Dodaj do ulubionych

Ludowóz Phaeton - chyba upadli na głowę

27.02.03, 19:21
W końcu można kupić Phaetona. Czemu tak późno? A już wiem - topiące się,
oszczędnościowe kable i cewki. Nieważne. Najśmieszniejsza jet cena tego
wynalazku. 287 tyś za przednionapędowe 3.2 VR6 z RĘCZNĄ skrzynią, 297 tyś za
3.2 VR6 Tiptronic i 480 tyś za 6.0 W12. Kto to kupi? Zamiast 6.0 wolałbym
S500 4Matic za 424 tyś, a zamiast 3.2 wziąłbym 735i za 324 tyś, ale z V8.
Wkrótce pojawi się 730i i będzie pewnie w cenie wersji 3.2 Phaetona.

Przednionapędowy samochód w tej klasie, w dodatku z ręczną skrzynią, to
delikatnie mówiąc, niepoważna oferta. Nie wróżę Phaetonowi wielkich sukcesów.
Ciężko jest A8, a co dopiero Ludowozowi.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Andrzej Re: Ludowóz Phaeton - chyba upadli na głowę IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 27.02.03, 19:31
      Nawet prezes VW nie wierzy. Ładne, mogłoby być dobre gdyby było np. Linday'em
      (takim Lexem)
      • Gość: ARAFAT Re: Ludowóz Phaeton niekoniecznie upadli. IP: *.utp.pl / 10.10.10.* 27.02.03, 21:40
        Witam,

Znaja mnie co niektórzy że do zwolenników VW nie należe.. Ale musze być
        obiektywny i nie zgodzic sie po całwj linii z Greenblackiem. CO prawda cena
        jest wysoka ale otrzymujesz za 104 100 Euro auto o silniku 12 cylindrowym z
        420 konnym silnikiem. Środek dla mnie jest faktycznie jak wyjęty z jakiegoś
        horroru ale na zewnątrz poezja - podoba mi się.
        WWWWWWWYCOFUJE SIE Z TEGO CO NAPISALEM BO ZABRAKLO MI ARGUMENTOW A SZCZENA
        SPADLA KIEDY POROWNALEM A8 4.2, S 500 ORAZ BMW 745I KOSZTUJA PO 72500 EURO A W
        NICZYM NIE USTEPUJA. NAWET SA CICHSZE I LEPIEJ HAMUJA FAKTYCZNIE GREENBLACK
        KOGOS TAM POGIEŁO!!! CHOCIAZ PHATEON MI SIE PODOBA ALE NIC POZA TYM
        POZDRAWIAM I PRZYLACZAM SIE ZE JEST TO PIECE OF SHIT
        • greenblack Re: Ludowóz Phaeton niekoniecznie upadli. 27.02.03, 21:45
          Gość portalu: ARAFAT napisał(a):

> Witam,
          >
          > Znaja mnie co niektórzy że do zwolenników VW nie należe.. Ale musze być
          > obiektywny i nie zgodzic sie po całwj linii z Greenblackiem. CO prawda cena
          > jest wysoka ale otrzymujesz za 104 100 Euro auto o silniku 12 cylindrowym z
          > 420 konnym silnikiem. Środek dla mnie jest faktycznie jak wyjęty z jakiegoś
          > horroru ale na zewnątrz poezja - podoba mi się.
          > WWWWWWWYCOFUJE SIE Z TEGO CO NAPISALEM BO ZABRAKLO MI ARGUMENTOW A SZCZENA
          > SPADLA KIEDY POROWNALEM A8 4.2, S 500 ORAZ BMW 745I KOSZTUJA PO 72500 EURO A
          W
          >
          > NICZYM NIE USTEPUJA. NAWET SA CICHSZE I LEPIEJ HAMUJA FAKTYCZNIE GREENBLACK
          > KOGOS TAM POGIEŁO!!! CHOCIAZ PHATEON MI SIE PODOBA ALE NIC POZA TYM
          > POZDRAWIAM I PRZYLACZAM SIE ZE JEST TO PIECE OF SHIT

Pierwsze oznaki schizofrenii?;) Pierwsza ofiara Phaetona?;)
        • Gość: Art Re: Ludowóz Phaeton niekoniecznie upadli. IP: 213.158.197.* 28.02.03, 21:28
          Też nie chciałbym wychwalać VW, ale Robert słusznie zauważył że Phaetonowi W12
          bliższe są 760 i S 600. Ich cena jednak jest zdecydowanie wyższa. (480 i
          odpowiednio 561 tysiaczków w przypadku 760 i blisko 600 przy S600).
          Ale nawet patrząc na tańsze modele z napędem na 4 koła to jednak S 500 4matic
          ma jednak sporo słabszy silnik w porówniu z VW (306 KM vs. 420 KM). No i nie
          jest top-modelem, co dla niektórych może być istotne

pozdrawiam

Art

• Gość: robert pół bańki za phaetona W12? IP: *.acn.pl / 10.71.9.* 27.02.03, 23:01
      to w sumie okazja. Auto jest w DDR pozycjonowane dość wysoko, z cenami na
      poziomie 115-120 ojro. To praktycznie poziom Porsche 996 turbo. U nas turbawka
      kosztuje dobre 650 klosi - w takiej sytuacji Phaeton wygląda prawie jak
      okazyjna wyprzedaż:-)))

A tak poważniej - VW wysoko mierzy, ciekawe jak to sie bedzie sprzedawało, bo z
      silnikami 3,2 chcą w granicach 70-75 ojro. Za takie pieniądze (ew + 5 ojro)
      można wziąć A8 z silnikiem 4,2 albo BMW 745. Chociaż ten ostatni to wygrał u
      mnie konkurs brzydoty, ale V8 335KM to ciut więcej niż 240 konna "szóstka".

Ciekawe, jak wyjdzie Volksom debiut na salonach?

PS. A W12 to pozycja S 600 i 760 a nie S500 i 745 - tak dla uwagi:-)
      • greenblack Re: pół bańki za phaetona W12? 27.02.03, 23:37
        Gość portalu: robert napisał(a):

> PS. A W12 to pozycja S 600 i 760 a nie S500 i 745 - tak dla uwagi:-)

Fabryka Ludowozów by tak chciała. W12=VR6 z Golfa x 2. Żałosne. Poza tym S600 i
        760i mają znacznie lepsze osiągi.

Pozdrawiam
    • Gość: Luk Re: Ludowóz Phaeton - chyba upadli na głowę IP: trap:* / 10.0.0.* 27.02.03, 23:42
      Co masz do przedniego napędu ?
      • greenblack Re: Ludowóz Phaeton - chyba upadli na głowę 27.02.03, 23:46
        Gość portalu: Luk napisał(a):

> Co masz do przedniego napędu ?

Przedni napęd, jest dobry w kompaktach, ale nie w 5-metrowych, 2-tonowych
        limuzynach.

www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=20&w=1902650&a=3574425
        Nie można powiedzieć, że marki stosujące tylny napęd są zacofane. Mercedes, BMW
        wprowadzają bardzo dużo nowinek technicznych i gdyby chciały mogłyby przejść na
        przedni napęd. Nie są to wielkie koszty, skoro Ford produkuje Transita w wersji
        przednio- i tylnonapędowej, a mówimy przecież o samochodzie użytkowym. W
        lżejszych wersjach jest tańszy przedni napęd, a w cięższych tylny. Zresztą BMW
        produkuje przenionapędowe Mini i jest ono sporo tańsze od tylnonapędowej 3
        Compact. MB wprowadził teraz A klasę z bardzo mocnym 354 konnym silnikiem i
        oczywiście konieczne było zastosowanie do niego tylnego napędu.

Wprowadzenie ESP, który dzisiaj jest standardem w klasie średniej, a nawet
        małych samochodach, eliminuje "wady" tylnego napędu, które "wadami" są tylko
        dla niedoświadczonych kierowców.

Przedni napęd ma swoje ograniczenia i przenoszenie momentów powyżej 300Nm staje
        się w nim po prostu niebezpieczne, następuje tzw. "torque steering", co
        oznacza, że po dodaniu gazu przednie koła same skręcają, a kierowanie jest w
        stanie nad tym zapanować. O skutkach takich "atrakcji" podczas jazdy na
        zakręcie nie muszę chyba nikogo uświadamiać. Duże momenty stawiają wielkie
        wymagania przegubom napędowym i niestety niekiedy nie są one w stanie im
        sprostać.

BMW, MB w swoich samochodach stosują bardzo szeroką paletę silników o ogromnej
        rozpiętości mocy: 3 115KM-343KM, 5 136KM-400KM, C 129KM-354KM, E 150KM-500KM.
        Czy ktoś wyobraża Sobie 500KM na przednich kołach? Tylny napęd pozwala na
        bardziej równomierne rozłożenie mas na osiach. Ideał często osiągany w BMW i MB
        to 50/50. Ma to niebagatelny wpływ na komfort i stabilność jazdy.

Stanley wychwalał tutaj samochody Volvo. Zastosowanie w S80 przedniego napędu z
        zachowaniem poprzecznie umieszczonego silnika R6 z S90/960 wymusiło zbudowanie
        bardzo prostego, kompromisowego zawieszenia- pojedyncze wahacze poprzeczne i
        spowodowało niekorzystny rozkład mas 61/39. Automatyczna skrzynia biegów w
        S80T6 i 3.0 ma tylko 4 biegi, więcej po prostu, by się nie zmieściło.

Przedni napęd oznacza zazwyczaj poprzeczne położenie silnika. Uniemożliwia to
        zastosowanie prawdziwego napędu 4x4. Audi w podstawowych wersjach ma napęd na
        przód, ale silnik jest ustawiony wzdłużnie. Volvo i inne marki stosujące
        przedni napęd muszą podpierać się sprzęgłem wiskotycznym lub Haldex, które nie
        są optymalnymi rozwiązaniami, i nie mogą równać się z 4MATIC, quattro, x.

Chrysler(następca 300M) i Cadillac(CTS) powoli wracają do tylnego napędu.
        Elektronika wyeliminowała wszystkie "wady" tej koncepcji napędu. Przedni napęd
        sprawdza się w tanich autach o niewielkich mocach, ale sprawne przenoszenie
        mocy na asfalt(lub w polskich realiach pseudoasfalt) wymaga co najmniej tylnego
        napędu. O zaletach 4x4, których sam codziennie doświadczam nie będę się
        rozpisywał.
        Pozdrawiam

• devote Re: Ludowóz Phaeton - chyba upadli na głowę 28.02.03, 02:27
          Phaeton jest bardzo ladnym samochodem i cholernie mi sie podoba
          ale jest za drogi.
    • vwpassat Kilka sztuk jeździ... 28.02.03, 09:46
      Po wawce jeździ już jeden. Z tego co widziałem na ulicach 2 razy nie oszczędza
      autka, w każdym razie nie jeździ jak "oldtimer", ale jak dresiarz.

Jakiś miesiąc temu będa przypadkowo pod teatrem narodowym, prosto przed
      wejściem do opery stał tłum ludzi... myslałem że to z powodu właśnie
      rozpoczynającej się opery Don Giovanni Mozarta, gdzie wśród publiczności miał
      pojawić się jakiś sławny tenor, a tu patrzę a to wszyscy stoja wokoło phaetona
      na poznańskich numerach. Jeden fact rzucił, o kurde to jakiś nowy passat ?
      ;-)))
      Pzdr
      • Gość: ARAFAT Do zielonoczarnego. IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 28.02.03, 11:23
        Nabyłem ją czytając Twoje posty przyjemniaczku. NIgdy nie analizowałem Phateona
        bo po prostu nie stać mnie na niego. Ot podoba mi się jego sylwetka jednka po
        głębszej analizie i porównaniu cen mogę się z Tobą zielono - czarny cowboyu
        zgodzić że przesadzili z tą ceną tym bardziej że z danych testowych nie wynika
        żadna rewelacja - po prostu norma.
        Pozdrawiam ARAFAT
    • Gość: Michal Re: Ludowóz Phaeton - chyba upadli na głowę IP: *.telia.com 28.02.03, 17:19
      Podpisuje sie pod Greenblackiem.Pzdr.Michal
      P.S Nic dodac nic ujac
      • wowo5 Re: Ludowóz Phaeton - chyba upadli na głowę 01.03.03, 04:12
        Fajny woz ale stanowczo za drogi. VW powinien skoncentrowac sie na zapewnieniu
        Audi miejsca w pierwszej lidze (z MB i BMW). Mimo wszystko Audi nie ma jeszcze
        tego prestizu mimo tego, ze oferuje zaawansowane technicznie auta. VW powinien
        skoncentrowac sie na wozach klasy sredniej i kompaktach. Jak do tej pory
        Phaeton sprzedaje sie kiepsko (moze sie to zmieni z rozpoczeciem sprzedazy na
        kluczowym rynku USA). VW twierdzi, ze Audi jest bardziej sportowe, a Phaeton to
        limuzyna, ale latwiej jest sprzedac sportowy woz nie majac sportowych tradycji
        niz luksusowa limuzyne nie majac odpowiedniej reputacji. W miedzyczasie VW
        pozwolil zestarzec sie Golfowi i Passatowi, od ktorych kondycja firmy zalezy.
        Nawet jesli VW odnioslby sukces z Phaetonem (co jest malo prawdopodobne z tymi
        cenami), to VW, jako producent masowy bardziej zalezy od sprzedazy 600000
        Golfow rocznie w samej tylko Europie niz 20000 Phaetonow na calym swiecie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka