Dodaj do ulubionych

Samochodem za granice / oplaty od przywiezio. auta

03.05.06, 12:01
1.
Mam zamiar jechac w podroz do niemiec i holandii - jest to moja pierwsza taka
wyprawa wlasnym samochodem wiec mam pytanie - co mi jest potzrebne - jakie
ubezpieczenie itp - no bo prawo jazdy w krajach unii obowiazuje ale jak jest
z ubezpieczeniami na samochod? dawniej byly zielone karty i te sprawy ale
moze mi ktos powiedziec jak jest teraz? aha no i co z winietami? bo zdaje sie
ze w niemczech obowiazuja - gdzie wiec mozna je kupic i jakie sa koszty, i
gdzie one obowiazuja - tylko na autostradach?

2.
pytanie bo juz sie przestalem orientowac - jakie oplaty trzeba aktualnie
poniesc aby zarejestrowac w polsce samochod zakupiony w innym kraju unii?
znaczy placimy to za ile kupujemy, karta pojazdu kosztuje teraz chyba 50zl?
no ale co poza tym? ajkies clo, akcyza? bylo kiedys jakies 65% na te starsze
samochody akcyzy - chyba sie naliczalo od wartosci rzeczywistej a nie jakichs
polskich cennikow ile auto jest warte w polsce, ale prosze mi powiedziec jak
to jest dokladnie teraz na te starsze auta - starsze niz 10lat bo chcialbym
przywiesc sobie klasyka ale nie rejestrowac na zoltych tablicach tylko
zwyklych
czy placi sie jakies clo jeszcze, jednym slowem jakie sa wszystkie oplaty
ktore musze poniesc i na granicy jak i tu juz w polsce?

czekam na wszelkie informacje, wskazowki i porady, pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • robert888 www.gieldasamochodowa.com 03.05.06, 12:29
    • przemek19882 Re: Samochodem za granice / oplaty od przywiezio. 03.05.06, 13:10
      ad.1
      Nie potrzebujesz niczego tylko nie zapomnij zatankowac przed granica
      ad.2
      Patrz urzad celny i skarbowy
      • jay_z Re: Samochodem za granice / oplaty od przywiezio. 03.05.06, 15:25
        Z tym tankowaniem to nie martw sie. Obecnie cena paliwa w Niemczech jest prawie
        taka sama jak w Polsce, a jak popatrzec na jakosc (sa tacy co twierdza, ze w
        Niemczech jest lepsza, choc ja uwazam, ze w Niemczech masz po prostu mniesze
        szanse na kupno lipnej) to tankowanie w Polsce przed granica sie nie oplaca.
        Aha, im dalej na zachod to cena paliwa w Niemczech wieksza :)
        • przemek19882 Re: Samochodem za granice / oplaty od przywiezio. 03.05.06, 16:12
          Kiedy byles ostatni raz w niemczech ze twierdzisz ze prawie tyle samo??? Diesel w de 1.20 euro, jakby nie liczyc mniej niz 3.90 to to nie jest... moze w austrii jest podobnie cenowo jak w pl ale na pewno nie w niemczech. NIGDY tam nie bylo taniej niz w pl. a co do jakosci, no coz, niektorzy lubia sobie wmawiac ze niemieckie paliwo jest tak dobre za az auto o 20% mniej pali...
          Powiem ze jezdze do niemiec bardzo czesto i moge cos na ten temat powiedziec!
          • jay_z Re: Samochodem za granice / oplaty od przywiezio. 03.05.06, 16:19
            2.5 tygodnia temu. Mam porownianie Niemcy Zachodnie mocno, granica z Polska,
            granica z Czechami :)))

1.20 to dalej od Polski. Jak by taka cena byla kolo Polski to by tam z torbami
            poszli :) Bo wszystcy by tankowali w Polsce, a jakos nie widac kolejek
            Niemieckich samochodow na stacjach w Czechach i Polsce. To mialem na mysli :)

Co do jakosci, to sie zgadzam. Taka sama jak w Polsce i gdzie indziej, ale na
            pewno lepsza niz "u pana Henka" co ma wache 40groszy taniej niz gdzie indziej :)
            • przemek19882 Re: Samochodem za granice / oplaty od przywiezio. 03.05.06, 17:10
              zajrzyj do slubic, z jedynej chyba w polsce stacji arala gotowke wywozi sie 3 razy dziennie, takie kolejki niemcow, i do karnisterkow nawet tankuja.
              Ustawiaja sie kolejki do stacyjek w polsce, ustawiaja, zwlaszcza ostatnio jak paliwko w niemczech skoczylo!
            • przemek19882 Re: Samochodem za granice / oplaty od przywiezio. 03.05.06, 17:13
              ach no i w czechah paliwo jest znacznie drozsze niz w polsce
              • jay_z Re: Samochodem za granice / oplaty od przywiezio. 03.05.06, 21:54
                2.5 tygodnia temu za 1 litr ON placilem w Czechach 1Euro (po przeliczeniu).
                Taka sama cena byla w Rozvadowie (granica z Niemcami) jak i kolo Brna. W Polsce
                placilem 3.90 za litr ON. Cieszyn i Warszawa. W Niemczech przy granicy z
                Czechami 1 Litr ON kosztuje lekko ponad 1 Euro, 1.05 max 1.10. Wiem bo musialem
                troche dotankowac zeby do Czech dojechac, bo liczylem na super tanie paliwko.
                Troche sie przeliczylem. Bo oszczednosc rzedu 10zlotych na pelnym baku to zadna
                oszczednosc.
      • jay_z Re: Samochodem za granice / oplaty od przywiezio. 03.05.06, 15:28
        A co do winietek to obowiazauja w:

1. Czechy - 10 Euro/14 dni, 30 Euro za rok
        2. Slowacja - nie wiem;
        3. Austria - 7.50 na 14 dni lub 10 dni, nie pamietam.
        4. Szwajcaria - okolo 30-35 Euro za rok.
        • przemek19882 Re: Samochodem za granice / oplaty od przywiezio. 03.05.06, 16:16
          austria, 10 dni 7,60, rok 76 euro
          czechy 15 dni 2ooKCC, rok 900 KCC
          • jay_z Re: Samochodem za granice / oplaty od przywiezio. 03.05.06, 16:20
            Co do Czech to 10 Euro na granicy kosztuje. I trzeba uwazac, bo mi raz Pepik
            wydziurkowal uwaga!!! OD NASTEPNEGO dnia. Jak bym sie nie skapowal to bym
            zapokutowal. Patrzec jak dziurkuja!
    • marcinc3 jest tak 03.05.06, 16:17
      niemcy i holandia nie ma zadnych winietek ani oplat dla sam osobowych paliwo w
      holandi jest tansze . oplaty za auto cena tablic wywozowych w tamtych krajach
      ok 150 euro dalej akcyza od 10 euro 25 zl zwolnienie z vatu 155 , przeglad 167
      rejestracja 245z l
      • jay_z Re: jest tak 03.05.06, 16:23
        1.49 to jest taniej? Tak bylo jak bylem na ostatnim Koninginnedag, czyli 29
        Kwiecien.
        • marcinc3 Re: jest tak 04.05.06, 08:49
          chodzilo mi ze jest tansze w holandi niz w niemczech
      • shadi00 Re: jest tak 04.05.06, 10:03
        tylko tyle jest oplat? a jakas polska akcyza typu 65% czy inne tego typu
        oplaty? - bo to co podajesz to moze wyjdzie w sumie 1000zl - to w sumie
        niewiele, czy aby na pewno to wszystkie oplaty jakie musze poniesc przywozac z
        niemiec auto i rejestrujac w polsce?
        • marcinc3 Re: jest tak 04.05.06, 12:22
          tak wszystkie niektorzy jeszcze placa 500 zlomowego ale to tez mozna ominac
    • shadi00 Re: Samochodem za granice / oplaty od przywiezio. 09.05.06, 14:21
      Aha a czy przypadkiem nie musze wymienic prawa jazdy na to najnowsze w ktorym
      sa dwa zdjecia? bo mam takie typu karta kredytowa ale to starsze z jednym
      zdjeciem...
      • iberia30 Re: Samochodem za granice / oplaty od przywiezio. 09.05.06, 14:41
        shadi00 napisał:

> Aha a czy przypadkiem nie musze wymienic prawa jazdy na to najnowsze w ktorym
        > sa dwa zdjecia? bo mam takie typu karta kredytowa ale to starsze z jednym
        > zdjeciem...

nie, nie musisz.
        • computerland1 Re: do marcina 09.05.06, 15:30
          marcin paliwo tansze w holandii - chyba tylko ON? i jak mozna obejsc zlomowe?

pzdr

abc.
          • marcinc3 Re: do marcina 09.05.06, 16:36
            co do benzyny to nie wiem na 100 % ale ON i gaz napewno co do oplaty to jest
            sposob jak bedziesz kupywal auto z zagranicy napisz priv to ci podpowiem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka