Dodaj do ulubionych

Sportowy Civic 1.6 V-tec

IP: *.zigzag.pl 08.11.01, 00:48
Niedawno przejechałem sie Civiciem kumpla.Pojemność 1600 moc coś koło 170 kucy
(Vtec oczywiście),około 7 sek do 100.Auto mnie "pozytywnie zaskoczyło".Dawniej
nie wierzyłem w te wszystkie "vtecowe"bajeczki ale silnik to rzeczywiście
żyletka(można dociągnąć do 9tys obr-fajna sprawa).Auto z rocznika 97.Honda ta
daje,moim zdaniem,o wiele większą przyjemność z jazdy niż taki np Golf III
Gti,a cena jak nie niższa to napewno podobna(mam na myśli używane).Tak
więc,wszyscy vtecowcy na forum-zaczynam wa rozumieć.........:)
Obserwuj wątek
    • Gość: cola Re: Sportowy Civic 1.6 V-tec IP: *.warta-vita.com.pl 08.11.01, 08:38
      W jakiej cenie są takie używane furki?
      • Gość: Niknejm Re: Sportowy Civic 1.6 V-tec IP: *.pg.com 08.11.01, 10:36
        Gość portalu: cola napisał(a):

> W jakiej cenie są takie używane furki?

Jak z każdą rzadką rzeczą: kosztuje to tyle, na ile zgodzą się sprzedający i
        kupujący. Civiców VTi w Polsce jest baaardzo mało... W dodatku dominują rozbitki
        pościągane z Zachodu i byle jak odpicowane do sprzedaży. A takie auto, jeśli było
        źle naprawione, to rzecz niebezpieczna - skoszona geometria przy dużych
        przyspieszeniach i większych prędkościach może posłać kogoś do Nieba... Ta sama
        uwaga dotyczy dokładnie każdego auta klasy GTI.
        Małe uściślenie: wersja 1.6VTi (3D lub 4D) ma 160KM, wersja 1.8VTi (5D) ma 169KM.
        I we wszystkich wersjach VTi przyjemność z jazdy jest świetna, a w dodatku przy
        osiągach takich jak w autach z mocnym silnikiem V6, spalanie np. dla 1.8VTi (z
        klimą i po Warszawie) wynosi w moim przypadku od 10.2 do 11 litrów - przy jeździe
        dynamicznej, choć bez szaleństwa w oczach. Dzieje się tak dzięki słynnemu VTEC
        DOHC - zmiennym fazom rozrządu i zmiennemu skokowi zaworów dolotowych i
        wylotowych, dzięki zmiennej geometrii kanałów dolotowych itp.
        Na stronach Gazety (pod Auto-Moto) jest kalkulator wartości używanych samochodów.
        Niestety podawane tam wartości są średnią dla rynku, natomiast cena egzemplarzy
        kupionych w Polsce, nie bitych, ze znanych mi, zawartych transakcji, jest około
        10-20% wyższa.
        Jeszcze jedno: Civici VTi sprzedawane w Polsce były, jak na koniec lat 90-tych i
        klasę kompakt, bardzo bogato wyposażone (m. inn. 2 poduszki, ABS, klima, wnętrze
        wykończone skórą i wykładziną karbonową, alufelgi, elektryczny szyberdach,
        elektryczne lusterka). Ponadto samochody te dość silnie różniły się od innych
        modeli Civiców (m.inn. zmodyfikowane zawieszenie, usztywniona struktura nadwozia,
        inny układ hamulcowy, inny układ przeniesienia napędu i zmodyfikowany układ
        kierowniczy). Dlatego ich cena (nowe egzemplarze) oscylowała w 98r. około 90-95
        tys. w zależności od extra dodatków.
        Obecnie można zamawiać już następcę - Civica TypeR, z silnikiem 2.0L, 200KM.
        Będzie on kosztował około 100000zł.

Pozdrawiam,
        Niknejm
      • Gość: Gordi Re: Sportowy Civic 1.6 V-tec IP: 217.11.134.* 08.11.01, 15:29
        Gość portalu: cola napisał(a):

> W jakiej cenie są takie używane furki?

Za model który chwaliłem kumpel dał coś koło 30 tys zł(blizej 35tys,rocznik
        97).Cena chyba okazyjna(za bardzo........?)

• Gość: Niknejm Raczej mocno okazyjna. Bity? (n/t) IP: *.pg.com 08.11.01, 16:37
          • Gość: Gordi Re: Raczej mocno okazyjna. Bity? (n/t) IP: *.zigzag.pl 08.11.01, 17:19
            Gość portalu: Niknejm napisał(a):

>

Trudno powiedzieć.Geometria,zbieżność i inne tego typu sprawy sprawdzone w
            serwisie i podobno ok.Poduchy na miejscu,raczej nie bity choć mi też ta cena
            wydała się za okazyjna,więc kto wie.....

• civic_vtec Re: Sportowy Civic 1.6 V-tec 08.11.01, 10:51
      Poczułem się wywołany do odpowiedzi tytułem wątku - i jestem.

"Sportowy" to ja już nie jestem i raczej nie będę - nie ten wiek i nie figura.
      Ucieszyłem się jednak, gdy Gordi napisał, że rozumie tych co chwalą Hondę i
      VTEC-a. Zamierzałem coś dopisać o swoich przekonaniach, ale po poście Niknejma
      niewiele już można dodać.

Pozdrawiam wielbicielki i wielbicieli VTEC-a

Vtec (teraz wiadomo dlaczego taki nick)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka