Gość: Arti IP: *.teleaudio.com.pl 25.10.01, 13:26 Nie mam pojęcia, a muszę kupić opony zimowe. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: kita Re: Co lepsze: Dębica czy Kormoran? IP: *.pl 25.10.01, 13:50 Osiołkowi w żłobie dano w jednym owies w drugim siano. Przed takim samym problemem stałem cztery lata temu. Zdecydowałem się na Dębicę. I raczej jestem zadowolony. Mam świadomość że na rynku istnieją opony o lepszych parametrach, ale ze względów finansowych zdecydowałem się jednak na producenta krajowego. Dlaczego? Odwiedziłem kilka warsztatów wulkanizacyjnych i po rozmowach z majstrami zdecydowałwem się na Dębicę. Twierdzili oni że opony Dębicy są bardziej ciche, lepiej trzymają się podłoża, zarówno na śniegu i asfalcie. Na oponach tych przejechałem w sumie już przeszło 30k km i cóż mogę stwierdzić. Nie mogę narzekać. Samochód zachowuje się tak jak powinien. Jadąc po asfalcie z prędkością powyżej 90km/h słychać ich szum. Ale cóż zimą nie należy przecież szybko jeździć. Szczerze mówiąc nie mam porównania z innymi oponami. Ale wydaje mi się że nawet najgorsza opona zimowa jest lepsza od nawet utytułowanej całorocznej. Link Zgłoś
Gość: R@fal Re: Co lepsze: Dębica czy Kormoran? IP: 172.24.3.* / *.p.lodz.pl 25.10.01, 13:57 Jezeli wierzyc w testy z gazet to kormoran ma troche lepsze wyniki od debicy (stary kormoran bo teraz jest tez jakis nowy model). Jezeli jednak debice to mysle ze tylko ta z bieznikiem kierunkowym. Zapytaj tez o opony kleber (francuskie) nie powinny byc duzo drozsze od polskich a sa calkiem niezle - troche na nich jezdzilem. Link Zgłoś
Gość: RT Re: Co lepsze: Dębica czy Kormoran? IP: *.mediacom.pl 25.10.01, 21:39 Gość portalu: R@fal napisał(a): > Jezeli wierzyc w testy z gazet to kormoran ma troche lepsze wyniki od debicy > (stary kormoran bo teraz jest tez jakis nowy model). Wlasnie nie wiem. Chyba (tzn napewno) gdzies slyszalem ze Debica wygrywa w porownaniu z Kormoranem ale moze sie myle. Mozesz ppodac zrodlo wynikow? Link Zgłoś
Gość: Remo Re: Co lepsze: Dębica czy Kormoran? IP: 192.168.0.* / *.zetokat.com.pl 26.10.01, 13:40 Gość portalu: RT napisał(a): > Mozesz ppodac zrodlo wynikow? Dział marketingu Michelin Polska :) Link Zgłoś
Gość: Arti Do Michała ze Szwecji IP: *.teleaudio.com.pl 25.10.01, 14:55 Michał, może Ty się wypowiesz? Oczywiście Kormoran i Dębica to dla Ciebie egzotyka, ale możesz podpowiedzieć coś innego. Przecież macie chyba doświadczenie w tych szwedzkich śniegach i lodach. Link Zgłoś
Gość: Jarek od Jarka z Polski IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 25.10.01, 15:29 Polecam Debice Frigo Directional (Zloty Medal na MTM w Poznaniu?). To bodajze sprawdzony wzor Continentala (?). W tym tygodniu bede je zakladal na moja Xsarcie (po raz trzeci). Kormorany mialem na swoich Poldkach. Moje subiektywne odczucie jest na korzysc Debicy. Pozdr Link Zgłoś
Gość: Tom Ok Doświadczenia z Kormoranem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.01, 15:58 Używam starego kierunkowego Kormorana (185/65/14) i oto moje spostrzeżenia; 1. opony są stosunkowo głośne szczególnie podczas jazdy po suchym asfalcie 2. ich przyczepność na suchej nawierzchni nie jest najlepsza - łatwo wpadają w poślizg przy hamowaniu 3. bardzo dobrze spisują się przy jeździe po tzw. błocie pośniegowym jak i po całkowicie zaśnieżonej drodze - zarówno utrzymywanie kierunku jazdy na wprost jak i jazda po zakrętach 4. świetnie odprowadzają wodę - w porównaniu z moim letnimi Michelenami MXT Energy, jest bardzo duża różnica 5. hamowanie na zaśnieżonej drodze jest bardzo skuteczne (za punkt odniesienia obrałem Goodyear UG5 i Dunlop Winter Sport). Są to naturalnie moje subiektywne odczucia poparte tylko własnym doświadczeniem. W sumie nie żałuję zakupu. Kiedyś w Motomagazynie opublikowano porównanie, w którym wykazano MINIMALNĄ wyższość Kormorana nad Dębicą Frigo. Pozdrawiam Tom Ok Link Zgłoś
Gość: eskimos Re: Do Michała ze Szwecji IP: *.chello.at 25.10.01, 15:56 Gość portalu: Arti napisał(a): > Michał, może Ty się wypowiesz? Oczywiście Kormoran i Dębica to dla Ciebie > egzotyka, ale możesz podpowiedzieć coś innego. Przecież macie chyba > doświadczenie w tych szwedzkich śniegach i lodach. W Austrii to zadna egzotyka. Np:kormoran 175/70/13 (zima)kosztuje 490 öS,ok.135 zl Link Zgłoś
Gość: Arti Pirelli za 220 złotych IP: *.teleaudio.com.pl 25.10.01, 19:27 To chyba tanio, prawda? Pirelli Diresjonale. Taką ofertę znalazłem. Link Zgłoś
Gość: Michal Re:kormoran---debica IP: *.telia.com 25.10.01, 19:42 Tak samo jest w Szwecji jak i w Austri,tzn obie opony zdobywaja z duzym powodzeniem rynek,kupuja ludzie ktorzy chca taniej sie zaopatrzyc w zimowki. Jedno jest pewne na tych ostrych asfaltach zyja krocej,ale czas pokaze.Na przyszly rok dam odpwiedz wyczerpujaca.Mam duzy kontakt z ludzmi i poprostu zrobie ankiete na wlasny uzytek.Pzdr.Michal Link Zgłoś