Dodaj do ulubionych

Nexia / Tico / Swift - co lepsze?

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.11.02, 10:07
Witam !
Zastanawiam się nad tymi 3 markami.
NIe wiem co lepsze: Nexia hatchback , Tico czy Swift ?
Obserwuj wątek
    • Gość: noras Re: Nexia / Tico / Swift - co lepsze? IP: sunserver:* / 212.244.59.* 21.11.02, 12:31
      Jak pewnie z forum się orientujesz, jeżdżę Espero - jest to bardzo podobne
      konstrukcyjne do Nexii i z tej trójki właśnie Nexię bym wybrał.
      Dlaczego - to jest auto o rozmiar większe niż pozostałe, a większy rozstaw
      osi=wygodniejsza jazda.
      Silnik 1.5 16V jest ok (jeśli chodzi o awaryjność, głośność) z wyjątkiem
      elastyczności - ale zapakowanie gazu problem rozwiązuje - do Tico i Swifta gaz
      jest likwidacją bagażnika.
      Tico i Swift to "maluchy", choć Swifta ludzie chwalą.
    • doro6 Re: Nexia / Tico / Swift - co lepsze? 21.11.02, 13:19
      Nexia. Znany mi przykład:
      Prawie 6 lat, ponad 100kkm,
      naprawy: wymiana tłumika tylnego(170 zł + montaż),
      sprężyny z tyłu (2x76 zł + 50 wymiana - razem ok. 200 zł).
      Klocki, filtry, świece ,płyny.
      8 zaworowy - chyba mniej pali (na trasie zdecydowanie poniżej 7).
      Zapala "na dotyk". Akumulator ma ciągle zielone oczko (sprawny).
      Złe opony fabryczne koreańskie - twarde, bardzo "śliskie".
      Są części polskie (np. te, których potrzebowałem). To są wszystko modele nieco
      przestarzałe, niezbyt bezpieczne, więc w małym Tico, a nawet Swifcie bałbym się
      trochę.
      • Gość: orion Re: Nexia / Tico / Swift - co lepsze? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 21.11.02, 13:21
        Nexia z gazem to jest dobra opcja (dwóch moich znajomych ma i bardzo sobie
        chwali) Swift sedan też jest dobry pod gaz.
        O Tico proszę zapomnij.
        Pozdrawiam
        orion
    • remo29 Re: Nexia / Tico / Swift - co lepsze? 21.11.02, 13:32
      Byłem/jestem użytkownikiem wszystkich trzech. Nexia to dość spory samochód.
      Jeździłem wersją 4 drzwiową. Wygodna nawet przy długich trasach, siedzi się
      nisko. Auto ma sporego kopniaka, ale niestety sporo pali. Nie wiem jak wygląda
      dzisiaj sprawa z częściami, serwisem itp. Tak czy siak nexie idą jak bułeczki,
      bo są niedrogie (wg znajomego komisiarza). Co do tikacza - fajny samochodzik do
      śmigania po mieście. Malutki, zaparkuje wszędzie. Bardzo zrywny - w jeździe
      miejskiej to atut - a i 140km/h poleci z palcem w... Niestety bagażniczek
      raczej symboliczny. Autko brzydkie jak noc, zwane żelazkiem z racji kształtu,
      ale pali śmieszne ilości paliwa. Tico którym jeździłem był dwulatkiem z
      przebiegiem 120 tys. km i nic a nic się w nim nie zepsuło. A Swiftem jeżdżę
      obecnie. To cos pomiędzy tico a nexią - tyle że jest kwintesencją tego co dobre
      w nexii i tego co dobre w tico. Osobiście jakbym miał wybierać dzisiaj między
      tymi trzema wybrałbym właśnie swifta.
      pzdr
    • Gość: MorgotH Re: Nexia / Tico / Swift - co lepsze? IP: 212.76.37.* 21.11.02, 20:27
      A gdyby do tej trójki dodać jeszcze do wyboru Fiata Uno 1,4, to co byscie
      wybrali?
      • Gość: noras Re: Nexia / Tico / Swift - co lepsze? IP: sunserver:* / 212.244.59.* 22.11.02, 09:25
        A propos Uno - jeśli Uno, to tylko 1.1 (ale chyba skończyli produkcję w 1994?) -
        1.4 to (IMO) troszkę bez sensu - silnik duży, mocny, ale w małym i lekkim
        autku - więc po co?. Jeśli chcesz mieć małe i oszczędne - to nie jest
        oszczędne, a jak chcesz mieć na trasę, czy do szybkiej jazdy - to jest za małe -
        więc po co i dla kogo? (Gaz raczej odpada ze względu na bagażnik).
        Natomiast polecam Uno 1.1 - kolega miał dwa (jedno po drugim) - i to jest to -
        małe, lekkie, a zrywne i w miarę oszczędne.
        A propos części do Nexii/Espero - na razie nie ma problemu w sieci Daewoo, a
        jak czegoś nie mają, to się idzie do Opla i już się ma (przećwiczyłem na sobie).
        Co do silnika 8v - nie wiem jaką ma moc i moment, ale z faktu że jest 8v
        wnioskuję, że moc troszkę mniejsza, za to moment "niżej" i będzie bardziej
        elastyczny i przyjemniejszy w jeździe. Natomiast jak chodzi o zużycie paliwa
        będzie miał mniejsze różnice trasa/miasto. Mój 1.5 16V w mieście ok. 10,
        natomiast trasa (pełne obciążenie, autostrada, 140-160km/h) - 6.5 (ale
        Włochy/Francja - więc może różnica w paliwie???).
    • Gość: cc Re: Nexia / Tico / Swift - co lepsze? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.11.02, 21:30
      Sprecyzuj pytanie.
      Co lepsze? W jakim sensie?
      Jeśli chodzi o koszt utrzymania, to równe, ale Nexia na krótką metę, bo nikt
      nie gwarantuje części i mat. eksploatacyjnych po tej checy z Daewoo.
      Jeśli chodzi o jakość wykonania, to wszystko powstawało lub powstaje w naszym
      klimacie (Nexia - Polska lub Rumunia, Tico - Polska, Swift - Węgry).
      Nowoczesność?
      Nexia, to Kadett z lat 80-tych; Tico, to Suzuki Alto z 1988 roku. Swift w
      obecnej postaci pochodzi z I połowy lat 90-tych (1992 chyba).
      Wymienione autka należą do 3 różnych klas:
      Tico - mini (A)
      Swift - miejskie (B/C) lub małe kompakty (sedan)
      Nexia - kompakty (C/D)
      Bezpieczeństwo?
      Nexia z poduszkami się zdarza, ale wypada podobnie do Kadetta, czyli fatalnie.
      Swift j.w.
      Tico = brak bezpieczeństwa.
      Dynamika?
      Nexia z mocnym silnikiem; Swift 1.3 i Tico 0.8 mieszczą się w średniej w swoich
      klasach. Możesz dostać też Swifta 1.3 101 KM, ale na pewno zajechanego na
      śmierć.
      • doro6 Re: Nexia / Tico / Swift - co lepsze? 22.11.02, 12:07
        Gość portalu: cc napisał(a):
        > Jeśli chodzi o jakość wykonania, to wszystko powstawało lub powstaje w naszym
        > klimacie (Nexia - Polska lub Rumunia, Tico - Polska, Swift - Węgry).

W Polsce Nexia nie była produkowana, nastepował tylko "montaż z 8 cześci" po
        rozłożeniu gdzieś nad Adriatykiem (Chorwacja ?) gotowych aut z Korei. To
        pozwalało Polsce na rezygnację z cła, D. - wzięcie z Korei prewmii za eksport
        kompletnych smochodów. Tico ani Espero chyba też nie.
      • doro6 Re: Nexia / Tico / Swift - co lepsze? 22.11.02, 12:07
        Gość portalu: cc napisał(a):
        > Jeśli chodzi o jakość wykonania, to wszystko powstawało lub powstaje w naszym
        > klimacie (Nexia - Polska lub Rumunia, Tico - Polska, Swift - Węgry).

W Polsce Nexia nie była produkowana, nastepował tylko "montaż z 8 cześci" po
        rozłożeniu gdzieś nad Adriatykiem (Chorwacja ?) gotowych aut z Korei. To
        pozwalało Polsce na rezygnację z cła, D. - wzięcie z Korei prewmii za eksport
        kompletnych smochodów. Tico ani Espero chyba też nie.
        • Gość: cc Re: Nexia z Polski IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.02, 22:31
          Nie była?? To sorry, bylem pewien że tak.
    • apodemus Re: Nexia / Tico / Swift - co lepsze? 30.10.13, 20:00
      Nie sądzisz, że przez minione 11 lat wątkodawca zdążył nie tylko wybrać samochód, ale jeszcze zmienić go parę razy? Te swoje badziewnetonery.pl wciskaj gdzie indziej.
      • loyezoo Re: Nexia / Tico / Swift - co lepsze? 31.10.13, 08:05
        Szczerze, to już tym debilom piszącym w wątkach sprzed 10 lat nie chcę się odpisywać.I tak jak wspomniałeś.przy okazji spamującym nie w temacie moto.
    • swasix Re: Nexia / Tico / Swift - co lepsze? 03.11.13, 22:07
      Jeśli cenisz własne życie żaden z wymienionych. Widziałem latem jak na hamujące tico wjechał od tyłu przy stosunkowo niewielkiej prędkości stary ford mondeo. Kanapa przełamała się a drzwi nie dalo się otworzyć - widok straszny. To samo nexia, mam w rodzinie przypadek właśnie nexia vs. astra 2 i zderzenie czołowe przy 45 km/h. Kierowca nexii był hospitalizowany długie miesiące.
      • koza_oddam Re: Nexia / Tico / Swift - co lepsze? 04.11.13, 10:17
        Jesteś debilem?
        • loyezoo Re: Nexia / Tico / Swift - co lepsze? 04.11.13, 16:02
          Chyba za delikatnie to mu ująłeś.I tak nie załapie:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka