Dodaj do ulubionych

termostat w chłodnicy

IP: *.eds.co.uk 24.10.01, 10:45
Z moich obserwacji wynika , że nie dziala mi lub źle działa termostat i cały czas jest włączony duży obieg przez
chłódnicę.Ponieważ nie mam czasu przez najbliższe dwa miesiące pojechać do warsztatu mam pytanie:
-czy można jakoś temu doraźnie zaradzić i czy jazda w okresie zimowym może mieć negatywne skutki dla silnika
(fiat uno 1,4 ie).
Obserwuj wątek
    • Gość: dia Re: termostat w chłodnicy IP: 192.168.103.* / *.sarzyna.pl 24.10.01, 11:29
      Wymiana termostatu nie jest czynnością zbyt pracochłonną, więc myślę,że w
      dobrym warsztacie wymiany powinni dokonać na poczekaniu.
      Jazda z niesprawnym termostatem (w Twoim przypadku nie zamyka obiegu przez
      chłodnice)na pewno nie jest zbyt zdrowa dla silnika jak również dla Twojego
      portfela. Nie dogrzany silnik (jak również przegrzany) ulega szybszemu zużyciu.
      Przy dużych mrozach możesz mieć kłopoty z nagrzaniem kabiny, bo całe ciepło
      wyprodukowane przez silnik będzie oddawane przez chłodnicę do atmosfery.
      Jeśli chodzi o portfel to na pewno będziesz musiał częściej tankować. Przy
      zimnym silniku znacznie wzrasta zużycie paliwa ( jeśli będzie bardzo zimno to
      praktycznie przez cały czas silnik będzie pracował na tak zwanym "ssaniu" czyli
      na wzbogaconej mieszance).
      Radzę Ci więc dla dobra Twojego portfela i samochodu abyś jak najprędzej
      odwiedził warsztat, bo zima tuż, tuż, a naprawa naprawdę nie powinna trwać zbyt
      długo. PZDR
      • Gość: dia Re: termostat w chłodnicy IP: 192.168.103.* / *.sarzyna.pl 24.10.01, 11:33
        Doraźnie można by zasłonić chłodnice ale zaznaczam, że jest to tylko półśrodek
        i tylko doraźnie.PZDR
      • Gość: Andre Re: termostat w chłodnicy IP: *.pcplus.com.pl 28.10.01, 21:35
        Uno nie miało automatycznego ssania .
        • Gość: dia Re: termostat w chłodnicy IP: 192.168.103.* / *.sarzyna.pl 29.10.01, 08:14
          Gość portalu: Andre napisał(a):

> Uno nie miało automatycznego ssania .
          Chyba jakieś starsze wersje bo nowe mają automat.PZDR
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka