Dodaj do ulubionych

TOYOTA CELICA STi '93

IP: *.elblag.dialog.net.pl 18.03.03, 18:45
czesć chchiała bym wszystko wiedziec na temat tego autka poniewaz dzis stałam
sie jego włascicielka ale nie mam zadnych papierków, instrukcji obsługi itp,
czy mogli byscie mi cos wiecej o nim o powiedziec ewentualnie podac linki do
jakis ciekawych stron z opisem tego auta z góry pozdrawiam wszystkich na forum
Obserwuj wątek
    • Gość: Adam W. Re: TOYOTA CELICA STi '93 IP: *.acn.pl / 10.64.9.* 18.03.03, 19:03
      Sprawdź na
      http//www.toyotaclub.hg.pl

albo pytaj na tamtejszym forum.
      Coś jednak wiesz może o nabytym aucie?
      Przebieg , pojemność , moc , ile kosztowało , czy fajnie jeździ?
      PZDR.
    • Gość: Derwisz Re: TOYOTA CELICA STi '93 IP: *.kurdwanowa.sdi.tpnet.pl 18.03.03, 20:59
      Skoro to STi'93 to moze byc w sumie V albo VI generacja.

Napisz ktore to auto, moze numer nadwozia napisz (poczatek sam wystarczy).

Jesli masz ST, to z silnikiem najprawdopodobniej 7A-FE.
      Podaj przebieg auta, to napisze Ci na co zwrocic uwage w eksploatacji itd.

Daj mi szanse, a powiem wszystko. Celiki znam jak wlasna kieszen (moze z
      wyjatkiem 7th gen.)

Derwisz
      Granatowa 911 Carrera 2 (993) z 1991 [ale celike jedna tez mam]
      • Gość: Alicja Re: TOYOTA CELICA STi '93 IP: *.elblag.dialog.net.pl 18.03.03, 21:12
        Tak wiec autko ma 159 tysiecy km silnik jest 1.6 STi 4A-FE rocznik jak juz
        wspomniałam '93 model AT180 tylko tyle wiem z wypoazenia dodatkowego to
        kompletnie nic nawet wspomagania dlatego strasznie sie mecze na parkingu ;-(
        prosze powiedzcie mi cos więcej o tym autku acha to piąta generacja
        • Gość: Derwisz Re: TOYOTA CELICA STi '93 IP: *.kurdwanowa.sdi.tpnet.pl 18.03.03, 21:35
          Jesli poprzedni wlasciciel zadbal o rozrząd i wsyztsko serwisował jak należy
          to póki co nie masz powodów do zmartwień.

AT180 w istocie jest V generacją. 4A-FE to mało "wyżyłowany", oszczędny
          silnik, który jednak potrafi czasem zaskoczyć żwawością. Nie powinno być z nim
          problemów przy odpowiedzniej eksploatacji.
          Powinnaś dowiedzieć się w serwisie (chyba, że wiesz) jakiego oleju używał
          poprzedni właściciel i lać to samo. Jeśli jednak ładował syntetyk, to
          radziłbym w tym zaawansowanym wieku przejść na coś gęstszego. Ja w swojej
          celice '87 zmieniam olej co 5000km. Dzięki temu chodzi jak nowy do dziś.

Przyjrzyj się okolicom błotników oraz zawiasów drzwi - tam celiki lubia
          korodować po latach i jeśli coś Cię zaniepokoi to do blacharza i lakiernika!

Jeśli zawieszenie stuka, to przyczyną najczęstszą są łączniki stabilizatora
          przedniego (rzadziej tylnego) - w Japan Cars za 50 zlotych sztuka, lub ASO
          toyota za 250 ;)

Jeśli masz ogrzewanie/klimatyzację sterowane mechanicznymi cięgłami - nie ma
          oawy - to jest ZNIEZNISZCZALNE. GOrzej z elektroniczną konsolą - ta lubi
          płatać figle po latach.

Na razie tyle pamiętam.
          W razie problemów - służę radą.

Derwisz
          Granatowa 911 carrera 2 (993) z 1991

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka