Dodaj do ulubionych

Na jak długo starczają wam opony?

IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 11.04.03, 22:12
Ja ostatnio przy zmianie na letnie musiałem dokupić dwie nowe, przebieg 60
tys.km /90% miasto/, byłby czwarty ich sezon. Jak to jest u was??
pzd.csi
Obserwuj wątek
    • Gość: Michal Re: Na jak długo starczają wam opony? IP: *.telia.com 11.04.03, 22:50
      Max dwa sezony ,lecz osobiscie wyrzucam opony ,ktore jeszcze maja 4mm bieznika
      i sa oczywiscie jak najbardziej dozwolone.Pzdr.Michal
      P.S zeby bylo pikantniej wten przebieg wchodza tez opony zimowe i tez tylko
      na dwa sezony.Max robie 25kkm rocznie
    • Gość: rafi Re: Na jak długo starczają wam opony? IP: *.whitemouse.com.pl / 192.168.1.* 12.04.03, 02:24
      Gość portalu: csi napisał(a):

> Ja ostatnio przy zmianie na letnie musiałem dokupić dwie nowe, przebieg 60
      > tys.km /90% miasto/, byłby czwarty ich sezon. Jak to jest u was??
      > pzd.csi

w listopadzie 2002 załozyłem do mojego seicento nowe oponki debica frigo,
      przejechałem na nich do dzis 30 tys km i zostało na nich ok 2mm bieznika,
      jeszcze zeby sie w zime dobrze spisywały to bym wybaczył, ale tak to powiem
      tylko jedno: nigdy wiecej tych gum! (frigo kierunkowe rozmiar 155/65/13)
      • Gość: Ali Re: Na jak długo starczają wam opony? IP: *.rzesa.rzeszow.pl 12.04.03, 07:02
        Gość portalu: rafi napisał(a):

> w listopadzie 2002 załozyłem do mojego seicento nowe oponki debica frigo,
        > przejechałem na nich do dzis 30 tys km i zostało na nich ok 2mm bieznika,
        > jeszcze zeby sie w zime dobrze spisywały to bym wybaczył, ale tak to powiem
        > tylko jedno: nigdy wiecej tych gum! (frigo kierunkowe rozmiar 155/65/13)

No to trzeba albo zmienić styl jazdy albo aprawdzić zawieszenie w samochodzie.
        Ja przez trzy sezony przejechałem 30 tys. na frigo i zużycie jest minimalne. A
        mój styl jazdy nie należy do najłagodniejszych. Są to znakomite opony jeśli
        chodzi o skuteczność.
        Na letnich (Kormoran) zrobiłem 70 tys. i już się mają ku końcowi.
    • kicur Re: Na jak długo starczają wam opony? 12.04.03, 04:42
      Gość portalu: csi napisał(a):

> Ja ostatnio przy zmianie na letnie musiałem dokupić dwie nowe, przebieg 60
      > tys.km /90% miasto/, byłby czwarty ich sezon. Jak to jest u was??
      > pzd.csi

GoodYear UG5 - 3 sezony, 20.000 km, ostra jazda, dwie są dla mnie do wymiany,
      bo bieżnik ok. 3-4 mm.
    • Gość: trooper Re: Na jak długo starczają wam opony? IP: *.revers.nsm.pl 12.04.03, 09:06
      Continental CT22 w Laguna 1.8 RT - ok. 50 kkm
      Zostało ok. 4 mm, ale po wpadnięciu w aquaplaning w mieście przed skrzyżowaniem
      decyzja o ich wyrzuceniu. Teraz GY Ventura, dopiero parę kkm. Do tego zimówki
      Pirelli Direzionale prawie 10 kkm, jak nowe.
      • Gość: Lekito Re: Na jak długo starczają wam opony? IP: *.pustki.gdynia.pl 12.04.03, 10:16
        100tys km :))) Na tyle byly juz lekko lysawe (naped na tyl), ale za to
        wygladaly prawie jak slicki:))) Dodam, ze byly to jakieś Stomile.
        • Gość: Michal Re: Na jak długo starczają wam opony? IP: *.telia.com 12.04.03, 10:57
          Pewnie jajko masz pod pedalem gazu.Pzdr.Michal
    • micho64 Re: Na jak długo starczają wam opony? 12.04.03, 11:21
      Na letnich trzy sezony, później mimo dopuszczalnej wys. bieżnika wymiana.
      Na zimówkach zdecydowanie mierzę wys. bieżnika, wiele zależy od tego jak
      długo trwa sezon zimowy, w tym roku jeszcze nie zmieniałem-chyba warto było.
      Rocznie przejeżdzam ok. 25 kkm.
      Pozdr
    • Gość: csi Re: Na jak długo starczają wam opony? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 12.04.03, 16:42
      .. aha i dodam że bieżnik był jeszcze w miarę ok ale jedna opona była
      pociachana jak to okrślił gość w serwisie
      pzd.
    • Gość: Yosarian Re: Na jak długo starczają wam opony? IP: *.acn.waw.pl 12.04.03, 22:38
      Zależy, ale nie więcej niż 60-70 tys. km. Rocznie przejeżdżam pomiedzy 20-30
      tys. No i zależy to od tego jakie założysz opony.
    • Gość: Rav Re: Na jak długo starczają wam opony? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 13.04.03, 11:21
      To ja powiem tak- samochód ma 90kkm, siódmy rok na drogach, a z tyłu oryginalne
      Klebery (na lato) praktycznie bez zużycia bieżnika. Wiem, wiem, guma parcieje
      itp., zmienię w tym roku. Ale jaja z tym tyłem, nie?
    • Gość: Marek Zwykle IP: *.atlanta-21-22rs.ga.dial-access.att.net 14.04.03, 02:22
      Zwykle (w dwoch samochodach) kolo 120-130 tys. km robie na komplecie kol. Choc
      w GTP wymiana nastapila po okolo 60 tys. km.
      • devote Re: Zwykle 14.04.03, 03:51
        Na Gudjerach (jakies tam Eagle) ktore byly jak kupowalem auto zrobilem tylko 20
        tys mil.Troche to dziwne ale tak bylo.Przez internet zamowilem Continental CH95
        (wielosezonowe).Teraz mam 41 tys. mil i opony sa bardzo malutko zuzyte.Powinny
        starczyc na 60tys mil.
        • Gość: Hiszpan Re: Zwykle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.03, 09:21
          około 6000-8000 km (sześć do ośmiu tysięcy) na Bridgestone Battlax BT56...
          tyle, że w motocyklu... oponki miękkie typu Racing ale z homologacją drogową...
          trzymaja się rewelacyjnie tyle że znikają w oczach... cena około 150 EUR za
          sztukę :( ale taka cena hobby i sportowej jazdy... (żadnego palenia bo to jest
          w stanie wykończyć nową gumę w 2-3 minuty ...)

PZDR

PS całe szczęście że w aucie oponki żyją o wiele dłużej i kosztują mniej...
    • Gość: cx Re: Na jak długo starczają wam opony? IP: *.golczewo.sdi.tpnet.pl 14.04.03, 09:30
      82000 na firestone. bieznik jeszcze byl ale sparcialy. zACZELO POWIETRZE
      SCHODZIC BO POPEKALE OD WEWNATRZ. SZKODA BO BIEZNIK JESZCZE AUPELNIE OK. AHA
      MIALY 5 LAT.
      • Gość: STYRO Re: Na jak długo starczają wam opony? IP: *.Red-80-38-99.pooles.rima-tde.net 15.04.03, 02:06
        Nie wiem -kupilem pierwsze auto niedawno i zrobilem ok 5.tys km... Jezdze na
        MABOR - portugalskie opony- te z przodu przelozylem na tyl - chce kupic caly
        komplet - te mam nadzieje ze wytrzymaja gdzies do lata - moze do jesieni... I
        tu jest problem - nie wiem na co sie zdecydowac - w gre wchodza GoodYear lub
        micheliny, moze tez conti...

pozdrawiam
        • devote Re: Na jak długo starczają wam opony? 15.04.03, 03:35
          jesli chodzi o Continental to polecam model CH95
          wielosezonowa opona zakladana jako orginalne opony na BMW i MB.
          takie wlasnie zamowilem i jestem zadowolony

tak wyglada tirerack.com/images/tires/conti/co_contitour_contact_ch95.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka