Dodaj do ulubionych

punto grande czy c3?

05.03.06, 16:25
witam
zastanawiam sie, ktory z tych samochodow wybrac. srednio sie na tym znam.
zalezaloby mi na porownaniu podobnie wyposazonych aut obu marek. stosunek ceny
do wyposazenia. wazne oczywiscie sa wszystkie plusy i minusy uzytkowania. moze
ktos z was mial okazje jezdzic punto grande i c3 i moze ocenic?
mysle o 5 drzwiowych modelach z silnikiem ok. 1.4 (jesli chodzi o wyposazenie
dodatkowe to na klime i radio juz mnie chyba nie bedzie stac :))
Obserwuj wątek
    • niki27 Re: punto grande czy c3? 05.03.06, 16:39
      Nie wiem, czy pomoge, ale bylbym ostrozny jesli chodzi o C3. IMHO bardzo udany
      projekt (mily dla oka, przynajmniej mojego), ale: dosc niewygodna pozycja za
      kierownica (ustawienie tylko w 1 plaszczyznie), bardzo nieczytelne zegary
      (slonce padajace z boku lub z tylu uniemozliwiaja odczytanie obrotow silnika),
      a cyferki predkosci widac ledwo-ledwo).
      W samochodzie w ktorym jezdzilem (moze to tylko ten egzemplarz) kierownica byla
      duzo bardziej ”gumowata” niz zazwyczaj we francuskich samochodach.
      No i ostatnia uwaga: silnik tylko i wylacznie 1.4. Nawet nie rozwazaj wersji
      1.1. Ta ostatnia ma klopoty z wciagnieciem ciezkiego (jak sie okazuje)
      samochpdu pod wieksza gorke. Wiele kretenskich wzniesien (gdzie samochodzik
      testowalem) musialem pokonac - nie uwierzycie - na dwojce i trojce, z pedalem
      wcisnietym do oporu. A i tak samochod jechal nie szybciej niz 40-50 km...

Wersja 1.4 powinna sobie radzic znacznie lepiej.

Punto Grande nie jezdizlem, ale widze, ze tu gdzie obecnie mieszkam, w malym i
      prowincjonalnym miascie Europ. Zach., ten samochod robi furore. Z kazdym
      dniemwidze go wiecej na ulicach (PS. Nie mieszkam - niestety - we Wloszech).

Pozdrawiam

• tentymon Re: punto grande czy c3? 05.03.06, 16:43
        no wlasnie. bardziej podoba mi sie c3 ale te zegary sa siarskie. nie wspominajac
        juz o drazku skrzyni biegow z tym niebieskim plastikiem :). punto troche zle
        sie kojarzy ale to nowe to jest jednak niesamowity skok estetyczny.
        mam jeszcze dwa miesiace na przemyslenia. ehh
        • wahacz Re: punto grande czy c3? 05.03.06, 17:29
          Wszytskie wersje C3 mają dwupłaszczyznowo regulowaną kolumne kierowniczą i
          akurat zajecie wygodnej pozycji jest tam dosc łatwe szcegolnie dla wysokich.
          Moze niższym byc trudniej ale ja nie miałem problemów. Zegary są dyskusyjne ale
          teraz jest nowy model i podobno to porawili.
          Jeśli interesuje cie wyposazenie i stosunek ceny do wypasazenia to C3 jest
          chyba oferta nie do przebicia. Permanentne obnizki i promocje. Bogate
          wyposazenie.
          Jesli zas interesuje cie by auto bylo nowoczesne i lepsze technicznie to
          G.Punto jako auto nowe jest duzo lepszym wyborem. Ma ponoc lepsze materialy i
          lepiej sie prowadzi. Ty decydujesz.
      • qwertys22 Re: punto grande czy c3? 05.03.06, 17:24
        niki27 napisał:

> kierownica (ustawienie tylko w 1 plaszczyznie)

drobna korekta-kierownica w c3 jest standardowo regulowana w 2 płaszczyznach nawet w najtańszych wersjach (tak było przynajmniej 3 lata temu, może teraz to się zmieniło).

trochę moich uwag co do tego samochodu-fakt silnik 1.1 jest za słaby,wystarcza do jazdy po mieście (ja właśnie w taki sposób głównie użytkuje ten samochód), natomiast w trasie...no cóż ma tylko 61 km, za to mało pali ;)

pozycja za kierownicą-mnie akurat pasuje, chociaż fotele mogłyby być wygodniejsze, generalnie całkiem dużo miejsca w środku+ duży (jak na tą klasę) bagażnik-305 l.

usterki/awarie- mój ma przebieg ok 44 kkm (3 lata), na początku użytkowania padł łącznik stabilizatora-nie wyglądało to zbyt optymistycznie, ale od tej pory spokój. Drobna uwaga-po 3 latach zaczął niedomagać akumulator, ta zima była dla niego naprawdę ciężka, moim zdaniem ten akumulator jest po prostu trochę za mały do tego samochodu (40 Ah-jak będę wymieniał to spróbuje wrzucić chociaż troche większy, powinien się zmieścić;)

generalnie jestem zadowolony, samochod całkiem wygodny moim zdaniem warto.

a o grande punto mogę powiedzieć tylko tyle, że mi się bardzo podoba :)))

pozdrawiam!
    • lewarek5 Re: punto grande czy c3? 06.03.06, 09:28
      Re:Autor: tentymon
      Data: 05.03.06, 16:25

gdy po paru-trzech latach auto bedziesz sprzedawal-mniej w % stracisz na C3 ,
      ale ile stracisz w PLN-ach musisz sam wyliczyc.
      Wszystko wskazuje na to ze FIAT modelem Grande Punto przezwyciezyl mizerna
      kwalifikacje sprzed lat,to chyba dobre auto .
      • greenblack Re: punto grande czy c3? 06.03.06, 14:28
        Kwalifikacje do Mistrzostw Świata w Dmuchaniu Balona czy finału konkursu
        azbestowych pollacków za granicom?
        • niki27 ? 06.03.06, 15:23

• dunczyk1960 Re: punto grande czy c3? 06.03.06, 12:06
      Re:Autor: tentymon
      Data: 05.03.06, 16:25

Ja bym zaryzykowal,kupilbum Punto Granda - wszystko wskazuje ze bedzie to dobra
      alternatywa dla POLO i wiekszy nieco od niemca .Pzdr.
    • chris62 Re: punto grande czy c3? 06.03.06, 13:37
      To jeszcze jest Clio 3 i nowy Yaris ja bym kupił to co najtańsze z wymaganym
      wyposażeniem i wersją silnikową.
      • dr.rocco Re: punto grande czy c3? 06.03.06, 16:28
        Tylko Punto , no chyba , ze stac cie conajmiej na Audi A3 , ale jesli nie to ,
        tylko nowe Punto.
    • uki145 Re: punto grande czy c3? 07.03.06, 00:43
      Witam! w nowym punto Fiat zafundował swoisty powrót do przeszłosci. 1.4 to
      bardzo prosty silnik i w załozeniach mało wrazliwy na zaniedbania własciciela
      ( w porównaniu z dojrzała konstrukcja 1.2 16v),co prawdopodobnie zmniejszy
      koszty jego napraw po 150 tys km. otóz zrezygnowano z hydraulicznej kompensacji
      luzów zaworowych i luz zaworowy musi byc regulowany w warsztacie co 40 tys
      km. ktos powie ,ze to zenada i powrót do lat 80 tych ,ale z drugiej strony
      smiało mozna zwiekszyc interwały miedzy wymianami oleju do 20 tys km bez obawy
      o zuzycie "klawiatury". c 3 ma hydrauliczna kasacje ,wiec wymagania olejowe sa
      wyzsze,ale poza tym jest to bardzo prosty silnik(podobnie jak punto 1 wałek
      rozrzadu i 8 zaworów). z praktycznego punktu widzenia koszty eksploatacji
      beda wiec podobne, bo 1.4 citroena to dobry ,sprawdzony i dopracowany juz
      silnik . Pozdrawiam Łukasz
    • 101ola Re: punto grande czy c3? 07.03.06, 17:52
      Generalnie jestem za Punto G ale jak przeczytałem, ze ci faszyści z FAP płacą
      procownikom za składanie silnika 1.3 Multijet 1200-1500 zetów na m-c to kup
      jepiej Citroena (z drugiej strony w francuskim Valeo srednia płaca to 850-1000
      zł/m-c)
      pozdr
    • petasz punto grande czy c3? a moze cos innego??? 07.03.06, 18:25
      Czesc,
      kolega z pracy ma C3. Strasznie narzekal, jak pytalem sie o jego pojazd.
      Narzekal ze ciagle psuja sie jakies duperele, a serwis ma przyslowiowe dwie
      lewe rece...
      A moze Toyota Yaris?
      albo Ford Fiesta?
      lub VW Polo (choc tu z reguly jest zenujace wyposazenie za zenujaco wysoka cene)
      tudziez Chevrolet/Daewoo Lacetti hatchback?
      lub Chevrolet Aveo? (sedan zdaje sie kosztuje 30 tysiecy... wiec za 7 (?) ktore
      zaoszczedzisz bedziesz mial na voyaze po Europie :-)
      Pozdrawiam,
      P.P.
      • tentymon Re: punto grande czy c3? a moze cos innego??? 07.03.06, 21:20
        yaris jeszcze wchodzi w gre. fiesta mi sie nie widzi jakos a vw za drogi.
        chevrolet tylko ladnie brzmi - w koncu do daewoo.

w sumie przeprowadzilem wstepna selekcje - wybiore miedzy c3 a punto grande.
        toyota tez mnie kusi ale one sa montowane w polsce. jakos mam srednie zaufanie
        do jakosci toyoty z polski

p.s. dzieki za dotychczasowe opinie
        • qwertys22 Re: punto grande czy c3? a moze cos innego??? 07.03.06, 21:25
          tentymon napisał:

> toyota tez mnie kusi ale one sa montowane w polsce. jakos mam srednie zaufanie
          > do jakosci toyoty z polski

?!
          • plawski Re: punto grande czy c3? a moze cos innego??? 07.03.06, 21:28
            qwertys22 napisał:

> tentymon napisał:
            >
            >
            > > toyota tez mnie kusi ale one sa montowane w polsce. jakos mam srednie zau
            > fanie
            > > do jakosci toyoty z polski
            >
            >
            > ?!

No pewnie, turecka toya lepsza, co nie?
            Ciekawe, że polskie fabryki zbierają pochwały (opel, toyota właśnie)
            Patrzysz chyba przez pryzmat starych dziejów.
            • qwertys22 Re: punto grande czy c3? a moze cos innego??? 07.03.06, 21:42
              ja wyraziłem zdziwienie tym co tentymon napisał, bo pierwsze słyszę, żeby toyoty były montowane w Polsce...o tym, że produkują silniki w laskowicach ( diesle) a w wałbrzychu skrzynie i 1.0 litrowe benzynówki wiedziałem ale on wyraźnie napisał, że toyoty są montowane w Polsce. albo ja coś przegapiłem, albo...

plawski napisał:

> No pewnie, turecka toya lepsza, co nie?
              > Ciekawe, że polskie fabryki zbierają pochwały (opel, toyota właśnie)
              > Patrzysz chyba przez pryzmat starych dziejów.

jeśli to było do mnie (bo mam wrażenie, że nie, ale mogę się mylić;) to wcale tak nie uważam :)
              • plawski Re: punto grande czy c3? a moze cos innego??? 07.03.06, 21:57
                qwertys22 napisał:

> ja wyraziłem zdziwienie tym co tentymon napisał, bo pierwsze słyszę, żeby
                toyot
                > y były montowane w Polsce...o tym, że produkują silniki w laskowicach (
                diesle)
                > a w wałbrzychu skrzynie i 1.0 litrowe benzynówki wiedziałem ale on wyraźnie
                na
                > pisał, że toyoty są montowane w Polsce. albo ja coś przegapiłem, albo...
                >
                A ja zamiast na jego post odpisać odpisałem na Twój :D
                Mi też chodziło o engine. Już trochę zmęczony jezdem.
    • petasz no to grande punto... 08.03.06, 07:19
      Czesc,
      Yaris nie jest montowany w Polsce. Europejska wersja jest produkowana we
      Francji.
      Co do Chevroleta-Daewoo to narzekac mozna na wyglad i ze wozidelko, ale nie na
      niezawodnosc - wystarczy przyjrzec sie statystykom usterkowosci. Nota bene jest
      pewna ciekawostka - milosnicy pojazdow zza Odry od naszego zachodniego sasiada
      twierdza ze nie ma nic lepszego niz dobra solidna niemiecka marka... ale
      smieszne jest ze juz w dobre i solidne niemieckie statystyki usterkowosci jakos
      nie wierza... ciekawe dlaczego? moze dlatego ze nie odpowiadaja ich
      wyobrazeniu, ze niemieckie znaczy niepsujace sie ;-) A tu sie okazuje ze Daewoo
      przed VW... oh i ah! :-)
      Ja bym kupil pewnie Chevroleta Aveo sedan za 30 kawalkow - bo jest najtanszy i
      wierze (co opieram na doswiadczeniach tescia z aveo, ojca z lanosem i
      statystykach + opinie uzytkownikow z USA i Niemiec). Wiem ze to wozidelko a nie
      pojazd marzen, ale cene ma tez nie wygorowana :-) Nie wiem czy chec wydawania
      jak najnizszych sum na samochod jest u mnie wyrazem oszczednosci czy skapstwa
      (mam szkockie geny?) ;-)
      Jesli mialbym wydac wiecej to bym pewnie kupil Yarisa, z uwagi na 3 lata
      gwarancji i b.dobry silnik oraz przypuszzalnie mniejsza utrate wartosci od
      konkurentow.
      Ale jesli postawilbys mnie przed wyborem miedzy C3 a Grande Punto to wybralbym
      Punto. Dlaczego? Hmm po pierwsze bardziej mi sie podoba - przede wszystkim na
      zewnatrz. Po drugie jakos za duzo narzekan na ten pojazd (i moze przede
      wszystkim na serwis tu w Gdansku) wysluchalem od kolegi... Po trzecie jakos nie
      pasuje mi C3 na pojazd dla mezczyzny.... za to dla kobiety bardziej - troche
      taka duza puderniczka ;-) Oczywiscie prosze wlascicieli C3 bron boze o nie
      obrazanie sie! :-) Ktos na forum napisal np. ze preferowany przeze mnie Yaris
      przypomina mu wydmuszke :-) Coz - kazdy ma swoj gust i swoja opinie. Moja w
      skrocie jest taka - samochod powienien przede wszystkim byc niezawodny i tani w
      utrzymaniu, nie kusic zlodzieja i SPRAWIAC PRZYJEMNOSC :-) Milego dnia
      Forumowicze, pozdrawiam z Gdanska P.P.
      • petasz Re: no to grande punto... 08.03.06, 07:21
        Po drugie jakos za duzo narzekan na ten pojazd (i moze przede
        wszystkim na serwis tu w Gdansku) wysluchalem od kolegi...

okreslenie w tym zdaniu "ten pojazd" oznacza wlasnie C3, tak precyzujac :-)
        • odin-2 Trend-powrót do przeszlosci 08.03.06, 08:39
          FIAT nie jest pierwszy,Peogeot w jednym z swoich 206 tez motor z jednym walkiem
          i osmioma zaworami ma,nie wiem czy zawory trzeba regulowac.
          Jest trend ,zwlaszcza w grupie aut "budget" by dac wlascicielom mozliwosc
          reperacji/serwisowania swych aut osobiscie , na dluzsza mete PSA zdobedzie
          sobie miano producenta aut które tylko jada ..i jada .. i jada ....
          • odin-2 Re: Trend-powrót do przeszlosci 08.03.06, 08:40

Re:uki145 07.03.06, 00:43

FIAT nie jest pierwszy,Peogeot w jednym z swoich 206 tez motor z jednym walkiem
            i osmioma zaworami ma,nie wiem czy zawory trzeba regulowac.
            Jest trend ,zwlaszcza w grupie aut "budget" by dac wlascicielom mozliwosc
            reperacji/serwisowania swych aut osobiscie , na dluzsza mete PSA zdobedzie
            sobie miano producenta aut które tylko jada ..i jada .. i jada ....
            • uki145 Re: Trend-powrót do przeszlosci 08.03.06, 11:37
              Witam! zgadza sie 1.1 i 1.4 (75 KM)peugeota maja jeden wałek rozrzadu i 8
              zaworów ,ale luz zaworowy reguluje sie samoczynnie(hydrauliczne kompensatory
              luzu zaworowego). 1.4 8v fiata , bez kompensatorów to swoisty ewenement w
              klasie ,bo nawet ford ,który twardo stał w swoich silnikach za regulacja
              płytkowa ,teraz nawet 1.25 z fiesty ma juz hydrauliczne kompensatory. to
              czy to plus czy minus ,zalezy juz od indywidualnych upodoban klienta. brak
              kompensatorów ma wiele zalet, a jedyna wada jest koniecznosc systematycznej
              regulacji.Pozdrawiam Łukasz
    • wojtek33 Re: punto grande czy c3? 08.03.06, 12:03
      Z tego segmentu w grę wchodzą tylko fiesta i jazz. Nie potrafię sobie wyobrazić
      kryteriów, wg których wygrały z nimi punto i C3, poza może cenowymi w przypadku
      jazza.
      W fieście po liftingu usunięto najbardziej uprzykrzające wady a i cenę ma
      normalną. Do tego wygląda najlepiej z całego towarzystwa. Coś tam wyżej było o
      prostych silnikach - przed liftingiem była dostępna m.in. z 1.3 z 8 zaworami,
      70hp, możliwe że nadal jest ten silnik.
      • literka_m Re: punto grande czy c3? 08.03.06, 12:55
        > Z tego segmentu w grę wchodzą tylko fiesta i jazz.

nowe suzuki swift ?
        • tentymon Re: punto grande czy c3? 08.03.06, 16:47
          no wiesz, sa tacy, ktorzy wybraliby micre. to po prostu kwestia gustu. te dwa
          auta (c 3 i grande) mi sie podobaja. fiesta ma jakies dziwne wypustki na
          reflektorach i jest taka do bolu "niemiecka" z wygladu - auto to auto. zadnej
          finezji.
          • basia784 Re: punto grande czy c3? 11.03.06, 20:33
            Ja miałam ten sam dylemat. Punto grande czy C3? Wybrałam C3. W tym tygodniu
            odbieram.
            • zenith700 Re: punto grande czy c3? 11.03.06, 22:28
              A moja żona odwrotnie. Od jakiegoś czasu przymierzała się do C3, ale jak
              pojawiło się to Grande Punto z tak dużym wyborem kolorów (zew. i wew.),
              tapicerek i mnogością opcji, to wygrało Punto.
              Niestety przed nami jeszcze 2-3 tyg. oczekiwania...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka