Dodaj do ulubionych

liczniki umieszczone centralnie-są jakieś zalety?

18.09.06, 22:07
zaintrygowało mnie po obejrzeniu nowego Lublina.

z tego co wiem to takie rozwiązanie mają:
Toyota yaris
Nissan Primera
Mini Moris

owszem , pierwsze samochody miały centralnie umieszczone ale czy to jest
praktyczne?

ramonce i izydce dziękuję
Obserwuj wątek
    • rasiauskas Re: liczniki umieszczone centralnie-są jakieś zal 18.09.06, 22:10
      Byc moze mniej rozpraszaja w czasie prowadzenia. No ale to nie mialo by sensu bo
      spogladanie na bok moze byc niebezpieczne.
    • 6izy6da Re: liczniki umieszczone centralnie-są jakieś zal 18.09.06, 22:11
      walek, twoje problemy mają taki ciezar gatunkowy, że juz lepiej było jak
      waliles gruche przy swoim szrot-mesiu 190;

moze lepiej bys sie pouczyl? - jutro masz klasowke z mnożenia
    • iberia30 Re: liczniki umieszczone centralnie-są jakieś zal 18.09.06, 22:35
      do listy dorzucam Avantime'a :-)
      Jak dla mnie w yarisce jest to takie sobie rozwiazanie, tym bardziej, ze w
      sloneczny dzien niewiele widac.W tej materii jestem tradycjonalistka i wole
      zegary miec po swojej stronie ;-)
      • wallenrode Re: liczniki umieszczone centralnie-są jakieś zal 18.09.06, 22:41
        witaj Iberia.

ciężko było by sie przyzwyczaić do takich zegarów.

dlamnie bez sensu - zykły kaprys designerów.
      • tkjaaa Re: liczniki umieszczone centralnie-są jakieś zal 19.09.06, 14:25
        iberia30 napisała:

> do listy dorzucam Avantime'a :-)
        > Jak dla mnie w yarisce jest to takie sobie rozwiazanie, tym bardziej, ze w
        > sloneczny dzien niewiele widac.W tej materii jestem tradycjonalistka i wole
        > zegary miec po swojej stronie ;-)

Jezdze Yarisami od 99r. i stwierdzam ze nie ma zadnego klopotu z odczytaniem
        licznika w sloneczna pogode.Jest umieszczony na tyle gleboko ,ze widac go
        doskonale.
        Z poczatku mialem klopot bo odruchowo szukalem wskaznikow pod kierownica
        (przyzwyczajenie) ,ale teraz nie chcialbym innego rozwiazania.
        Wbrew pozorom patrzenie na zegary na srodku konsoli nie powoduje oderwania
        wzroku od drogi.Widzi sie je katem oka ( i odwrotnie ).Przeciwnie,spuszczenie
        na moment wzroku pod kierownice prawie calkowicie pozbawia kierowce mozliwosci
        obserwacji tego co przed autem.Pole (katy) widzenia w poziomie jest duzo
        wieksze nia w pionie.

Yaris ma jeszcze dodatkowy "bajer" ,ktory de facto bajerem nie jest.
        Wskazniki umieszczone sa za ukladem optycznym ,powodujacym to ze widac je w
        oddaleniu ,jakby byly umieszczone przed maska auta a nie tam gdzie sa.
        Jest to celowy zabieg,powodujacy skrocenie czasu akomodacji oka przy wymuszonej
        zmianie jego ogniskowej podczas przenoszeniu wzroku z drogi na wskazniki w
        desce.
        Szczegolnie przydatne dla starszych kierowcow ,u ktorych ze wzgledow
        fizjologicznych (a kazdego to kiedys czeka) akomodacja oczu nastepuje z duzym
        opoznieniem.
    • misza36 Re: liczniki umieszczone centralnie-są jakieś zal 19.09.06, 09:19
      mozemy soie wczuc w role kierowcay rajdowego jadac yarisem pasazetr informuje
      nas o obrotach czy bue wrzycic jaka mamy predkosc
      • wojtek33 Re: liczniki umieszczone centralnie-są jakieś zal 19.09.06, 09:26
        misza36 napisał:

> mozemy soie wczuc w role kierowcay rajdowego jadac yarisem pasazetr informuje
        > nas o obrotach czy bue wrzycic jaka mamy predkosc

Można prosić o tłumaczenie powyższego na polski?

A prędkościomierz może sobie być gdziekolwiek, częściej patrzę na obrotomierz. W
        yarisie nie widać nic, na szczęście silnik jest na tyle głośny, że można
        policzyć obroty ;-)
      • reniatoja Re: liczniki umieszczone centralnie-są jakieś zal 19.09.06, 12:06
        W Yaris Verso liczniki są tak ustawione, ze pasazer nic nie widzi, tylko czarną
        dziurę. Tylko kierowca widzi co pokazują liczniki, pasazer jedynie wtedy, jeśli
        zapusci żurawia i zajrzy od strony kierowcy.
        • iberia30 Re: liczniki umieszczone centralnie-są jakieś zal 19.09.06, 12:17
          chyba jak sie mocno przytuli do kierowcy :-DDD
          • reniatoja Re: liczniki umieszczone centralnie-są jakieś zal 19.09.06, 12:41
            tyż można :)

W małej Yarisce tez tak jest? chyba też, ale nie zwróciłam uwagi.
            • niknejm Re: liczniki umieszczone centralnie-są jakieś zal 19.09.06, 12:52
              reniatoja napisała:

> tyż można :)
              >
              > W małej Yarisce tez tak jest? chyba też, ale nie zwróciłam uwagi.

W starym modelu Yarisa też tak jest. Czasami zaglądam małżonce 'w zegary'. :-)

Pzdr
              Niknejm
              • reniatoja Re: liczniki umieszczone centralnie-są jakieś zal 19.09.06, 13:06
                A w nowym jest juz inaczej?
                • niknejm Re: liczniki umieszczone centralnie-są jakieś zal 19.09.06, 15:01
                  reniatoja napisała:

> A w nowym jest juz inaczej?

Nie wiem po prostu :-) Wiem jak jest w starym :-)

Pzdr
                  Niknejm
      • misha75 Re: liczniki umieszczone centralnie-są jakieś zal 19.09.06, 13:22
        nie wiem jak w nowym, ale w starym yarisie pasażer nic nie widzi - zegary są
        umieszczone głęboko i pod kątem
    • niknejm Re: liczniki umieszczone centralnie-są jakieś zal 19.09.06, 11:42
      Jest to lepsze TYLKO z punktu widzenia koncernów. Taniej robić wersje z
      kierownicą po prawej/lewej stronie, mniej części trzeba modyfikować.
    • buraque Re: liczniki umieszczone centralnie-są jakieś zal 19.09.06, 11:58
      wallenrode napisał:

> owszem , pierwsze samochody miały centralnie umieszczone ale czy to jest
      > praktyczne?

moim zdaniem nie jest, w w/w samochodach raczej jeździ się samemu (a juz
      zdecydowanie w Lublinie-Lubo), przegląd wskaźników jest znacznie gorszy a
      wiadomo, że zwłaszcza na prędkościomierz i obrotomierz zerka się dość często

moim zdaniem to chała bo w samochodzie jest tylko jeden (na szczęście)
      kierowca, reszta nie musi wiedziec co jest na wskaźnikach, to sprawa kierowcy
    • misha75 Re: liczniki umieszczone centralnie-są jakieś zal 19.09.06, 13:25
      Dla mnie OK, jak się przesiadam potem z yasrisa, którym czasem jeżdżę
      do "normalnego" samochodu to nawet jest jakoś mi tak niewygodnie. Zegary są
      całkiem czytelne, także w słoneczne dni, umieszczone lekko pod kątem, tak że
      spojrzenie na nie nie wymaga najmniejszego wysiłku ... a jak twierdzi toyota w
      materiałach reklamowych .... nie zmienia się ogniskowa w oczach.
      • tkjaaa Re: liczniki umieszczone centralnie-są jakieś zal 19.09.06, 14:35
        misha75 napisał:

> Dla mnie OK, jak się przesiadam potem z yasrisa, którym czasem jeżdżę
        > do "normalnego" samochodu to nawet jest jakoś mi tak niewygodnie. Zegary są
        > całkiem czytelne, także w słoneczne dni, umieszczone lekko pod kątem, tak że
        > spojrzenie na nie nie wymaga najmniejszego wysiłku ...

mam dokladnie te same odczucia :-)

> ...a jak twierdzi toyota
        > w materiałach reklamowych .... nie zmienia się ogniskowa w oczach.

Dokladniej ,potrzebna jest wtedy mniejsza zmiana ogniskowej oczu
        (akomodacja),co powoduje szybsze przyzwyczajenie sie oczu do nowej odleglosci
        patrzenia.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=48833574&a=48870977
    • totalbalalaykashow Re: liczniki umieszczone centralnie-są jakieś zal 19.09.06, 13:46
      zaleta jest taka (dla koncernów) ze znacznie obniża koszty wersji lewo i
      prawostronnej danego modelu.
      • wallenrode Re: liczniki umieszczone centralnie-są jakieś zal 19.09.06, 14:18
        ja się nie zgodze z tym.

to design a nie cięcie kosztów! to wszystkie małe samochody powinny mieć takie
        liczniki.

pracownicy od form dostają pensję nie za godziny.

• morfeusz100 Re: liczniki umieszczone centralnie-są jakieś zal 19.09.06, 14:35
          Czegos tu nie rozumiem najpierw pytasz jakie są zalety , bo zakładam że nie
          wiesz skoro pytasz, a potem obalasz czyjąś definicje ze to nie są ciecia kosztów
          Wiec po co ten wątek...
        • niknejm Re: liczniki umieszczone centralnie-są jakieś zal 19.09.06, 15:08
          wallenrode napisał:

> ja się nie zgodze z tym.
          >
          > to design a nie cięcie kosztów!

Przyjrzyj się dokładnie, o ile więcej części trzeba zmienić w przypadku
          auta 'klasycznego' (robiąc wersję z kierownicą po drugiej stronie). W tym takie
          elementy jak wiązki elektryczne itp.

> to wszystkie małe samochody powinny mieć takie
          > liczniki.

Dtrobna analogia... Wiadomo, że napęd przedni jest tańszy i łatwiejszy do
          opanowania przez mniej doświadczonych kierowców... Dlaczego durne BMW montuje
          napęd na tył nawet w kompaktach? ;-)

> pracownicy od form dostają pensję nie za godziny.

A koszty projektu przy zmianie prawo/lewo? Składowania większej ilości części
          (plus związana z tym logistyka)? Wzrost kosztów stałych, jeśli zachodzi
          konieczność produkcji większej ilości rodzajów części, za to w mniejszych
          seriach? Itede itepe.

Pzdr
          Niknejm
          • wallenrode Re: liczniki umieszczone centralnie-są jakieś zal 19.09.06, 20:59
            no właśnie niewiele części - serio.

"tylo" cała deska rozdzielcza - zegary są bez zmian , hamulec ręczny jest jak u
            NAS czyli przy kierowcy , wiązki elektryczne? - bez zmian.

osobiście nadal twierdzę że to nie jest obcinanie kosztów ale owszem mniej
            pracy dla skłądających.

musimy się zastanowić i wymienić kraje gdzie jest ruch odwrotny czyli
            lewostronny ,z tego co pamiętam teraz:
            1.wlk.brytania
            2.japonnia
            3.australia
            4.jakiś kraj<e> w ameryce płd.

zresztą nadal sie upieram nad tym , dlaczego marki w "tanich" modelach nie
            stosują takiego manerwu?

fiat,peugeot,citroen, itp...

zresztą nadal :) chyba jesteś w błędzie gdyż tak do końca nie jest to deska
            uniwerslana - Yaris -zegary lekko zwrócone w strone kierowcy.

chyba tylko primera ma uniwersal - nie wiem do końca.

dla mnie to design i wyłacznie design.

BMW-nie wiem dlaczego? ale to BMW a nie włoch czy francuz - może tradycja???
            a co do opanowania tylnego napędu - już rządzi elektornika więc nawet kobieta
            poleci w zakręcie tak jak facet takim BMW-wszystko pod kontrolą

• niknejm Re: liczniki umieszczone centralnie-są jakieś zal 20.09.06, 14:03
              wallenrode napisał:

> no właśnie niewiele części - serio.
              >
              > "tylo" cała deska rozdzielcza - zegary są bez zmian , hamulec ręczny jest jak
              > u NAS czyli przy kierowcy , wiązki elektryczne? - bez zmian.

Pozwól, że wyrażę inny pogląd. Swego czasu przestudiowałem dokładnie EPC dla
              Civica. Ze względu na zegary prawo/lewo wiązki elektryczne do zegarów były inne
              (zresztą - nie tylko do zegarów). Jeśli zegary masz pośrodku, odpada Ci część
              problemu.

> osobiście nadal twierdzę że to nie jest obcinanie kosztów ale owszem mniej
              > pracy dla skłądających.

Dlaczego? Pracy przy montażu jest tyle samo. Problem leży w 'klockach do
              składania' i związanej z nuimi logistyce. Im mniej klocków (produkowanych w
              dłuższych seriach) tym taniej.

> musimy się zastanowić i wymienić kraje gdzie jest ruch odwrotny czyli
              > lewostronny ,z tego co pamiętam teraz:
              > 1.wlk.brytania
              > 2.japonnia
              > 3.australia
              > 4.jakiś kraj<e> w ameryce płd.
              5. Afryka Południowa.
              6. Malediwy.
              7. Indie.
              8. Tajlandia (i wiele innych krajów azjatyckich, także Filipiny).
              9. Inne.

> zresztą nadal sie upieram nad tym , dlaczego marki w "tanich" modelach nie
              > stosują takiego manerwu?
              > fiat,peugeot,citroen, itp...

Choćby dlatego, że duża część klientów danej marki może zegarów pośrodku po
              prostu nie trawić. Toyota mogła zrobić badania i stwierdzić, że w ich przypadku
              nie wpłynie to znacząco na sprzedaż Yarisa, podczas gdy np. Citroenowi mogło
              wyjść inaczej. Poza tym (co do Fiata) - chyba w Multipli i małej Lancii zegary
              sa pośrodku właśnie (nie jestem pewien)?

> zresztą nadal :) chyba jesteś w błędzie gdyż tak do końca nie jest to deska
              > uniwerslana - Yaris -zegary lekko zwrócone w strone kierowcy.

Owszem. Ale elementów różniących się jest po prostu mniej.

> dla mnie to design i wyłacznie design.

A ja uważam, że to oszczędność 'sprzedawana klientom' jako przełomowy i
              supernowoczesny dizajn :-)

> BMW-nie wiem dlaczego? ale to BMW a nie włoch czy francuz - może tradycja???

Po prostu dotychczasowi klienci marki mogliby przednionapędowej 'trójki' po
              prostu nie trawić. I nie kupić. Tutaj mamy podobną sytuację (patrz powyżej o
              badaniach marketingowych).

Temat jest obszerny i wymaga głębszego researchu :-) Na pracę dyplomową by się
              nadał.

> a co do opanowania tylnego napędu - już rządzi elektornika więc nawet kobieta
              > poleci w zakręcie tak jak facet takim BMW-wszystko pod kontrolą

Znam 'nawet kobiety' jeżdżące dużo lepiej od większości facetów ;-) Faktem jest
              natomiast, że elektronika spowalnia naprawdę dobrych kierowców. Inna sprawa, że
              naprawdę dobrych jest mało, a Ci, którzy są, nie szaleją seryjnym autem po
              drogach publicznych :-) Poza tym kontrola trakcji to jeszcze nie jest standard
              w tańszych autach.

Pzdr
              Niknejm
    • grzek Re: liczniki umieszczone centralnie-są jakieś zal 19.09.06, 15:40
      Odkąd pojawiły się poduszki powietrzne w kierownicy jest coraz mniejszy prześwit
      w kierunku zegarów za kierownicą. W zależności od wzrostu kierowcy jeden widzi
      więcej drugi mniej i nie wszystko jednocześnie. Przesuwając wskaźniki głęboko na
      środek pod okno wszystko jest widoczne i zawsze a nie tylko wtedy kiedy
      kierownica jest wyprostowana. Wydaje mi się że za parę lat to na środku będzie
      ekran LCD 15' z opcją wskaźniki wskazówkowe albo cyfrowe.
    • ramonka27 [...] 19.09.06, 20:35
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • wallenrode Re: liczniki umieszczone centralnie-są jakieś zal 19.09.06, 21:03
        jak tam Twoje BMW 7 na pasek rozrządu?
    • zbig73 Re: liczniki centralnie-zalety-> krzywy kark 19.09.06, 23:00
      xxx
    • pogromca_oszolomow Re: liczniki umieszczone centralnie-są jakieś zal 20.09.06, 09:37
      To moze miec zalety tylko dla pasazerow , dla kierowcy to klopot poniewaz musi
      zerkac w bok i nie chcacy przekroczyc dozwolona predkosc nawet jesli w poblizu
      jest radiowoz LOL.Osobiscie nie kupil bym takiego samochodu z 2-ch powodow
      :1Poniewaz jezdze najczesciej sam
      2.Jak juz kogos wioze to najczesciej sa to moi rodzice a matka strasznie krzyczy
      kiedy jade powyzej 120 km/h.
      • mary_elx matki-wariatki? 20.09.06, 11:05
        > 2.Jak juz kogos wioze to najczesciej sa to moi rodzice a matka strasznie
        krzyczy kiedy jade powyzej 120 km/h.

Może to jest temat na inny watek, ale na przykład moja matka (l. 70) UWIELBIA
        szybko jeździć. Bardzo jej się podoba, jak przekraczamy 160... albo i 200 i
        potem zawiedziona mówi "o, ale zwolniliśmy", kiedy zejdę do 120.
        • morfeusz100 Re: matki-wariatki? 20.09.06, 11:15
          jak przywalisz z predkoscia 200 to powie ooo a co to za chmury
      • misha75 Re: liczniki umieszczone centralnie-są jakieś zal 20.09.06, 20:49
        w Yarisie żaden pasażer siedzący obok nie zobaczy prędkosci ... chyba ze mocno
        przytuli sie do Ciebie, zegary sa głęboko i pod kątem
    • habudzik Re: liczniki umieszczone centralnie-są jakieś zal 20.09.06, 11:36
      Rozwiązanie takie zdecydowanie mi sie nie podoba i nawet gdyby cały samochód był
      mi spasował to zegary na środku dyskwalifikuja go całowicie. Zatem zalet wg mnie
      brak .
      • zgryzliwy1 Re: liczniki umieszczone centralnie-są jakieś zal 21.09.06, 04:39
        habudzik napisał:

TEZA :
        > Rozwiązanie takie zdecydowanie mi sie nie podoba i nawet gdyby cały samochód
        > był mi spasował to zegary na środku dyskwalifikuja go całowicie.

UZASADNIENIE :
        > Zatem zalet wg mnie brak .

super argumentacja - sam to wymysliles ,czy na targu podslyszane :-))
        • habudzik Re: liczniki umieszczone centralnie-są jakieś zal 21.09.06, 16:16
          zgryzliwy1 napisał:

> habudzik napisał:
          >
          > TEZA :
          > > Rozwiązanie takie zdecydowanie mi sie nie podoba i nawet gdyby cały samoc
          > hód
          > > był mi spasował to zegary na środku dyskwalifikuja go całowicie.
          >
          > UZASADNIENIE :
          > > Zatem zalet wg mnie brak .
          >
          > super argumentacja - sam to wymysliles ,czy na targu podslyszane :-))
          >

A co ja na to poradze że jesteś taki jaki jesteś ??? Jedyna zaleta jaka wpadła
          mi do głowy to taka że może mogłoby to upiekszać nudne wnetrze ale skoro nie
          podoba misie to znaczy że nawet tej jednej zalety brak .
          Zrozumiałes czy moze jeszcze jaśniej ???
    • edek40 Re: liczniki umieszczone centralnie-są jakieś zal 20.09.06, 11:43
      Prawdopodobnie jestem skamienialym starcem. Nie moge sie do tego przekonac. To
      jest, poruszana juz przeze mnie, kompatybilnosc samochodow. Dobrych kilka lat
      temu producenci upodobnili ikonki, oznaczajace podstawowe podzespoly. Kolory
      kontrolek ujete sa w normach miedzynarodowych. Podstawowe wlaczniki umieszczane
      sa w tych samych miejscach (swiatla, wycieraczki, kierunki). Obsluga radia,
      klimy, nawiewow, ogrzewania byla umieszczona na konsoli centralnej. I co? I
      g...no. Designerzy, gadzeciarze, marketingowcy zaczynaja ladowac do aut
      nowinki. Czy sa zle czy dobre to zawsze sprawa dyskusyjna. Jedno jest pewne. Od
      lat wiadomo, ze klima to AC, a nie srebrna galka w miejscu hamulca recznego.
      Zegarow wiekszosc kierowcow zegarow szuka za kierownica. Kierowca uzywajacy
      jednego samochodu predzej lub pozniej sie przyzwyczai. A co z kierowcami,
      ktorzy czesto zmieniaja samochody? Jedziesz sobie na wakacje i nie umiesz
      obsluzyc wydziczonej galki od kierunkowskazow, ktore teraz juz nie ma zapadki.
      Szukasz predkosciomierza odruchowo za kierownica. Ups. Nie ma go. Zapominasz
      wiec o drodze i szukasz predkosciomierza. Jest. Designerzy w kilku zaledwie
      modelach lansuja centralne zegary. Pytanie tylko, czy zanim sie wszyscy
      przyzwyczaimy do centralnych zegarow, nie okarze sie, ze designerzy nie spia i
      teraz zegary umieszca np. na centralnej konsoli, a wlacznik kierunkow na
      kierownicy. No, aby nie odrywac rak...
      • emes-nju Re: liczniki umieszczone centralnie-są jakieś zal 20.09.06, 13:03
        edek40 napisał:

> Pytanie tylko, czy zanim sie wszyscy przyzwyczaimy do centralnych zegarow,
        > nie okarze sie, ze designerzy nie spia i teraz zegary umieszca np. na
        > centralnej konsoli, a wlacznik kierunkow na kierownicy. No, aby nie odrywac
        > rak...

Predzej doczekamy sie jasticka zamiast kierownicy, ktora stanie sie tym samym atrybutem lamerow :-P
    • zbig73 Re: liczniki umieszczone centralnie-są jakieś zal 20.09.06, 16:31
      będziesz skośnooki
    • ppo Żadnych. Chyba, że dla producenta. 21.09.06, 00:13
      Osobiście nie dostrzegam żadnych zalet takiego rozwiązania z punktu widzenia
      klienta. Dla producenta natomiast główną zaletą jest symetria. Można wtedy
      produkować jeden typ deski rozdzielczej na ruch prawo- i lewostronny. Pierwsze
      auto, w którym spotkałem się z takim rozwiązaniem było renault twingo.
      • edek40 Re: Żadnych. Chyba, że dla producenta. 22.09.06, 09:57
        Wiekszosc/wszystkie tych aut ma niesymetryczne deski, ktore moga uchodzic za symetryczne. Z reszta deska to nie taki drogi element. Za to zegary juz tak. I wez taka primere, ktorej zegary zwrocone sa w kierunku kierowcy. Czyli producent nie dosc, ze musi produkowac dwie deski, to jeszcze lewe i prawe zegary. Ale spokojnie, klient za to zaplaci. Albo w postaci podwyzszonej ceny, albo niedotestowanego auta.
    • simr1979 IMO w wersji retro to rozwiązanie... 21.09.06, 16:24
      ...ma swoj urok - Morris Minor, Mini (również to współczesne)....
      • speedone Re: IMO w wersji retro to rozwiązanie... 22.09.06, 10:43
        wroce do yariska jako samochod na nauki jazdy i na egzaminy , jadac z kursantem
        istruktor nie widzi predkosci muszi nachylac sie zeby cokolwiek zobaczyc. Mi
        jakos nieprzypadlo do gustu takie rozwiazanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka