Dodaj do ulubionych

Klimatyzacja czy czujniki cofania?

05.03.07, 19:42
Jestem na etapie zakupu auta. Mam możliwość wyboru dodatkowego wyposażenia za 1000 zł tzn zamiana klimatyzacji ręcznej na automatyczną lub otrzymać czujniki cofania. Nie miałem do tej pory do czynienia z tymi wynalazkami stąd pytanie co bardziej się przydaje w codziennym użytkowaniu auta?
Obserwuj wątek
    • derduch Re: Klimatyzacja czy czujniki cofania? 05.03.07, 19:44
      Bierz klimatyzacje, czujnik parkowania zamontujesz sobie za grosze, nawet u dealera.
    • iberia.pl Re: Klimatyzacja czy czujniki cofania? 05.03.07, 20:24
      zalezy jakie to auto?cz czujniki faktycznie sa potrzebne.Jak dla mnie to nie ma
      roznicy jaka klima grnt, zeby byla.
      • mq21 Re: Klimatyzacja czy czujniki cofania? 05.03.07, 21:06
        Kia ceed
        • iberia.pl Re: Klimatyzacja czy czujniki cofania? 05.03.07, 22:03
          mq21 napisał:

> Kia ceed

to wg mnie nie ma potrzeby aby wydawac pieniadze na czujniki cofania w takim
          aucie.Co innego sedan gdzie widocznosc do tylu jest kiepska albo wyjatkowo w
          kombi takim jak nowa Octavia.
          Ale skoro ma Ci to ulatwic zycie i uchronic inne auta od ewentualnego otarcia
          na parkingu to sobie kup:-)
    • wujo_prezio Re: Klimatyzacja czy czujniki cofania? 05.03.07, 21:59
      klima jezeli dwustrefowa
    • kann2 Re: Klimatyzacja czy czujniki cofania? 05.03.07, 22:46
      Ja byłbym za klimą. Klimę automatyczną mam i wiem, co to za dobrodziejstwo.
      Czujników nie mam, więc nie wiem, co bym stracił!
      • mq21 Re: Klimatyzacja czy czujniki cofania? 05.03.07, 22:52
        Przekonujecie mnie do tej klimy , tak samo myślałem ale chciałem się upewnić w moim przekonaniu tymbardziej, że czujniki można w każdej chwili dołożyć , natomiast klimy już się nie zamieni.
        • derduch Re: Klimatyzacja czy czujniki cofania? 05.03.07, 22:56
          BTW Zapowiada się fajne auto za rozsądną cenę, napisz koniecznie na forum jak
          wrażenia z jazdy i pierwsze odczucia. W sumie mam kumpla dealera Kia, wole
          jednak posłuchac info z wiarygodnego źródła :-)
          • mq21 Re: Klimatyzacja czy czujniki cofania? 05.03.07, 23:02
            Zamówiłem ale czeka się w zależności od wersji silnikowej i wyposażenia od 2 do 5 m-cy. Ja zamówiłem 1,6 DOHC 122KM i czekam 2 m-ce .Odbyłem 2 jazdy probne różnymi wwrsjami silnikowymi tzn 1,6 benz i 1,6 disel Wrażenia z jazdy jaknajbardziej pozytywne, trudno do czegokolwiek się doczepić ale obiektywnie można oceniać po przebiegu conajmniej kilku tys km . Po odbiorze napisze o pierwszych wrażeniach .
            • fazi_ze_sztazi Re: Klimatyzacja czy czujniki cofania? 05.03.07, 23:20
              mq21 napisał:

> Zamówiłem ale czeka się w zależności od wersji silnikowej i wyposażenia od 2
              do
              > 5 m-cy.

zartujesz ??? mialbym 5 miessiecy czekac na zawykle auto? dlaczego tak dlugo?
              • mq21 Re: Klimatyzacja czy czujniki cofania? 05.03.07, 23:23
                Tak długo czeka się na wersje najtańsze 1,4 ale to też może różnie wyglądać w różnych salonach i regionach kraju . Długo się czeka bo zamówień mają dużo a ponoć ceny w marcu mają wzrosnąć
          • mq21 Re: Klimatyzacja czy czujniki cofania? 06.03.07, 19:12
            Póki co wrażenia z jazdy i trochę więcej jest tutaj

www.roadlook.pl/?sekce=diskuse&diskuska=45e6cc9329bda
      • derduch Re: Klimatyzacja czy czujniki cofania? 05.03.07, 22:53
        Ja mam i dwustrefowy klimatronic i czujnik cofania. Klimatronic jest wiadomo że
        niezastapiony, podobnie jak czujnik w sedanie przy parkowaniu....
        Bierz klime, czujnik kosztuje o wiele mniej, nawet w ASO
        • mq21 Re: Klimatyzacja czy czujniki cofania? 05.03.07, 22:55
          Czy klimatronik to to samo co klimatyzacja automatyczna?
          • derduch Re: Klimatyzacja czy czujniki cofania? 05.03.07, 22:58
            Tak, dokadnie tak. Do tego np, u mnie jest powiązana z czujnikami czystości
            powietrza w kabinie i temperatury, jak odpalam "auto" nawiewy plus klime, wtedy
            stara się sprzęt jak najszybciej ustanowić wymagane parametry, sam zwieksza lub
            zwalnia nadmuch itp.
        • mq21 Re: Klimatyzacja czy czujniki cofania? 05.03.07, 23:05
          Czujniki i dopłata do klimy automatycznej są w tej samej cenie
      • piotr33k2 Re: Klimatyzacja czy czujniki cofania? 05.03.07, 22:55
        zdecydowanie klima obojetnie nawet jaka ,czujnik moze być i pomocny ale nigdy
        nie nalezy tylko opierac sie na nim więc i tak musisz przdewszystkim liczyc na
        swoje doswiadczenie ,natomiast klima albo jest i korzystasz z jej bobrodziejstw
        albo jej nie ma i nie masz tego luksusu i nic juz tu "panie nie zrobisz",
        wniosek jest logiczny i prosty ,tylko klima w takim wyborze.
    • mejson.e Gratis, czy ekstra dopłata? 05.03.07, 23:38
      mq21 napisał:

"Jestem na etapie zakupu auta. Mam możliwość wyboru dodatkowego wyposażenia za
      1000 zł tzn zamiana klimatyzacji ręcznej na automatyczną lub otrzymać czujniki
      cofania. Nie miałem do tej pory do czynienia z tymi wynalazkami stąd pytanie co
      bardziej się przydaje w codziennym użytkowaniu auta? "

Nie jestem pewny - możesz wybrać wyposażenie warte 1000 zł bez dopłaty, czy nie
      wiesz, do czego dopłacić? ;-)

Bo jeśli masz wydać kolejne pieniądze, a ręczną klimę już masz, to daruj sobie i
      czujniki cofania - 1000 zł przyda się np. na ubezpieczenie - zakup samochodu to
      nie koniec wydatków :(

Jeśli natomiast zostałeś obdarowany przez dilera za friko w stylu "osiołkowi w
      żłoby dano", to naprawdę nie wiem, co bym wybrał ;-)

Nie jestem przekonany do automatycznej klimatyzacji - zaziębiłem się przez nią
      w audi, a z kolei czujników cofania nigdy nie używałem.

Pewnie jednak wybrałbym automatyczną klimatyzację...

Pozdrawiam,
      Mejson
      --
      Automobil
      Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
      • mq21 Re: Gratis, czy ekstra dopłata? 05.03.07, 23:45
        Za frico od dealera dostałem alarm (1tys) + czujniki albo do wyboru zamiane klimy na automatyczną ( też 1tys )w sumie dostałem 2 tys + dywaniki tylko dylemat co wybrac między czujnikami a klimą automatyczną? Ale zrobię tak jak większość radzi - klime automat.
        • wowo5 Re: Gratis, czy ekstra dopłata? 06.03.07, 03:59
          Roznica miedzy klima automatyczna, a reczna jest jak na Polskie warunki
          nieistitna. Wazne jest, ze juz masz klime. Ja mam dwa auta z klima - jedno ma
          dwustrefowy automat, a drugie ma zwykla klime reczna. Oczywiscie automat jest
          lepszy ale w sumie obie maja to samo zadanie - chlodzenie i wywiazuja sie z
          niego dobrze. Ja bym wzial czujnik cofania.
          • marwa Popieram 06.03.07, 11:14
            Wazne ,że klimatyzacja jest w ogóle i nie spocę się w upalny dzień, dlatego
            wziąłbym również czujnik cofania.
    • wielki_czarownik Czujnik 06.03.07, 09:15
      Jak dla mnie różnica pomiędzy klimą automatyczną a ręczną jest zupełnie pomijalna. Natomiast czujnik cofania to jest coś. Kto nie ma ten nie wie co traci.
      • mq21 Re: Czujnik 06.03.07, 18:11
        Napisz coś jak ten czujnik działa i czy wszystkie działają jednakowo , czy to jest jakiś wyświetlacz czy brzęczyk poprostu w jaki sposób sygnalizuje zbliżanie się do przeszkody. Pytanie może banalne ale nigdy nie miałem szczęścia się z tym spotkać no może na jeżdzie próbnej ale wtedy o tym nie pomyślałem.
        • wielki_czarownik Re: Czujnik 06.03.07, 18:47
          Ja mam taki czujnik, który włącza się razem ze wstecznym. W rogu kabiny pod szybą mam wyświetlacz na którym na środku wskazuje liczbowo odległość (od 10 cm do 2 metrów) i na dodatek po bokach są takie paseczki, które wskazują położenie przeszkody (z lewej, z prawej czy pośrodku).
          Przy odległościach poniżej 50 cm dodatkowo piszczy i mruga.
          Super sprawa, bo pozwala na parkingu manewrować na styk.
    • al9 nie ufaj pseudodoradcom 06.03.07, 10:52
      róznica pomiedzy schładzaczem a automatyczną klimatyzacją jest jak między
      koniem a koniakiem. KOLOSALNA!
      To tak naprawde dwa różne urządzenia. Cieszę się automatyczną od 3 miesiecy a
      przedtem miałem guzik i sam agregat. Kupuj więc klimatronica.
      Pozdr
      al
      • alter50 Re: nie ufaj pseudodoradcom 06.03.07, 18:19
        No proszę................co doradca to doradca.Różnica miedzy tymi klimami
        zasadniczo jest tylko w cenie.Jak chcesz schłodzić gorzałę to możesz włożyć do
        zamrażalnika ,albo wrzucić kostki lodu,przeciez chodzi o to żeby zimna
        była,liczy sie efekt.Biorąc pod uwagę nasz klimat weź czujnik,będziesz miał
        frajdę,ale to tylko rada pseudo
      • fazi_ze_sztazi Re: nie ufaj pseudodoradcom 07.03.07, 00:22
        al9 napisał:

> róznica pomiedzy schładzaczem a automatyczną klimatyzacją jest jak między
        > koniem a koniakiem. KOLOSALNA!
        nie zgadzam sie, roznica nie jest kolosalna, przynajmniej wg mojej definicji
        bycia kolosalnym.

> To tak naprawde dwa różne urządzenia.
        tez nie bardzo. tzw. klimatyzacja automatyczna, to nic innego jak automatyczne
        (oparte na module elektronicznym i kilku czujnikach temperatury) sterowanie
        urzadzeniem klimatyzacyjnym, grzewczym i wentylacyjnym w pojezdzie. dokladnie
        takie same parametry powietrza w kabinie mozna uzyskac poslugujac sie nastawami
        w tradycyjnym sterowaniu. automat zwalnia nas z tego obowiazku.
        pzdr
        • al9 lato.. A zima????? 07.03.07, 10:17
          Fazi - nie chodzi o to jak to jest zbudowane. Wazne jaki daje efekt. A komfort
          uzywania jest znaaaaacznie wiekszy. Także wiosna i zimą. Wszyscy pisza o
          schładzaniu, a zimą ustawiasz tyle ile chcesz i nie trzeba wachlowac nastawami..
          A Alter i jego wybory - cóż - Ty tak wybrałeś. Masz manualną. I dobrze. Ale
          innych nie namawiaj do powielania Twojego błedu...
          al
          • wielki_czarownik Jakie wachlowanie?? 07.03.07, 10:33
            Ja po prostu przekręcam pokrętło, daję START i koniec. Gdzie tu wachlowanie nastawami? No, chyba że ktoś jest dupa totalna i zanim ustawi temperaturę to 50 prób musi podjąć. Ale na takich nie ma rady.
            • al9 czarownik nie wachluje - może nie umie???? 07.03.07, 10:51
              czarownik, jak zima ustawisz np 19 stopni?
              a latem 20?
              jak masz automatyczna klimę to ustawiasz i zapominasz.
              Jak masz guzikową klimę to musisz włączac, wylaczac, mieszac, wlaczac
              ciepłe...Cały czas kręcisz pokretłami...
              Wlasnie sie przesiadłem z corolki i pasata (słuzbowego) z manualnymi klimami na
              civica i volvo (słuzbowe) z automatami - więc widzę różnicę. I stwierdzam że
              jest znaczna. A czujnik parkowania - mozna kupic za kilka stów..
              Pozdr
              al
              • wielki_czarownik Re: czarownik nie wachluje - może nie umie???? 07.03.07, 11:47
                al9 napisał:

> czarownik, jak zima ustawisz np 19 stopni?
                > a latem 20?

A po cholerę mi 19 albo 20? Ustawiam tak, jak mi jest dobrze. Nie obchodzi mnie czy to 18.654 stopnia czy 21.187 stopnia. Jest fajnie, jest chłodno i czego więcej trzeba?

> jak masz automatyczna klimę to ustawiasz i zapominasz.
                > Jak masz guzikową klimę to musisz włączac, wylaczac, mieszac, wlaczac
                > ciepłe...Cały czas kręcisz pokretłami...

Bzdura! W moim przypadku włączam nawiew (jeden ruch ręką), klimę (jeden ruch ręką), ustawiam temperaturę (jeden ruch ręką) i już. Łącznie 3 ruchy - 1 wciśnięcie i 2 pokręcenia (różnymi pokrętłami). Gdzie tu wachlowanie?
                Nie każdy ma problemy z właściwym doborem temperatury.

> Wlasnie sie przesiadłem z corolki i pasata (słuzbowego) z manualnymi klimami na
                >
                > civica i volvo (słuzbowe) z automatami - więc widzę różnicę. I stwierdzam że
                > jest znaczna. A czujnik parkowania - mozna kupic za kilka stów..

I stracić gwarancję ile się tego nie zrobi w salonie.

BTW klimę manual na ręczną też można przerobić za kilka stów. Mi to proponowano za 700 PLN. Oficjalnie w Polsce automatycznej się do tego auta nie sprzedaje, ale w salonie powiedzieli, że jak chcę, to 700 PLN dopłaty i na drugi dzień będzie gotowe.

> Pozdr
                > al

Pozdr.
                • mq21 Re: czarownik nie wachluje - może nie umie???? 07.03.07, 14:17
                  > BTW klimę manual na ręczną też można przerobić za kilka stów.

Chyba miałeś na myśli manualną na automatyczną?
                  • wielki_czarownik Oczywiście. Pomyliłem się z pośpiechu. /nt 07.03.07, 15:10

• mq21 Re: czarownik nie wachluje - może nie umie???? 07.03.07, 14:13
                W moim przypadku (chodzi o Kia cee'd )koszt orginalnych czujnikow u dealera to 1000zł - tak dla informacji.
          • iberia.pl Re: lato.. A zima????? 07.03.07, 14:30
            al9 napisał:

> A Alter i jego wybory - cóż - Ty tak wybrałeś. Masz manualną. I dobrze. Ale
            > innych nie namawiaj do powielania Twojego błedu...

Alus dlaczego inny wybor uwazasz, za blad, he?Inny nie musi oznaczac, ze gorszy.
          • fazi_ze_sztazi Re: lato.. A zima????? 07.03.07, 22:34
            al9 napisał:

> Fazi - nie chodzi o to jak to jest zbudowane. Wazne jaki daje efekt. A
            komfort
            > uzywania jest znaaaaacznie wiekszy. Także wiosna i zimą. Wszyscy pisza o
            > schładzaniu, a zimą ustawiasz tyle ile chcesz i nie trzeba wachlowac
            nastawami.
            >

w moim watku nic nie wspominalem o komforcie, a jedynie o zasadzie dzialania i
            roznicach pomiedzy automatycznym i recznym sterowaniem
            klimatyzacja/wentylacja/ogrzewaniem. odnioslem sie w nim do twoich stwierdzen
            jakoby bylyto dwa rozne urzadzenia - nie sa.
            co do komfortu, zgodze sie z toba. jezdze na co dzien autami z klimatyzacja,
            wlasciwie innych tutaj nie ma. wiele z nich ma sterowanie automatyczne.
            wygodniejsze i bardziej komfortowe. czasami mam rowniez zludzenie (a moze tak
            wlasnie jest) iz rozklad temperatur w kabinie jest bardziej rownomierny przy
            sterowaniu automatycznym. a wiec komfort napewno wyzszy.
            pzdr.

p.s. dlaczego do cholery, civic w europie ma takie dodatki jak autoatyczne
            sterowanie klima, swiatla ksenonowe itp. a w USA tych "super bajerow" nie
            oferuja. widac biedny kraj te USA...
    • paulinaa Re: Klimatyzacja czy czujniki cofania? 06.03.07, 20:47
      ja bym wziela czujniki cofania
    • primo555 Re: Klimatyzacja czy czujniki cofania? 06.03.07, 22:03
      KLIMATYZACJA !!!
    • asserwis Re: Klimatyzacja czy czujniki cofania? 06.03.07, 22:15
      jeszcze raz powiem automatyczna klima jest lepsza. a te czujniki piszczałki
      daruj sobie .
      jesli chodzi o różnice w klimach to tak jak kaloryfer z termostatem lub bez
      (widzisz różnicę?)
    • dunham Re: Klimatyzacja 07.03.07, 00:43
      polecam klimatyzacje, chyba ze masz problemy ze wzrokiem albo z odwracaniem
      glowy.
    • iberia.pl Zastanawia mnie 07.03.07, 08:41
      gloryfikacja klimatronica, jezdzilam autami gdzie byla klima manualna i
      automatyczna i drastycznej roznicy nie widzialam, malo tego wole manulna bo i
      tak czesto zmieniam wielkosc nawiewu wiec zadna roznica skoro musialabym
      zmieniac ustawienie temperatury.
      • al9 iberia jezdzi klimatronikiem a nie wie jak dziala. 07.03.07, 17:44
        iberia.pl napisała:

> gloryfikacja klimatronica, jezdzilam autami gdzie byla klima manualna i
        > automatyczna i drastycznej roznicy nie widzialam, malo tego wole manulna bo i
        > tak czesto zmieniam wielkosc nawiewu wiec zadna roznica skoro musialabym
        > zmieniac ustawienie temperatury.
        -----------
        a co ma nadmuch do ustawiania temperatury?
        oj, chyba nie uzywalas jednak klimatronica....
        :-(
        al
        • iberia.pl alus naucz sie czytac ze zrozumieniem 07.03.07, 17:55
          al9 napisał:

> a co ma nadmuch do ustawiania temperatury?
          > oj, chyba nie uzywalas jednak klimatronica....

rece opadaja, czy potrafisz zrozumiec, ze ktos sobie ustawi np. temperatur +18
          stopni a po 20 minutach jest mu:
          a)za cieplo
          b)za zimno
          wiec musi sobie te temperature zmienic czytaj dopasowac, tak?
          No wlasnie, wiec zamiast tego wole pokretlo-dziwne?Tak, bardzo.
        • iberia.pl Re: PS 07.03.07, 17:58
          no chyba, ze klimatronic ma funkcje dostoswania temperatury wewnatrz auta do
          temperatury ciala kierowcy tudziez do jego widzi mi sie -wtedy faktycznie mozna
          ten wynalazek gloryfikowac.
          • al9 juz wiem - jezdzisz matizem 07.03.07, 18:04
            bez klimy
            wyjasniam:
            1.klima automatyczna.
            ustawiasz 18 stopni. Jest Ci za zimno. Zwiekszasz do 19
            masz 19
            2.klima reczna
            nic nie ustawiasz, bo dmucha zimnym. nawet nie wiesz ile jest. włączasz i
            wyłaczasz guzik, albo dodajesz ciepłego. w ciemno.
            załóżmy jednak, ze masz tyle ile chciałaś - ok 18.
            chcesz mniej czy wiecej, niewazne. Jak do tego dojsc? Nie wiadomo. Dłuzej
            (krócej) wciskac guzik właczający agregat? dodawac (zmniejszac) ciepłego
            pwoietrza? Nie ma zadnej mozliwosci regulacji.
            Ponawiam prośbę - pisz o czymś na czym się znasz, ok?
            artur
            • wielki_czarownik Ale głupoty piszesz 07.03.07, 18:09
              al9 napisał:

> 2.klima reczna
              > nic nie ustawiasz, bo dmucha zimnym. nawet nie wiesz ile jest.

Ale po co wiedzieć? Jak będę wiedział, że jest 18 to od razu mi się spodoba? Dla mnie liczy się jak ja się czuję a nie ile to konkretnie jest stopni.

włączasz i
              > wyłaczasz guzik, albo dodajesz ciepłego. w ciemno.

Bzdura. Jeżeli ktoś jest nieudacznikiem i nie potrafi zapanować nad klimatyzatorem, to może i tak. Jak ktoś jest ciut inteligentniejszy od kalafiora to sobie zaraz na starcie tak ustawi klimatyzację, że nie musi już jej dotykać.

> załóżmy jednak, ze masz tyle ile chciałaś - ok 18.
              > chcesz mniej czy wiecej, niewazne. Jak do tego dojsc? Nie wiadomo. Dłuzej
              > (krócej) wciskac guzik właczający agregat? dodawac (zmniejszac) ciepłego
              > pwoietrza? Nie ma zadnej mozliwosci regulacji.

Kolejna bzdura. Normalny człowiek po prostu przekręca gałkę, ustawia temperaturę i moc jaką chce i tyle. To, że są ludzie którzy sobie z tak banalnym urządzeniem jak klimatyzacja nie radzą i potrzebują X minut i Y operacji na ustawienie sobie odpowiedniej temperatury w aucie to już inna sprawa.
              Ja mam manuala i włączenie oraz ustawienie klimy na całą podróż to dla mnie kwestia kilku sekund.
            • iberia.pl Re: juz wiem - alus jezdzi matizem 07.03.07, 18:10

al9 napisał:

> bez klimy
              > wyjasniam:
              > 1.klima automatyczna.
              > ustawiasz 18 stopni. Jest Ci za zimno. Zwiekszasz do 19
              > masz 19
              > 2.klima reczna
              > nic nie ustawiasz, bo dmucha zimnym. nawet nie wiesz ile jest. włączasz i
              > wyłaczasz guzik, albo dodajesz ciepłego. w ciemno.
              > załóżmy jednak, ze masz tyle ile chciałaś - ok 18.
              > chcesz mniej czy wiecej, niewazne. Jak do tego dojsc? Nie wiadomo. Dłuzej
              > (krócej) wciskac guzik właczający agregat? dodawac (zmniejszac) ciepłego
              > pwoietrza? Nie ma zadnej mozliwosci regulacji.

jestem pod wrzeniem Twej kolejnej trafnej inaczje konkluzji dotyczacej oceny
              mej osoby jak rowniez lopatologicznego wyjsnienia-tyle tylko, ze dla mnie
              ameryki nie odkryles ale moze jacys inni potomni skorzystaja?

> Ponawiam prośbę - pisz o czymś na czym się znasz, ok?

no wlasnie alus, to czego wymagasz od innych najpierw egzekwuj od siebie, w ten
              prosty sposob unikniesz kompromitacji:-DDDDDD.
              • al9 moze i matizem ale z klimą 07.03.07, 18:17
                no i wlasnie lopatologicznie Ci wyjasniłem na czym polega różnica. Wlasnie na
                latwosci sterowania. A znam sie bo uzywalem latami dwoch manualnych
                klimatyzacji, a teraz uzywam dwoch automatycznych. I widze róznicę.
                Ty i czarownik nie widzicie - Wasza sprawa.
                al
                • iberia.pl Re: moze i matizem ale z klimą 07.03.07, 18:26
                  al9 napisał:

> no i wlasnie lopatologicznie Ci wyjasniłem na czym polega różnica.

jak widac nie bylo mi to potrzebne ale ty chciales zablysnas i w dodatku
                  udowonic mi klamstwo-niestety ci nie wyszlo.

>Wlasnie na latwosci sterowania. A znam sie bo uzywalem latami dwoch
                  manualnych klimatyzacji, a teraz uzywam dwoch automatycznych.

wow, jestem pod wrazeniem.....

>I widze róznicę.

twoje prawo.

> Ty i czarownik nie widzicie - Wasza sprawa.

ale to nie powod, zeby pisac kretynizmy albo zarzucac komus klamstwo.
                  • al9 kretyn to kretyn 07.03.07, 19:40
                    iberia pisze:
                    ale to nie powod, zeby pisac kretynizmy albo zarzucac komus klamstwo.
                    ------------------

kretynizmy....
                    ok.
                    nie chce mi sie więcej.
                    al
                    • alter50 Re: kretyn to kretyn 07.03.07, 21:21
                      a szkoda al ,bo w sumie jawisz sie dość ciekawie ,ale skąd u Ciebie tyle niczym
                      nie uzasadnionego moralizatorstwa i chęci bycia najmadrzejszym.Napisz,ja wolę
                      to ,ale co wybierzesz to Twoja sprawa.Naucz sie odrobiny szacunku do wyboru czy
                      opinii innych,powiem Ci ,że na takiej postawie strasznie dużo sie traci.Jak
                      czytam posty ,to wiekszość jest rozsądnych i ludzie naprawdę chcę sie czegos
                      dowiedzieć ,wymienić poglądy,a Ty stoisz w rogu i czekasz ,komu przywalić,ale
                      jak widzisz ,trafia kosa na kamień i wychodzisz ,mówiąc delikatnie na nie
                      najmądrzejszego....................
                      • al9 alter - nie pouczaj mnie 08.03.07, 11:28
                        wymiana zdań - zakończona - bo nie lubię epitetów - nie dotyczyła Ciebie.
                        Nie Ty pytałeś o wybór pomiedzy automatyczna klimą a czujnikami cofania.
                        Wyraziłeś swoją opinię, ja swoją. Być może przesadziłem nazywając Cię
                        pseudodoradcom, ale uważam że nie przekoczyłem zasad dyskusji na forum. Proszę
                        jednak o nie moralizowanie, nie ocenianie moich postów i postaw. Nie ucz mnie
                        szacunku, nie oceniaj, nie pouczaj.
                        Trafiła kosa na kamień? Bo iberia uważa ze nie ma różnicy pomiedzy automatyczną
                        a manualna klimą? I nazywa mnie kretynem? To mnie kończą sie argumenty? Nie, ja
                        w takiej rozmowie wiecej nie biorę udziału.
                        Ciebie też proszę - wychowuj swoje dzieci - nie mnie. Uważasz, że jakiś mój
                        post narusza Regulamin - zażądaj jego usunięcia. Ale Twój moralizatorski ton
                        jest dla mnie nie do przyjęcia.
                        artur
                        • iberia.pl Re: alus - nie stawiaj sie 08.03.07, 11:41
                          al9 napisał:

> wymiana zdań - zakończona - bo nie lubię epitetów - nie dotyczyła Ciebie.
                          > Nie Ty pytałeś o wybór pomiedzy automatyczna klimą a czujnikami cofania.

no i co z tego,ze nie On sie pytal, taka jest idea forum, ze kazdy moze zabrac
                          glos w dyskusji.

> Wyraziłeś swoją opinię, ja swoją. Być może przesadziłem nazywając Cię
                          > pseudodoradcom,

owszem, robisz z siebie alfe i omege innych probujesz zlapac na klamstwie ale
                          i nie wychodzi

> uważam że nie przekoczyłem zasad dyskusji na forum.

subiektywna opinia.

>Proszę jednak o nie moralizowanie, nie ocenianie moich postów i postaw. Nie
                          ucz mnie szacunku, nie oceniaj, nie pouczaj.
                          aha jak kali ukrasc to ok, ale jak Kalemu to juz nie ?

> Trafiła kosa na kamień? Bo iberia uważa ze nie ma różnicy pomiedzy
                          automatyczną a manualna klimą?

dokladnie.

> I nazywa mnie kretynem?

GDZIE napisalam, ze AL to KRetyn????Nie przypisuj mi swoich chorych terorii.

>To mnie kończą sie argumenty?

tak.Nie bede przypominac, twoich durnych postow z wycieczkami osobistymi, ktore
                          dziwnym trafem zostaly usuniete....

>Nie, ja w takiej rozmowie wiecej nie biorę udziału.

to koncz wasc, wstydu oszczedz.

> Ale Twój moralizatorski ton jest dla mnie nie do przyjęcia.

spojrz na swoje posty....
                          • al9 iberia - mylisz mnie z kimś 08.03.07, 11:57
                            zgodnie z wczesniejszą wypowiedzią - nie będę dłużej z Toba dyskutować na temat
                            klimatyzacji.
                            ale:
                            tak.Nie bede przypominac, twoich durnych postow z wycieczkami osobistymi, ktore
                            dziwnym trafem zostaly usuniete....

---------
                            ??
                            nie wiem o czym piszesz. Żaden z moich postów od kilku lat nie został usuniety.
                            Mylisz mnie z kimś.
                            artur
                            • iberia.pl alus 08.03.07, 14:01
                              pamiec mam lepsza niz ci sie wydaje i doskonale pamietam kto uraczal mnie
                              ostatnio tutaj wycieczkami osobistymi-wlasnie TY, ktore zostaly usuniete.
                              Nie bede przypominac o zablokownaiu twejpersony na innym forum....
                              • al9 nie jestem alus tylko al9 08.03.07, 14:35
                                po pierwsze:
                                podaj watek w którym zostały usunięte moje posty.
                                po drugie:
                                z forum automobil SAm zrezygnowałem - odblokowano mnie, ale nie korzystam.
                                po trzecie:
                                mój nick al9 a nie alus
                                ------------------
                                al9
                                • iberia.pl Re: nie jestem alus tylko al9 08.03.07, 14:50
                                  al9 napisał:

> po pierwsze:
                                  > podaj watek w którym zostały usunięte moje posty.

miales zacytowac gdzie rzekomo napisalam, ze jestes kretyn i jakos sie nie
                                  doczekalam.Po drugie nie pamietam dokladnie watku-mam wazniejsze sprawy do
                                  pamietania, po trzecie twoje wycieczki zostaly usuniete w calosci wiec nic ci
                                  nie da bo nie pojawia sie komunikat, ze zlamales regulamin.
                                  Po czwarte chyba miales skonczyc te jalowa wymiane zdan.

> po drugie:
                                  > z forum automobil SAm zrezygnowałem - odblokowano mnie, ale nie korzystam.

co nie zmienia faktu, ze taka sytuacja byla i tez o czyms swiadczy.
            • alter50 Re: juz wiem - jezdzisz matizem 07.03.07, 19:37
              boszeeeeeeeeeeeeeee ,ale pieniacz climatronikowy.Al9 włącz klime na 6
              stopni ,żeby ochłonąć.......:)
          • habudzik Re: PS 07.03.07, 21:58
            iberia.pl napisała:

> no chyba, ze klimatronic ma funkcje dostoswania temperatury wewnatrz auta do
            > temperatury ciala kierowcy tudziez do jego widzi mi sie -wtedy faktycznie
            mozna
            >
            > ten wynalazek gloryfikowac.

Termatronic ma możliwość dostosowywania się nie tyle do tempertury ciała bo ta
            często jest stała i wynisi 36.6 ale do np : nasłonecznienia ( od strony na
            którą operuje słońce "daje" mocniej ) .
          • mobile5 Re: PS 07.03.07, 22:30
            iberia.pl napisała:

> no chyba, ze klimatronic ma funkcje dostoswania temperatury wewnatrz auta do
            > temperatury ciala kierowcy
            Niestety, jesteśmy ssakami.
            • habudzik Re: PS 08.03.07, 00:33
              mobile5 napisał:

> Niestety, jesteśmy ssakami.

No Ty się raczej do nich nie zaliczasz .
              • mobile5 Re: PS 08.03.07, 00:50
                habudzik napisał:

> mobile5 napisał:
                >
                >
                > > Niestety, jesteśmy ssakami.
                >
                > No Ty się raczej do nich nie zaliczasz

Chciałbyś ugryźć, ale nie masz zębów.
    • soltysq Re: Klimatyzacja czy czujniki cofania? 07.03.07, 10:50
      bierz klime i się nie zastanawiaj nad czujnikiem w tak małym aucie bo tam
      widoczność jest niezła a czujnik tylko denerwuje swoim piszczeniem a goowno co
      pomaga!!!! mam to zamontowane w Navarze ( duży pick-up ) i załuje że
      zmarnowałem pieniądze bo raz uzyłem i mnie tym piszczeniem do szału
      doprowadził !!!! lepiej zaufać lusterkom i obejrzeć sie przez ramię :-)

Pozdrawiam i zyczę wygodnego podróżowania z klimatronikiem w upalne i nietylko
      dni :-)
      • czytajacy_w_zbozu Re: Klimatyzacja czy czujniki cofania? 07.03.07, 12:08
        eeeeee, chcesz mi powiedzieć , że tylko 1 raz włączyłeś wsteczny ???
    • rasiauskas Re: Klimatyzacja czy czujniki cofania? 07.03.07, 18:08
      A super nowoczesnego zamka centralnego nie musisz dokupowac? Bo w toyocie to
      tylko w najdrozszych wersjach.
      • mq21 Re: Klimatyzacja czy czujniki cofania? 07.03.07, 18:58
        Czytaj ze zrozumieniem. OTRZYMUJĘ GRATIS DOPŁATE DO AUTOMATYCZNEJ i do tego alarm - tez gratis Jest wersja bogatsza ale jednocześnie droższa Mnie odpowiada to wyposażenie
        -----------
        Punto II ale będzie cee'd
        • rasiauskas Re: Klimatyzacja czy czujniki cofania? 07.03.07, 19:07
          Wiem, wiem. To byla taka dygresja.
    • mq21 Re: Klimatyzacja czy czujniki cofania? 08.03.07, 12:06
      Myślę ze powinienem zająć głos jako, że to temat założony przeze mnie. Czytając te dyskusje widzę ze nie poszło to we właściwym kierunku, bo niektórych poniosły trochę emocje. Tak czy inaczej jest tu dużo interesujących i merytorycznych wypowiedzi na poddany pod dyskusję temat. Z mojej strony wszystkim dziękuję za wypowiedzi , swoje doświadczenia i uwagi , które pomogły podjąć mi decyzję odnośnie wyboru. Na podstawie Waszych rad i wypowiedzi ,postanowiłem wybrać klimatyzację automatyczną i po zrewidowaniu budżetu „wyskrobię zaskórniaki ”które starczą też na czujniki cofania. Dziękuję wszystkim za dyskusję , choć temat nadal pozostaje otwarty. Po zakupie auta może też będę mógł innym pomóc dzieląc się swoim doświadczeniem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka