Gość: MorgotH IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.11.02, 10:07 Witam ! Zastanawiam się nad tymi 3 markami. NIe wiem co lepsze: Nexia hatchback , Tico czy Swift ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: noras Re: Nexia / Tico / Swift - co lepsze? IP: sunserver:* / 212.244.59.* 21.11.02, 12:31 Jak pewnie z forum się orientujesz, jeżdżę Espero - jest to bardzo podobne konstrukcyjne do Nexii i z tej trójki właśnie Nexię bym wybrał. Dlaczego - to jest auto o rozmiar większe niż pozostałe, a większy rozstaw osi=wygodniejsza jazda. Silnik 1.5 16V jest ok (jeśli chodzi o awaryjność, głośność) z wyjątkiem elastyczności - ale zapakowanie gazu problem rozwiązuje - do Tico i Swifta gaz jest likwidacją bagażnika. Tico i Swift to "maluchy", choć Swifta ludzie chwalą. Link Zgłoś
doro6 Re: Nexia / Tico / Swift - co lepsze? 21.11.02, 13:19 Nexia. Znany mi przykład: Prawie 6 lat, ponad 100kkm, naprawy: wymiana tłumika tylnego(170 zł + montaż), sprężyny z tyłu (2x76 zł + 50 wymiana - razem ok. 200 zł). Klocki, filtry, świece ,płyny. 8 zaworowy - chyba mniej pali (na trasie zdecydowanie poniżej 7). Zapala "na dotyk". Akumulator ma ciągle zielone oczko (sprawny). Złe opony fabryczne koreańskie - twarde, bardzo "śliskie". Są części polskie (np. te, których potrzebowałem). To są wszystko modele nieco przestarzałe, niezbyt bezpieczne, więc w małym Tico, a nawet Swifcie bałbym się trochę. Link Zgłoś
Gość: orion Re: Nexia / Tico / Swift - co lepsze? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 21.11.02, 13:21 Nexia z gazem to jest dobra opcja (dwóch moich znajomych ma i bardzo sobie chwali) Swift sedan też jest dobry pod gaz. O Tico proszę zapomnij. Pozdrawiam orion Link Zgłoś
remo29 Re: Nexia / Tico / Swift - co lepsze? 21.11.02, 13:32 Byłem/jestem użytkownikiem wszystkich trzech. Nexia to dość spory samochód. Jeździłem wersją 4 drzwiową. Wygodna nawet przy długich trasach, siedzi się nisko. Auto ma sporego kopniaka, ale niestety sporo pali. Nie wiem jak wygląda dzisiaj sprawa z częściami, serwisem itp. Tak czy siak nexie idą jak bułeczki, bo są niedrogie (wg znajomego komisiarza). Co do tikacza - fajny samochodzik do śmigania po mieście. Malutki, zaparkuje wszędzie. Bardzo zrywny - w jeździe miejskiej to atut - a i 140km/h poleci z palcem w... Niestety bagażniczek raczej symboliczny. Autko brzydkie jak noc, zwane żelazkiem z racji kształtu, ale pali śmieszne ilości paliwa. Tico którym jeździłem był dwulatkiem z przebiegiem 120 tys. km i nic a nic się w nim nie zepsuło. A Swiftem jeżdżę obecnie. To cos pomiędzy tico a nexią - tyle że jest kwintesencją tego co dobre w nexii i tego co dobre w tico. Osobiście jakbym miał wybierać dzisiaj między tymi trzema wybrałbym właśnie swifta. pzdr Link Zgłoś
Gość: MorgotH Re: Nexia / Tico / Swift - co lepsze? IP: 212.76.37.* 21.11.02, 20:27 A gdyby do tej trójki dodać jeszcze do wyboru Fiata Uno 1,4, to co byscie wybrali? Link Zgłoś
Gość: noras Re: Nexia / Tico / Swift - co lepsze? IP: sunserver:* / 212.244.59.* 22.11.02, 09:25 A propos Uno - jeśli Uno, to tylko 1.1 (ale chyba skończyli produkcję w 1994?) - 1.4 to (IMO) troszkę bez sensu - silnik duży, mocny, ale w małym i lekkim autku - więc po co?. Jeśli chcesz mieć małe i oszczędne - to nie jest oszczędne, a jak chcesz mieć na trasę, czy do szybkiej jazdy - to jest za małe - więc po co i dla kogo? (Gaz raczej odpada ze względu na bagażnik). Natomiast polecam Uno 1.1 - kolega miał dwa (jedno po drugim) - i to jest to - małe, lekkie, a zrywne i w miarę oszczędne. A propos części do Nexii/Espero - na razie nie ma problemu w sieci Daewoo, a jak czegoś nie mają, to się idzie do Opla i już się ma (przećwiczyłem na sobie). Co do silnika 8v - nie wiem jaką ma moc i moment, ale z faktu że jest 8v wnioskuję, że moc troszkę mniejsza, za to moment "niżej" i będzie bardziej elastyczny i przyjemniejszy w jeździe. Natomiast jak chodzi o zużycie paliwa będzie miał mniejsze różnice trasa/miasto. Mój 1.5 16V w mieście ok. 10, natomiast trasa (pełne obciążenie, autostrada, 140-160km/h) - 6.5 (ale Włochy/Francja - więc może różnica w paliwie???). Link Zgłoś
Gość: cc Re: Nexia / Tico / Swift - co lepsze? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.11.02, 21:30 Sprecyzuj pytanie. Co lepsze? W jakim sensie? Jeśli chodzi o koszt utrzymania, to równe, ale Nexia na krótką metę, bo nikt nie gwarantuje części i mat. eksploatacyjnych po tej checy z Daewoo. Jeśli chodzi o jakość wykonania, to wszystko powstawało lub powstaje w naszym klimacie (Nexia - Polska lub Rumunia, Tico - Polska, Swift - Węgry). Nowoczesność? Nexia, to Kadett z lat 80-tych; Tico, to Suzuki Alto z 1988 roku. Swift w obecnej postaci pochodzi z I połowy lat 90-tych (1992 chyba). Wymienione autka należą do 3 różnych klas: Tico - mini (A) Swift - miejskie (B/C) lub małe kompakty (sedan) Nexia - kompakty (C/D) Bezpieczeństwo? Nexia z poduszkami się zdarza, ale wypada podobnie do Kadetta, czyli fatalnie. Swift j.w. Tico = brak bezpieczeństwa. Dynamika? Nexia z mocnym silnikiem; Swift 1.3 i Tico 0.8 mieszczą się w średniej w swoich klasach. Możesz dostać też Swifta 1.3 101 KM, ale na pewno zajechanego na śmierć. Link Zgłoś
doro6 Re: Nexia / Tico / Swift - co lepsze? 22.11.02, 12:07 Gość portalu: cc napisał(a): > Jeśli chodzi o jakość wykonania, to wszystko powstawało lub powstaje w naszym > klimacie (Nexia - Polska lub Rumunia, Tico - Polska, Swift - Węgry). W Polsce Nexia nie była produkowana, nastepował tylko "montaż z 8 cześci" po rozłożeniu gdzieś nad Adriatykiem (Chorwacja ?) gotowych aut z Korei. To pozwalało Polsce na rezygnację z cła, D. - wzięcie z Korei prewmii za eksport kompletnych smochodów. Tico ani Espero chyba też nie. Link Zgłoś
doro6 Re: Nexia / Tico / Swift - co lepsze? 22.11.02, 12:07 Gość portalu: cc napisał(a): > Jeśli chodzi o jakość wykonania, to wszystko powstawało lub powstaje w naszym > klimacie (Nexia - Polska lub Rumunia, Tico - Polska, Swift - Węgry). W Polsce Nexia nie była produkowana, nastepował tylko "montaż z 8 cześci" po rozłożeniu gdzieś nad Adriatykiem (Chorwacja ?) gotowych aut z Korei. To pozwalało Polsce na rezygnację z cła, D. - wzięcie z Korei prewmii za eksport kompletnych smochodów. Tico ani Espero chyba też nie. Link Zgłoś
Gość: cc Re: Nexia z Polski IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.02, 22:31 Nie była?? To sorry, bylem pewien że tak. Link Zgłoś
apodemus Re: Nexia / Tico / Swift - co lepsze? 30.10.13, 20:00 Nie sądzisz, że przez minione 11 lat wątkodawca zdążył nie tylko wybrać samochód, ale jeszcze zmienić go parę razy? Te swoje badziewnetonery.pl wciskaj gdzie indziej. Link Zgłoś
loyezoo Re: Nexia / Tico / Swift - co lepsze? 31.10.13, 08:05 Szczerze, to już tym debilom piszącym w wątkach sprzed 10 lat nie chcę się odpisywać.I tak jak wspomniałeś.przy okazji spamującym nie w temacie moto. Link Zgłoś
swasix Re: Nexia / Tico / Swift - co lepsze? 03.11.13, 22:07 Jeśli cenisz własne życie żaden z wymienionych. Widziałem latem jak na hamujące tico wjechał od tyłu przy stosunkowo niewielkiej prędkości stary ford mondeo. Kanapa przełamała się a drzwi nie dalo się otworzyć - widok straszny. To samo nexia, mam w rodzinie przypadek właśnie nexia vs. astra 2 i zderzenie czołowe przy 45 km/h. Kierowca nexii był hospitalizowany długie miesiące. Link Zgłoś
loyezoo Re: Nexia / Tico / Swift - co lepsze? 04.11.13, 16:02 Chyba za delikatnie to mu ująłeś.I tak nie załapie:) Link Zgłoś