Dodaj do ulubionych

Focus pierwszej generacji a Focus II

13.11.06, 01:46
zamierzam zmienić na nowszy model, ten obecny jest idealny; po 9 godzinach
jazdy plecy mnie nie bolą, nie ma nadmiaru przycisków i.t.p.

i tu pytanie do tych którzy już się przesiedli: co jest gorsze w nowym modelu
i zaskoczyło was na minus, a co zostało poprawione (np umiejscowienie
przycisków do opuszczania szyb)

teoretykom dziękuję :-)
Obserwuj wątek
    • mameja21 Re: Focus pierwszej generacji a Focus II 13.11.06, 09:33
      Moim zdaniem wszystko jest na plus.
      W końcu deska rozdzielcza ma normalny kształt.
      A co do siedzeń, to właśnie Focusie I odbieram je jako niewygodne, bez trzymania
      bocznego.
      Może masz jakąś lepszą wersję - ja czasami jeżdżę podstawową z silnikiem 1,6.
      • wicked_style Re: Focus pierwszej generacji a Focus II 13.11.06, 12:29
        no właśnie, wyprofilowanie foteli jest zależne od wersji? Mój to chyba
        "comfort"(rocznik 2003), mam tam klimę, pakiet zimowy i.t.d.

ten nowszy pewnie będzie słabiej wyposażony, nie chcę wydawać zbyt dużo kasy,
        pomyślałem o rocznym, już nie chcę kupowac nowego :-)))
        • kodem_pl siedzenia raczej zaleza od wersji! 13.11.06, 12:41
          Podejrzewam, ze z focusami jest jak z mondeo, czyli:

w mondeo wujasa (wersja ambiente-podstawa) sa b. srednie fotele. Po dluzszej
          jezdzie bola plecy, slabe trzymanie, brak regulacji ledzwiowej. W naszym (trend)
          fotele sa spox, dobre trzymanie boczne, reglujacja wszystkiego itp. I mozna
          jeeeeezdzic i jezdzic.
          • gringo68 Re: siedzenia raczej zaleza od wersji! 13.11.06, 13:11
            Mam wersję FX Silver '2005. Fotele standardowe i wygodne. Na pewno wygodniejsze
            od foteli np. Hondy Civic. W tym roku przetestowalem na wakacyjnym wyjeździe do
            Czarnogóry - po 950 km pierwszego dnia fukcjonowałem bez zarzutu. Rok temu po
            900 km pierwszego dnia Hondą Civic do Bułgarii, d..a i krzyże dały mi nieźle
            znać o sobie...
          • mameja21 Re: siedzenia raczej zaleza od wersji! 13.11.06, 13:58
            kodem_pl napisał:

> Podejrzewam, ze z focusami jest jak z mondeo, czyli:
            >
            > w mondeo wujasa (wersja ambiente-podstawa) sa b. srednie fotele. Po dluzszej
            > jezdzie bola plecy, slabe trzymanie, brak regulacji ledzwiowej. W naszym
            (trend
            > )
            > fotele sa spox, dobre trzymanie boczne, reglujacja wszystkiego itp. I mozna
            > jeeeeezdzic i jezdzic.

Dokładnie.
            Wersja ambiente ma fotele z wyraźnie słabszym trzymaniem bocznym niż trend.
            Przynajmniej w Mondeo.
        • mameja21 Re: Focus pierwszej generacji a Focus II 13.11.06, 13:57
          wicked_style napisał:
          pomyślałem o rocznym, już nie chcę kupowac nowego :-)))

I słusznie.
          • des4 Re: Focus pierwszej generacji a Focus II 13.11.06, 14:28
            mameja21 napisał:

> wicked_style napisał:
            > pomyślałem o rocznym, już nie chcę kupowac nowego :-)))
            >
            > I słusznie.

Tylko kto sprzedaje roczne focusy w dobrym stanie? Przeciętny klient takiego
            samochodu nie zmienia go jak rękawiczki po każdym sezonie. No oczywiście
            istnieją wyppadki losowe, ale ile ich jest...?
        • areco5 co do foteli 14.11.06, 13:30
          w nowym focusie w wersji Platinium sa zupełnie inne , głebsze fotele niz w
          wersjach nizszych - polecam sprobować, duza róznica na plus
    • koljax Re: Focus pierwszej generacji a Focus II 13.11.06, 15:09
      Przesiadlem sie z I-ki (wersja chyba TrendX, jesli dobrze pamietam, silnik
      benzyna 1.8, kombi, przebieg w chwili gdy sie z nim pozegnalem prawie 150 tys)
      na II-ke (wersja FX, 5dr, silnik benzyna 1.6 100KM).
      Wybralem wersje FX, bo w I-ce mialem podgrzewana szybe z przodu i to byla
      jedyna rzecz, ktora mnie wkurzala od poczatku w tym samochodzie, wiec w tym
      nowym nie chcialem juz tego wynalazku, a co za tym idzie, w gre wchodzila
      wersja FX - teraz to jest Amber czy cos takiego. Silnik 1.6 100KM, poniewaz ten
      mocniejszy 115KM jest glosniejszy od tego 100KM no i drozszy w zakupie.
      Jesli chodzi o wyposazenie (w porownaniu z tym poprzednim), to brakuje mi tylko
      elektrycznie regulowanych lusterek, ale da sie bez tego zyc (jak juz znalazlem
      optymalna pozycje za kierwnica, to juz mi to teraz nie przeszkadza, tym
      bardziej, ze tylko ja jezdze tym samochodem, wiec nie ma potrzeby czestej
      korekty ustawienia lusterek).
      A propos pozycji za kierownica, to faktycznie w tym poprzednim fotele mialy
      troche dluzsze siedzisko, wiec bardziej mi odpowiadaly. Co do tych nowych to
      dosyc dlugo sie dopasowywalem, ale juz jest ok. W starej wersji ta srodkowa
      konsola jest mniejsza (wezsza) a w tym nowym szersza, wiec tez mi to troche
      przeszkadzalo (uwieralo mnie w kolano), ale jak juz wspominalem, w koncu
      znalazlem wygodna pozycje i jest calkiem ok. Najdluzsza trasa za jednym
      podejsciem to ok. 800 km, z dwoma krotkimi postojami na kawe - bez problemu,
      zadnych bolow kregoslupa itp. (mam ok 180 cm wzrostu).
      W tym starym mialem mocniejszy silnik i w ogole samochod byl lzejszy, wiec mial
      niezlego kopa. Ten jest slabszy i to sie czuje, ale nie jest najgorzej. Ale za
      to ten nowy mniej pali niz to 1.8 no i tez jest znacznie cichszy.
      Na plus nowego jest zdecydowanie zawieszenie (ale to moze tez wynikac z tego,
      ze ten samochod jest nowy i dlatego wszystko idelanie dziala, a w tym
      poprzednim juz to zawieszenie bylo wyeksloatowane).
      Bardziej mi odpowiada wnetrze w tym nowym, jest spokojniejsze, nic nie
      rozprasza w trakcie jazdy.
      Jesli chodzi o umiejscownie przyciskow, to bardziej mi odpowiada w tym nowym
      sterowanie szybami bocznymi (jest tak jak w wiekszosci samochodow jakie znam,
      czyli na oparciu pod lewy lokiec, w starym byly tak dziwnie, pod szybą, trzeba
      bylo oderwac lokiec i to bylo niezbyt ergonomiczne).
      Generlanie nie ma wielu zmian (wycieraczki i spryskiwacz uruchamia sie
      po "fordowsku", czyli tradycyjnie inaczej niz we wszystkich znanych mi
      samochodach, ale do tego trzeba sie po prostu przyzwyczaic).
      Fosusa I wspominam bardzo dobrze, ale II-ki bym juz nie zamienil na I-ke.
      • mar815 Re: Focus pierwszej generacji a Focus II 13.11.06, 17:05
        witam pytanko do posiadaczy focusa jedynki interesuje mnie 2000r kombi 1,6 16v
        full opcja bez skóry co sadzicie jezdzil ktos na co najbardziej zwracac uwage?
        • miszasty Re: Focus pierwszej generacji a Focus II 13.11.06, 17:32
          mar815 napisał:

> witam pytanko do posiadaczy focusa jedynki interesuje mnie 2000r kombi 1,6
          16v
          > full opcja bez skóry co sadzicie jezdzil ktos na co najbardziej zwracac uwage?

Na rdzę a ściślej czy poprzedni właściciel zachował gwarę na perforację
          nadwozia, bo wtedy robią za damo w ASO blachę (rdzewieją nagminnie i b.szybko,
          nie tylko zresztą Focusy, bo np. Mondeo też). Ale wystarczy raz w roku za ok.
          50 zł pojechać do ASO na przegląd blachy i jest git.
          Inne rzeczy, przypadłości Focusy też mają, ale "krokowiec" wolnych obrotów,
          cewka czy inne są akceptowalne (zarówno częstotliwość jak i koszty - w pewnych
          granicach), za to jak kupisz "rdzewiaka" bez gwary to może być kanał. 7-8 na 10
          Focusów rdzewieje już po 1-2 latach od daty produkcji. I nie ma znaczenia
          rocznik.
          • krakus.mp Re: Focus pierwszej generacji a Focus II 13.11.06, 18:53
            Nie kupuj Forda!
            Prawie każdy Focus rdzewieje!!!!!!
            Nigdy więcej Forda!!!!
            • miszasty Re: Focus pierwszej generacji a Focus II 13.11.06, 19:27
              krakus.mp napisał:

> Nie kupuj Forda!
              > Prawie każdy Focus rdzewieje!!!!!!
              > Nigdy więcej Forda!!!!

Przy takim podejściu to bałbym się nawet autobusem MZK jeździć;))) A nuż...
              wybuchnie w trakcie jazdy i stoczy się w 300-metrową przepaść na nizinnym
              rejonach niegórzystych... ;)))))))
              • attache1974 Focus II - anomalie - a trochę ich miałem 14.11.06, 13:11
                Oki od początku
                Focus II 1.6 sedan - 100 km - FX silver - zakupiony w czerwcu 2005 (chyba
                jeszcze przed premierą sedanów).
                Wypas jak dla FX Silvera - plus radio z CD, metalic lakier, blokada skrzyni,
                chlapacze, autoalarm.

Anomalie
                W pierwszym miesiącu odkryłem przeciekające drzwi tylne lewe i prawe -
                nareperowano na gwarancji (regulacja zawiasów czy jakoś tak)
                W pierwszym roku wyszło
                Odpadanie listwy ozdobnej przedniej szyby (wklejono na gwarancji obok stała
                foka z tak samo klejoną szybą więc to nie jest wada jednostkowa).
                Ulewnie się z podgrzewnych spryskiwaczy szyby przedniej płynu do komory silnika.
                Pęknięcie sprężyny odciągającej sprzęgło (wymiana na gwarancji).
                Czasem gaśnie po odpaleniu.
                Poki co rdzy nie stwierdzono (16 miesięcy).

• miszasty Re: Focus II - anomalie - a trochę ich miałem 14.11.06, 13:17
                  spotkałem się już wiele razy z opinią, że FFII to już nie to samo co FFI - na
                  korzyść tego starszego (pod względem (bez)awaryjności). To co piszesz, wydaje
                  się to potwierdzać.
                • koljax Re: Focus II - anomalie - a trochę ich miałem 14.11.06, 13:23
                  Moja foka jest z marca b.r. i na razie odpukac jest ok.
                  Rdzy tez nigdzie nie widze i mam nadzieje ze jeszcze dlugo tak pozostanie.
                  • des4 Re: Focus II - anomalie - a trochę ich miałem 14.11.06, 14:07
                    Swoim autem jeżdzę rok. Bez żadnych problemów, wlaśnie jestem po pierwszym
                    przelądzie. Mój znajomy kupił w marcu Volvo S40, które już zaliczyło kilka
                    usterek. Na tej podstawie mogę więc uważać, że Volvo to szajs...?
                    • koljax Re: Focus II - anomalie - a trochę ich miałem 14.11.06, 15:26
                      Jesli mozna zapytac, ile zaplaciles za przeglad (przypuszczam, ze ok 200 pln ?).
                      Podbili Ci ten nieszczesny przeglad blach ?
                      • attache1974 A, nastukałem już 40 000 km 14.11.06, 15:39
                        Zaliczyłem w międzyczasie dwa przeglądy (700 zeta każdy).
                        Oraz 3 przeprogramowywania kompa wtrysku (pod kątem porannego gaśnięcia i braku
                        ciągu zaraz po odpaleiu szczególnie w deszczowe dni).

Ale te wszystkie niedociągnięcia wieku dziecięcego rekompensuje mi każdy zakręt
                        w którym foka pokazuje co potrafi na korzyść mniej zaawansowanych zawieszeń
                        konkurencji (po prostu śmiga jak gokard bez żadnych pisków jęknięć czy innych
                        przechyłów - idzie jak po szynach wbrew prawom fizyki)
                        • koljax Re: A, nastukałem już 40 000 km 14.11.06, 15:59
                          Z tego co sie orientowalem w fordzie, to pierwszy jest maly przeglad, olej,
                          filtry i nic wiecej i kosztuje ok 200 pln. Dziwne ze zaplaciles 700 pln ???
                          • everyday_driver Re: A, nastukałem już 40 000 km 17.11.06, 09:34
                            nie,
                            pierwszy przeglad FF2 kosztuje koło 700 pln,
                        • miszasty Re: A, nastukałem już 40 000 km 14.11.06, 16:08
                          attache1974 napisał:

> Zaliczyłem w międzyczasie dwa przeglądy (700 zeta każdy).

700 za przegląd Focusa???!!? :-o A co to wymieniałeś, że tyle kasy....? Czy
                          może W-wa?;)

> Ale te wszystkie niedociągnięcia wieku dziecięcego rekompensuje mi każdy
                          zakręt

To prawda. Dopiero po ~100.000 km (lub więcej - w zależności jak Foka była
                          jeżdżona) wychodzą wady tylnej zawiechy - ale to inna historia. Nie każdy też
                          dalej jeździ, bo dużo osób sprzedaje wcześniej, więc wady tylnej zawiechy ich
                          nie dotyczą. No, chyba że problemy z tylną geometrią, ale to mimo wszystko
                          rzadsze niż rdza.
                      • miszasty Re: Focus II - anomalie - a trochę ich miałem 14.11.06, 16:06
                        Tak na marginesie - zwykle jak się jeździ na przeglądy "mechaniczne" do ASO, to
                        z automatu uważa się, że zrobili przegląd blach również. Choć zawsze warto się
                        upewnić - nie wiem jak to jest w warunkach gwary do FFII.
                      • des4 Re: Focus II - anomalie - a trochę ich miałem 15.11.06, 07:41
                        550 zł w ASO. W cenie wymiana oleju. Karoseria Ok, gwarancja podbita, w cenie
                        przeglądu zabezpieczenie kilku drobnych rys powstałych przez ten rok...
                        • attache1974 Obydwa przeglądy tyle samo kosztowały 15.11.06, 14:50
                          Ten po 20 000 i ten po 40 000 - duży w foce II jest po 60 000 (znaczy świece
                          plus filter paliwa - bo tak to olej + filtr oleju + filtr przeciwpyłkowy +
                          przegląd blach i poszłooo około 700 zeta) - ja robiłem w wawce - i wychodziło
                          coś 690 zeta.
                          • koljax Re: Obydwa przeglądy tyle samo kosztowały 15.11.06, 14:54
                            Jak kupowalem moja foke, to mnie przekonywali ze ten pierwszy przeglad po 20tys
                            lub po 1 roku to calkowity koszt ok 200 pln. Cos mi tu nie pasuje...
                            • attache1974 A co jeszcze mówili :) 15.11.06, 19:41
                              Wystarczyło przejść na recedpcję serwisu i zobaczyć ile kosztuje przegląd
                              Kaczki, Fusiona albo Fiesty lub najlepiej Foki Mk1 - i nie liczyć że bądzie
                              taniej :).
                              Z ciekawości zadzwoń do jakiegoś delaera w wawce z pytaniem o przegląd i napisz
                              na forum co usłyszałeś.
                              Ale za 200 zeta to nawe chyba we Fiaciorze Seja nie poserwisujesz.
                              Może podali cenę robocizny bez cen części i materiałów typu oleje, filtry itepe.
                              Ale uwierzyć że przegląd fury za jakieś 60000 zeta będzie kosztował 200 zeta -
                              gratuluję :)
                            • des4 Re: Obydwa przeglądy tyle samo kosztowały 16.11.06, 07:43
                              koljax napisał:

> Jak kupowalem moja foke, to mnie przekonywali ze ten pierwszy przeglad po
                              20tys
                              >
                              > lub po 1 roku to calkowity koszt ok 200 pln. Cos mi tu nie pasuje...

To że 20K km albo po roku zgadza się. 200 zł widzi mi się coś mało. Jak wyżej
                              pisalem zapłaciłem w zeszłym tygodniu 550 zł właśnie za pierwszy przegląd po
                              roku...
                              • attache1974 Mi zrobili dezynfekcję klimy 16.11.06, 08:41
                                W jakiejś promocyjnej cenie bo mi waniało i dlatego wyszło coś koło 700 zeta.
                                Weź na logikę - 4 litry oleju kosztują coś koło 200 zeta - więc przegląd nie
                                może tyle kosztować (gdzie filtry, gdzie robocizna, gdzie 200 zeta za
                                trzaśnięcie drzwiami i wejście na teren salonu :))
                                • koljax Re: Mi zrobili dezynfekcję klimy 16.11.06, 09:00
                                  > Weź na logikę - 4 litry oleju kosztują coś koło 200 zeta - więc przegląd nie

Tyle to kosztuje olej jak chcesz kupic w supermarkecie w butelkach litrowych, a
                                  jak bys chcial kupic w beczce kilkudziesieciolitrowej, to jednak jest znacznie
                                  tanszy. Np Shell Helix ceny sie zaczynaja od ok 700 pln za 67L i jeszcze Ci
                                  dorzuca kilkanascie litrow gratis.
                                  Choc inna sprawa ze te 200 pln to faktycznie troche malo jak sie doliczy
                                  robocizne (ale 700 pln to z kolei troche za duzo !).
                                  Moj ojciec za corse placil ostatnio niecale 400 pln, nie pamietam szczegolow,
                                  ale na 100% to nie byl przeglad podstawowy.
                                  W marcu sie przekonam jak to jest naprawde w przypadku focusa.
                                  • attache1974 Miasto też ma znaczenie 16.11.06, 12:14
                                    Za przegląd Fiaciora (ASO) chcieli w wawce coś koło 600 zł a 100 km od wawki
                                    płaciłem niecałe 300 zł (inne stawki za roboczogodzinę). U Forda z tego co mi
                                    się wydaje jak już pisałem dopiero 3 przegląd (60 000) jest dużym przeglądem a
                                    przy 90 000 bardzo dużym (rozrząd). Ja robiłem przegląd w wawce i z tąd kwota
                                    oscylująca w granicy 600 zeta.

www.ford.pl/spg/getImage.asp?imageName=SPG_25_44_0_21552.pdf&filename=plany_obslugi.pdf

HA widać foki te sprzedane do końca 2005 roku mają przeglądy podstawowe przy 20
                                    i 40 tysiącach a rozszerzony przy 60
                                    A te sprzedane po 1. 2006 mają przeglądy skrócone co 20 000 i podstawowe co 40
                                    000 (ale nie mają przeglądu rozszerzonego)
                                    • koljax Re: Miasto też ma znaczenie 16.11.06, 12:50
                                      Czyli w moim przypadku, pierwszy przeglad po 20tys km (lub po roku oczywiscie)
                                      jest cos takiego jak przeglad "skrocony" (czyli nawet nie jest to podstawowy).
                                      I to podobno kosztuje ok 200 pln. Pozyjemy - zbaczymy.
                                      • des4 Re: Miasto też ma znaczenie 16.11.06, 12:57
                                        Nie to nie jest przeglad skrocony. Jest to pełen przegląd z uwzględnieniem
                                        wszstkich układów i karoserią...
                                        • attache1974 :) - zmienili nazwę żeby być trendy z innymi 16.11.06, 13:06
                                          TO może niech ktoś wreszcie zadzwoni do Fordziaka w wawce i spyta się ile to
                                          kosztuje (przegląd dla foki Mk II kupionej czy to w 2005 czy w 2006 i da
                                          informację - tak gdybac możemy bardzo długo :)
                                          • koljax Re: :) - zmienili nazwę żeby być trendy z innymi 16.11.06, 13:45
                                            Ja akurat mieszkam w Krakowie i juz dostalem odpowiedz w fordzie, ze jest to ok
                                            200 pln, ale jak bedzie faktycznie, to sie dowiem jak zrobie ten nieszczesny
                                            przeglad i dostane fakture do zaplaty (a to bedzie w marcu).
                                            • attache1974 A powiedzieli jaki jest zakres prac 16.11.06, 14:16
                                              Żeby nie było że za te 200 zeta sprawdzą czy nic nie odpadło - pozim oleju i
                                              innych płynów i do widzenia. Powiedzieli zatem co robią za te 200 złotych ???
                                              • koljax Re: A powiedzieli jaki jest zakres prac 16.11.06, 14:44
                                                O szczegoly nie pytalem, wiem tylko, ze jest to pelny zakres tego pierwszego
                                                przegladu (tzw "skroconego").
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka