Dodaj do ulubionych

Focus ghia a confort x

30.01.03, 08:30
Zastanawiam sie nad fokusem z tdci kombi. Problem ze w wersji confrt x z
rabatem ponad 10 000zl jest 100km a w ghii (bez rabatu) 115km czym one sie
roznia? Czy tylko modulem sterujacym czy tez budowa.
Jaki
Obserwuj wątek
    • Gość: Kicur Re: Focus ghia a confort x IP: *.bielsko.msk.pl 30.01.03, 10:34
      jaki71 napisał:

> Zastanawiam sie nad fokusem z tdci kombi. Problem ze w wersji confrt x z
      > rabatem ponad 10 000zl jest 100km a w ghii (bez rabatu) 115km czym one sie
      > roznia? Czy tylko modulem sterujacym czy tez budowa.
      > Jaki

Zapraszam na Forum Klubu Forda Focusa:
      www.autocentrum.pl/index.php3?FF=74&type=-23&closedlist=&fr=1038014332
      albo przez
      www.focusklubpolska.com.pl/main.htm
      Generalnie Cx jest biedniejszy niż Ghia, choć to bardzo opłacalny zakup - ja
      mam Ghia.
      Pozdr.
      • Gość: Odyn Re: Focus ghia a confort x IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 30.01.03, 11:42
        Witam,

Rozważałem też zakup Foki w wersji 1.8 tdci comfort x. Od pewnego czasu Ford
        ładuje silnik o mocy 115 KM (250 Nm) tylko do wersji ghia.

W innych wersjach (np. comfort x) ten sam (?) silniczek ma elektronicznie
        zmodyfikowane parametry wtrysku (inny moduł sterujący). Moc to 100 KM a max
        moment 240 Nm.

W praktyce nie ma własciwie różnicy (jeździłem obiema wersjami silnikowymi).
        Zwróć uwagę, że róznica w max. momencie obr. jest niewielka (10 Nm) - w czasie
        jazdy silnik reaguje subiektywnie tak samo jak mocniejszy ghia z 250 Nm.

1.8 tdci - super silnik jeden z najlepszych w swojej klasie, bardzo cichy,
        dobrze wkręca się na obroty i jest b. oszczędny.

Pozdr.
        • Gość: Odyn Re: Focus ghia a confort x IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 30.01.03, 11:52
          Weź pod uwagę przy wyborze auta, ze 2003 r. to ostatni (pełny) rok produkcji
          Focusa obecnej generacji (stąd sie biorą te rabaty).

Na przełomie 2003/2004 zostanie zaprezentowany następca Foki. Wkrótce będzie
          takze nowy Golf V i Astra III, Citroen C4 a juz jest Megane II (dla mnie bomba).

Za rok będziesz jeździł dobrze wyposazonym autem z doskonałym silnikiem, ale
          starszej generacji...

pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka