metalurg 08.02.07, 18:58 Jaki byście zaproponowali bus o ładowności 1.5 tony? Interesuje mnie model nie starszy niż rocznik 2003. Bez ceny maksymalnej, wysłucham każdego pomysłu:-) Link Zgłoś Obserwuj wątek
black_code Re: Bus do 3.5 tony 08.02.07, 19:38 LT lub Sprinter .Lepsza opinie ma LT ale unikaj wersji z silnikiem 2.8 z CR tam podobno notorycznie leca wtryski a to droga impreza. Najlepszy silnik 2.5tdi 109 KM Link Zgłoś
purhed Re: Bus do 3.5 tony 09.02.07, 09:21 więcej szczegółów - to ma być blaszak, plandeka, kontener? Jakiej konkretnie ładowności potrzebujesz? Link Zgłoś
metalurg Re: Bus do 3.5 tony 09.02.07, 13:47 To ma być blaszak na dwie/trzy osoby zarejestrowany. Najlepiej przedlużony, masa całkowita do 3.5 tony, ładowność do 1.5 tony. Krótko mówiąc tak żeby się zmieścił w darmowych przejazdach po drogach niemieckich. Link Zgłoś
kajtan Re: Bus do 3.5 tony 09.02.07, 14:04 Renault Master maksymalnie przedluzony. Ma przedni naped, dzieki temu podloga zaladunkowa jest bardzo nisko, jako jeden z nielicznych. Choc silnik 2,2 dci o mocy 90KM nie preferuje gorek i zakres uzytkowych obrotow to 2ooo-3oooRPM. O ile znajdziesz DOBRY serwis. -- ryzykanci żyją krócej - i dodał gazu... Link Zgłoś
kremzi Re: Bus do 3.5 tony 09.02.07, 12:49 Zdecydowanie Sprinter, w drugiej kolejności LT, choc chwala też mastery z silnikiem 3,0 (nissan). Słyszłem kiepskie opinie o Ducato! Link Zgłoś
purhed Re: Bus do 3.5 tony 09.02.07, 13:55 W darmowych przejazdach po drogach niemieckich mieści się dowolny samochód o DMC nie większej niż 12 ton. Link Zgłoś
metalurg Re: Bus do 3.5 tony 09.02.07, 20:38 A ja słyszałem że są niektóre autostrady gdzie potrzeba winiet na samochody powyżej 3.5 tony. Chyba że to nie były Niemcy. Link Zgłoś
11slavo Re: Bus do 3.5 tony 09.02.07, 16:02 Ducato Maxi 2.8 JTD lub JTD Power (pierwszy prawie 130 KM, drugi prawie 150 KM). Ja jezdzilem Ducatami przez 4 lata w roznych wersjach, silnikach, rocznikach i bylo bezproblemowo. Swietnie sie prowadza, sa szybkie oraz malo pala. Link Zgłoś
qamillo Re: Bus do 3.5 tony 09.02.07, 20:43 jeśli chodzi o busy stanowczo rocznik powinien być rozstrzygającym kryterium..to przeca w busach najważniejsze..Proponuje nową gazele z salonu...dlaczego? proste! bo jest nowa! Link Zgłoś
loyezoo Re: Bus do 3.5 tony 09.02.07, 22:55 qamillo napisał: > jeśli chodzi o busy stanowczo rocznik powinien być rozstrzygającym kryterium..t > o > przeca w busach najważniejsze..Proponuje nową gazele z salonu...dlaczego? > proste! bo jest nowa! Proste że znowu pie..ysz jak mały Kazio po dużym piwie.Busy zazwyczaj służą zarobkowo więc znam 2-3 latki z przebiegami 300-400tys.Natomiast u mnie w firmie jest transit (w przyszłym roku na sprzedaż) który obecnie ma 7 lat i 93tys przebiegu.A Gazeli nie chcem nawet za darmo bo to i tak "drogo" za padaczkę która non stop się sypie Link Zgłoś
metalurg Re: Bus do 3.5 tony 10.02.07, 14:04 A moze ktos z was przerabial kierownice w angielskim busie. Ma jakies doswiadczenia w tej kwestii... Link Zgłoś
11slavo Re: Bus do 3.5 tony 10.02.07, 14:59 Zapomnialem o najwazniejszej sprawie: jak wiadomo naprawa nadwozia jest najdrozsza wiec im lepsze zabezpieczenie antykorozyjne tym lepiej. Niestety u Sprintera jest z tym fatalnie od momentu debiutu do roku 2006. Nowy model mam nadzieje to zmieni (osobiscie watpie skoro Mercedes nie widzi problemu od 11 lat, a od kiedy to u konkurentow PSA,Renault,Iveco jest ok) Druga sprawa to koszty napraw mechanicznych ktore w przypadku silnikow CDI beda sporo wyzsze niz JTD, czy HDI. Z Mercedesem Sprinterem jest pewien problem (zwlaszcza z CDI), jak sie uda to bez wiekszych sensacji przejedzie 700 000 km. Jesli natomiast ma sie pecha (procentowo znacznie wiekszy odsetek niz w starszych mesiach, wlasciwie bez porownania) Sprinter to wydatki bez konca. pozdr Link Zgłoś