madzia1984 05.12.06, 19:30 Witam, chcialam sobie kupic to autko, Citroen AX 1,4 D. Slyszalam jednak ze ma sporo wad, prosze mi napisac co sadzicie o tym, bo nie wiem czy kupowac (podobno bardzo malo pali). Pozdrawiam Link Zgłoś Obserwuj wątek
zupper dziwne 05.12.06, 19:45 u mnie na osiedlu stoi za 2000 pln od pól roku i nikt nie chce kupic ... Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: czy kupowac Citroen AX ?? 05.12.06, 22:57 Autko tanie, w miarę wygodne i niezbyt bezpieczne. Awarie dotyczą głównie zawieszenia (patrz na tylną belkę) i korozji (modele przed modernizacją). Silnik 1.4 i 1.5D są bardzo ekonomiczne i trwałe. Jednakże pojawia się pytanie czy warto. Motorki benzynowe 1.0 i 1.1 palą niewiele więcej ale są cichsze, zrywniejsze, nie mają problemów z odpalaniem w zimie, mieszczą się w tańszej stawce OC no i olej rzadziej się wymienia. Weź kalkulator i wylicz, czy przy dzisiejszych cenach paliw i Twoich przewidywanych przebiegach rzeczywiście Ci się ten diesel opłaci. Może się okazać, że to co zaoszczędzisz na paliwie dieslowskim nie zwróci Ci kosztów wyższej stawki OC i częstszej wymiany oleju. Dla porównania: 1.0 w mieście spala 6.5 litra 1.1 w mieście spala 6.9 litra 1.5D w mieście spala 5.1 litra Więc nie wiem, czy warto brać diesla. Czy różnica 5 PLN na 100 km zwróci Ci wyższe koszty stałe (olej i OC)? Link Zgłoś
miodzio20 Re: czy kupowac Citroen AX ?? 06.12.06, 17:36 a co to olej??? a oc przy takiej pojemnoscie tez nie jest takie wysokie. tez slyszalam,ze oszczedne,ale brzydkie!!!! Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: czy kupowac Citroen AX ?? 06.12.06, 18:07 miodzio20 napisała: > a co to olej??? Olej silnikowy - trzeba okresowo zmieniać. a oc przy takiej pojemnoscie tez nie jest takie wysokie. tez sl > yszalam,ze oszczedne,ale brzydkie!!!! Różnica w OC przy braku zniżek to będzie jakieś 300 PLN rocznie. Jeżeli na dieslu zaoszczędza się ledwo 5 PLN na 100 km to zwróci się to po 6000 km. Do tego koszt oleju. Więc pytanie czy oszczędność np. 150 PLN w skali roku kosztem słabszej dynamiki ma sens. No i ropa coraz droższa. Już kosztuje więcej niż Pb95. Link Zgłoś
wujo_prezio Re: czy kupowac Citroen AX ?? 07.12.06, 12:52 Coz, jezdzac dynamicznie benzynka spali duzo wiecej jak diesel, a on wcale taki malo dynamiczny nie jest, na pewno nie mniej niz benzyna 1.0.... o tym ze w zimie zle pali, miedzy bajki wlozyc... niedlugo akcyza na benzynke znow skoczy olej i tak raz na rok nalezy zmienic... wiec przy malych przebiegach nie ma znaczenia Diesel bardziej sie oplaca! Link Zgłoś
michal05 Re: czy kupowac Citroen AX ?? 05.12.06, 23:52 Ax z silnikiem 1.4D faktycznie jeździ na "oparach", ale ten silnik nie wytrzymuje dużych przebiegów, pod tym kątem lepszy jest 1.5 Link Zgłoś
wilk.uszatek Re: czy kupowac Citroen AX ?? 06.12.06, 07:26 michal05 napisał: > Ax z silnikiem 1.4D faktycznie jeździ na "oparach", ale ten silnik nie > wytrzymuje dużych przebiegów, pod tym kątem lepszy jest 1.5 Skąd takowa opinia? Ja słyszałem coś zupełnie odwrotnego od faceta, który "dłubie" we francuzach. Z kolei z autopsji znam AX-a 1.4 D który ma przebieg 540 tys. bez remontu. Spala na trasie 3.8 l/100 km i co ciekawe "przepali" wszystko - opał, olej rzepakowy... Link Zgłoś
michal05 Re: czy kupowac Citroen AX ?? 06.12.06, 08:45 Posiadałem właśnie takiego, który przy przebiegu niespełna 200 tys domagał się remontu. Oczywiście bardzo możliwe że licznik był kręcony, ale mechanik który wykonywał ten remont twierdził na podstawie własnego doświadczenia że nie są to trwałe silniki. Jest jeszcze możliwość, że poprzedni właściciel nieco go przegrzał znacznie zmniejszając żywotność. Link Zgłoś
qamillo Re: czy kupowac Citroen AX ?? 06.12.06, 09:47 Ja miałem taki wozik,serwisowany z przebiegiem (jak kupiłem)180tys.km rok 95 motorek 1.5d,kupiony bezpośrednio od 1-szych właścicieli-dziadków.Jeździł przyjemnie,niestety po 3 dniach wysiadły hamulce (widziałem już św Piotra jak sie zbliża) ale cudem wyhamowałem biegami.Ręczny był nie do ogarnięcia-kolega leperował ale "remont sie nie przyjął" jak powiedział.Jeżeli chodzi o silnik to w porównaniu ze starą toyotką (też 1.5D-rocznik 88) odpalał ciężko,jezdził wolniej -wolniej tzn 165km/h a toyotka nawet 180.no i spalanie w trasie przy małej prędkości ok 0.5 wyższe od tojki.Generalnie w zestawieniu ax-a ze starą starletą przy ax-ie wrażenie ,ze przenosimy sie ze 20lat do tyłu.. Link Zgłoś
wahacz Re: czy kupowac Citroen AX ?? 06.12.06, 10:56 Fajne autko tyle ze wiekowe. Typowe dla citroena problemy : hamulce i zawieszenie. Zawieszenie mozna ogarnac zrobic raz porzadnie i spokoj na dluzej zrobienie recznego hamulca bedzie trudne. Co do silnikow to miedzy 1,4 i 1,5 jest spora roznica. 1.5 jest swietny trwaly solidny. nawet japonczycy montowali go w nissanie micra. 1.4 jest trudny bo o ile wiem jest aluminowy i czesto ukrecaja sie sruby przy robocie. Oba nie maja zadnych problemow przy odpalaniu zima. To przeciecz nie stary golf. Spalanie w trasie 3,5 ldo osiagniecia bez wielkeigo wysliku. Link Zgłoś
karkochas Re: czy kupowac Citroen AX ?? 06.12.06, 17:51 Sorry, ale pierniczysz. To jest dokładnie ten sam silnik. Nawet korbowody są zamienne, nie mówiąc już o głowicach. 1.5 jest rozwiercony z 75 do 82 mm - ot cała różnica. Oczywiście obydwa są aluminiowe. Jako ciekawostkę podam, że nie jest to zaprojektowany od podstaw silnik, tylko modyfikacja benzyniaka z serii TU. Link Zgłoś
madzia1984 Re: czy kupowac Citroen AX ?? 07.12.06, 09:10 przeczytalam duzo na ten temat i zdecydowalam sie pojechac go ogladnac, na co mam zwrocic uwage, gdybym zechciala go kupic? Link Zgłoś
mariuszn_74 Re: czy kupowac Citroen AX ?? 07.12.06, 09:17 Witaj, miałem ax 1.5d kilka lat temu i w sumie (mimo sporej ilości drobnych awarii) wspominam go miło. Na pewno musisz dokładnie sprawdzić zawieszenie - szczególnie tylnia belka, i hamulce - to dwie największe bolączki tego auta. Autko trapią też drobne usterki elektryki. Ale za to jest bardzo ekonomiczne (na trasie można zejść poniżej 4 l), zwrotne, po prostu - sympatyczne. Życzę ci dużo radości z jazdy. Pzdr. Link Zgłoś
karkochas Re: czy kupowac Citroen AX ?? 07.12.06, 09:23 sprawdź czy tylne koła nie wyglądają tak: /--\ częsta usterka - droga w naprawie Link Zgłoś