Gość: Barum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.03, 10:20 Czy warto je kupić zamiast nowych? Cenowo sa opłacalne, ale czy i bezpieczne jednocześnie? Gdzie w Warszawie można takowe zakupić? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: kos Re: ???? Opony regenerowane ???? IP: incolnx* / 192.168.1.* 28.04.03, 11:09 Gość portalu: Barum napisał(a): > Czy warto je kupić zamiast nowych? Cenowo sa opłacalne, ale czy i bezpieczne > jednocześnie? Gdzie w Warszawie można takowe zakupić? Ostatnio miałem następujaca sytuację: chciałem kupić opony i trafiłem do gościa, który właśnie sprzedawał opony regenerowane. Facet wychwalał je pod niebiosa: tanie, dobre, bieżnik zrobiony na wzór MICHELIN. Wychodząc spojrzałem na jego auto. I co? Założone nowiutkie KLEBERY (data produkcji sprzed miesiąca). Jeśli ktoś sprzedaje takie opony i sam nie ma do nich zaufania, to odpowiedź na twoje pytanie jest prosta. Myślę, że lepiej jest kupić nowe opony nawet z tych tańszych niż bawić się w regenerowane. To twoje bezpieczeństwo. Pozdrowienia Link Zgłoś
Gość: arklin Re: ???? Opony regenerowane ???? IP: 212.160.231.* 28.04.03, 12:36 Odradzam ze względu na wątpliwą opłacalność. Do regenerowania stosuje się miękkie mieszanki gumy, które owszem zapewniają odpowiednie właściwości trakcyjne, ale powodują, że opona taka szybko się zużywa. Jeśli regeneracja kosztuje ok. 50% opony nowej, żywotnośc również wynosi ok. 50% nowej to gdzie sens? Pozdrófka Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: ???? Opony regenerowane ???? IP: *.kolornet.pl / 192.168.11.* 28.04.03, 12:42 Mialem zamiar kupic takie, kolega mi odradzil-kiedys mial wlasnie regenerowane (tzn.bieznikowane), piekny wzor bieznika "jodelka", niestety na mokrym nie dalo sie jezdzic. Kupilem w portalu www.opony.com opony Dayton D100 - cena nizsza niz Debica,przyczepnosc i halas dwie klasy wyzej niz Debica.Mam nadzieje,ze trwalosc rowniez-firma Dayton nalezy do koncernu Bridgestone Link Zgłoś
Gość: Krzysek Re: ???? Opony regenerowane ???? IP: *.acn.waw.pl 28.04.03, 20:25 Zregenerowac mozna tylko bieznik, ale nie tylko on sie zuzywa. W srodku sa wlokna, ktore ulegaja zmeczeniu. Opona po 3-4 latach nadaje sie tylko do wyrzucenia. Link Zgłoś
Gość: Michal Re: ???? Opony regenerowane ???? IP: *.telia.com 28.04.03, 21:00 Kupic najtansze azjaty sa tysiac razy lepsze od najdrozszych regumerakow.Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: macra Re: ???? Opony regenerowane ???? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.04.03, 21:14 chwila,bo sie gubie,chodzi o nacinanie bieznika na oponach czy o nalewki?moim zdaniem-jakie by nie byly-wole najslabsze nowe ew uzywane ale oryginalne(tzn nie bieznikowane ani nie nalewki) Link Zgłoś
Gość: Michal Re: ???? Opony regenerowane ???? IP: *.telia.com 29.04.03, 08:38 Panowie zapomnijcie o nacinaniu.To jeszcze wynalazek polskiej mysli konstrukcyjnej za Gomulki.Jakie oszczednosci w milionach.Pamietam jechalem kiedys w Lubuskim autobusem PKS jak nie "pierdolnelo" autobusem zarzucilo stanal nad rowem ludziska wysli i stwierdzili ,ooo upona pykla.Ogladalem ja dobrze i dokladnie byla nacieta az do kordu.Szybko i gleboko sie spieszyli do socjalizmu.Gomulka mowil za kazdy milimetr tyle zarobionych pieniedzy.Premie byly,bylo wesolo. Link Zgłoś
Gość: Hiszpan Re: ???? Opony regenerowane ???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.03, 09:38 Panowie mieszacie oponki do aut osobowych i ciężarowych/autobusów... W tej drugiej kategorii najwięksi producenci opon jak Michelin czy Good Year sprzedają opony umożliwiające ich regenerację poprzez nacinanie. Są one oznaczane jako "Regroovable". Każdy kierowca TIRa pewnie się z nimi spotkał... Producent gwarantuje, że wytrzymaja one jedno dodatkowe nacinanie. www.tiretown.com/tires_101/regroovable.htm w autach osobowych nie nacina sie opon! można je bieżnikować ale jakość takich opon nie jest rewelacyjna i czasami zdaża się że nakładka odpada podczas jazdy demolując sporą część auta a niekiedy posyłając je do rowu... Tak więc do aut osobowych polecam nowe oponki bo bezpieczniejsze a w ciężkim sprzęcie można niektóre oponki naciąć... PZDR! Link Zgłoś
Gość: Lolo Re: ???? Opony regenerowane ???? IP: 62.93.65.* 29.04.03, 11:34 Gość portalu: Barum napisał(a): > Czy warto je kupić zamiast nowych? Cenowo sa opłacalne, ale czy i bezpieczne > jednocześnie? Gdzie w Warszawie można takowe zakupić? Po****o Cie??? nie pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Barum Re: ???? Opony regenerowane ???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.03, 11:47 Gość portalu: Lolo napisał(a): > Po****o Cie??? Mnie nie, ale ciebie najwyrzżniej już dawno tak. > nie pozdrawiam i be I vice versa - nie zadaję sie z bucami. Link Zgłoś
gwidosz Regenerowane? Absolutnie nie! 29.04.03, 23:01 Przy prędkości 100 km/h na 1 kilogram opony działa siła odpowiadająca masie 250 kilogramów. Przy prędkości 150 km/h to jest już ponad pół tony (!) na jeden kilogram gumy! Wewnętrzna konstrukcja opony musi wytrzymać tak potworne siły. Jeśli do tego dodać nierówności drogi itp, to o kupowaniu opon regenerowanych należy zapomnieć. W każdym razie moim zdaniem to szaleństwo. Co innego oponka do malucha czy do jakiegoś zabytku - jeśli nie rozwija się większych prędkości. Chociaż nawet taki kaszlak setkę pójdzie... Link Zgłoś