Gość: Diesel IP: *.dop.krakow.pl 18.04.03, 12:11 Temat często powtarzany, ale jestem nowym użytkownikiem diesla i chciałbym wiedzieć na jakich stacjach tankować to paliwo, a jakie omijać z daleka, bo o syfiastym ON słyszałem już wiele. Pozdrawiam Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: alek Re: Najlepszy olej napędowy IP: 195.136.36.* 18.04.03, 13:35 Najlepiej tankować na nowej stacji, tzn. zbudowanej parę lat temu. Stacje w których zbiorniki zbierały wodę i osady przez ostatnie parędziesiąt lat lepiej omijać z daleka. Paliwo powinno być w zasadzie wszędzie to samo, albo Orlen, albo RG, ale chyba lepiej tankować na stacjach firmowych (BP, Shell, Statoil, Esso, Preem), gdzie prawdopodobieństwo chrzczenia wydaje się być mniejsze. Pozdrawiam, alek Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Najlepszy olej napędowy IP: 62.29.254.* 18.04.03, 13:45 Gość portalu: alek napisał(a): > Najlepiej tankować na nowej stacji, tzn. zbudowanej parę lat temu. > Stacje w których zbiorniki zbierały wodę i osady przez ostatnie parędziesiąt > lat lepiej omijać z daleka. > Paliwo powinno być w zasadzie wszędzie to samo, albo Orlen, albo RG, ale chyba > lepiej tankować na stacjach firmowych (BP, Shell, Statoil, Esso, Preem), gdzie > prawdopodobieństwo chrzczenia wydaje się być mniejsze. > > Pozdrawiam, alek Skoro w Twojej grupie zaufanych stacji znalazl sie Preem to znaczy, ze nie masz zielonego pojecia o temacie. Preem radze omijac lukiem gotyckim - wiem to z wlasnego doswiadczenia, znajomych i wielu opinii w internecie. Link Zgłoś
Gość: alek Re: Najlepszy olej napędowy IP: 195.136.36.* 19.04.03, 09:38 Gość portalu: Wojtek napisał(a): > Skoro w Twojej grupie zaufanych stacji znalazl sie Preem to znaczy, ze nie > masz zielonego pojecia o temacie. Hmm, no... faktycznie, nie mam pojęcia o temacie. Sam nigdy nie tankowałem na Preem'ie, w mojej okolicy nie ma żadnej, ale znajomi bardzo zachwalali benzynę z tych stacji więc je dopisałem. Pozdrawiam, alek PS. Sam tankuję zwykle na Statoilu, ale odczucia bywają mieszane, szczególnie jak się zatankuje za naszą zachodnią granicą (hałas mniejszy o parę decybeli i ciąg większy o parę koników). Takie miewam odczucia. Link Zgłoś
Gość: cytryniec Re: Najlepszy olej napędowy IP: *.lubin.dialog.net.pl 18.04.03, 16:43 Na pewno nie tankuj na stacjach typu "Pan Ziutek",czli na poPGRowskich,po bazach Transbudu,Kólek Rolniczych itp. Stare zasyfiałe zbiorniki i Bóg wie co w tych zbiornikach.Ostrożnie z byłymi stacjami CPN,wiele jest odświeżonych,ale mentalność starych pompiarzy jest różna. Na jakich tankować? Na różnych.Nowych.Próbuj i znajdź swoją.Ja tankuję na Statoilu i jestem zadowolony. Link Zgłoś
Gość: El Toro Re: Najlepszy olej napędowy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.04.03, 19:51 Ja wprawdzie nie tankuję ON, ale myślę,że że stacje z dobrą benzyną sprzedają też dobry olej. Dlatego polecam Aral. Tymczasem unikałbym BP - raz u nich zatankowałem i odczułem wyraźny spadek mocy silnika. Później zatankowałem po raz drugi na innej stacji BP (żeby sprawdzić, czy to była jednorazowa wpadka) - i to samo. Dlatego omijam BP i trochę się martwię, co się stanie z jakością Arala po wykupieniu przez BP. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Najlepszy olej napędowy IP: *.telia.com 19.04.03, 10:10 To by sie zgadzalo.Tutaj stacje benzynowe co kilkanascie lat wymieniaja swoje tanki,wlasnie aby uniknac tego problemu. Link Zgłoś
t.o.m.e.k Re: Najlepszy olej napędowy 19.04.03, 12:27 Ja tankuję od ponad roku na stacji Neste. Pisałem zresztą juz o tym wcześniej - nie wiem, jak to się dzieje, ale na oleju stamtąd regularnie robię 700 i więcej km na jednym baku, podczas gdy tankując wcześniej na inych "renomowanych" stacjach typu Esso czy Aral, lampka rezerwy zapalała mi się już przy 550 km. No i mają tam najtaniej, jako że oszczędzają na kosztach - nie budują żadnych marketów, myjni tylko cztery dystrybutory, dobre paliwko, niska cena i jechane... Link Zgłoś
Gość: kusy Re: Najlepszy olej napędowy IP: 81.15.226.* 20.04.03, 15:54 ok,chcialem dodac swoje 2 grosze,bo wymieniono tu prawie wszystkie stacje ja chcialbym odradzic Esso, a polecic jednak BP. i Nestle.to wynik moich doswiadczen okolo 10 lat jezdze dieslem.pozdrawiam wszystkich barylkowcow Link Zgłoś
Gość: Cadbury Re: Najlepszy olej napędowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.03, 00:06 Gość portalu: kusy napisał(a): > ok,chcialem dodac swoje 2 grosze,bo wymieniono tu prawie wszystkie stacje ja > chcialbym odradzic Esso, a polecic jednak BP. i Nestle.to wynik moich > doswiadczen okolo 10 lat jezdze dieslem.pozdrawiam wszystkich barylkowcow Nie wiedzialem, ze Nestle sprzedaje paliwo, myslalem, ze czekolade, wode, etc... ;) Link Zgłoś