Dodaj do ulubionych

mocniejsze żarówki

21.11.06, 10:13
chciałbym polepszyc sobie widoczność i wymienic zarówki. Podobno można kupic
zwykłe mocniejsze żarówki np H4. Nie interesują mnie pseudoksenonowe tylko
zwykłe dające trochę wiecej światła ale nie oślepiające jadących z przeciwka.
Podobno są zarówki o lepszej wydajności niż standartowe H4. Czy są takie
żarówki i jakie plecacie. Dzięki
Obserwuj wątek
    • programistajava Re: mocniejsze żarówki 21.11.06, 10:41
      Przed całą operacją dowiedz sie czy taka żarówka nie wypali ci reflektora i
      będziesz miał jeszcze większe koszty.
      • barthez_06 Re: mocniejsze żarówki 21.11.06, 11:06
        programistajava napisał:

> Przed całą operacją dowiedz sie czy taka żarówka nie wypali ci reflektora i
        > będziesz miał jeszcze większe koszty.

Tak wiem dlatego bardziej interesują mnie żarówki o standartowych parametrach
        ale poprzez swoją budowę dające lepsze efekty. Są takie zarówki, a może też
        zależy to od firmy. Więc zapytam tak: jakiej firmy żarówki H4 opłaca się kupić
        ze względu na jakość i wydajność oświtlenia drogi?
    • grzek Re: mocniejsze żarówki 21.11.06, 11:17
      www.vtuning.com/zarowki.html
    • tiges_wiz Re: mocniejsze żarówki 21.11.06, 11:37
      jak nie spali ci sie instalacja, to do konca wypalisz lustro ...
      Rozbierz reflektor i delikatnie miekka szmatka umyj lustro. Jak zrobisz to za
      malo delikatnie, to zetrzesz warstwe odblaskowa. Umyj takze klosz od zewnatrz.
      Sam sie zdziwisz jaki to da efekt. Mozna wlozyc zarowki +30% np. ale one maja
      ktotsza zywotnosc. Zarowki 100/110W to zabojstwo dla twoich lamp (i sa nielegalne)
      • barthez_06 Re: mocniejsze żarówki 21.11.06, 12:03
        Tak wiem ze umycie klosza daje świetne efekty, dlatego zawsze dbam o czystość
        reflektorów. Widziałem jednak żarówki Philipsa H4 12V 60/55W Power2nigtht,
        czyli mające normalne parametry ale dające podobno lepsze efekty przy takim
        samym poborze mocy. Stąd moje pytanie czy rzeczywiście są one lepsze(napewno są
        droższe) od żaróweK mniej renomowanych firm(takich których nazw się raczej nie
        zapamiętuje), czy to tylko mit a różnica między firmą a firmą to poprostu
        żywotność
        • robert888 Re: mocniejsze żarówki 21.11.06, 12:11
          założenie magnetyzerów na klosze powinno zdecydowanie pomóc. Mój stryjek tak
          zrobił i lampy swieca mu lepiej niż xenony w fabii sąsiadki. Widac praktycznie
          wszystko co jest za zakrętem.
          • wujaszek_joe Re: mocniejsze żarówki 21.11.06, 12:25
            tak bardziej serio to mam żarówki H4 philips +30% i jestem zadowolony
        • tiges_wiz Re: mocniejsze żarówki 21.11.06, 12:20
          od srodka tez myles?
          • barthez_06 Re: mocniejsze żarówki 21.11.06, 12:26
            Przyznam że nie rozbierałem jeszcze lampy.
            • tiges_wiz Re: mocniejsze żarówki 21.11.06, 12:29
              no to rozbierz i umyj (chyba ze jest to jakis wynalazek) jak pisalem delikatnie
              po lustrze (bardzo delikatnie). U mnie trzeba zdjac 5 klamerek. Nawet nie trzeba
              jej wyjmowac.
    • nico_dj Spokojnie możesz kupić... 21.11.06, 12:50
      Użytkuje takie Philipsy +30% od roku. Faktycznie światła jest wiecej i lepiej
      widać. Ale wydaje mi się, że maja wiekszy pobór, co przy starym akumulatorze i
      codziennej jeżdzie będzie miało znaczenie.
      Tylko przypadkiem nie zakładaj 100W - to nie na wiekszość reflektorów. Podobno
      większa temperatura źle działa na resztę reflektora.
      Pozdrowienia
    • goodmorning1 Re: mocniejsze żarówki 21.11.06, 14:40
      Mam założone philips +50% H4 60/55W. Cena kompletu 2 szt. nie przekracza w
      mojej wsi 50 zł. Świecą zauważalnie jaśniej od standardowych. Przed założeniem
      miałem jedynie obawy o ich temperaturę pracy no i ew. skutki dla odbłyśnika i
      klosza. Szczerze to nadal mam, więc bacznie obserwuję stan lamp.
      • etom Re: mocniejsze żarówki 21.11.06, 18:57
        goodmorning1 napisał:

> Mam założone philips +50% H4 60/55W.....Przed założeniem
        > miałem jedynie obawy o ich temperaturę pracy no i ew. skutki dla odbłyśnika i
        > klosza. Szczerze to nadal mam, więc bacznie obserwuję stan lamp.

Skoro maja ta sama moc co zwykle a daja wiecej swiatla to powinny sie mniej
        grzac od zwyklych ,bo wiecej energii jest zamieniane na swiatlo a mniej na grzanie.
        • tiges_wiz Re: mocniejsze żarówki 22.11.06, 09:45
          grzeja sie dokladnie tak samo ;)
          • goodmorning1 Re: mocniejsze żarówki 22.11.06, 14:04
            Ufff - nieco mi ulżyło ;-) Niemniej nadal będę czujny.
          • etom Re: mocniejsze żarówki 22.11.06, 15:53
            tiges_wiz napisał:

> grzeja sie dokladnie tak samo ;)

To skad sie bierze wieksze natezenie swiatla przy tej samej mocy ?
            • etom Re: mocniejsze żarówki 22.11.06, 16:00
              Chyba to ?

" Philips Premium +30%
              Osram Super +30%
              Narva Range Power +30%
              Tungsram Mega Light +30%
              Philips Vision Plus +50%
              Osram Silverstar +50%
              Tungsram Mega Light +60%

Żarówki ze skróconym żarnikiem, który powoduje silniejsze skoncentrowanie
              światła (zwiększenie strumienia odpowiednio o 30, 50 czy 60%) w obszarze ok. 75
              m przed samochodem, przy krawężniku jezdni. Sugerowane oznaczeniem zwiększenie
              całkowitego strumienia świetlnego byłoby oczywiście niezgodne z regulacjami
              europejskimi. Jednak skrócenie żarnika powoduje znaczne skrócenie żywotności
              żarówek. Aby temu zaradzić do gazu halogenowego wypełniającego bańki żarówek
              dodaje się ksenonu. Jednak nie ma on tutaj nic wspólnego ze świeceniem.
              Praktycznie żarówki tego typu świecą wyraźnie jaśniej niż zwykłe i lepiej
              oświetlają drogę. Philips Vision Plus posiadają ponadto bańkę pokrytą częściowo
              niebieskim filtrem, natomiast Osram Silverstar bańkę pokrytą od góry srebrną
              powłoką, która powoduje że żarówka jest mało widoczna na tle odbłyśnika
              reflektora. Oba te typy dają ponadto zwiększony o kilkanaście m zasięg światła
              na drodze. "
    • czernobyl.zdr6j Re: mocniejsze żarówki 21.11.06, 17:29
      dają całkiem sporo.
      philips moim zdaniem kosztuje za dużo (chyba jednak płaci się sporo za markę a
      nie za sam produkt)
      osobiście wybrałem niedawno żarówki H4 Hella Longlife +30% i w porównaniu do
      Osram Bilux, na których jeździłem wcześniej ok. półtora roku, różnica jest - na
      korzyść Helli. ogólnie widać coś w końcu na mokrej/wilgotnej jezdni, droga
      przede mną i prawe pobocze są naprawdę dobrze (jak na H4) doświetlone. Ogólnie
      po trasach 6-7h po zmroku dojeżdżam zdecydowanie mniej zmęczony jeśli chodzi o
      wzrok. za 2 sztuki dałem 26 zł.
      ps. pamiętaj o ustawieniu reflektorów - jak będziesz świecił w niebo to nawet
      xenony nie pomogą ;)
    • niknejm Re: mocniejsze żarówki 21.11.06, 18:44
      Tungsram Megalight +60, Osram Silverstar +50, Philips (różne odmiany) z serii
      +30 i +50%. Wszystkie godne polecenia, różnice miedzy nimi nieznaczne. Świecą
      znacznie lepiej od standardowych, reflektora nie sfajczyły, ale mają 2 wady:
      1) Są droższe od standardowych.
      2) Wytrzymują góra 15000km przebiegu na światłach non stop.

Pzdr
      Niknejm
    • etom Re: mocniejsze żarówki 21.11.06, 18:58
      skoda.autokacik.pl/pages/zarowki/zarowki.htm
    • cc_2004 Re: Philips VisionPlus 21.11.06, 20:44
      nie mają większej mocy, ale dają wyraźnie więcej światła, szczególnie na
      pobocze (i bielszy kolor).
    • fredoo Re: mocniejsze żarówki 22.11.06, 14:40
      Można zakładać tylko żarówki o standartowej mocy,ze względu na przekroje
      przewodów zasilających.Producenci samochodów ze względu na oszczędności dają
      krytycznie małe przekroje i zwiększenie mocy żarówki nie powoduje poprawy
      świecenia gdyż spadek napięcia na przewodach wynosi nieraz 4-5V a na żarówce
      jest wówczas 9-10V(normalnie powinno być 14).Wtedy światło jest czerwonawe.
      Jeśli chodzi o te żarówki +30 czy 50% to zwykły chwyt marketingowy.Sprawność
      każdej żarówki halognowej jest podobna.
      • sopocianin Re: mocniejsze żarówki 22.11.06, 16:58
        fredoo napisał:
        > Jeśli chodzi o te żarówki +30 czy 50% to zwykły chwyt marketingowy.Sprawność
        > każdej żarówki halognowej jest podobna.
        > Jeśli chodzi o te żarówki +30 czy 50% to zwykły chwyt marketingowy.Sprawność
        > każdej żarówki halognowej jest podobna.
        Nie masz racji. Wydajnosc swietlna zarowki, jak ktos napisal powyzej, zalezy od
        wielu czynnikow, a przede wszystkim od temperatury zarnika. I te "wydajne"
        zarowki sa tak zrobione. Powoduje to problemy z trwaloscia, bo przewoltowane
        zarniki lubia sie przepalac.
        Dobre wydajne zarowki potrafia kosztowac do $40-50 za pare - sprawdz produkty
        firmy PIAA. Ale te z naprawde dobrych firm maja zywotnosc zblizona do normalych
        halogenow.
        Co do jasnosci tych zarowek - pare lat temu uzywalem H4 PIAA. Wytrzymaly okolo
        2 latlub 15,000km, po czym padly prawie jednoczesnie. Swiatla byly zdecydowanie
        jasniejsze - wg. mojej oceny powiedzmy +30%, lub lepiej. Za te H4 zaplacilem
        okolo $40 za pare.
    • lonewolf11 Re: mocniejsze żarówki 22.11.06, 17:04
      przedewszystkim dowiedz sie czy uzywanie mocniejszych żarówek H4 np 100w nie
      jest łamaniem prawa w polsce, bo wydaje mi sie że tej maicznej granicy nie
      można przekroczyć
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka