Dodaj do ulubionych

Awaryjny Megane 1400

IP: 217.11.134.* 11.06.01, 02:53
Mam megane hatchback 96r 1400 RT.Samochód w sumie przyjemny ale się strasznie
psuje.Niedawno wymieniłem tarcze hamulcowe i cewke zapłonową.Od groma jest
innych,mniejszych usterek.Nawala instalacja elektryczna,kable mają tragiczną
izolacje.Druga sprawa silnik:Ile wam pali po mieście,bo mi prawie dyche(noga
średnio ciężka),w katalogach podają 14,3 do setki-subiektywne wrażenie to koło
16 sek(z wielkim trudem "brałem" Poloneza 1.6 gli,Clio 1.2,Golfa II 1.6
D).Największa zaleta samochodu:Ogólna wygoda i przestrzeń(Golf III się chowa,
IV też nie imponuje).Posiadacze Meganek 1.4,napiszcie o swoich doświadczeniach
z tym modelem!
Obserwuj wątek
    • Gość: Gordi Re: Awaryjny Megane 1400 IP: 217.11.134.* 11.06.01, 02:59
      Zapomniałem napisać przebiegu:prawie 60 tyś.
      • Gość: MK Re: Awaryjny Megane 1400 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.06.01, 15:21
        od '96 jestem posiadaczem megane 1,4 (auto z salonu). przebieg jak do tej pory
        - 90 tys. km. na poczatku bylem strasznie nie zadowolony, ale to glownie sprawa
        nieuprzejmosci serwisu - warszawa (auto-grabczyk). na gwarancji wymieniano mi
        przekladnie glowna skrzyni biegow, pozniej cala skrzynie! dalej cos bylo nie
        tak... serwis twierdzil ze ten model (podkreslam - model, a konkretnie 1,4 ma
        inna skrzynie i tak juz musi byc). po dlugich walkach z serwisem i opiniami
        rzeczoznawcow z PZM wymienili ponownie skrzynie na nowa. poza tym popsul sie
        zamek drzwi kierowcy i tyle... nie wspominam o rzeczach takich jak: olej,
        klocki, tarcze, filtry, bo to wiadomo, jak sie jezdzi trzeba wymieniac. silnik
        fakt, troche mulowaty... w miescie maxymalnie spalil mi 8,4, na trasie (do 140
        km/h) pali ok 6,6 (pod tym wzglede rewalecja - na zbiorniku robie ponad 700 km
        w miescie a na trasie blisko 900). materialy wykonczeniowe ogolnie dobre,
        chociaz plastiki na desce rozdzielczej pozostawiaja wiele do zyczenia... jakosc
        montazu bardzo dobra, po 90 tys. auto nigdzie nie skrzypi, nic nie stuka,
        praktycznie jakby wyjechalo z salonu (pod tym wzgledem). aha, moze to zasluga
        tego ze jest to samochod bezwypadkowy i nikt nigdy nie ingerowal w jego wnetrze
        i nie demontowal plastikow. teraz przymiezam sie do czegos z silnikiem
        diesla... moze 307?! albo alfa 147?! pozdrawiam
      • Gość: Artur R. Re: Awaryjny Megane 1400 IP: *.vx.pl 11.06.01, 18:46
        Przykro mi ze masz takie problemy! Ja wlasnie sprzedalem megana 1.4 RT z
        przebiegiem 80 tys km rocznik 96 model 97. Nic sie w nim nie psuło a jezdze
        bardzo ostro (mam jeszcze coupe 1.6 i tam sie czasami tarcze gieły ale to wynik
        dawania czadu) Auto było od nowości bezwypadkowe! Przyspieszało w około 13
        sekund raz zmierzylem nawet 12.8 (trzy próby następujące po sobie) spalał
        możesz mi nie wierzyć strasznie mało jak zatankowałem do pełna to rezerwa
        zapalała się gdzieś na 650 kilometrów tj na setkę wychodzi około 8 litrów.
        Jedyne co wymieniłem to: katalizator sypie sie porcelana wszystkie megany
        (wjechanie w wode), dwa tłumiki, amortyzatory (nadgorliwość), gumy stabilizatora
        (warto o tym pamiętać!) oraz zaobserwowałem zwarcie na tylnym kierunku tak
        wszystko ok. Przejechałem meganami jak dotąd 150 i są rózne egzemplarze zgadzam
        sie ale to co ty masz to musi być jakiś składak może porozbijany? Moje auto
        było w topowym stanie sprzedałem je za 25 tys PLN facet który go kupował
        powiedział, że cztery inne sprawdzał i to była sama padlina fakt ze kosztowały
        pare groszy mniej tłumaczy coś... Jakbyś potrzebował pomocy to pisz
        mistrzpatelni@poczta.fm chętnie pomogę! Podejrzewam, przepustmnica nie otwiera
        się do końca i stąd ten problem mi się to przydazyło pozdrawiam.P.S. Wlaśnie
        zamówiłem Lagunę II.
    • Gość: weak Re: Awaryjny Megane 1400 IP: 192.168.26.* / *.uci.agh.edu.pl 11.06.01, 17:23
      posiadam renault megane 1.4 RT '96 i nie narzekam. Na liczniku przekroczylem
      juz 105000 km i jak dotad musialem wymieniac tylko to co bylo potrzebne (tzn.
      to co ulegalo zuzyciu ze wzgledu na przebieg). Jedynym mankamentem w moim
      samochodzie sa wylaczniki podnoszenia szyb (co chwila sie zacinaja - jak byly
      na gwarancji to wymienialem, ale teraz juz sam rozbieram i czyszcze - na
      chwile pomaga).

pozdrawiam
    • Gość: dariusz Re: Awaryjny Megane 1400 IP: *.legnica.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.01, 18:42
      Mam od dwóch lat 1400 ale 16V 95KM. W mieście pali 8-9 przy jeżdzie normalnej ,
      ostro to nawet srednio 12. Na trasie to zależy od drogi, od 5 do7.Mam komputer
      to moge kontrolowac ilośc spalanego paliwa(noga musi byc lekka) W zeszłym roku
      jechałem do Włoch na wczasy przez Monachium od tankowania w Zgorzelcu
      dojechałem do Udine i tankowałem 54 litry odległośc 1045km ale to była jazda
      autostradami 120-140km/h. W drodze powrotnej na autostradzie pod Monachium
      3pasy rozpędziłem go do 205km/h z czterema osobami i pełnym bagaznikiem. Do tej
      pory wymieniałem uszczelki drzwi(prawe przednie i tylne), stuki pod schowkiem -
      cos było lużnego i usunięto na gwarancji i tylko tyle. Czasami skrzypi deska
      rozdzielcza a tak to lac paliwo i w drogę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka