Dodaj do ulubionych

Passat v. Avensis

03.12.06, 21:16
Chcę kupić któryś z tych aut - Passat 2.0 TDI lub Avensis 2.0 D4D z silnikiem
diesla - nowe, z salonu. Poradźcie które auto wybrać!!!
Obserwuj wątek
    • rasiauskas Re: Passat v. Avensis 03.12.06, 22:07
      Passat. Bo ma wszystko lepsze od Toyoty. No moze poza cena. Popatrz na osiagi.
      Przejedz sie tymi autami-poczujesz roznice. Byly juz takie watki i wiem ze zaraz
      sie pojawi banda Toyotofilow i zwymysla VW od wszelakich chorob. No ale
      coz-dzieciom powinno sie ograniczyc dostep do komputerow. A najlepiej jak sie
      nie bedziesz kierowal tym co tutaj piszemy. Nie lubie tez mowic ze w tescie AS
      czy jakichs innych brukowcow VW wygral, wiec napisze ze Toyota przegrala z kretesem.
      • speedone Re: Passat v. Avensis 03.12.06, 22:13
        i tak bedzie lepsza mazda 6
        • rasiauskas Re: Passat v. Avensis 03.12.06, 22:21
          Bylaby gdyby byla siec licencjonowanych dealerow i serwisow.
        • tomus2221 Re: Passat v. Avensis 03.12.06, 22:30
          A ja niewiem co wziasc nowego Lexa 460 czy Merca S 500:)Doradzcie mi.Smiesza
          mnie takie pytania.Jakbym mial sto kawałków na auto,to ostatnia rzecza byloby
          wchodzenie na to forum i pytanie sie ludzi,ktorzy nawet nie jezdzili takimi
          autami,ak dzieci:)A co do tej Mazdy 6,to fajna fura,wyglada trzy razy lepiej od
          Passata,niemowiac juz o toyocie,ale w tym zacofanym kraju takich aut sie nie
          sprzedaje.
          • tomus2221 Re: Passat v. Avensis 03.12.06, 22:33
            Chociaz mogliby pomyslec i wejsc spowrotem na polski Rynek z ta
            Mazda,szczegolnie jak wysypalo sie tyle nowych,udanych modeli.
            • gls1 Re: Passat v. Avensis 04.12.06, 19:21
              Za tą kasę brał bym Accorda 2.2 i-ctdi, jak jeszcze można było by egzemplarzyk
              z Japonii drapnąć to już zupełnie był by miód!!! SZkoda, że automatów nie dają
              do Accorda "2.2 D", bo diesel z manualem to nieporozumienie!!~PZDR!!
      • wujo_prezio Re: Passat v. Avensis 04.12.06, 10:16
        Passat fajniejsze auto. Duzo ladniejszy linie. Zalezy jaki silnik, jezeli 2.0 to wez 150 konny, taki juz jest lepszy od passatowego tdi, no chyba ze szarpniesz sie na d-cat to jest super. Passat jest fajnym autem, ale silnik diesla moglby miec troszke lepszy!
        Przemysl jeszcze Accorda!
    • trybunludowy Sprawa jest prosta 04.12.06, 10:36
      Nowy model passata jest stosunkow od niedawna produkowany.
      Avensis to konstrukcja ktora bedzie produkowana jedynie do konca przyszlego
      roku. A potem ceny ostro w dol i bedziesz musial jezdzic przestazalym modelem
      (mimo ze z salonu)
    • qamillo Re: Passat v. Avensis 04.12.06, 10:51
      Obydwa są raczej kiepskie jak za dosyc duże pieniądze.Avensis jest ciasny,ma
      badziewne siedzenia nie mówiąc o miejscu z tyłu (właściwie o jego braku),passat
      to z kolei niezbyt trwały silnik (TDI powyżej 110KM nie zachwyca pod tym
      względem),kiepska elektronika i nietrwałe zawieszenie.W tych pieniądzach kupisz
      paroletniego lexusa który te nowe auta-powiedzmy to sobie szczerze-troche
      większe kompakty, bije na głowe pod względem jakości (ze 3 półki do góry) i
      komfortu(2 do 3 pólek)i awaryjności (1-2półek)
      • pack3t Re: Passat v. Avensis 04.12.06, 14:39
        co do siedzeń się zgadzam
    • iberia30 Re: Passat v. Avensis 04.12.06, 11:39
      passaty znacznie czesciej niz avensisy padaja lupem amatorow cudzej wlasnosci.
    • allonso Re: Passat v. Avensis 04.12.06, 11:45
      Oba nudne do bólu i wyjatkowo mulaste - dobre dla starych dziadków. Jeżeli musi
      być któryś z tych dwóch to bierz toyotę - spedzisz mniej czasu w serwisie i
      bedziesz mial duzo lepszy silnik niz antyczny "klekot" ludowoza.
      • irlandia_pn Re: Passat v. Avensis 04.12.06, 13:08
        Daruj sobie VW. Masz za duzo pieniedzy i czasu ze chcesz ciagle siedziec w
        serwisie z sypiacym sie zawieszeniem i trzeszczacym wnetrzem. VW jest bardzo
        awaryjny i zdecydowanie nie warty polecenia. Do tego kiepsko sie prowadzi.
        • rasiauskas Re: Passat v. Avensis 04.12.06, 14:05
          ^^
          Jak czytam takie posty, to glupi smiech mnie ogarnia.
    • piotr33k2 Re: Passat v. Avensis 04.12.06, 14:56
      biarąc wszystko pod uwage passat nie jest wart swoich pieniedzy a toyota i
      owszem.
      • tipp01 Re: Passat v. Avensis 04.12.06, 15:21
        Nie porównuj starego zawieszenia passata do obecnego. Nie rozśmieszaj mnie.

Do autora wątku: na tym forum nie dowiesz się, nie uzyskasz wiarygodnych
        informacji. Powód?: zarówno fani japońszczyzny jak i niemieckich aut są zbyt
        zajadli i nieobiektywni.

Zadziwia mnie ta identyfikacja z marką:))
    • zbig73 Re: Passat & Avensis, dwa g... warte 04.12.06, 16:01
      avensis to konstrukcja z lat 50-ych, mało sztywna karoseria ( patrz wzmocnienia
      jajowate w bagażniku), na brukowisku drzwi wylatują, tak skrzypi, silnik o
      parametrach fiata 126p i z wątpliwą żywotnością, a 2,2d to żłopowóz bez jaj,
      hamulce jak w taczkach do obsługi proboszcza, mało efektywne i w każdym modelu
      krzywią sie tarcze, tak jest od czasów upadku cesarstwa japońskiego.
      Passat pomimo nowinek technicznych, wykonanie podłe, materiały marne (to samo w
      avensis), skrzypiące plastiki, w cenie zasadniczej dostaniesz golasa, ale ze
      schowkiem na parasol, 2,0tdi to przysłowiowy ursus do odstawki chyba od
      przyszłego roku, klekocze, spala niesamowite ilości oleju smarnego i awaryjny
      układ wtryskowy (wymiana to około 8000zł) i doładowujący, drozszy niż zderzak w
      avensis (7600zł). Audi 2,7d i 3,0 są juz w technice common rail. Jedno wielkie
      za dla Passata to skrzynia DSG, to jest rewelacja, ale na to trzeba już 150kzł,
      a za ta kasę można mieć BMW 5, merca E co prawda bez DSG!!!!! Accord to trzecie
      g...., poczeaj bedzie aveo z dyzlem
      • przemekthor Re: Passat & Avensis, dwa g... warte 04.12.06, 20:39
        zbig73 napisał: (...)

To może napiszesz, Panie Mądraliński, jakie auto poleciłbyś...?
      • foreks Re: Passat & Avensis, dwa g... warte 05.12.06, 12:10
        mysle, ze w tym kraju powinni na ciezkie roboty oszolomow na wzor SO skazywac.
        belkocza tacy publicznie, nic ich nie przekonuje, wierza tylko w
        przewodniczacego. a jak probuja byc zabawni, to wala cos o ciezarze gatunkowym
        na podobnienstwo "czy prostytutke mozna zgwalcic?". albo accord to g.

• zbig73 Re: Passat & Avensis & Accord trzy g... warte 06.12.06, 00:29
          .. powaąchaj jak smierdzi accord, gorzej niż słowacka skoda montowana
          robotnikami co w oborach mieszkaja!!!!
          Spadek sprzedaży ponad 60%
    • przemekthor Re: Passat v. Avensis 04.12.06, 20:55
      Nie jezdzilem ani najnowszym passatem, ani avensisem, ale dane mi bylo liznac
      co nieco nowej mazdy 6 (1.8).
      Plusy:
      - obszerne wnetrze,
      - baaardzo uporzadkowana deska rozdzielcza,
      - schowek na rekawiczki ponad centralna konsola (jak dla mnie bomba),
      - wszystko, co ma zwiazek z mechanika, bez zarzutu,
      - wyglad, wyglad, wyglad; to chyba najladniejsze japonskie auto wszech czasow.
      Minusy:
      - tandetne materialy we wnetrzu (tapicerka siedzen jak w octavii 1.4, marne
      plastiki, centralna konsola pomalowana srebrnym lakierem),
      - zaczepy pasow bezpieczenstwa zamiast wisiec powyzej fotela, walaja sie gdzies
      przy podlodze,
      - podczas jazdy zawiesila sie elektronika, przestala dzialac konsola; przeszlo
      po restarcie.
      Ogolnie fajne auto, mysle, ze opisane mankamenty dotycza tylko podstawowej
      wersji.
      • tomus2221 Re: Passat v. Avensis 05.12.06, 11:41
        To nie byla nowa Mazda,juz to wszystko poprawili i w srodku nie ma tej
        faktycznie tandetnej pomalowanej na srebno deski:)
        • wita24 Re: Passat v. Avensis 05.12.06, 12:47
          jezdzilem avensis D4D 2.0 115KM niezle autko, dobra jakosc, niezawodne silniki,
          co do passata on wszedl niedawno na rynek, wiec nalezalo by troche poczekac az
          wyeliminuja choroby wieku dzieciecego, bo zawsze sie takie pojawiaja przy
          nowych konstrukcjach, vw maja trwale silniki i wydajne, ale wszystko zalezy od
          kierowcy czy ma ciezka noge, sposob zmiany biegow (elastycznosc), zachowanie na
          drodze, nawet mercedesa szybko szleg moze trafic jak nim jezdzi nieodpowiedni
          kierowca. Avensis jest juz produkowany kilka lat wiec ciagle poprawiano jego
          bledy (jezeli takie mial), sam zdecyduj, zdobadz wiele zrodel, testow, jak sie
          te dwa auta w obecnej chwili prezentuja ( osobiscie ci preferuje toyote, ale
          znam wielu ludzi, ktorzy jezdza passatami i sa bardzo z nich zadowoleni).
          POZDRAWIAM
          • przemekthor Re: Passat v. Avensis 05.12.06, 13:20
            wita24 napisał:

> jezdzilem avensis D4D 2.0 115KM

Ten diesel jest az taki slaby? Na takiego grzmota 115 KM to jest niewiele.
            Nawet, jesli to turbodiesel.
            • rasiauskas Re: Passat v. Avensis 05.12.06, 13:24
              Bo avensis z japonskiego na polski to toczydlo. Toz to jest takie slabe. Teraz
              jest 125 konny, ale tylko 300Nm i to przy ponad 2200 obrotach. A passat 320 Nm
              przy 1800 obrotach. TO jest OGROOOOOOMNA roznica panowie i panie.
              • robcio.b Re: Passat v. Avensis 05.12.06, 13:29
                Ogromna róznica to jest pomiędzy toba a człowiekiem normalnym.
                • wita24 Re: Passat v. Avensis 05.12.06, 13:35
                  115 KM spokojnie wystarcza, wszystko zalezy od potrzeb czlowieka, czy mu trza
                  silnik mocny, lub sredni. Jezdzac D4D 115 nie czulem aby byl slaby, mi tam
                  odpowiadalo, ladnie sie wyprzedza, elastyczny, super, jak potrzebujesz mocnego
                  to jest avensis 170KM . POZDAWIAM
                  • jareczek5 Re: Passat v. Avensis 05.12.06, 15:13
                    No dzięki. Hmm, nie wiedziałem, że moj post wywoła aż taką reakcję:-). No tak,
                    przypuszczam, że nawet, jeśli byłoby tu jeszcze kilkaset postów, to zawsze
                    efekt będzie mniej więcej taki, że połowa będzie za T a połowa za VW.
                    Co do kosztów utrzymania to chyba zapomniałem dodać, że to będzie auto
                    służbowe :-) więc koszty są mniej istotne...
                    Myślę, że więc można już ten wątek na tym zakończyć.

Pozdrawiam

P.S. Wybrałem Pasata
                  • przemekthor Re: Passat v. Avensis 05.12.06, 16:33
                    wita24 napisał:

> 115 KM spokojnie wystarcza, wszystko zalezy od potrzeb czlowieka, czy mu trza
                    > silnik mocny, lub sredni. Jezdzac D4D 115 nie czulem aby byl slaby, mi tam
                    > odpowiadalo, ladnie sie wyprzedza, elastyczny, super, jak potrzebujesz
                    mocnego
                    > to jest avensis 170KM . POZDAWIAM

W sumie masz racje, przypomnialem sobie, ze moj tato mial dawno temu BMW 524td,
                    wlasnie ze 115-konnym dieslem, rzedowa szostka z turbo. Faktycznie, pomimo
                    stosunkowo malej mocy na jeszcze wieksze auto, ta beemka bardzo ladnie mozna
                    bylo wyprzedzac. Ale i tak uwazam, ze 115 KM na avensisa to za malo.
                • rasiauskas Re: Passat v. Avensis 05.12.06, 15:09
                  Bo ja stoje znacznie ponad ta normalnosc wyznaczona przez robcia.
                  • robcio.b Re: Passat v. Avensis 05.12.06, 16:12
                    Pudło. Ty jesteś z grupy nienormalnych.
                • rasiauskas Re: Passat v. Avensis 05.12.06, 15:10
                  A jezeli nie widzisz roznicy to krzyz ci na droge z takimi zakupami. Niedlugo
                  dla kmiecia 3 zlote bedzie rowne 4 tylko dlatego by nie kupic czegos lepszego.
        • przemekthor Re: Passat v. Avensis 05.12.06, 16:36
          tomus2221 napisał:

> To nie byla nowa Mazda,juz to wszystko poprawili i w srodku nie ma tej
          > faktycznie tandetnej pomalowanej na srebno deski:)

No to jestesmy blisko idealu :)
          • rasiauskas Re: Passat v. Avensis 06.12.06, 00:32
            Jest juz-Passat!
            • przemekthor Re: Passat v. Avensis 06.12.06, 09:12
              rasiauskas napisał:

> Jest juz-Passat!

Jak mam to rozumiec, ze niby co, pasek jest tym idealem? Bez jaj. Moze, jak
              bedzie mial inny wyglad, inne wnetrze, inne silniki, inna jakosc, inne
              wszystko, to bedzie to ideal.
            • mameja21 Re: Passat v. Avensis 06.12.06, 09:29
              rasiauskas napisał:

> Jest juz-Passat!

Hehe, dobre.
            • robcio.b Re: Passat v. Avensis 06.12.06, 10:03
              Widac że potrzebujesz twardego bata od tyłu. Idzz do szkoły albo do piaskownicy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka