randello 26.12.06, 11:50 STOJE PRZED WYBOREM KUPNA AUTA( AUTA TO 2.0TDI DSG) CO MI RADZICIE GOLFA V COMFORTLINE CZY OCTAVIE COMBI ELEGANCE. PROSZE O RADE Z GÓRY BARDZO DZIEKUJE Link Zgłoś Obserwuj wątek
konrad022 Re: Golf V & Octavia II !!!??? 26.12.06, 12:04 Jeden syf. Wez skode bo wieksza i ladniejsza. Link Zgłoś
black_code Re: Golf V & Octavia II !!!??? 26.12.06, 18:08 To zalezy do czego potrzebne bedzie ci auto ,skoda ma wiekszy bagaznik a technicznie oba auta sa prawie identyczne .Nie wiem jak z cenami ale mozna jeszcze dorzucic np Jette mysle ze laczy w sobie w jakis sposob oba wymienione auta najbardziej . Link Zgłoś
spqr5 Re: Golf V & Octavia II !!!??? 27.12.06, 12:07 Jeżeli mogę zasugerować to nie kupuj 2.0 TDI. Te silniki lubią "brać olej", dieler Ci powie, że po 6 000 km będzie OK, ale niestety nie będzie, między przeglądami może się zdażyć konieczność dolania nawet do 1.5 l [ olej jest drogi ok. 50 - 60 zł za litr ] Olej "znika" ze względu na budowę silnika, aby ochłodzić silnik jest zamondowany od spodu [ miska olejowa ] mechanizm chłodzenia spodu silnika co powoduje , że olej paruje. Prace nad tym silnikiem przeciągneły się o 6 miesięcy jeżeli chodzi o 140 KM i 8 miesięcy w przypadku 170 KM. Silnik ten jest po krótkim okresie produkcji w " okresie końcowym"- VW odchodzi od TDI na rzecz CR. Co do auta , sprawdź które TOBIE się bardziej podoba. Na tym forum za Skodę Cię wyśmieją, pobiją, zabiją * [ niepotrzebne skreślić ], według opini forum za VW albo Ci ukradną, pobiją, wyśmieją, zabiją * [ niepotrzebne skreślić ]. Technologicznie auta prawie identyczne przy czym VW droższy o około 6 000 zł. Co do DSG skrzynia rewelacyjna , osobiście jeżeli mogę polecić to tę z możliwością ręcznej zmiany biegów przy kierownicy. Cena takiej skrzyni powinna wynosić 5500 - 6000 zł, jeżeli powyżej to już ... duży zysk firmy VW :) Link Zgłoś
dezel A co chcesz tym wozić? 27.12.06, 14:42 Jestem byłym użytkownikiem służbowego Golfa V z 2.0 tdi, a przyszłym użytkownikiem Octavii 2.0 tdi :-). Jeżeli wozisz siebie i małzonkę, to naturalnym wyborem będzie Golf, jak własną rodzinę (2 dzieci) - to Octavia. Golf ma droższe ubezpieczenie, Octavia mniejszy prestiż. Ogólnie za tą cene to oba sa dobrym wyborem - mała awaryjność i dużo dostępność części, a 2.0 tdi to dużo radości z jazdy. Pozdrowienia.. Link Zgłoś