Dodaj do ulubionych

Kamery rejestrujące prędkość samochodów

30.10.06, 08:26
Poszukuję wszelkich informacji na temat kamer identyfikujących predkość samochodu na ulicy. W szczególności (ale nie tylko) interesują mnie urządzenia rejestrujące twarz kierowcy i rozpoznające tablice rejestracyjne. Interesują mnie też systemy wspomagane przez człowieka (analizą zdjęć zajmuje się człowiek).
Będę wdzięczny za jakieś informacje.
Obserwuj wątek
    • fransise Re: Kamery rejestrujące prędkość samochodów 30.10.06, 09:45
      a do czego są ci potrzebne te informacje?
      • wicio2004 Re: Kamery rejestrujące prędkość samochodów 30.10.06, 12:19
        Do pracy dyplomowej, która ma pokazać jak działają istniejące systemy i co się da osiągnąć za pomocą tylko i wyłącznie kamery i komputera (bez laserów, radarów i udziału człowieka)
        • morderator Re: Kamery rejestrujące prędkość samochodów 01.11.06, 21:20
          za pomoca samej kamery to mozesz sobie co najwyżej nagrać filmik lub fotke strzelić
          • wicio2004 Re: Kamery rejestrujące prędkość samochodów 01.11.06, 22:33
            Za pomocą samej kamery i komputera jestem w stanie ocenić prędkość pojazdu z dokładnością ok 10% w najgorszym przypadku. Obecnie prowadzimy (ja nadzoruję tę pracę) weryfikację dokładności.
            • kodem_pl pytanie teoretyczne 02.11.06, 01:43
              Zaciekawiles mnie tematem. Wydaje mi sie, ze sa dwie drogi, jedna mozliwa, druga
              to moja wyobraznia... trafilem ktoras?

Stawiasz 2 aparaty w pewnym odstepie i robia zdjecie jedno po drugim temu samemu
              auto obliczajac srednia predkosc auta przez opoznienie powiedzy zdjeciami.

Opcja 2: masz aparat o dosc dlugim czasie 'naswietlania' czy jak to sie zwie
              (czas musi byc znany) i mierzysz o ile w tym czasie przesunely sie pewne punkty
              na zdjeciu (jak duze jest 'rozmycie' zdjecia).

Trafilem?
              • wicio2004 Re: pytanie teoretyczne 03.11.06, 19:35
                Niestety nie trafiłeś. Robimy kilka zdjęć na sekundę i porównujemy położenie samochodu w kolejnych klatkach, po uprzednim skalibrowaniu systemu. Na podstawie różnicy położenia jesteśmy w stanie określić prędkość auta.
                • kodem_pl Re: pytanie teoretyczne 04.11.06, 01:13
                  Dzieki:-D O tym nie pomyslalem...
        • carnivore69 Re: Kamery rejestrujące prędkość samochodów 04.11.06, 03:07
          Stary, to za eksperta chcesz sie uwazac, a materialow na forum szukasz?

Pzdr.
          • wicio2004 Re: Kamery rejestrujące prędkość samochodów 04.11.06, 09:19
            szukam wszędzie gdzie mogą być ludzie którzy coś wiedzą. Sądziłem, że na tym forum znajdzie się ktoś kto ma jakieś info w tym temacie. Ale chyba się myliłem.
            • wicio2004 A jednak się nie myliłem 04.11.06, 09:23
              Znalazła się osoba która coś wie
            • carnivore69 Re: Kamery rejestrujące prędkość samochodów 04.11.06, 12:24
              OK, no offence ;)

Pzdr.
    • wicio2004 Re: Kamery rejestrujące prędkość samochodów 01.11.06, 21:11
      nikt nic nie wie? :(
      • diapazon Re: Kamery rejestrujące prędkość samochodów 02.11.06, 01:55
        Widziałem w Niemczech policyjne auto w cywilu-jakiś "niepozorny" Opel Combo z
        kamerą z przodu i z super kamerą na pace-wyglądało to jak powiększalnik
        fotograficzny...Wystaje toto minimalnie poza obręb szyby w tylnych drzwiach.
        Słyszałem ze to jedna z lepszych kamer/radarów. Wyprzedzają gościa na
        autostradzie i mierzą prędkość co do 1km/h:-) Potem mandat jest bardzo bolesny-
        łapiąna ograniczeniach prędkości...
        • wicio2004 Re: Kamery rejestrujące prędkość samochodów 03.11.06, 19:35
          Ale mnie chodzi SAMĄ kamerę( + komputer) bez żadnych radarów i innych "dodatków"
          • skyddad Re: Kamery rejestrujące prędkość samochodów 03.11.06, 20:11
            Szwecja:
            Kamera przenosna na statywie wielkosci troszke wiekszej niz normalna amatorska
            kamera cyfrowa.Laser jest w budowany w obiektyw kamery.kamera posiada zoom i
            policjant moze mierzyc w zroznicowanej odleglosci od siebie z dokladnoscia do
            jednego kilometra/h.W trakcie pomiaru utrwalana jest czesc przednia samochodu z
            numeremn i sylwetka kierowcy.
            Kamera stacjonarna ostaniej generacji /zmienniono w zeszlym tygodniu/ rejestruje
            w dzien i w nocy z dokladnoscia do 1km/h.tutaj jest znia zamontowane wiele
            roznych systemow ktore w koncowej fazie w centrali rozpoznawczej dostarczaja
            calej informacji o samochodzie i czlowieku siedzacym za kierownica.
            Kamera posiad silny reflektor infra-red ktory oswietla w nocy dostatecznie
            samochod. Jest wykonana w ksztacie waskiej rury wysokiej na pol metra i
            zamontiowaneym maszcie wysokoscui 3m. Jest trudna do wykrycia przez kierowce
            ktory niezna terenu.
            Osoba identyfikujaca kierowce ma dostarczona informacje o twarzy siedzacejza
            kierownica.Pochodzi ona z szybkiej identyfikacji przez komputer wszystkich
            twarzy kierowcow na terenie szwecji oczywiscie wyjetej z registru praw jazdy.
            Pierwsza identyfikacja to wlasciel i jego cala rdzina zamieskzuijaca pod ty,m
            adresem a pozniej innym lub szukanie w bazie.Obecnie jest okolo 20% nie
            zidentyfikowanych twarzy z powodu opuszczonej ptrzeslonki od slonca,lub czapki z
            daszkiem opuszczonej na czolo.
            Pzdr.sky.
            • skyddad Re: Kamery rejestrujące prędkość samochodów 03.11.06, 20:18
              Docelowo beda wprowadzane w przyszlym i innych latacjh systemy dwoch kamer ktore
              sie samoczynnie komunikuja i robia pomiar z przodu i z tylu auta.
              pzdr.sky.
              Efekt dzialania tych kamer jest znakomity spada wypadkowosc jak grzyby po
              deszczu.Ludzie zaczynaja jezdzic jak ludzie a nie dzicz.Nie dotyczy
              autostrady,tutaj mimo kamer ludzie grzeja jak szatany.Natomiast drogi mniejsze
              sa o0kamerowane co 5km i dalo to fantastyczny efekt.Zreszta sama policja
              stwierdszila ze podniesienie ceny manndatow za przekroczenie na atostradzie
              predkosci na ludziach nie zrobilo wrazenia.
              • wicio2004 Dzięki 04.11.06, 09:22
                Super, to bardzo cenne dla mnie informacje. Znasz może nazwę firmy która produkuje te kamery? Chciałbym się czegoś więcej dowiedzieć, obejrzeć ich stronę, poszukać opisów kamer i zasady ich działania itd.
        • expertyzer Bez jaj. 03.11.06, 21:40
          Wyprzedzają Oplem Combo na autostradzie?
    • patent5 Re: Kamery rejestrujące prędkość samochodów 04.11.06, 10:47
      de.wikipedia.org/wiki/Automatische_Nummernschilderkennung
      • instruktor-zalogowany Re: Kamery rejestrujące prędkość samochodów 04.11.06, 15:31
        www.radarfalle.de/technik/ueberwachungstechnik/traffipax.php
        • skyddad Re: Kamery rejestrujące prędkość samochodów 04.11.06, 15:51
          Panowie to co podajecie na tych linkach sa to rzeczy przestazale chyba z drugiej
          polowy lat 90-tych.To co ja opisuje to jest znacznie sofistykierade tzn
          zaawansowane i juz w kracza w Hi-tech.Szwecja zawsze byla pierwsza i nigdy
          niezalowala na to pieniedzy.Najwieksza ciekawostka jest niesamowita
          miniutaryzacja tych urzadzen o i parametry ktore nigdy do tej pory nie byly
          osiagalne sprzetem dostepnym na rynku. Co do producentow to nic nie powiem gdyz
          nie wiem,tego typu urzadzenia sa objete niestety niejawnoscia,toco sie pokazuje
          to zeszla epoka i zeszly wiek.Szwecja co srednio trzy lata zmienia kamery na
          nowoczesniejsze co jest w tej dziedzinie po to aby sie ustrzec przed oszustwem z
          strony kierowcow.
          Niestety najproscioejsza obrona daje najlepsze wyniki zsuniety keps na czolo lub
          przeslona na slonce opuszczona. Moze to juz grozniejsze ale jazda w ponczosze
          nylonowej bylaby najektywniejsza.
          Pzdr.Sky.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka