Dodaj do ulubionych

Wymówienie ubezpieczenia

04.09.06, 14:47

Czy przy kupnie używanego samochodu od kogoś trzeba wymówic ubezpieczenie w
tej firmie, w której on się ubezpieczał? Rok temu kupiłem auto, które było
ubezpieczone w Warcie. Ja go przerejestrowałem i ubezpieczyłem w PZU. Teraz
Warta przysłała mi windykacje do zapłacemia składki za ten samochód
o "starej" rejestracji motywując to tym, że nie wymówiłem u nich
ubezpieczenia po zawarciu umowy kupna.
Obserwuj wątek
    • ramonka27 Re: Wymówienie ubezpieczenia 04.09.06, 16:45
      Tak trzeba.
    • bter Re: Wymówienie ubezpieczenia 04.09.06, 17:40
      a co z zapisem, że w przypadku braku opłaty skłądki ubezpieczenia po prostu nie ma?

poza tym to jest jakaś granda, być odpowiedzialnym za coś czego się nie
      podpisywało, firmom ubezpieczeniowym powinno wystarczyć wypowiedzenie
      dotychczasowego właściciela, bo OC jest na jego nzawisko
      • ramonka27 Re: Wymówienie ubezpieczenia 04.09.06, 18:34
        Nie zawsze poprzedni właściciel wypowiada umowę. Przeważnie jest tak, że
        pozwala kożystać z niej do końca trwania okresu ubezpieczenia, bądź przez okres
        30dni. Poza tym wielu poprzednich właścicleli nie wypowiada umowy, tylko pisze
        oświadczenie o sprzedaży samochodu.
        Skoro kozystasz z ubezpieczenia poprzedniego własciciela, to chyba sam
        powinieneś wypowiedzieć umowę - bo niby dlaczego ma cię ktoś wyręczać??? Ja
        jakoś nie mam z tym problemu - udajesz się do pierwszego lepszego agenta
        ubezpieczeniowego i przy okazji nowej polisy wypowiadasz starą - co w tym
        trudnego???
        • jtb Re: Do ramonki 04.09.06, 22:40

Z ubezpieczenia poprzedniego właściciela nie korzystałem ani jednego dnia. W
          dniu przerejestrowania auta zaraz ubezpieczyłem na siebie tylko nie w Warcie a
          PZU. A czy w ogóle można korzystac z ubezpieczenia poprzedniego właściciela
          jeżdżąc na nowych numerach.
          • bter Re: Do ramonki 05.09.06, 10:32
            jak masz nowe numery rejestracyjne to juz nie możesz korzystać z ubezpieczenia
            poprzedniego właściciela

i tu jest bezsens: musisz rezygnować z ubezpieczenia wystawionego na inne
            nazwisko i inną rejestrację, z ubezpieczenie z którego nie masz żadnego pozytku

ja nowe ubezpieczenie kupiłem przez internet, i teraz muszż pisać jakiś extra
            list polecony z rezygnacją z ubezpieczenia, a za rok i tak mogą mnie
            zwindykować, bo dowód nadania listu poleconego to nie jest żaden dowód rezygnacji...
            • pindoll Re: Do ramonki 05.09.06, 14:41
              ignorantia iuris nocet jak to mówią... A w tym wypadku po prostu kosztuje.
    • bter off topic: "wypowiedzenie", nie "wymówienie" 05.09.06, 13:58
      j.w. :-)
      • radioaktywny Re: off topic: "wypowiedzenie", nie "wymówienie" 05.09.06, 14:05
        O ile pamietam to w 2005 roku nastapila zmiana w przepisach ubezpieczeniowych.
        Na placacych skladki przerzucono ciezar prowadzenia buchalterii grożać karami za
        nie dopilnowanie zawiadomienia instytucji zyjacej dzieki naszym niemalym skladkom.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka