26.12.06, 09:30
witam pytanie moje jest następujące:

ET moich felg wynosi 56 a teraz chcę kupić felgi, których ET wynosi 24.
wiem czym jest ET tylko jak zmiana wpłynie na takie aspekty jak prowadzenie,
zachowanie na drodze.
czekam na opinie ludzi którzy jeżdżą na felgach z innym ET niż zaleca
producent.
pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • purhed Re: ET felgi 26.12.06, 10:36
      samochód powinien być stabilniejszy, szybciej się będą zużywać łożyska i
      bardziej go będzie nosiło w koleinach
    • lizergowy Re: ET felgi 26.12.06, 12:46
      jest szansa że z takim ET to sobie nie pojeździsz bo opona będzie Ci obcierać o
      rant nadkola...
    • mgr.nauk Re: ET felgi 26.12.06, 16:32
      Ja w swojej Syrenie zmieniłem z fabrycznego ET 38 na ET 26. Zmieniłem
      jednocześnie szerokość felg z 4 na 5.5 oraz szerokość gum ze 155 na 185. I od
      razu zauważyłem taką sprawę - jest cieżej kręcić kierownicą. Wynika to z tego
      że zmniejszenie ET powoduje zwiększenie promienia zataczania kół skręcanych (u
      mnie zwiększył się o ok. 30%) i jak większy ten promień to ciężej się kręci.
      Jeśli masz wspomaganie kierownicy to tego nie odczujesz ale większe obciążenia
      w układzie kierowniczym i tak będą i z pewnością będą powodować szybsze zużycie
      tego układu. To że kierownica cieżej chodzi może też być z powodu szerszych gum
      ale zmiana ET z pewnością zwiększa siłę potrzebną do skręcania.
      Druga sprawa - ponieważ rozstaw kół jest teraz większy to samochód jest
      bardziej stabilny, mogę ostrzej wchodzić w zakręty bez obawy przerolowania.
      Trzecia sprawa - jak już ktoś napisał sprawdź czy ci nowe koła wejdą w blotniki.
    • opoya Re: ET felgi 27.12.06, 15:04
      ET to tzw. odsadzenie felgi. Czyli różnica w mm między środkiem felgi a płaszczyzną przylegania
      (mocowania) koła.
      Praktycznie - im mniejsze ET tym bardziej felga wystaje na zewnątrz. Co do prowadzenia, auto jest
      stabilniejsze (zmniejszając ET zwiększamy rozstaw opon), szczególnie w zakrętach. Niestety kosztem
      szybszego zużywania się elementów zawieszenia. Ale z tym też nie należy przesadzać, gorzej na
      zawieszenie wpływa zła jakość dróg niż zwiększone ET.
      Sprawdź dane producenta o samochodzie, powinien podać zakres dopuszczalnego ET.
      Aha, jeżdżę w lato z ET 16 przy fabrycznym 35.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka