Dodaj do ulubionych

>FORD FUCUS KOMBI-WASZE OPINIE, CZY WARTO?

IP: *.jgora.dialog.net.pl 01.03.03, 23:37
Proszę Was o opinie dot. forda focusa kombi z silnikiem 1.6, wady, zalety,
awaryjność, koszty, działanie klimy (jeśli posiadacie) itp.
Obecnie jest promocja cenowa na 100-lecie forda, a ostatnio w gazetach
pojawiły się testy i w większości wynikło, że mimo nie najnowszej
konstrukcji ford daje radę w zestawieniu z innymi markami.
Obserwuj wątek
    • Gość: kierowca Re: >FORD FUCUS KOMBI-WASZE OPINIE, CZY WARTO? IP: *.jgora.dialog.net.pl 01.03.03, 23:39
      oczywiście focus a nie fucus, sorki za przekręt...
      • Gość: verte Re: >FORD FUCUS KOMBI-WASZE OPINIE, CZY WARTO? IP: 62.233.163.* 01.03.03, 23:45
        Gość portalu: kierowca napisał(a):

> oczywiście focus a nie fucus, sorki za przekręt...

Raczej fuckus.Nie myślałeś o corolli?
        • Gość: kierowca Re: >FORD FUCUS KOMBI-WASZE OPINIE, CZY WARTO? IP: *.jgora.dialog.net.pl 02.03.03, 09:28
          Gość portalu: verte napisał(a):

> Gość portalu: kierowca napisał(a):
          >
          > > oczywiście focus a nie fucus, sorki za przekręt...
          >
          >
          > Raczej fuckus.Nie myślałeś o corolli?

Myślałem, ale z porównania aktualnych cen wynika, że obydwa modele (silnik
          1,6), podobnie wyposażone (m.in. automatyczna klimatyzacja), różnią się w
          sposób zdecydowany ceną. Ford ze wszystkimi bajerami w ramach promocji X100
          kosztuje ok. 56 tys. PLN a Corolla 65 tys. PLN. Jest to duża rozpiętość. Poza
          tym bagażnik w Corolli jest trochę mniejszy.
          Poniżej przeczytałem posty od innych forumowiczów na temat przypadku klienta z
          rzeszowa. Z drugiej strony na gratka.pl czytałem opinie użytkowników którę są
          całkiem całkiem (średnia ocena coś ok. 4.5 na 5 mozliwych pkt.). Więc co
          począć, będę czekał na dalsze opinie... pozdrawiam
    • styro Re: >FORD FUCUS KOMBI-WASZE OPINIE, CZY WARTO? 01.03.03, 23:45
      Moe nie do konca na temat ale wyraze moje zdanie: po tym co napisal chyba
      Michal ze szwecji o serwisach Forda w Polsce oraz po sprawie wlasciciela Forda
      Mondeo z Rzeszowa, w ktorym na postoju wybuchla powietrzna i prawie zabila jego
      kilkuletnai corke, ktora dzissiaj jest kaleka (chyba jest sparalizowana i nie
      moze mowic) oraz po tym jak Ford Motor Polska ( nie jestem pewien czy tak sie
      nazywa) odzegnal sie mimo opinii bieglych od odpowiedzialnosci i nie chcial
      zaplacic odszkodowania za wadliwie dzialajace auto - powiem szczerze - chocby
      mi dawali za darmo Forda to bym nie wzial - chyba, ze po to aby go sprzedac i
      kupic inne... O kupnie auta tej marki przeze mnie nie ma mowy - po prostu - mam
      zero zaufania do tego producenta- glownie po tym jak traktowali tego klienta z
      Rzeszowa - to bylo przed kilku laty, niestety nie mieszkam w Polsce - ale jak
      Ci zalezy poszukam jakiegos linka na ten temat...

Pozdrawiam serdecznie z Madrytu
    • Gość: Marek Nie wiem jak jest w Europie, ale w USA IP: *.atlanta-31-32rs.ga.dial-access.att.net 01.03.03, 23:50
      Nie wiem (a wlasciwie to po czytaniu postow "zadowolonych" wlascicieli Focusa
      to wiem...) jak jest w Europie, ale w USA ten samochod bym zdecydowanie
      odradzal - ilosc roznorakich problemow gnebiacych ten pojazd jest
      niezmierzona, conajmniej 2 zbiorowe procesy sadowe przeciwko Fordowi i 10 albo
      11 recalli skutecznie mnie zniechecaja nie tylko do zakupu Focusa ale i
      dowolnego produktu w ktorym Ford maczal palce.
      • Gość: Marek Re: Nie wiem jak jest w Europie, ale w USA IP: *.atlanta-31-32rs.ga.dial-access.att.net 01.03.03, 23:52
        No moze z wyjatkiem Mustanga Cobra 2003, ale i ten juz przez jeden recall
        przeszedl (supercharger sie odrywal do silnika - za slabej jakosci sruby go
        montowaly)...
    • Gość: m@rk Re: >FORD FUCUS KOMBI-WASZE OPINIE, CZY WARTO? IP: 195.116.198.* 02.03.03, 09:27
      Jeżdzę drugim focusem kombi 1.6 (służbowy) i nie było z nimi jakichkolwiek
      problemów . Pierwszym przejechałem ponad 100 kilo i tylko paliwo i od serwisu
      do serwisu. Drugim zrobiłam 25 kilo i jak na razie też nic. Były mrozy odpalał
      od pierwszego razu, były upały klima sobie radziła.
      Co do opinii o serwisie Forda to jest jak z serwisami innych firm, ale dobrze
      rawisz algo będziesz sie z nimi użerał.
      Ford miał być niczego wart i nic sie nie działo, a kumpel jedzdzi golfem
      (nówka) i jest co dwa miesiące w serwisie.
      Pzdr .
      • Gość: kierowca Re: >FORD FUCUS KOMBI-WASZE OPINIE, CZY WARTO? IP: *.jgora.dialog.net.pl 02.03.03, 10:14
        Gość portalu: m@rk napisał(a):

> Jeżdzę drugim focusem kombi 1.6 (służbowy) i nie było z nimi jakichkolwiek
        > problemów . Pierwszym przejechałem ponad 100 kilo i tylko paliwo i od
        serwisu
        > do serwisu. Drugim zrobiłam 25 kilo i jak na razie też nic. Były mrozy
        odpalał
        > od pierwszego razu, były upały klima sobie radziła.
        > Co do opinii o serwisie Forda to jest jak z serwisami innych firm, ale
        dobrze
        > rawisz algo będziesz sie z nimi użerał.
        > Ford miał być niczego wart i nic sie nie działo, a kumpel jedzdzi golf
        > (nówka) i jest co dwa miesiące w serwisie.
        > Pzdr .

Dzięki za opinie. Właśnie najbardziej zależy mi na opinii użytkowników.
        Prosze napisz jeszcze czy klima była manualna czy automatyczna?
        I czy orientujesz się co do kosztów wykupienia przedłużonej gwarancji.
        pozdrawiam
        • Gość: m@rk Re: >FORD FUCUS KOMBI-WASZE OPINIE, CZY WARTO? IP: 195.116.198.* 03.03.03, 08:56
          > Prosze napisz jeszcze czy klima była manualna czy automatyczna?
          > I czy orientujesz się co do kosztów wykupienia przedłużonej gwarancji.
          > pozdrawiam

Co do klimy to jest manualna a do przedłużonej gwarancji - nie mam zielonego
          pojęcia. Jak już pisałem samochód jest służbowy i niestety nie wiem.
          Pzdr.
    • Gość: Henry Re: >FORD FUCUS KOMBI-WASZE OPINIE, CZY WARTO? IP: *.telia.com 02.03.03, 09:36
      Dzieki nie najnowszej konstrukcji,Focus jest dopracowanym modelem Forda.
      Przy zakupie zwruc uwage na czesci karoserji przylegajace do "filcowych"
      blotnikow wewnetrznych-w skandynawi powoduja korozje, po ew. wejsciu Polski do
      UE spawanie podwozi bedzie zabronione-przerdzewiale czesci
      nosne=zlom,obowiazkowo. Jezeli kupisz uzywany w dobrym stanie,i bedziesz o
      niego dbal-bedziesz zadowolony z Twojego wyboru auta .
      ________________________________________________________________________________
      • Gość: Kierowiec Ech, Svensony... IP: *.pppool.de 02.03.03, 10:55
        Strasznie sobie ta Unia buzie wycieracie. Jak sie tak czyta Wasze (tzn. Twoje i
        Michala) pogrozki, coz to sie stanie, jak Polska do Uni wejdzie, to w 60 %
        macie racje, o 30 % mozna by sie spierac, ale w 10 % przypadkow walicie, jak
        lysy o beton.

Gość portalu: Henry napisał(a):

> po ew. wejsciu Polski do
        > UE spawanie podwozi bedzie zabronione-przerdzewiale czesci
        > nosne=zlom,obowiazkowo.

Spiesze zawiadmic, ze w Uni Europejskiej zakazu spawania przerdzewialych albo
        uszkodzonych czesci nosnych w samochodach osobowych nigdy nie bylo, obecnie nie
        ma i nie ma rowniez takich planow na przyszlosc.
        (oczywiscie wykonanie takiego spawu musi byc porzadne, inaczej TÜV nie
        przepusci na badaniu, ale to zupelnie inna sprawa)

Widac nie tylko w Polsce uzywa sie argumentu unijnego do spraw z Unia nie
        majacych nic wspolnego :-)

Pozdr.
        K.
        • Gość: Maciek Re: Ech, Svensony... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.03, 22:56
          przejechałem Focusem Kombi 1,6 ponad 180 tys. km przez 2 lata. Nie miałem z nim
          żadnych problemów. Fabryczne klocki zmieniłem dopiero po 95 tys km!!! (cały czas
          eksploatowałem samochód w Polsce). Serwisowałem go cały czas w jednej stacji
          ASO.Zalety:dobre zawieszenie i trzymanie się drogi, pojemny, dobre wyposazenie
          stand., dobre światła. Samochód dalej jeździ w rodzinie i nie ma z nim
          problemów. Ja niestety przesiadłem się na nowiutki produkt VW i zwątpiłem.
          Serwisy autoryzowane VW prezentują tragiczny poziom usług a awaryjność auta jest
          wręcz szokująca. W okresie pierwszych 8 tys km odwiedziłem serwis VW 6-krotnie
          i nie były to wymiany żarówek.
          Niedługo zmienię auto na nowe Mondeo, które jest równie udane jak Focus
          chociaż troszeczkę większe. Gorąco polecam Forda.
          • Gość: kierowca Re: Ech, Svensony... IP: *.jgora.dialog.net.pl 03.03.03, 18:14
            Gość portalu: Maciek napisał(a):

> przejechałem Focusem Kombi 1,6 ponad 180 tys. km przez 2 lata. Nie miałem z
            nim
            > żadnych problemów. Fabryczne klocki zmieniłem dopiero po 95 tys km!!! (cały
            cza
            > s
            > eksploatowałem samochód w Polsce). Serwisowałem go cały czas w jednej stacji
            > ASO.Zalety:dobre zawieszenie i trzymanie się drogi, pojemny, dobre
            wyposazenie
            > stand., dobre światła. Samochód dalej jeździ w rodzinie i nie ma z nim
            > problemów. Ja niestety przesiadłem się na nowiutki produkt VW i zwątpiłem.
            > Serwisy autoryzowane VW prezentują tragiczny poziom usług a awaryjność auta
            jes
            > t
            > wręcz szokująca. W okresie pierwszych 8 tys km odwiedziłem serwis VW 6-
            krotnie
            > i nie były to wymiany żarówek.
            > Niedługo zmienię auto na nowe Mondeo, które jest równie udane jak Focus
            > chociaż troszeczkę większe. Gorąco polecam Forda.

Dziekuję serdecznie za opinie i życzę powodzenia w przygodach z Fordem
            Mondeo :-)
        • Gość: Henry Re: Ech, Svensony... IP: *.telia.com 03.03.03, 09:14
          Gość portalu: Kierowiec napisał(a):

> Strasznie sobie ta Unia buzie wycieracie. Jak sie tak czyta Wasze (tzn. Twoje
          i
          >
          > Michala) pogrozki, coz to sie stanie, jak Polska do Uni wejdzie, to w 60 %
          > macie racje, o 30 % mozna by sie spierac, ale w 10 % przypadkow walicie, jak
          > lysy o beton.
          >
          > Gość portalu: Henry napisał(a):
          >
          > > po ew. wejsciu Polski do
          > > UE spawanie podwozi bedzie zabronione-przerdzewiale czesci
          > > nosne=zlom,obowiazkowo.
          >
          > Spiesze zawiadmic, ze w Uni Europejskiej zakazu spawania przerdzewialych albo
          > uszkodzonych czesci nosnych w samochodach osobowych nigdy nie bylo, obecnie
          nie
          >
          > ma i nie ma rowniez takich planow na przyszlosc.
          > (oczywiscie wykonanie takiego spawu musi byc porzadne, inaczej TÜV nie
          > przepusci na badaniu, ale to zupelnie inna sprawa)
          >
          > Widac nie tylko w Polsce uzywa sie argumentu unijnego do spraw z Unia nie
          > majacych nic wspolnego :-)
          >
          > Pozdr.
          > K.
          §§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§
          Chyba nie chcesz mnie zrozumiec,Kierowiec. Piszac o zakazie spawania
          uszkodzonych czesci nosnych w samochodach,mialem na mysli ten rodzaj spawania
          ktory powszechnie wystepuje w Polsce,i jest jak na razie akceptowany przez
          prawo. Platforma samochodu musi byc absolutnie taka prosta jak gdy opuszczala
          fabryke,przy spawaniu pod wplywem ciepla nastepuja odksztalcenia-samochod moze
          "zciagac" na ktoras ze stron,to uwaza sie za zagrozenie zycia,mozna prostowac
          cieplnie,ale jest to prostowanie wymuszone-z czasem wruci do poprzedniego stanu
          (krzywizny) wibracje moga proces tem przyspieszyc. Prostuje sie samochody w
          specjalnych ramach "prawidlach" lecz jest to bardzo drogi zabieg-wszystkie bez
          wyjatku tow.ubezpieczeniowe raczej zlomuja samochod,o ile nie jest to b.drogi RR
          albo Ferrari. Zapoznaj sie z unijnymi prawami dot.bez.ruchu, wkrotce przyjda
          nowe-bardziej surowe rozporzadzenia/tlumaczenie ist.praw w tej sprawie .
          Pozdrawiam; HH
          §§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§
    • Gość: g Straszliwie glosny! IP: 212.160.114.* 03.03.03, 20:49
      Pod tym wzgledem porownywac moge go z maluchem.
      Powinni dorzucac zatyczki do uszu....
      • krakus.mp Re: Straszliwie glosny! 03.03.03, 21:09
        Gość portalu: g napisał(a):

> Pod tym wzgledem porownywac moge go z maluchem.
        > Powinni dorzucac zatyczki do uszu....

Co ty gościu bredzisz!!! Jechałeś kiedyś Focusem 1600? Mam takiego kombiaka i
        akurat można go stawiać za wzór pod względem głośności!Gdy silnik pracuje na
        wolnych obrotach,to w środku prawie go nie słychać.Staje się głośny przy
        wysokich obrotach(powyżej 5000),ale tak jest w większości samochodów tego
        segmentu!Jazda Focusem na autostradzie z prędkością 120km/h przy włączonym 5
        biegu jest przyjemnością(przy zamkniętych oknach)i jak twierdzisz inaczej to
        jechałeś jakimś trupem!Zaraz pewnie mi napiszesz że Ford g... wort! A ja
        twierdzę,że nie każda morda pasuje do Forda!!!
      • Gość: kierowca Re: Straszliwie glosny! IP: *.jgora.dialog.net.pl 08.03.03, 21:51
        Gość portalu: g napisał(a):

> Pod tym wzgledem porownywac moge go z maluchem.
        > Powinni dorzucac zatyczki do uszu....

Rozumiem, że jeździsz na codzień i to są Twoje doświadczenia?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka