Dodaj do ulubionych

Przebieg samochodow

13.04.06, 20:52
Tak sobie czytam i zalewam sie smiechem jak widze jak naiwniacy pisza, ze
przebieg ponad 100 tys km po autostradzie w Niemcowie jest lepszy niz 40 tys
w miescie. Smieszy mnie jak pajace ciesza sie ze maja okazje z autostrady,
ktora byla katowana ile fabryka dala na dlugich odcinkach w tzw start i stop.
Osobiscie nie widzialem jeszcze zadnego Niemca, ani innego na zachodzie,
ktory po ostrej jezdzie, nie wazne czy to miasto czy autobahn, stosowal tzw
chlodzenie silnika czy turbiny przed wylaczeniem silnika. Wrecz praciwnie,
jada ponad 160 i stop na tankstelle i dalej 160... A potem taki Polak jeden z
drugim cieszy sie ze ma auto po dziadku, ktory tylko do kosciola jezdzil...
Co wiecej, glownie sie sciaga Diesle z Niemiec, no i oczywiscie ze wsi - bo
ponic oszczedniej je ludzie tam traktuja. Tak, jadac do sklepu 5 km, silnik
nawet sie nie rozgrzeje... no i ruina jest. Ale Polak i tak zadowolony bedzie.

Odnosze wrazenie, ze taki Niemiec czy Belg czy Holender moze sprzedac
Polakowi nawet gowno, wazne zeby bylo ladnie opakowane...

Smutne, ale prawdziwe. Teraz nie bedzie wpisow, bo potraktuje sie to jako
prowokacje, a ja tylko zmuszam do myslenia. Wiem, prawda boli i to bardzo.

Ps
Piszecie o bakach w fotelach. Czemu nikt nie pomyslal o tym ze taki Niemiec
moze np gluty w kierownice wycierac, albo dotykac ja nie umytymi rekami po
sikaniu lub wyproznianiu sie? tO chyba nawet gorsze jest, bo potem wy
dotykacie swojej buzi itp. FUJ.
Obserwuj wątek
    • mike68 Re: widzisz 13.04.06, 21:02
      pewnie dlatego przepłaciłem sporo kupując pewne,z polskiego salonu i znane mi
      wcześniej z autentycznym przebiegiem Audi - no nic , leję paliwo a nie stoję
      na warsztacie i to mi się podoba
    • waskes29 Re: Przebieg samochodow 13.04.06, 22:01
      Jak bys wiedzial cymbale ze jedno odpalenie silnika w niskich tempereturach
      odpowiadac moze nawet do 400km jazdy po autostradzie to moze byc nie
      wypisywal takich glupot.
      Jesli do tego dodasz specyfike jazdy po miescie czyli czeste uzywanie
      hamulcow ,sprzegla i wplyw jaki ma taka jazda na wiele innych
      podzespolow w samochodzie to myslac moglbys cos z tego zrozumiec, no
      ale do tego potrzeba troche wiedzy i wyobrazni a nie doswiadczenia z
      tylnej kanapy samochodu ojca.

Mnie w odroznieniu od ciebie smiesza pajace co zabieraja glos nie majac
      pojecia o temacie .Wystarczy tylko policzyc odpowiednikiem jakiego przebiegu
      moze byc 100 uruchomien silnika (nawet 40tyskm!) a co to jest te 100razy?
      Takze przbieg samochodu nie jest wyznacznikiem jego stanu technicznego .
      • zgryzliwy1 Re: Przebieg samochodow 14.04.06, 00:02
        waskes29 napisał:

> Jak bys wiedzial cymbale ze jedno odpalenie silnika w niskich tempereturach
        > odpowiadac moze nawet do 400km jazdy po autostradzie to moze byc nie
        > wypisywal takich glupot.

ja ,ja waskes29 - wszyscy niemcy mieszkaja w domach wzdluz autostrad i ni
        ch.... nie jezdza nigdzie po miescie tylko po samych autostradach !
        a co poniektorzy jak zapala w salonie (ciekawe czemu kupuja nowe jak uzywki sa
        takie OK? ) to do ...sprzedazy nawet kluczyka nie wyjmuja ze stacyjki

> Wystarczy tylko policzyc odpowiednikiem jakiego przebiegu
        > moze byc 100 uruchomien silnika (nawet 40tyskm!) a co to jest te 100razy?

a jaki w niemczech jest stosunek uruchomien do przejechanych kilometrow
        jak to przeliczyc by wybrac najlepszego szrota ?
      • jay_z Re: Przebieg samochodow 14.04.06, 00:12
        waskes29 napisał:

> Jesli do tego dodasz specyfike jazdy po miescie czyli czeste uzywanie
        > hamulcow

Aha, hmmm, ciekawe rzeczy wypisujesz... a co byc powiedzial o hamowaniu ze 160-
        180 do 120 czasem nawet do 100??? Ja czesto takie obrazki widuje, zwlaszcza jak
        jakis pajac wyjedzie na lewy pas jadac powoli, lub Tir Tira wyprzedzajac, albo
        jak postawia ograniczenie predkosci. Nie, hamulce na bank wtedy nie zuzywaja
        sie...

Temp silnika. Jak wiesz, dizel w Niemcowie to podstawa, a takiego ciezko
        rozgrzac zima do 90 stopni... (wlasciwie do 82) i jazda glownie po wiochach
        niemieckich odbywa sie na zimnym silniku... jedynie 10% samochodow
        sprzedawanych w Niemcowie ma ogrzewanie postojowe. I co ty na to?

Sprzeglo. Ok tu masz racje, ale sprzeglo to nie wszystko.

A teraz predkosc. Koles, nie mow mi ze jazda ponad 160km na godzine jest zdrowa
        dla samochodu. Ok, jest, ale na okres 3-5 lat max. Potem trzeba Polakowi
        sprzedac, bo nikt o zdrowym rozumie go nie kupi, bo wie co to znaczy.

Aha, dam dobra rade innym. Uwazajcie na samochody z rejonow Monachium,
        Frankfurt, Kolonia. To sa bogate miasta, i to walasnie ich mieszkancy czesto
        jezdza ponad 160km/h. A potrem sprzedaja auta Polakom, ktorzy sie ciesza, ze
        auto z Bawarii lub RFN jest... ehhh...
    • fuiio Re: Przebieg samochodow 14.04.06, 00:19
      Właśnie,święte słowa ,najpewniej kupic nawet fiata aby tylko nowy był teraz
      łatwo kupic np.Albee ze zniżką.To świetny
      wóz.fiat.carserwis.pl/index.php/auta/albea/albea_prezentacja
      • fuiio Re: Przebieg samochodow 14.04.06, 00:20
        A i pięknie nowościa pachnie w środku i nie wypierdziany przez ochydnego
        niemca..
      • iberia30 kosz marny spamerze, n/t 14.04.06, 00:21
    • jay_z Re: Przebieg samochodow 14.04.06, 00:26
      No i jak zwykle nie zrozumiano mnie. Ja nie mowie o tym zeby kupowac jakies tam
      Fiaty czy Dacie czy inne Fabie z salonu. Ja tylko zwracam uwage na to, ze super
      fury z Niemcowa nie sa takie super.

A poza tym, to Polacy to super bogaty narod, kochajacy zabytkowe auta. Czemu?
      Rachunek jest prosty. Wiekowe graty - srednia takiego Golfa 3 to 13 lat - plus
      koszt renowacji kompletnej jest o wiele wyzszy niz serwis w ASO nowego auta.
      Zreszta nowego auta nie trzeba a ASO serwisoweac.

Tak czy siak kupowanie w Niemcowie to zadna oszczdnosc, cenowo wyjdzie tak samo.
      • wiktoria11 Re: Przebieg samochodow 14.04.06, 12:35
        Samochud to nie tylko silnik ale też zawieszenie karoseria itd. i wiesz wolę
        tego co jeżdził 100000 w niemczech niż tego co pojeździł 40tys w polsce tam na
        zawieszeniu fafrycznym auta robią 200000 a nie 30-50 tysi a wraz z zawieszeniem
        zużywają się przeguby chamulce itd tam wyprzedzajac zmieniasz pas i już a tu
        gaz w podłogę bo trzeba zdążyć żeby mieć porównanie trzeba tam trochę pojeździć
        i jeszcze jedno ile czasu silnik ci się rozdrzewa mi po ok 5 km albo masz grata
        albo nic może(tatowy) no i co ma wspulnego ogrzewanie postojowe z nagrzaniem
        silnika to osobne urządzenia i wspólny to jest tylko bak
        • jay_z Re: Przebieg samochodow 14.04.06, 12:56
          1. SamochOd
          2. Hamulce
          3. WspOlnego

A teraz konkrety. Dziury w PL, ok, ale w Niemcowie tez sa, nie mniejsze. Sa
          odcinki autostrad w OPLAKANYM stanie, fakt stawiaja tam ograniczenia, ale malo
          kto sie stosuje, bo ograniczenie na zlej drodze nie jest tak samo wazne jak
          ograniczenie na niebezpiecznym odcinku drogi.

Po 5 km to ci sie rozgrzeje jak bedziesz dislem jechal 100km/h na drodze
          szybkiego ruchu. Inaczej ni huhu... Dalej ci powiem, ogrzewanie postojowe ma
          tyle do temperatury silnika, ze utrzymuje ja na odpowiednim poziomie, tj na
          poziomie takim, zeby byl praktycznie od poczatku rozgrzany. Jak widac nie masz
          o tym zielonego pojecia. Wiec doucz sie nie tylko zasad gramatyki, ale takze
          zasad dzialania pojazdu mechaniczenego, silnika oraz tego co powoduje jego
          nadmierne zuzycie.
          • wiktoria11 Re: Przebieg samochodow 14.04.06, 13:14
            To nie forum Miodka
            jeśli mówię ze rozgrzewa mi się po ok pięciu km to chyba wiem wymień sobie
            termostat! I jeszcze nie słyszałem by wprowadzili podgrzewanie silnika
            (postojowe ) stary merc miał grzałke oleju ale to nie to tzw webasto podgrzew
            kabine i działa niezależnie on silnika są urządzenia które uruchamiaja silnik
            na czas np 15min przed twoim przyjściem ale ale silnik sam się grzeje i nie
            trzeba mu dodatkowego ogrzewania
            • jay_z Re: Przebieg samochodow 14.04.06, 13:18
              Malo wiesz i tylko to potwierdzasz.

A jak nie wiesz nic o tym ogrzewaniu, to plis idz do dilerow np Saaba i Volvo i
              popytaj jakie ogrzewania postojowe oni oferuja w swoich samochodach. I nie rob
              z siebie posmiewiska bo mimo ze to forum anonimowe, to jednak sporo luda lezy
              ze smiechu czytajac o tym jaka ty masz wiedze. Aha, nastepnym razem zanim
              zabierzesz glos, postaraj sie takze opierac na faktach z zycia, zamiast
              podpierac sie tym co ktos gdzies komus kiedys opowiadal ze widzial ze takie
              auto ma takie cos. A jak juz musisz koniecznie, to uzyj choc googla.
          • waskes29 Re: Przebieg samochodow 14.04.06, 13:24
            jay_z napisał:

> 1. SamochOd
            > 2. Hamulce
            > 3. WspOlnego
            >
            > A teraz konkrety. Dziury w PL, ok, ale w Niemcowie tez sa, nie mniejsze. Sa
            > odcinki autostrad w OPLAKANYM stanie, fakt stawiaja tam ograniczenia, ale
            malo
            > kto sie stosuje, bo ograniczenie na zlej drodze nie jest tak samo wazne jak
            > ograniczenie na niebezpiecznym odcinku drogi.
            >
            > Po 5 km to ci sie rozgrzeje jak bedziesz dislem jechal 100km/h na drodze
            > szybkiego ruchu.

TY byles kiedys w Niemczech lub innym cywilizowanym panstwie ktory ma
            autostrady lub drogi szybkiego ruchu?
            Raczej trudno o sytuacje kiedy korzystajac z takich drog robi sie 5
            kilometrow bo zjazdy czest sa oddalone od siebie ponad 50km .
            Nie ma co porownywac ani warunki jazdy ani jakosc drog sa w Niemczech
            znacznie na wyzszym poziomie.W Niemczech drogi sa naprawde dobre i trudn
            znalezc cos co przypomina te u nas.
            • jay_z Re: Przebieg samochodow 14.04.06, 13:32
              Waskes, a jechales kiedys np A1? albo A62? Albo np A4 w okolicy Eisenech?

Te drogi sa w OPLAKANYM stanie, czesto z ograniczeniem 100-120.

Ogolnie drogi sa w dobrym stanie to fakt, ale nie przesadzajmy. Poza tym ja
              mowie takze o super Belgii, gdzie w atuostradach i nie tylko sa takie dziury
              jak na Gierkowce lub S1 kolo Myslowic!!!

I nie przesadzaj z tymi zjazdami co 50 km, co kilka-kilkanascie to ok, ale
              50??? Wyluzuj troche.

Poza tym, ja mowie o ludziach, kotrzy kupuja "okazje" po Niemcach za wesi,
              ktorzy tylko do Kosciola jechali i nie dalej!!!

A tak podsumowyujac, to starsi ludzie naleza w Niemcowie do grupy wlasnie tych
              co grzeja samochodami najszybciej.
    • lew_ Re: Przebieg samochodow 14.04.06, 16:01
      Posumuje to twe gadanie jay krotko:Jestes bez pojecia o drogach i sposobie
      jazdy autem w niemczech !Mieszkam tu 16 lat i wiem ze to co napisales to tylko
      szczekanie zazdrosnego psa i nic wiecej.
    • kodem_pl Re: Przebieg samochodow 14.04.06, 16:04
      Generalnie wszedzie samochody "autostradowe" uwaza sie za lepsze od tych
      uzytkowanych w miescie. Czy to w Polsce, czy w USA, czy RFN...

O chlodzeniu turbiny to slyszal malo kto i tutaj w Polsce. Zapewniam Cie jednak,
      ze auta lepiej znosza jazde autostrada z predkoscia 160 niz jazde miejska. 160 w
      przecietnym aucie to ile obrotow? W 90% normalnych aut z jakas moca to "zielone
      pole" na obrotomierzu. Nie zuzywasz sprzegla w takim stopniu jak w miescie,
      silnik pracuje na swoich optymalnych obrotach... nie przegrzewa sie, nie jest
      niedogrzany... Do tego drogi na zachodzie co bys nie mowil sa o kilka klas
      lepsze niz tutaj. To co tam podajesz za przyklad zlej drogi u nas uchodzi
      zazwyczaj za calkiem akceptowalna...

A za dobrymi drogami idzie mniej zuzyte zawieszenie, pewne elementy ukl.
      kierowniczego, ciszej jest wewnatrz...

Ja odnosze wrazenie, ze pewnym ludziom mozna za to sprzedac byle gow*o, byleby
      kupione w Polsce. Albo byleby z salonu... I sa w stanie za to slono zaplacic. Na
      szczescie mamy wolnosc wyboru;-)

Ad. PS to dokladnie to samo moze robic Polak, Czech, czy ktokolwiek inny. Ale
      smarki Polaka bedziesz ze smakiem zajadal? Prawdziwy patriota.
      • wiktoria11 Re: Przebieg samochodow 14.04.06, 16:28
        Dodam jeszcze że w naszym kraju sprzedaje się jakieś odpady produkcyjne np.
        szwagier ma astrę kupioną w polsce jest to golas nawet wnętrze jest z innych
        materiałow niż te zciągane z niemiec
        • kodem_pl Re: Przebieg samochodow 14.04.06, 16:35
          Teraz to juz zjawisko praktycznie niespotykane. Kiedys (po 89) jak najbardziej...
          • swoboda_t Re: Przebieg samochodow 14.04.06, 17:14
            Co do wyposazenia owszem - jest już porównywalne. Co do tego, że "na wschód"
            pcha się buble i niedoróbki - jak najbaridzej aktualne :(
    • jay_z I co??? 15.04.06, 11:30
      Kilka faktow, popartych dowodami i koniec rozmowy?
      • mis.z.wiertarka Re: I co??? 15.04.06, 11:50
        kupilem auto z niemiec. 90 tys przebiegu. cisza,wszystko sztywne jak z salonu.
        przejechalem od tego momentu 15 tys w polsce i sa juz efekty. cos sie juz
        lomocze w zaiwieszeniu,jakies tzaski z okolic deski, pobrzekiwania.
        ku..ca mnie bierze jak mam co 10 tys ustawiac zbieznosc, zeby chodzil idealnie
        po koleinach. wyjsciem jest zignorowanie problemu.

baboki niemieckie na kierownicy oznaczylem niebieskim pisakiem i staram sie je
        oklejac wiekszymi polskimi. bic niemca!

niemieckich bakow tez juz dawno nie czuc. fotel jak siadam zachowuje sie jak
        purchawka ale klimat to juz 100% moja zasluga.
        • jay_z Re: I co??? 15.04.06, 11:51
          Ja nie mowie o autach z 90 tys przebiegu ale o tych jakie sa spraowadzane w
          wiekszosci. Dobrze o tym wiesz, wiec nie zgrywaj bohatera tu... ;P
          • mis.z.wiertarka Re: I co??? 15.04.06, 11:59
            nie bylo o tym mowy w posce inicjujacym watek. moze sprecyzowane zostalo
            pozniej,ale jakos nie czytalem.
            w kazdym razie procent aut 3,4 letnich sprowadzanych do kraju ciagle rosnie :-)

i tak mi przyszla do glowy pewna zagadka.
            mondeo na zachodzie nie jest wyposazane w chlapacze.
            w polsce albo jest albo wciskaja po chamsku za doplata. dosc latwo poznac
            polski egzemplarz wiec.
            otoz trafilem na grupie dyskusyjnej na zdjecia fordow ktore maja wypiaskowane
            progi w miejscach chlapaczy,ze sprowadzili auto bez chlapaczy i "cos" im
            niszczy progi i nawoluja do zakladania chlapaczy.
            polska droga zrywa lakier,w efekcie prog rdzewieje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka