b_baer 26.03.07, 15:20 Mam nową ravkę - silnik benzyna 2,0, automat. Czy to normalne, że spala w mieście 14,5 l/100?... Jestem załamana... Link Zgłoś Obserwuj wątek
moderator10 Re: RAV-4 - spalanie 26.03.07, 15:35 b_baer napisała: > Mam nową ravkę - silnik benzyna 2,0, automat. Czy to normalne, że spala w > mieście 14,5 l/100?... Jestem załamana... niewazne ,wazne ze lans jest. Link Zgłoś
b_baer Re: RAV-4 - spalanie 26.03.07, 15:39 a owszem, nie powiem - lans jest załamuje mnie jednak nie sam fakt, że benzyna droga ale to, że podają, że pali 11-12. Skąd taka duża różnica? Link Zgłoś
tiges_wiz Re: RAV-4 - spalanie 26.03.07, 15:48 a gdzie takie spalanie? moze nawala lacznik miedzy kierownica a fotelem? Link Zgłoś
crannmer Re: RAV-4 - spalanie 26.03.07, 15:50 tiges_wiz napisał: > a gdzie takie spalanie? moze nawala lacznik miedzy kierownica a fotelem? Ja tez typowalbym na problemy miedzy uszami prowadzacego. MfG C. Dewulotopodobne, w_r_e_d_n_e i inne trole sa w smietniku Link Zgłoś
moderator10 Re: RAV-4 - spalanie 26.03.07, 15:52 b_baer napisała: > a owszem, nie powiem - lans jest > załamuje mnie jednak nie sam fakt, że benzyna droga ale to, że podają, że pali > 11-12. Skąd taka duża różnica? Ale masz "Bardziej wyrafinowana, dynamiczniejsza i bardziej zaawansowana niż kiedykolwiek wcześniej, całkowicie nowa Toyota RAV4 po raz kolejny rzuca wyzwanie oczekiwaniom i tradycji....jednostka benzynowa VVT-i oferują atrakcyjne osiągi i wzmagają ogólne wrażenie swobody. wiec 2.5 litra wiecej za ten lans jest warte zwlaszcza ze wkroczylas w zlota ere Toyoty czyli ze biel moze byc jeszcze bielsza . Jak wydalas 120tys na auto to teraz placz za 8 zl wydaje sie zalosny.Trzeba bylo kupic Yarisa. Zaloz gaz albo naucz sie jedzic na neutralnym biegu po 8km (na forum jest taka artystka to cie nauczy jak ) a spalanie spadnie i bedzie na rate. Link Zgłoś
b_baer Re: RAV-4 - spalanie 26.03.07, 15:58 dzięki za rady - artystce od jazdy na neutralu już dałam odpowiednie znaki. I mówię po raz wtóry, że nie chodzi mi o 8 zł, czy nawet 100. Tylko o to dlaczego to gó..no tyle pali, skoro miało być mniej. A was wszystkich to chyba zazdrość zjada, że ja mam, a wy nie... Bo jak inaczej wyjaśnić tę waszą agresję na zwykłe pytanie o spalanie?... Link Zgłoś
plawski Re: RAV-4 - spalanie 26.03.07, 15:59 Może te 11-12 jest przypisane dla auta w sticku? Link Zgłoś
crannmer Pretensje pod niewlasciwym adresem 26.03.07, 16:05 b_baer napisała: > I mówię po raz wtóry, że nie chodzi mi o 8 zł, czy nawet 100. Tylko o to > dlaczego to gó..no tyle pali, skoro miało być mniej. > A was wszystkich to chyba zazdrość zjada, że ja mam, a wy nie... Bo jak > inaczej > wyjaśnić tę waszą agresję na zwykłe pytanie o spalanie?... Agresja sa raczej pretensje, ze osobiste wyniki spalania nie pokrywaja sie z danymi producenta. A prawda jest niestety, ze spalanie zalezy przede wszystkim od uzytkownika i profilu uzytkowania. Tym samym samochodem mozna spalic 100 % wiecej, niz dane podaja. Ale mozna tez spalic i 50 % mniej. Dane fabryczne sa usrednionym wynikiem dla celow porownawczych miedzy roznymi typami, a nie proroctwem o konkretnym zuzyciu przez konkretnego kierowce w konkretnych warunkach. MfG C. Dewulotopodobne, w_r_e_d_n_e i inne trole sa w smietniku Link Zgłoś
b_baer Re: Pretensje pod niewlasciwym adresem 26.03.07, 16:10 Nie wątpię. Szczególnie, że jak odebrałam samochód to był uprzejmy przez pierwszych 100 km palić 20... Prowadzę już dość długo i nigdy w żadnym samochodzie (zawsze nowym z salonu) nie miałam takich problemów. Spalanie pokrywało się mniej więcej (plus minus 0,5 l)z danymi producenta. I nie mam do nikogo pretensji - dziwię się tylko skąd taka różnica. I liczę, że jakiś użytkownik takiego samego autka się odezwie... Link Zgłoś
drs Re: Pretensje pod niewlasciwym adresem 26.03.07, 16:21 Ja mam Hondę CR-V 2,0 i też mi pali,szczególnie przy V 160-170km ,że chocho.Jak jeżdźę spokojnie to i mniej pali.Cóż,te jednostki tak mają i muszą spalać.Po mieście będziesz mieć przepał,na autostradzie przy w/w prędkosci też spalanie będzie spore.Trzeba jeździć około 100-120km/h i wtedy się zmieścisz,poza tym te silniki trzeba wkręcić na obroty a wtedy dopiero nóżka z gazu i w miare idzie przy mnimalnym przepale/u mnie jest chwilowy odczyt spalania/. Ja się z tym pogodziłem,jak się kupuje takie auto to trzeba się przygotować na takie spalanie,w innym razie można kupić Corsę z silnikiem od kosiarki a ten to dopiero jest oszczędny.Zagazowania nie polecam w nowym aucie. Acha ,mogła Pani dopłacić te 10-15 tysiecy PLN i kupić disla w tedy spalanie byłoby na kulturalnym poziomie a i moment obrotowy niezły.Cieplutko pozdrawiam wiosennie. Link Zgłoś
b_baer Re: Pretensje pod niewlasciwym adresem 26.03.07, 20:56 Nie mogłam kupić diesla, bo nie ma wersji z automatyczną skrzynią. A poza tym nie lubię ropniaków. I podkreślam po raz trzeci, że mnie NIE martwią KOSZTY, ale fakt, że jest tak duża niezgodność z danymi producenta. Link Zgłoś
crannmer Re: Pretensje pod niewlasciwym adresem 26.03.07, 21:24 b_baer napisała: > I podkreślam po raz trzeci, że mnie NIE martwią KOSZTY, ale fakt, że jest tak > duża niezgodność z danymi producenta. Nie chcesz, czy nie potrafisz zrozumiec, czym sa fabryczne dane o zuzyciu paliwa? Fabryczne dane sa okreslane w oparciu o znormalizowany cykl badawczy i sluza porownywaniu roznych pojazdow. Zuzycie paliwa zalezy od sposobu uzycia pojazdu, stylu jazdy, temperatury i warunkow drogowych. Dane katalogowe x,xx litrow na 100 km nie znacza, ze pani Iksinska jezdzac po miescie X przy pogodzie A i w warunkach D bedzie miala takie same zuzycie. Zuzycie pani Iksinskiej moze byc znacznie wyzsze, niz dane katalogowe. Z kolei pan Igrekowicz w miescie Y przy pogodzie B i w warunkach F moze miec na tym samym egzemplazu samochodu zuzycie znacznie mniejsze, niz dane katalogowe. Czyzby on tez mialby zaskarzyc producenta? MfG C. Dewulotopodobne, w_r_e_d_n_e i inne trole sa w smietniku Link Zgłoś
a-ndrzej Re: Pretensje pod niewlasciwym adresem 27.03.07, 08:49 Daj spokoj dziewczyno. Na tym forum takich odpowiedzi nikt Ci nie udzieli. Raz ze nikt nie wie, bo to tacy fachowcy jak ...no wiesz z koziej itd. Fakt ze kupilas nowy, dosc drogi samochod stresuje ich juz tak bardzo, ze ten problem zdominuje caly watek. Jeszcze gdybys zapytala gdzie kupic zamienniki klockow do starego BMW, bo oryginaly po 57 zl,a slyszalas ze mozna kupic gorsze po 48, wtedy ewentualnie mozesz liczyc na pomoc. Mozesz zapytac o szroty gdzie sie dokupuje spojlery do Kadeta, ktore jakis Niemiec wyrzucil w 82 roku. Mozesz jeszcze zapytac o to co pisze w motoryzacyjnych szmatlawcach zyjacych z reklamy, bo tu na forum 90% szpeniorow wlasnie z nich czerpie swe niezmierzone poklady wiedzy-) Pozdrawiam. Link Zgłoś
a-ndrzej Re: Pretensje pod niewlasciwym adresem 27.03.07, 08:54 b_baer napisała: > Nie mogłam kupić diesla, bo nie ma wersji z automatyczną skrzynią. A poza tym > nie lubię ropniaków. Tym narazilas sie dodatkowo-) Kazdy powinien wiedziec ze najlepszy jest smierdzacy ropniak, pozwalajacy przez obnizenie kosztow paliwa przejechac sie nimmwlascicielowi przynajmniej co trzeci dzien-)Najlepiej jeszcze jak lejesz do niego olej opalowy, bo wtedy jestes synonimem zaradnego cwaniaka, ktory nie pozwala sie okradac pazernemu panstwu. Smierdiuchy w dieslach rulez!!! Link Zgłoś
roxy361 Re: Pretensje pod niewlasciwym adresem 27.03.07, 13:59 oj nie słuchaj tych wszystkich doradców co to odzywają się a nie odpowiadają na zadane pytanie, ja tez wiele razy zadawałam tu pytanka i zazwyczaj same dywagacje a użytkownika danego auta nie było ( no pełny szacunek do dewulota on ma przynajmniej wiedze praktyczna)otóz nie mam pojęcia dlaczego Twoje auto tyle pali poniewaz moje z silnikiem 2.4 benzyna pali własnie 11 l no czasem jak mocniej przycisnę 12 i jest to automat, na początku uzytkowania jeszcze zrozumiałabym to ale póxniej? proponuje udanie się do serwisu i zadanie tam tego pytania a na przyszłość: może delikatniejsza jazdę? Link Zgłoś
simr1979 Kolejny temat założony.... 27.03.07, 14:17 ...w szczytnym i ze wszech miar godnym wsparcia celu ośmieszenia tzw. normatywnego zużycia paliwa. Popieram w całej rozciągłaści i czekam na następny topic w tej sprawie...:)) Link Zgłoś
jerr Re: RAV-4 - spalanie 27.03.07, 16:30 Mam podobny dylemat do Twojego. Oficjalne dane o spalaniu Rav4 ktora kupilem w czerwcu ubieglego roku byly nie glownym ale wazacym elementem branym przeze mnie pod uwage przy zakupie samochodu. Mam troche wiekszy silnik, 2.4l ale bez wzgledu na to Rav4 w miescie spala mi 14-15L a powinna palic okolo 11L (automat). Dzieje sie tak bez wzgledu na styl jazdy jesli ktorys z fachowcow mialby chec ponownie insynuowac przyczyne. Proponuje zajerzec na forum Rav4 gdzie ten temat wywoluje duzo emocji. Czy Toyota mija sie z prawda w swoich materialach dotyczacych tego modelu? Mysle ze zdecydowanie tak. Forum o ktorym wspominam to www.rav4world.com Pozdrawiam, jerr Link Zgłoś
zbig73 Re: czytajcie aby nie wdepnąć w złote g... 27.03.07, 22:15 zuzycie paliwa w Rav 4 mierzone jest w cyklu miejskim 12 stopów po 15 sek na odcinku 7km - znajdź takie warunki w IV RP - na 1km masz 100 stopów. Złota era toj-toj to auris z plastikami pomalowanymi na żółto!!! toj-toj każdy wie do czego służy, ale aby nie wdepnąć w g... czytać warto~!!! Link Zgłoś
b_baer Re: czytajcie aby nie wdepnąć w złote g... 27.03.07, 22:56 Generalnie może masz rację, ale są szczęśliwi posiadacze, którzy osiągają takie wyniki, jakie podaje producent. Tych co mają problem podobny do mojego jest jednak garstka i stąd ten wątek Link Zgłoś
b_baer Re: RAV-4 - spalanie 27.03.07, 22:53 Ufff... Dziękuję za "ludzkie" info. Pytałam w serwisie czy to normalne - pan mi powiedział, że "zasadniczo bywa", "się pojeździ się zobaczy" bo mały przebieg (2,5 tys) oraz inne "bla bla bla". Słyszałam, że jeden facet kupił peugeota i się zamierza sądzić o rozbieżność między faktycznym spalaniem, a tym co podawał producent... Może my też powinniśmy? Link Zgłoś
jerr Re: RAV-4 - spalanie 28.03.07, 13:53 Nie wierz w to ze samochod zacznie Ci palic mniej przy wiekszym przebiegu. Ja mam juz przejechane 7000km i nic sie nie zmienilo. Wytaczanie sprawy sadowej wymaga czasu i energii. Nie chce poswiecac jednego i drugiego na walke z molochem. Mysle ze powazna rozmowa z dealerem moze wplynac na blizsze przyjzenie sie problemowi i ewentualne poprawienie ekonomicznosci silnika. Sa bowiem uzytkownicy ktorzy twierdza ze samochod pali im tyle ile podaje ksiazka. Wyglada na to ze my nalezymy do tej grupy ktora miala mniej szczescia. Rav4 ma inne zalety. Skoncentrujmy sie na nich. jerr Link Zgłoś
cc_2004 Re: nigdy nie miałem samochodu, który by spalał 28.03.07, 17:44 więcej niż 10% ponad to, co podają dane w instrukcji niektórzy producenci traktują te dane jako element reklamowo-marketingowy, stąd takie rozbieżności jak po wypraniu w Vizirze (gdzie ta biel? ;-)))). Link Zgłoś
jarecki946 Re: RAV-4 - spalanie 27.03.07, 23:28 o kurcze, to sie toyota wyrabia, widać coś się tym japonczykom pomieszało, zamiast budowac nowe silniki które mniej pala robią takie co pala więcej.. moja była rav4 z 2000 roku (2l benz, wprawdzie manual) przy delikatnej jeździe po miescie schodziła do 9,5l. Link Zgłoś
red_qublik Re: RAV-4 - spalanie 28.03.07, 00:20 b_baer napisała: > Mam nową ravkę - silnik benzyna 2,0, automat. Czy to normalne, że spala w > mieście 14,5 l/100?... Jestem załamana... nie, to nie normalne. chociaz absolutnie mozliwe. mam w pracy F-150, V6, 4.2 litra silnik. jak ja jezdze (a jezdze jak emeryt) to potrafie zejsc do 13 l/100km (z reguly auto zaladowane). jak tylko wsiada pracownik, 20 l/100 km murowane. prywatnie mam auto klasy kompakt, silnik 1.8, automat. producent podaje spalanie (na trasie) 6 l/100 km, mnie sie jeszcze nie udalo zejsc ponizej 7. a wiec rozbieznosc podobna (procentowo) do twojej. pzdr. Link Zgłoś
primo555 Re: RAV-4 - spalanie 28.03.07, 10:13 Delikatniej operuj gazem w miescie to i spalanie sie zmniejszy , sprawdzone. Zycze duzo radosci z nowego zakupu Link Zgłoś
primo555 Re: RAV-4 - spalanie 28.03.07, 10:15 jakbys mogla opisac swoje wrazenia z uzytkowania tego autka to bylbym bardzo wdzieczny, bo mam male wachania czy: Toyota Hilux czy tez moze Rav4 Link Zgłoś
b_baer Re: RAV-4 - spalanie 28.03.07, 22:51 To zależy czego się oczekuje od samochodu. Jeśli chodzi o moją Rav4, wersja prestige, 2.0 automat: - ciasnawa jest. Mam regulowane elektrycznie siedzenie kierowcy i przy wzroście 164 jest mi niewygodnie, bo nie mogę się wystarczająco odsunąć od kierownicy. Przy owym max odsunięciu osobie za mną też jest b. ciasno ;-( - reklamowane 4X4 to wielka podpucha. Codziennie pokonuję kawałek drogi po niezwykle dziurawym gruncie (błoto, woda) i czy z napędem czy bez jest tak samo słabo - podobno bez czujników parkowania (ja mam, więc to tylko opinia innych użytkowników) nie da się zaparkować tyłem - lusterka boczne mają słabe szkła - wydaje się, że kierowca z pasa obok jest daleko, a jest strasznie blisko (co widać we wstecznym) - moje spalanie mnie powala - troszkę za twarde zawieszenie - super się prowadzi, świetne zegary, guziczki, przyciski, schowki - super system audio - niezłe przyspieszenie - nie kiwa się na zakrętach - bardzo pakowna (fajne składanie tylnych foteli przyciskami w bagażniku) Reasumując - fajne autko, ale drugi raz bym się niestety na nie nie skusiła... Ale może jestem uprzedzona bo dotychczas upajałam się jazdą mercedesami ;-) Link Zgłoś
primo555 Re: RAV-4 - spalanie 29.03.07, 09:07 dzekuje bardzo, musze sie jeszcze zastanowic i to przemyslec Link Zgłoś
simr1979 Re: RAV-4 - spalanie 29.03.07, 11:25 b_baer napisała: > Codziennie pokonuję kawałek drogi po > niezwykle dziurawym gruncie (błoto, woda) i czy z napędem czy bez jest tak > samo słabo To jest napęd 4x4 załączany samoczynnie, więc nie ma do wyboru opcji "BEZ".... Link Zgłoś
b_baer Re: RAV-4 - spalanie 29.03.07, 14:46 nie masz racji - jest przycik, po naciśnięciu którego możesz sobie jechać "cztery na cztery" (cudzysłów nie jest tu przypadkowy) do max prędkości 40 km/h (jeśli więcej - napęd odłącza się samoczynnie)... Link Zgłoś
simr1979 Re: RAV-4 - spalanie 29.03.07, 15:23 b_baer napisała: > nie masz racji - jest przycik, po naciśnięciu którego możesz sobie > jechać "cztery na cztery" (cudzysłów nie jest tu przypadkowy) do max prędkości > 40 km/h (jeśli więcej - napęd odłącza się samoczynnie)... Ale jeśli ten przycisk NIE jest wciśnięty, to i tak masz napęd 4x4 (tyle, że sterowany samoczynnie, czyli elektronika sama decyduje w załączeniu lub odłączeniu tyłu), a nie 2x4 ( w przeciwieństwie do wielu innych SUvów, które mają opcję 2WD, czyli bez możliwości dołączania tyłu). Link Zgłoś
b_baer Re: RAV-4 - spalanie 30.03.07, 15:18 6-głośnikowy system audio z radioodtwarzaczem CD Pioneer (+albo zmieniarka na 6 płyt albo system nawigacji) i możliwością odtwarzania plików w formatach MP3 i WMA przyciski sterujące systemem audio w kierownicy, system automatycznego poziomu głośności ASL (automatycznie regulujący głośność odpowiednio do prędkości) pojazdu Link Zgłoś
smiglostopy Re: RAV-4 - spalanie 03.05.07, 23:20 oh, przeoczylem tego posta... jaki to w koncu system oprocz tego, ze 6cio glosnikowy;) zwykle w standardzie pakuja slabe glosniki. za jakosc trzeba niezle doplacic... mam nadzieje, ze system automatycznej glosnosci w toyocie sie sprawdzi. u mnie np dziala to kiepsko (gala). Link Zgłoś
jerr Re: RAV-4 - spalanie 05.05.07, 10:02 Jesli chodzi o audio w Rav4 to jest to obszar w ktorym Toyota sie najmniej przylozyla. Mam standardowy system z 6-cioma glosnikami i jakosc dzwieku jest taka jak z telefonu komorkowego z systemem glosnomowiacym. Nie jestem audiofilem ale kazdy moze stwierdzic ze glosniki graja tylko dwoma zakresami: upiorne, plastikowe wysokie tony ktore dominuja bez wzgledu na regulacje i niskie - zagluszajace wszystko. Praktycznie nie ma srodka. Mam juz na ten dzwiek alergie i jestem na skraju podjecia decyzji o wymianie wszystkich glosnikow na cos co bedzie odtwarzalo dzwieki a nie tylko udawalo ze to robi. Wymiana niestety jest skaplikowana. Trzeba demontowac panele z drzwi i dorabiac uchwyty dla glosnikow. Tylko to mnie jeszcze powstrzymuje. jerr Link Zgłoś
hamerykanka Re: RAV-4 - spalanie 28.03.07, 18:21 To ciekawe. Ja mam Toyote 4 Runner 2,7 l automat czyli wieksza siostre RAVki i ma takie samo spalanie jak Twoja RaV... Link Zgłoś
defenestrator Re: RAV-4 - spalanie 29.03.07, 00:28 Ja niedawno jeżdżąc Citroenem C5 1.8 125KM miałem średnie spalanie na poziomie 20 litrów :) (a jeździłem jak najoszczędniej!) Teraz pokazuje koło 11 litrów, ale i tak będę go musiał sprawdzić łopatologicznie (znaczy: zalać do pełna i wyzerować licznik) Link Zgłoś
traktorzysta Wiesz co to jest jazda próbna przed kupnem ? 29.03.07, 17:56 Po drugie jak ktoś wspomniał ,musi się dotrzeć . Byś sprowadziła z USA wersję 3.5 V6 270 KM 0-100 km/h 7 s z wyposażeniem po sufit i po opłatach wyszło by cię tyle ile ta żyłka dwulitrowa oferowana w Polsce . Po trzecie gratuluje samochodu . Mi się nowe Ravki podobają i też jestem zwolennikiem automatów . Link Zgłoś
dewulot1 Re: Wiesz co to jest jazda próbna przed kupnem ? 30.03.07, 16:38 Chyba nie mowisz powaznie. Dealer da ci sie przejechac na probe az wyjezdzisz trzy baki paliwa? A potem sprzeda ten samochod jako nowy czy uzywany? Wlasnie po to jest podane zuzycie paliwa zebys mial orientacje co cie czeka jak kupisz taki samochod. Jezeli rzeczywiste zuzycie przewyzsza podawane o 50% przy normalnej jezdzie to znaczy ze cos jest zlego z samochodem. Link Zgłoś
maartini Re: RAV-4 - spalanie 05.05.07, 16:11 Kiedyś jeździłem Mondeo kombi 2.0 benzyna automat (4-biegowy). Palił ok. 12-13 l./100 w mieście średniej wielkości. RAV4 powinna palić podobnie. Moc silników, waga aut, skrzynie aut. mają podobne. RAV4 ma może większe opory, bo jest wyższa, ale w mieście nie powinno być to zauważalne przy małych prędkościach. Więc 14,5 na RAV4 to może być normalne, zwłaszcza jak się jeździ po większym mieście, ew. z włączoną klimatyzacją lub nieco dynamiczniej. Link Zgłoś
b_baer Re: RAV-4 - spalanie 18.05.07, 15:10 Aktualizuję info - teraz jest 17,2 na komputerze, a faktyczne (od tankowania do pełna po rezerwę) 19,6. Panowie z serwisu powiedzieli mi, że to dlatego, że za mało się przemieszczam (do robola mam 10 km w mega korkach). Nie wiem czy śmiać się czy płakać... Link Zgłoś