Dodaj do ulubionych

zimowe felgi

29.10.06, 11:29
Slyszalem ze do zimowych opon sa jakies specjalne felgi, ze nie mozna jezdzic
na tych samych felgach w lecie i w zimie po zmianie opon, do tego sa specjalne
zimowe. Czy ktos slyszal o czyms takim? Czy moze jak kupie sobie ladne felgi
to wystarczy ze bede zmienial opony i to wystarczy?
Obserwuj wątek
    • przemekthor Re: zimowe felgi 29.10.06, 11:55
      Nie ma czegos takiego jak "specjalne felgi do zimowych opon". Wystarczy, jak
      kupisz sobie jedne ladne felgi i bedziesz przerzucal kapcie. Jest jedno ale -
      zmiana opon to dosc brutalny zabieg, szczegolnie dla alufelg. Jesli masz dosc
      kasy, kup dwa komplety felg i zrob sobie dwa komplety kol.
      Niektorzy (na przyklad ja) letnie opony maja na alu- a zimowe na stalowych
      felgach. Nie ma to znaczenia' jednynie praktyczne, plastikowy dekiel latwiej i
      szybciej domyc niz alufelge o (w moim przypadku) skomplikowanym wzorze.
      • borrka1 Re: zimowe felgi 29.10.06, 12:14
        przemekthor napisał:

> Nie ma czegos takiego jak "specjalne felgi do zimowych opon". Wystarczy, jak
        > kupisz sobie jedne ladne felgi i bedziesz przerzucal kapcie.

ponoc alu-felgi zle znosza zimowe warunki,a to ze wzgledu na srodki chemiczne
        uzywane na drogach,zwlaszcza sol ktora niszczy wierzchnia warstwe felgi.
        Ja uzywam alu na letnich oponach,zimowe mam na stalowych,ktore zreszta tez
        zzera sol,ale sa tansze.Kolo z stalowa felga jest tez ciezsze od alu co tez
        wplywa na ogolne zuzycie paliwa.
        • deskaklozetowa Re: zimowe felgi 29.10.06, 12:48
          borrka1 napisał:

> przemekthor napisał:
          >
          > > Nie ma czegos takiego jak "specjalne felgi do zimowych opon". Wystarczy,
          > jak
          > > kupisz sobie jedne ladne felgi i bedziesz przerzucal kapcie.
          >
          >
          > ponoc alu-felgi zle znosza zimowe warunki,a to ze wzgledu na srodki chemiczne
          > uzywane na drogach,zwlaszcza sol ktora niszczy wierzchnia warstwe felgi.
          > Ja uzywam alu na letnich oponach,zimowe mam na stalowych,ktore zreszta tez
          > zzera sol,ale sa tansze.Kolo z stalowa felga jest tez ciezsze od alu co tez
          > wplywa na ogolne zuzycie paliwa.

o to to , i na osiągi na torze też, gdzie jeździcie swoimi seicentami na co
          dzień haha
          • darek9999 Re: zimowe felgi 29.10.06, 12:52
            otóż jest w tym troche prawdy.dotyczy to felg aluminiowych,które ponoć źle
            znoszą np sól.dlatego coraz więcej firm produkuje alufelgi na zimę.nie wiem
            jaka jest prawda,czy jest to zabieg marketingowy czy jakiś szczególny
            wynalazek,ale takie pojęcie istnieje.jeżeli chodzi o stalowe zima lato nie ma
            róznicy
            • zwn51 Re: zimowe felgi 29.10.06, 14:01
              Zimowe alu sa lepiej (inaczej?) malowane (zabezpieczone). Ale nawet to extra
              zabezpieczenie nie uchroni przy udezeniach (dziury, kraweznik, itd..) A jak
              powloka odprysnie to po 4 miesiacach w soli alu mozna praktycznie wyrzucic.
              Uwaga: Czesto aluminium rdzewieje w spacjalny sposob: kruszy sie w calej masie,
              jakby pomiedzy krysztalami metalu. Tak ze kazde uszkodzenie powloki
              lakierniczej moze doprowadzic (niewidocznie) do oslabienia struktury materialu.
              • przemekthor Re: zimowe felgi 29.10.06, 15:02
                wszystko to prawda

ale ten chwyt z "zimowymi felgami" to jakas bzdura wymyslona przez producentow
                zamiennikow

nie spotkalem sie, zeby "zimowe felgi" byly w ofercie jakiegos producenta aut
        • przemekthor Re: zimowe felgi 29.10.06, 14:57
          borrka1 napisał:

> ponoc alu-felgi zle znosza zimowe warunki,a to ze wzgledu na srodki chemiczne
          > uzywane na drogach,zwlaszcza sol ktora niszczy wierzchnia warstwe felgi.

napisalem wyraznie powyzej: "Jest jedno ale - zmiana opon to dosc brutalny
          zabieg, szczegolnie dla alufelg"

sol nic nie zniszczy, jesli alufelga ma nienaruszony lakier; warunek jeden -
          nie przerzyca sie opon, bo felga jest niszczona podczas takiego zabiegu,
          najpierw lyzka, potem przy zrywaniu starego kleju (mechanicy robia to szczotka
          druciana)

wplyw stalowej felgi na zuzycie paliwa jet minimalny, auto zima i tak zuzywa go
          wiecej
          • mobile5 Re: zimowe felgi 29.10.06, 15:03
            przemekthor napisał:
            > wplyw stalowej felgi na zuzycie paliwa jet minimalny,

Jeśli nie bierzesz pod uwagę felg typu super light, to jest zerowy.
          • kodem_pl Gdzie ty te felgi zmieniasz? U drwala? 29.10.06, 15:42
            Idziesz i mowisz, ze jak bedzie rysa to placa za lakierowanie. Szczotka druciana
            jeszcze NIKT nie dotknal mi nigdy alufelgi. NIGDY. Chyba bym zabil ta szczotka:-D
      • benjaminblimchen Re: zimowe felgi 29.10.06, 16:26
        sam też zastanawiam się na zakupem dwóch kompletów kółek. tylko czy nie trzeba
        ich co jakiś czas wyważyć, bo przecież jeśli mamy jeden komplet kól to przy
        każdej zmianie opon mamy wyważone kółko???
    • primo555 Re: zimowe felgi 29.10.06, 13:14
      We wszystkich samochodach na lato mam aluminiowe, a na zime stalowki
    • robert888 czy zmieniacie też powietrze w oponach na zime? 29.10.06, 15:04
      ew. pokrowce na siedziskach (np. na grubsze)?
    • habudzik Re: zimowe felgi 29.10.06, 15:40
      Już niedługo bedą także w sprzedaży zimowe wycieraczki , zimowe szyby , zimowe
      fotele , zimowe zarówki , zimowe ..............
      Przecie to po to by klient kupił towar i uwolnił się od nadmiaru kasy . Źle sie
      dzieje jednak gdy do towaru dorabia się ideologie .
    • kodem_pl mozesz spoko jezdzic na tych samych alusach 29.10.06, 15:44
      Zima im nie szkodzi bardziej niz reszcie auta. Szkodzi im niedomyty pyl z
      tarcz/klockow. Bo to on sie wzera w lakier felg i wyglada strasznie.
      • primo555 Re: mozesz spoko jezdzic na tych samych alusach 29.10.06, 17:07
        Lepiej kupic druga pare felg, np. stalowek i miec spokoj z przekladaniem opon.

Szkoda niszyc felgi aluminiowe z zimie, i przekladanie opon tez nie za dobrze
        na nie wplywa jak i na opony
        • kodem_pl nie zgadzam sie 29.10.06, 17:36
          Ile jezdzisz na oponach? 3-4 sezony sadze max. Opony to spoko wytrzymaja. Felgi
          w zimie niszcza sie tak jak cale auto (no moze nieco mniej, sa ze stopow
          aluminium a nie stali). Dodatkowa zaleta calej zabawy jest fakt, ze za kazda
          zmiana opon masz doskonale wywazone felgi, a to dosc wazne. Czyli wywazanie mamy
          2x w roku. Ja tu nie widze wad:-D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka