zdecydowanie Leon
          bo to obok Stilo najladniejszy i najbardziej charakterny kompakt .
          Seat tez ma lepsze zawieszenie ale dla tych co lubia twarde nastawy bo to
          sie odbija na komforcie.Najlepiej wyprobowac oba te samochody i wybrac ten
          ktory bardziej bedzie odpowiadal- moim zdanie to bardzo porownywalne samochody.
          • gls1 Re: LEON 2005 czy CiVIC 2005 23.12.05, 17:29
            NIe kumasz co to metafora??
          • matejator Re: LEON 2005 czy CiVIC 2005 23.12.05, 22:17
            seat nie ma lepszego zawieszenia(z tyłu belka skrętna).wiem że nowy Civic też ja
            ma.co prawda nie jeździłem Leonem ale miałem okazje jeździc Borą 1,9 TDI (110
            KM).auto zachowywało sie strasznie niestabilnie (mimo ABSu) podczas hamowania na
            wprost.nie mówiąc już o nacisnięciu hamulca w zakręcie gdzie przy niewielkiej
            prędkości bez przeginania prawie wyprzedził mnie tył.muszę powiedzieć że jeżdzac
            CIviciem(bez ABSu) odwykłem od takiego zachowania w zakręcie i trochę mnie to
            zaskoczyło.
    • waga71 Re: LEON 2005 czy CiVIC 2005 22.12.05, 23:24
      jeśli 1.4 w Hondzie to lepszy chyba jest Leon
      • zulon1 Re: LEON 2005 czy CiVIC 2005 22.12.05, 23:48
        dzieki za porady
        chodzi oczywiscie o dotychczasowy model civica i wersje leona 1,9 tdi (90km).
        Początkowo bardzo sie napalilem na honde ,ale czar prysł po jeżdzie próbnej ja
        i mojam żona czulismy sie zawiedzenii po przesiadce do naszej 9letniej ibizy
        1,4 (60km)zgodnie stwierdzilismy ,ze ta stara ibiza o niebo lepiej sie zbiera
        i nie trzeba jej wkrecac na wysokie obroty tak jak civa.to co mi sie nie
        spodobalo w civicu to:
        1.wlasnie ten brak dynamiki
        2.halas szczegolnie odczuwalny jadac z tylu kanapie
        3.malo przytulne wnetrze
        4.kupa niedopracowanych stylistycznie detali(klamki ,manetkido szyb)
        po świetach jazda testowa leonem moze rozwieje to moje rozterki
        • gls1 Re: LEON 2005 czy CiVIC 2005 23.12.05, 17:44
          ja
          i mojam żona czulismy sie zawiedzenii po przesiadce do naszej 9letniej ibizy
          1,4 (60km)zgodnie stwierdzilismy ,ze ta stara ibiza o niebo lepiej sie zbiera
          i nie trzeba jej wkrecac na wysokie obroty tak jak civa.to co mi sie nie

Ja miałem podobne odczucie jadąc Taxi BMW 735i, stwierdziłem zgodnie, ze mój 4-
          ro letni Accord 2.0i lepiej się zbiera jest lepiej dopracowany i bardziej
          komfortowy. najbardziej mnie bolało, że kurcze nie stac mnie na ten samochód a
          Polak musi obowiązkowo popsioczyc nawet jeżeli jest to wbrew logice.... Jezeli
          lubisz Seata to sobie go kup ale nie ściemniaj, ze Ibiza 1.4 ma lepszy silnik
          od Civiva 1.4,zyczę tobie aby twój Seat przejechał bezawaryjnie 300 tys km na
          oryginalnych komponentach typu: amortyzatory, sprzegło a jak to osiagniesz to
          wtedy pogadamy.. PZDR!!
          • matejator Re: LEON 2005 czy CiVIC 2005 23.12.05, 22:12
            popieram.ja mam civica 1 własciciel i oprócz przeglądów nic nie trzeba
            robić.zużyły sie tylko gumowe elementy zawieszenia ale w ASO ich koszt z
            założeniem to 170zł.amortyzatory ciągle są w bardzo dobrym stanie mimo 150 tys.
            przebiegu.wnętrzne fakt może nie wygląda najlepiej(V generacja) ale jest trwałe
            i żadko usłyszeć można jakieś trzaski.chociaż Civic 1,4 nie jest rakietą to Leon
            też nie(może jest bardziej elastyczny).ja bardzo lubię na przykład wkręcanie go
            na obroty.co do Ibizy 1,4 to chyba nie wiesz o czym mówisz.po pierwsze Honda ma
            16 zaworów silnik no i parę ciekawych rozwiązań mimo braku VTEC-a poczytaj na
            www.hondapl.org. pozdro
    • uki145 Re: LEON 2005 czy CiVIC 2005 23.12.05, 00:09
      Witam! civic bedzie palił srednio ok 8l/100km Pb95, w leonie spokojnie da sie
      zejsc średnio ponizej 6l/100km ON.a tak w ogóle to skrajnie rózne
      silniki.honda lubi wysokie obroty(miedzy 4000-6000 czuje sie najlepiej, na
      niskich obrotach bedzie czuło sie niedostatki mocy). leon ciagnie od 1,500 -
      4000,bedzie tez o wiele elastyczniejszy, wrazenie jazdy autem z o wiele
      mocniejszym silnikiem,chociaz na papierze tu i tu mamy 90 km.ja wybierajac auto
      kierowałbym sie własnie charakterystyka pracy jednostki(kto co lubi). osobiscie
      wybrałbym leona,ze wzgledu na wyposażenie ,silnik , cene i stylistyke (honda
      moim zdaniem jest paskudna) Pozdrawiam Łukasz
    • anetzet Re: LEON 2005 czy CiVIC 2005 23.12.05, 09:54
      Poczekaj jak wejdzie Leon 2,wyglada super,widzialem go juz na ulicy,prawdziwy
      sportowiec,Honda odpada,wyglad zelazka,chociaz sam sie przymiezalem do niej,a
      kupilem Focusa.
      • daria.1 Re: LEON 2005 czy CiVIC 2005 23.12.05, 10:54
        hahah dobre nie czekaj i zobacz nowego Civica ,nowy Leon to kiszka przy civicu
        i to ostra ,te nowe seaty to jakieś dziwadła coś takiego jak podróba Alfy z chin
        • waskes29 Re: LEON 2005 czy CiVIC 2005 23.12.05, 11:09
          daria.1 napisała:

> hahah dobre nie czekaj i zobacz nowego Civica ,nowy Leon to kiszka przy
          civicu
          > i to ostra ,te nowe seaty to jakieś dziwadła coś takiego jak podróba Alfy z
          ch
          > in

Ja tez sie zrazam do nowych Seatow ale nowy Leon jest wyjatkowy nie ma
          ladniejszego samochodu w tej klsie .Niestety autorowi watku nie radze czekac
          na nowego Leona bo cena szybko rozwieje chec posiadania tego samochodu a
          co do nowego civica to brzydal jakich malo ,to on wlasnie wyglada jak
          chinska hybruda lanosa i bombki choinkowej i troche wnetrze ratuje sytuacje,
          za to super nowoczesny silnik ktory rownie dobrze mogl zadebiutowac w
          latach 80-tych to juz przesada.
          • daria.1 Re: LEON 2005 czy CiVIC 2005 23.12.05, 12:28
            waskes jedz salonu Alfy i zobacz nowa 159 to zrozumiesz jaki De silva jest jescze mały moze i podejrzał mistrza ale mu jeszcze brakuje hoho niestety przy Alfie 159 to seat jest dziwadłem .Co do twoich wypowiedzi to widac ze ty tego auta nie widziałeś na oczy więc jedz zobacz to pogadamy
          • gregor886 Re: LEON 2005 czy CiVIC 2005 23.12.05, 13:52
            Waskes nie rozumiem Cie jak Cie nie interesuje silnik 1.4 to go pomijam :) A
            nastepne juz pretenduja do najlepszych w tej klasie... Oczywiscie pieniadze
            wieksze ale jak sie nie mam to sie kupuje fiata :) A nie odwiedza salon
            hondy...
            • waskes29 Re: LEON 2005 czy CiVIC 2005 23.12.05, 14:57
              gregor886 napisał:

> Waskes nie rozumiem Cie jak Cie nie interesuje silnik 1.4 to go pomijam :) A
              > nastepne juz pretenduja do najlepszych w tej klasie... Oczywiscie pieniadze
              > wieksze ale jak sie nie mam to sie kupuje fiata :) A nie odwiedza salon
              > hondy...

Ale rozmawiamy tu chyba o samochodzie za cene troche wiecej niz 50tys a ty
              wyskakujesz z samochodem za ponad 70tys ktorym prawdopodobnie malo kto w
              Polsce jezdzil wiec poczekajmy z tymi zachwytami .
              Tak samo mozna powiedziec ze jak sie nie ma na Audi ,BMW czy Mercedesa a
              nawet Golfa to sie kupuje honde ewentualnie Skode bo to marki w tym samym
              przedziale cenowym
              • gregor886 Re: LEON 2005 czy CiVIC 2005 23.12.05, 16:04
                Rynek wolny pewnie ze tak nawet skoda moze byc drozsza od nondy i bmw ale czy
                ktos to kupi :) ja tam wole honde no ale nie ten model ktory schodzi z rynku bo
                fakt jest okropny!!! no chyba ze type-r :D
          • matejator Re: LEON 2005 czy CiVIC 2005 23.12.05, 22:19
            fakt na zdjeciach tył wygląda trochę jak w Lanosie ale na żywo już nie.radzę
            zobaczyć auto na żywo.
          • black.iron Re: LEON 2005 czy CiVIC 2005 24.12.05, 00:31
            waskes29 napisał:
            co do nowego civica to brzydal jakich malo ,to on wlasnie wyglada jak
            > chinska hybruda lanosa i bombki choinkowej i troche wnetrze ratuje sytuacje,

tu mozna sie z Toba zgodzic - design dyskusyjny, choc przynajmniej charakterny

> za to super nowoczesny silnik ktory rownie dobrze mogl zadebiutowac w
            > latach 80-tych to juz przesada.

a tu belkoczesz jak potluczony.
            nierowny jestes, Waskes:-)
    • smart16v Re: LEON 2005 czy CiVIC 2005 29.12.05, 11:52
      Mam od sierpnia Leona dokładnie w takiej konfiguracji, o jakiej piszesz.
      Na razie 7500km i nic się nie dzieje. Mam tylko uwagi do obsługi
      przedsprzedażnej - wypuścili samochód z blokującymi się tylnymi pasami.
      Naprawiłem to szybko, ale już w innym salonie poza Warszawą.

Pali 5-8l./100km. Pomimo "tylko" 90KM ma ogromną przewagę nad civiciem -
      wartość i przebieg momentu obrotowego - 210Nm przy 1900obr./min sprawia, że
      samochód zbiera się praktycznie z każdych obrotów. Jeżeli Ci to nie wystarczy,
      można go łatwo podrasować - za 2000PLN można dokupić sportowego chipa.

Sam silnik jest przestarzały, ale dla mnie to zaleta - nie powinno mu sie nic
      stać po nalaniu gorszej ropy, która jest podobno normą na naszych stacjach.
      Jedyną zauważalną wadą jest niska kultura pracy i hałas - nie ma co ukrywać
      jest dużo głośniejszy od nowoczesnych diesli.

Zawieszenie jest bardzo dobrze zestrojone na nasze drogi - wystarczająco
      twarde, żeby poszaleć, a przy tym nie trzęsie zbytnio na nierównościach. Dobrze
      działa też ABS - nie łapie zbyt szybko. Poniewaz diesel jest cięższy od
      benzynówki 1,6, montują w nim większe tarcze - to kolejny powód, dla którego
      warto wziąć diesla - hamulce są fantastyczne!

Jezeli przejeżdżasz rocznie więcej niż 20-30tys.km, to warto zainwestować w
      leona. Za tą cenę prawdopodobnie nie kupisz nowego modelu nawet z silnikiem 1,6.

Jak już podejmiecie decyzję, pamiętaj tylko, żeby dać zawsze odpocząć turbinie
      na wolnych obrotach zanim wyłączysz silnik. Unikniesz w ten sposób kosztownej
      naprawy.

Pozdrawiam,
      smart

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka