Dodaj do ulubionych

Auta na gaz i kanal...

IP: *.Red-80-38-99.pooles.rima-tde.net 03.04.03, 14:57
"Kiedy może dojść do pożaru
MAREK DRABEK, rzeczoznawca: - Gdy przewody elektryczne zostaną uszkodzone np.
przez szczury i dochodzi do zwarcia, w wyniku nieumiejętnego montażu
instalacji gazowej lub wady fabrycznej tej instalacji, wskutek nieszczelności
w instalacji paliwowe, gdy auto stai w szczelnym garażu (bez wentylacji).
Samochodu z instalacją gazową nie powinno stawiać się w garażu na kanale -
wtedy ulatnia się gaz." ???????????? Co ma piernik do wiatraka??? Aut z
instalacja gazowa nie wolno stawiac na kanale?????? cytat za dzisiejsza
gazeta Nowiny... www.gcnowiny.pl/ Artykul zatytulowany: "Pożar był,
winnych nie ma"

Obserwuj wątek
    • takalbonie Re: Auta na gaz i kanal... 03.04.03, 15:23
      Gość portalu: STYRO napisał(a):

> "Kiedy może dojść do pożaru
      > MAREK DRABEK, rzeczoznawca: - Gdy przewody elektryczne zostaną uszkodzone np.
      > przez szczury i dochodzi do zwarcia, w wyniku nieumiejętnego montażu
      > instalacji gazowej lub wady fabrycznej tej instalacji, wskutek nieszczelności
      > w instalacji paliwowe, gdy auto stai w szczelnym garażu (bez wentylacji).
      > Samochodu z instalacją gazową nie powinno stawiać się w garażu na kanale -
      > wtedy ulatnia się gaz." ???????????? Co ma piernik do wiatraka??? Aut z
      > instalacja gazowa nie wolno stawiac na kanale?????? cytat za dzisiejsza
      > gazeta Nowiny... <a
      href="http://www.gcnowiny.pl/"target="_blank">www.gcnowiny.
      > pl/</a> Artykul zatytulowany: "Pożar był,
      > winnych nie ma"
      >

Gaz propan-butan jest cięższy od powietrza.
      • Gość: STYRO Re: Auta na gaz i kanal... IP: *.Red-80-38-99.pooles.rima-tde.net 03.04.03, 15:26
        takalbonie napisał:

> Gaz propan-butan jest cięższy od powietrza.

I ??? I instalacja jest szczelna jesli pod autem jest asfalt i rozszczelnia
        sie automatycznie, jesli pod autem jest kanal??? Chodzi mi o to, ze albo
        rzeczoznawca glupi, albo jego wypowiedz jest nieprecyzyjnie napisana.... A moze
        to ja nie mam racji...
        • Gość: Niknejm Re: Auta na gaz i kanal... IP: 143.26.83.* 03.04.03, 15:33
          Gość portalu: STYRO napisał(a):

> takalbonie napisał:
          >
          > > Gaz propan-butan jest cięższy od powietrza.
          >
          > I ??? I instalacja jest szczelna jesli pod autem jest asfalt i rozszczelnia
          > sie automatycznie, jesli pod autem jest kanal??? Chodzi mi o to, ze albo
          > rzeczoznawca glupi, albo jego wypowiedz jest nieprecyzyjnie napisana....

Brak precyzji, rzeczywiście. Jesli jest płasko, to gaz 'rozlewa się' na
          większej powierzchni, nawet jak jest nieszczelność. Natomiast w kanale kumuluje
          się i tworzy mieszankę wybuchową (potrzebne jest odpowiednie stężenie tego
          gazu).

Pzdr
          Niknejm
        • tuptush Re: Auta na gaz i kanal... 03.04.03, 15:34
          Hej!
          Dziennikarze pewnie cos namieszali, chodzi o to ze auta z instalacja gazowa
          nie wolno stawiac do garazu kanalem, bo w przypadku nieszczelnosci instalacji
          gaz bedzie sie w tym kanale gromadzil, jako ze jest ciezszy od powietrza...
        • Gość: gaz Re: Auta na gaz i kanal... IP: 195.117.243.* 03.04.03, 15:34
          pod maską jest przez jaiś czas niespalony gaz, we filtrze powietrza na
          przykład, także jak stawiasz nad kanałem czy w podziemnym gazarżu to się zbiera
          i jak się nazbiera to mała iskra i po samochodziku. poczytaj sobie instrukcję
          • Gość: STYRO Re: Auta na gaz i kanal... IP: *.Red-80-38-99.pooles.rima-tde.net 03.04.03, 15:43
            Wiem, wiem, chodzilo mi o to "automatyczne" rozszczelnianie nad kanalem
            hehehe... A jako ciekawostke podam fakt, ze w Hiszpanii instalacje gazowa mozna
            montowac tylko w taxi i autobusach i chyba innych samochodach oznaczonych
            sympolem (SP) czyli servicio publico... Nie ma szans na instalacje w prywatnym
            samochodzie... Turysci z zagranicy, wydaje mi sie, ze rowniez nie moga nabic
            butli na stacjach, gdzie robia to taksowkarze...

Pozdrawiam...
            • Gość: arklin Re: Auta na gaz i kanal... IP: 212.160.231.* 07.04.03, 18:34
              To prawda uczeni mówią, że nie wolno auta z gazem parkować w garażu z kanałem.
              Niby prawda, bo cięższy od powietrza i takie tam. Chcę tylko zauważyć, że gdy
              dojdzie do rozszczelnienia to ktoś kto wejdzie do garażu, nawet gdy jest kanał
              poczuje zapach gazu. Poza tym nie należy wchodzić do garażu z papierosem a w
              przypadku braku energii elektrycznej nie paradować ze świeczką i nie będzie
              problemu. Ostrożnym trzeba być ale bez paranoi.
              Pozdrófka
              • Gość: greg Re: Auta na gaz i kanal... IP: *.gizycko.sdi.tpnet.pl 13.04.03, 21:38
                fachowcem nie jestem, ale wiem, że przy odpowiedniej proporcji gaz/powietrze
                następuje wybuch samoczynny, więc niechodzenie po garażu z papierosem to nie
                wszystko,
                swoją drogą ja stawiam od 2 lat samochód w garażu z kanałem i żyję, auto też
                żyje.
                • Gość: Kierowiec Re: Auta na gaz i kanal... IP: 212.6.124.* 14.04.03, 07:44
                  Gość portalu: greg napisał(a):

> fachowcem nie jestem, ale wiem, że przy odpowiedniej proporcji gaz/powietrze
                  > następuje wybuch samoczynny, więc niechodzenie po garażu z papierosem to nie
                  > wszystko,

Njet. Gaz propan butan to nie rakietowe paliwo hipergolowe.

Pozdr.

K.
    • Gość: Henry Re: Auta na gaz i kanal... IP: *.telia.com 14.04.03, 07:56
      Moze gaz napedowy jest ciezszy od powietrza,zatrzymoje sie w kanale z powodu
      braku przewiewu ??,-zprawdz to .
      ________________________________________________________________________________
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka