Dodaj do ulubionych

Najlepszy olej napędowy

IP: *.dop.krakow.pl 18.04.03, 12:11
Temat często powtarzany, ale jestem nowym użytkownikiem diesla i chciałbym
wiedzieć na jakich stacjach tankować to paliwo, a jakie omijać z daleka, bo o
syfiastym ON słyszałem już wiele.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: alek Re: Najlepszy olej napędowy IP: 195.136.36.* 18.04.03, 13:35
      Najlepiej tankować na nowej stacji, tzn. zbudowanej parę lat temu.
      Stacje w których zbiorniki zbierały wodę i osady przez ostatnie parędziesiąt
      lat lepiej omijać z daleka.
      Paliwo powinno być w zasadzie wszędzie to samo, albo Orlen, albo RG, ale chyba
      lepiej tankować na stacjach firmowych (BP, Shell, Statoil, Esso, Preem), gdzie
      prawdopodobieństwo chrzczenia wydaje się być mniejsze.

Pozdrawiam, alek
      • Gość: Wojtek Re: Najlepszy olej napędowy IP: 62.29.254.* 18.04.03, 13:45
        Gość portalu: alek napisał(a):

> Najlepiej tankować na nowej stacji, tzn. zbudowanej parę lat temu.
        > Stacje w których zbiorniki zbierały wodę i osady przez ostatnie parędziesiąt
        > lat lepiej omijać z daleka.
        > Paliwo powinno być w zasadzie wszędzie to samo, albo Orlen, albo RG, ale
        chyba
        > lepiej tankować na stacjach firmowych (BP, Shell, Statoil, Esso, Preem),
        gdzie
        > prawdopodobieństwo chrzczenia wydaje się być mniejsze.
        >
        > Pozdrawiam, alek

Skoro w Twojej grupie zaufanych stacji znalazl sie Preem to znaczy, ze nie
        masz zielonego pojecia o temacie.
        Preem radze omijac lukiem gotyckim - wiem to z wlasnego doswiadczenia,
        znajomych i wielu opinii w internecie.
        • Gość: alek Re: Najlepszy olej napędowy IP: 195.136.36.* 19.04.03, 09:38
          Gość portalu: Wojtek napisał(a):

> Skoro w Twojej grupie zaufanych stacji znalazl sie Preem to znaczy, ze nie
          > masz zielonego pojecia o temacie.

Hmm, no... faktycznie, nie mam pojęcia o temacie. Sam nigdy nie tankowałem na
          Preem'ie, w mojej okolicy nie ma żadnej, ale znajomi bardzo zachwalali benzynę
          z tych stacji więc je dopisałem.

Pozdrawiam, alek

PS. Sam tankuję zwykle na Statoilu, ale odczucia bywają mieszane, szczególnie
          jak się zatankuje za naszą zachodnią granicą (hałas mniejszy o parę decybeli i
          ciąg większy o parę koników). Takie miewam odczucia.
    • Gość: cytryniec Re: Najlepszy olej napędowy IP: *.lubin.dialog.net.pl 18.04.03, 16:43
      Na pewno nie tankuj na stacjach typu "Pan Ziutek",czli na poPGRowskich,po
      bazach Transbudu,Kólek Rolniczych itp. Stare zasyfiałe zbiorniki i Bóg wie co w
      tych zbiornikach.Ostrożnie z byłymi stacjami CPN,wiele jest odświeżonych,ale
      mentalność starych pompiarzy jest różna.
      Na jakich tankować?
      Na różnych.Nowych.Próbuj i znajdź swoją.Ja tankuję na Statoilu i jestem
      zadowolony.
    • Gość: El Toro Re: Najlepszy olej napędowy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.04.03, 19:51
      Ja wprawdzie nie tankuję ON, ale myślę,że że stacje z dobrą benzyną sprzedają
      też dobry olej. Dlatego polecam Aral. Tymczasem unikałbym BP - raz u nich
      zatankowałem i odczułem wyraźny spadek mocy silnika. Później zatankowałem po
      raz drugi na innej stacji BP (żeby sprawdzić, czy to była jednorazowa wpadka) -
      i to samo. Dlatego omijam BP i trochę się martwię, co się stanie z jakością
      Arala po wykupieniu przez BP.
      Pozdrawiam
      • Gość: Michal Re: Najlepszy olej napędowy IP: *.telia.com 19.04.03, 10:10
        To by sie zgadzalo.Tutaj stacje benzynowe co kilkanascie lat wymieniaja swoje
        tanki,wlasnie aby uniknac tego problemu.
        • t.o.m.e.k Re: Najlepszy olej napędowy 19.04.03, 12:27
          Ja tankuję od ponad roku na stacji Neste. Pisałem zresztą juz o tym wcześniej -
          nie wiem, jak to się dzieje, ale na oleju stamtąd regularnie robię 700 i więcej
          km na jednym baku, podczas gdy tankując wcześniej na inych "renomowanych"
          stacjach typu Esso czy Aral, lampka rezerwy zapalała mi się już przy 550 km.
          No i mają tam najtaniej, jako że oszczędzają na kosztach - nie budują żadnych
          marketów, myjni tylko cztery dystrybutory, dobre paliwko, niska cena i
          jechane...
          • Gość: kusy Re: Najlepszy olej napędowy IP: 81.15.226.* 20.04.03, 15:54
            ok,chcialem dodac swoje 2 grosze,bo wymieniono tu prawie wszystkie stacje ja
            chcialbym odradzic Esso, a polecic jednak BP. i Nestle.to wynik moich
            doswiadczen okolo 10 lat jezdze dieslem.pozdrawiam wszystkich barylkowcow
            • Gość: Cadbury Re: Najlepszy olej napędowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.03, 00:06
              Gość portalu: kusy napisał(a):

> ok,chcialem dodac swoje 2 grosze,bo wymieniono tu prawie wszystkie stacje ja
              > chcialbym odradzic Esso, a polecic jednak BP. i Nestle.to wynik moich
              > doswiadczen okolo 10 lat jezdze dieslem.pozdrawiam wszystkich barylkowcow

Nie wiedzialem, ze Nestle sprzedaje paliwo, myslalem, ze czekolade, wode,
              etc... ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka