Dodaj do ulubionych

Co lepsze: Dębica czy Kormoran?

IP: *.teleaudio.com.pl 25.10.01, 13:26
Nie mam pojęcia, a muszę kupić opony zimowe.
Obserwuj wątek
    • Gość: kita Re: Co lepsze: Dębica czy Kormoran? IP: *.pl 25.10.01, 13:50
      Osiołkowi w żłobie dano w jednym owies w drugim siano. Przed takim samym
      problemem stałem cztery lata temu. Zdecydowałem się na Dębicę. I raczej jestem
      zadowolony. Mam świadomość że na rynku istnieją opony o lepszych parametrach,
      ale ze względów finansowych zdecydowałem się jednak na producenta krajowego.
      Dlaczego? Odwiedziłem kilka warsztatów wulkanizacyjnych i po rozmowach z
      majstrami zdecydowałwem się na Dębicę. Twierdzili oni że opony Dębicy są
      bardziej ciche, lepiej trzymają się podłoża, zarówno na śniegu i asfalcie.
      Na oponach tych przejechałem w sumie już przeszło 30k km i cóż mogę stwierdzić.
      Nie mogę narzekać. Samochód zachowuje się tak jak powinien. Jadąc po asfalcie z
      prędkością powyżej 90km/h słychać ich szum. Ale cóż zimą nie należy przecież
      szybko jeździć.
      Szczerze mówiąc nie mam porównania z innymi oponami. Ale wydaje mi się że nawet
      najgorsza opona zimowa jest lepsza od nawet utytułowanej całorocznej.
    • Gość: R@fal Re: Co lepsze: Dębica czy Kormoran? IP: 172.24.3.* / *.p.lodz.pl 25.10.01, 13:57
      Jezeli wierzyc w testy z gazet to kormoran ma troche lepsze wyniki od debicy
      (stary kormoran bo teraz jest tez jakis nowy model). Jezeli jednak debice to
      mysle ze tylko ta z bieznikiem kierunkowym. Zapytaj tez o opony kleber
      (francuskie) nie powinny byc duzo drozsze od polskich a sa calkiem niezle -
      troche na nich jezdzilem.
      • Gość: RT Re: Co lepsze: Dębica czy Kormoran? IP: *.mediacom.pl 25.10.01, 21:39
        Gość portalu: R@fal napisał(a):

> Jezeli wierzyc w testy z gazet to kormoran ma troche lepsze wyniki od debicy
        > (stary kormoran bo teraz jest tez jakis nowy model).

Wlasnie nie wiem. Chyba (tzn napewno) gdzies slyszalem ze Debica wygrywa w
        porownaniu z Kormoranem ale moze sie myle. Mozesz ppodac zrodlo wynikow?
        • Gość: Remo Re: Co lepsze: Dębica czy Kormoran? IP: 192.168.0.* / *.zetokat.com.pl 26.10.01, 13:40
          Gość portalu: RT napisał(a):

> Mozesz ppodac zrodlo wynikow?

Dział marketingu Michelin Polska :)
    • Gość: Arti Do Michała ze Szwecji IP: *.teleaudio.com.pl 25.10.01, 14:55
      Michał, może Ty się wypowiesz? Oczywiście Kormoran i Dębica to dla Ciebie
      egzotyka, ale możesz podpowiedzieć coś innego. Przecież macie chyba
      doświadczenie w tych szwedzkich śniegach i lodach.
      • Gość: Jarek od Jarka z Polski IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 25.10.01, 15:29
        Polecam Debice Frigo Directional (Zloty Medal na MTM w Poznaniu?). To bodajze
        sprawdzony wzor Continentala (?). W tym tygodniu bede je zakladal na moja
        Xsarcie (po raz trzeci). Kormorany mialem na swoich Poldkach. Moje subiektywne
        odczucie jest na korzysc Debicy.

Pozdr
        • Gość: Tom Ok Doświadczenia z Kormoranem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.01, 15:58
          Używam starego kierunkowego Kormorana (185/65/14) i oto moje spostrzeżenia;
          1. opony są stosunkowo głośne szczególnie podczas jazdy po suchym asfalcie
          2. ich przyczepność na suchej nawierzchni nie jest najlepsza - łatwo wpadają w
          poślizg przy hamowaniu
          3. bardzo dobrze spisują się przy jeździe po tzw. błocie pośniegowym jak i po
          całkowicie zaśnieżonej drodze - zarówno utrzymywanie kierunku jazdy na wprost
          jak i jazda po zakrętach
          4. świetnie odprowadzają wodę - w porównaniu z moim letnimi Michelenami MXT
          Energy, jest bardzo duża różnica
          5. hamowanie na zaśnieżonej drodze jest bardzo skuteczne (za punkt odniesienia
          obrałem Goodyear UG5 i Dunlop Winter Sport).

Są to naturalnie moje subiektywne odczucia poparte tylko własnym
          doświadczeniem. W sumie nie żałuję zakupu. Kiedyś w Motomagazynie opublikowano
          porównanie, w którym wykazano MINIMALNĄ wyższość Kormorana nad Dębicą Frigo.

Pozdrawiam
          Tom Ok
      • Gość: eskimos Re: Do Michała ze Szwecji IP: *.chello.at 25.10.01, 15:56
        Gość portalu: Arti napisał(a):

> Michał, może Ty się wypowiesz? Oczywiście Kormoran i Dębica to dla Ciebie
        > egzotyka, ale możesz podpowiedzieć coś innego. Przecież macie chyba
        > doświadczenie w tych szwedzkich śniegach i lodach.
        W Austrii to zadna egzotyka. Np:kormoran 175/70/13 (zima)kosztuje 490 öS,ok.135
        zl

• Gość: Arti Pirelli za 220 złotych IP: *.teleaudio.com.pl 25.10.01, 19:27
      To chyba tanio, prawda? Pirelli Diresjonale. Taką ofertę znalazłem.
      • Gość: Michal Re:kormoran---debica IP: *.telia.com 25.10.01, 19:42
        Tak samo jest w Szwecji jak i w Austri,tzn obie opony zdobywaja z duzym
        powodzeniem rynek,kupuja ludzie ktorzy chca taniej sie zaopatrzyc w zimowki.
        Jedno jest pewne na tych ostrych asfaltach zyja krocej,ale czas pokaze.Na
        przyszly rok dam odpwiedz wyczerpujaca.Mam duzy kontakt z ludzmi i poprostu
        zrobie ankiete na wlasny uzytek.Pzdr.Michal
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka