Dodaj do ulubionych

Mondeo TDCi 115 KM, opinie ???

IP: *.acn.waw.pl 19.05.03, 22:01
Witam,

mam ostatnio mały dylemat: czy wybrać Mondeo z silnikiem TDCi 130 KM i 6-
biegową skrzynią czy też oszczędzić ponad 4000 złotych i zadowolić się TDCi
115KM z 5-biegową.

Bardzo proszę o pomoc i opinie posiadaczy Mondeo w szczegolnosci w wersji
115KM (albo tych ktorym udalo sie takim Mondeo przejechac).

Pozdrawiam
Remi
Obserwuj wątek
    • Gość: variay Re: Mondeo TDCi 115 KM, opinie ??? IP: 212.182.117.* 20.05.03, 12:40
      Witaj Remi, jednak fordzik? :)

ocenauto.onet.pl/25,7,208,index.html
      ocenauto.onet.pl/27,index.html?am=1&makeid=7&modelid=208
      ocenauto.onet.pl/index.html?FF=167&back_id=25&makeid=7&modelid=208&type=20208

niektorzy uzytkownicy maja email, sprobuj zapytac bezposrednio

www2.gazeta.pl/auto/1,31413,895997.html
      www.cbg.ie/news.asp?Category=news&nID=235
      www2.gazeta.pl/auto/1,31341,971280.html
      pzdr variay
      • Gość: Remi Re: Mondeo TDCi 115 KM, opinie ??? IP: *.acn.waw.pl 20.05.03, 21:19
        Dzieki Peter,

te linki juz akurat przegladalem ale posiadaczy TDCi 115KM (a nie TDDi 115Km)
        jest jak na lekarstwo.

Pozdro
        Remi.
    • Gość: variay Re: Mondeo TDCi 115 KM, opinie ??? IP: 212.182.117.* 20.05.03, 12:53
      i jeszcze z autoswiata:

autoswiat.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=4574
      autoswiat.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=3405
      autoswiat.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=2221
    • Gość: Fikoł Re: Mondeo TDCi 115 KM, opinie ??? IP: *.state.gov 20.05.03, 13:09
      Albo mi się wydaję albo jeżdżę Mondeo 5-cio biegowym o mocy 130 KM.
      Napisz co konkretnie Cię interesuje.
      PZDR
      • Gość: Remi Re: Mondeo TDCi 115 KM, opinie ??? IP: *.acn.waw.pl 20.05.03, 21:31
        Przede wszystkim rzeczywiste spalanie oraz ewentualne problemy (jesli byly).
        Jak wyglada jazda przy predkosciach 160-180 (wyciszenie)? Z gory dzieki.

Pozdro
        Remi
      • Gość: Remi Re: Mondeo TDCi 115 KM, opinie ??? IP: *.acn.waw.pl 20.05.03, 23:09
        Gość portalu: Fikoł napisał(a):

> Albo mi się wydaję albo jeżdżę Mondeo 5-cio biegowym o mocy 130 KM.
        > Napisz co konkretnie Cię interesuje.
        > PZDR

W tej chwili wersja 130KM jest z 6-biegowa skrzynia.

Pozdro
        Remi.
    • Gość: Kaszana Re: Mondeo TDCi 115 KM, opinie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.03, 14:20
      Gość portalu: Remi napisał(a):

> Witam,
      >
      > mam ostatnio mały dylemat: czy wybrać Mondeo z silnikiem TDCi 130 KM i 6-
      > biegową skrzynią czy też oszczędzić ponad 4000 złotych i zadowolić się TDCi
      > 115KM z 5-biegową.
      >
      > Bardzo proszę o pomoc i opinie posiadaczy Mondeo w szczegolnosci w wersji
      > 115KM (albo tych ktorym udalo sie takim Mondeo przejechac).
      >
      > Pozdrawiam
      > Remi
      Pytanie jest bardzo dziwne.
      • Gość: Remi Re: Mondeo TDCi 115 KM, opinie ??? IP: *.acn.waw.pl 20.05.03, 21:42
        Gość portalu: Kaszana napisał(a):

> Pytanie jest bardzo dziwne.

A w czy niby jest dziwne? Nie wiem czego nie potrafisz zrozumiec?

Pozdro
        Remi
        • Gość: Kaszana Re: Mondeo TDCi 115 KM, opinie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.03, 09:20

> Gość portalu: Kaszana napisał(a):
          >
          > > Pytanie jest bardzo dziwne.
          >
          > A w czy niby jest dziwne? Nie wiem czego nie potrafisz zrozumiec?
          >
          > Pozdro
          > Remi
        • Gość: Kaszana Re: Mondeo TDCi 115 KM, opinie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.03, 09:28

>
          > > Pytanie jest bardzo dziwne.
          >
          > A w czy niby jest dziwne? Nie wiem czego nie potrafisz zrozumiec?
          >
          > Pozdro
          > Remi
          Wytłumaczę:
          Silnik 130 KM ma o prawie 20% wyższy moment obrotowy a co za tym idzie lepszą
          elastyczność.Do tego 6-biegową,ciaśniej zestopniowaną skrzynię co znowu
          poprawia elastyczność.
          A jest to jeden z podstawowych parametrów decydujących o:
          1.Bezpieczeństwie czynnym.
          2.Przyjemności z jazdy.
          Jeszcze wyraźniej uwidoczni się to przy większym obciążeniu auta.
          Nad czym więc tu się zastanawiać?
          • Gość: Remi Re: Mondeo TDCi 115 KM, opinie ??? IP: *.acn.waw.pl 21.05.03, 20:56
            > A jest to jeden z podstawowych parametrów decydujących o:
            > 1.Bezpieczeństwie czynnym.
            > 2.Przyjemności z jazdy.
            > Jeszcze wyraźniej uwidoczni się to przy większym obciążeniu auta.
            > Nad czym więc tu się zastanawiać?

Nad tym, ze teoria czasami mija sie z praktyka ...

Pozdro
            Remi.
            • greenblack Dylemat stary jak świat 21.05.03, 21:03
              Masz pieniądze - kupujesz droższe rzeczy. Chcesz oszczędzić - kupujesz tańsze.
              Ot i cała filozofia.

Pozdrawiam
          • Gość: bernstein Re: Mondeo TDCi 115 KM, opinie ??? IP: *.icpnet.pl 21.05.03, 21:12
            Jezdziles jednym i drugim ?
            Gdyby Remi mial na mysli dane techniczne to moglby sobie spojrzec do katalogu i
            by sam zobaczyl roznice w mocy, momencie obr. itp. Ale pytal forumowiczow - czy
            ktos jezdzil tymi autami- czyli chcial wiedziec jak auta sprawuja sie w
            praktyce.
            Wiec daj sobie spokoj teoretyku, przejedz sie tymi autami i potem porownuj i
            sie wypowiadaj.

Pozdrawiam
            • greenblack Re: Mondeo TDCi 115 KM, opinie ??? 21.05.03, 21:22
              Gość portalu: bernstein napisał(a):

>czyli chcial wiedziec jak auta sprawuja sie w
              > praktyce.

Tak, ale główne pytanie brzmi: "czy też oszczędzić ponad 4000 złotych i
              zadowolić się TDCi 115KM z 5-biegową."

Pozdrawiam
              • Gość: bernstein Re: Mondeo TDCi 115 KM, opinie ??? IP: *.icpnet.pl 21.05.03, 21:46
                no ale po czym ma to stwierdzic ? na pewno nie po danych katalogowych...
                • greenblack Re: Mondeo TDCi 115 KM, opinie ??? 21.05.03, 22:04
                  A po czym? Użytkownik wersji 115 KM powie, że super i moc wystarczająca, a
                  właściciel wersji 130 KM powie, że ekstra, świetny. I komu wierzyć?

Pozdrawiam
                  • Gość: bernstein Re: Mondeo TDCi 115 KM, opinie ??? IP: *.icpnet.pl 21.05.03, 22:23
                    temu kto jezdzil i 115 KM i 130 KM :)
                    • greenblack Re: Mondeo TDCi 115 KM, opinie ??? 21.05.03, 22:28
                      A ten ktoś tako rzecze:

- o 115 KM: "Sprawuje sie znakomicie. I musze powiedziec ze bardzo mi sie
                      podoba jego silnik. Jak sie go przydusi to odejscie ma wystarczajace (10,6 sek
                      do 100). Kultura pracy nie jest najgorsza - ale mysle ze niewiele mniejsza niz
                      silnika TDCi "
                      - o 130 KM: "jechalem nim rowniez i roznica nie jest zbyt duza.
                      Wyciszenie ? Powyzej 160 staje sie dosyc glosny ale i tak mysle ze ogolnie jest
                      raczej cichy."

Czyli róznica nie jest duża - w sam raz na 4 tyś zł.

Pozdrawiam
                      • Gość: Remi Re: Mondeo TDCi 115 KM, opinie ??? IP: *.acn.waw.pl 22.05.03, 00:17
                        greenblack napisał:

> A ten ktoś tako rzecze:
                        >
                        > - o 115 KM: "Sprawuje sie znakomicie. I musze powiedziec ze bardzo mi sie
                        > podoba jego silnik. Jak sie go przydusi to odejscie ma wystarczajace (10,6
                        sek
                        > do 100). Kultura pracy nie jest najgorsza - ale mysle ze niewiele mniejsza
                        niz
                        > silnika TDCi "

przeciez obydwa sa TDCi ... wiec nie rozumiem o co chodzi w tym przykladzie.

> - o 130 KM: "jechalem nim rowniez i roznica nie jest zbyt duza.
                        > Wyciszenie ? Powyzej 160 staje sie dosyc glosny ale i tak mysle ze ogolnie
                        jest
                        >
                        > raczej cichy."

Jak dla mnie do tej pory na pierwszy rzut oka najwieksza zaleta jest 6 ktora
                        na trasie (ktorej mam z reguly conajmniej 70% calkowitej jazdy) moze bardzo
                        sie przydac (jedze praktycznie zawsze na dwoch trasach: Warszawa - Katowice,
                        Warszawa - Lublin)

Pozdrawiam
                        Remi
                        • Gość: bernstein Re: Mondeo TDCi 115 KM, opinie ??? IP: *.icpnet.pl 22.05.03, 13:48
                          tylko 130 KM jest TDCi, 115 KM to TDDi - bez common rail
                          • Gość: Jac Re: Mondeo TDCi 115 KM, opinie ??? IP: *.pliva.pl 23.05.03, 08:16

> tylko 130 KM jest TDCi, 115 KM to TDDi - bez common rail
                            Obecnie to obydwa sa TDCi, ba to jest jeden i ten sam silnik, tylko innaczej
                            ustawiony (chyba stopien sprezania, ale nie jestem pewien).
                            Roznica jest za to w skrzyni - 6 biegow 130KM i 5 biegow 115KM.
                            Ja jezdzilem starsza wersja 130KM i 5 biegow i przyznam, ze bylo niezle, z tym,
                            ze trzeba sie przyzwyczaic do sprzegla (bardzo nisko bierze).

Jac
            • Gość: Kaszana Re: Do Bernsteina. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.03, 08:18

> Jezdziles jednym i drugim ?
              > Gdyby Remi mial na mysli dane techniczne to moglby sobie spojrzec do katalogu
              i
              >
              > by sam zobaczyl roznice w mocy, momencie obr. itp. Ale pytal forumowiczow -
              czy
              >
              > ktos jezdzil tymi autami- czyli chcial wiedziec jak auta sprawuja sie w
              > praktyce.
              > Wiec daj sobie spokoj teoretyku, przejedz sie tymi autami i potem porownuj i
              > sie wypowiadaj.
              >
              > Pozdrawiam
              Ale dlaczego"teoretyku"?Dlaczego się tak unosisz?
              Jestem posiadaczem Mondeo TDCI 130KM(z jeszcze 5-stopniową skrzynią)i oczywiście
              jeżdziłem autem 115-konnym.
              Więc w przeciwieństwie do Ciebie wiem co piszę.
              • Gość: bernstein Re: Do Bernsteina. IP: *.icpnet.pl 22.05.03, 13:40
                ja sie nie unosze :) ale rzeczywisciemoja wypowiedz mogla sprawic takie
                wrazenie..
                po prostu Twoja poprzednia wypowiedz byla troche w tonie typowego teoretyka
                ktory doradza auta na podstawie liczb z katalogu :) wg mnie roznica w jezdzie
                sprowadza sie tylko do lepszej kultury pracy silnika 130 KM. A przewaga w mocy
                i momencie obr. nie jest olbrzymia. Z kolei roznica w cenie miedzy 115 KM a 130
                KM rowniez nie jest wielka, stad rozumiem dylemat - niewiele lepszy silnik za
                niewiele wiecej kasy.
                • Gość: Kaszana Re: Do Bernsteina. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.03, 14:16

> ja sie nie unosze :) ale rzeczywisciemoja wypowiedz mogla sprawic takie
                  > wrazenie..
                  > po prostu Twoja poprzednia wypowiedz byla troche w tonie typowego teoretyka
                  > ktory doradza auta na podstawie liczb z katalogu :) wg mnie roznica w jezdzie
                  > sprowadza sie tylko do lepszej kultury pracy silnika 130 KM. A przewaga w
                  mocy
                  >
                  > i momencie obr. nie jest olbrzymia. Z kolei roznica w cenie miedzy 115 KM a
                  130
                  >
                  > KM rowniez nie jest wielka, stad rozumiem dylemat - niewiele lepszy silnik za
                  > niewiele wiecej kasy.

A ja nie rozumiem dylematu:wyraźnie lepszy silnik za niewiele(biorąc pod uwagę
                  skalę zakupu całego auta) więcej pieniędzy.
                  Przecież z tego co pisałeś wcześniej wynika,ze nie jeżdziłeś wcale Mondeo
                  130-konnym.
                  To po pierwsze.
                  Po drugie:oczywiście silnik 115KM jest z common rail'em.Tym najwyraźniej
                  również nie jeździłeś. TDDI został wycofany z rynku polskiego już spory czas
                  temu.
                  • Gość: bernstein Re: Do Bernsteina. IP: *.icpnet.pl 22.05.03, 14:49
                    wycofany spory czas temu ? tzn kiedy ?
                    jezdze dosyc czesto bo mam w firmie mondeo 2.0 TDDi 115 KM i on jest bez common
                    rail - rocznik 2001
                    natomiast jesli teraz wersja 115 KM jest dostepna z cr no to rzeczywiscie nim
                    nie jezdzilem. Nie interesuje sie zmianami w ofercie Forda. Jezdzilem wersja
                    130 KM i czesto jezdze wersja 115 KM. Pytano o roznice miedzy tymi autami.
                    napisalem co wiem z doswiadczenia. a ze byly rozne wersje 115 konne....
                  • greenblack Re: Do Bernsteina. 22.05.03, 20:07

> Po drugie:oczywiście silnik 115KM jest z common rail'em.Tym najwyraźniej
                    > również nie jeździłeś. TDDI został wycofany z rynku polskiego już spory czas
                    > temu.

Silnik 2.0 TDDI oczywiście jest w sprzedaży i oczywiście nie ma CR, lecz pompę
                    rozdzielaczową. 2.0 TDCI 130 KM ma CR. Jest jeszcze inny silnik 115 KM, ale on
                    ma 1.8 i ma CR.

Pozdrawiam
                    • Gość: bernstein Re: Do Bernsteina. IP: *.icpnet.pl 22.05.03, 21:55
                      dzieki greenblack :)
                      naprawde sie zdziwilem ze wersja 115 KM ma cr :) ale jednak nie..
                    • greenblack Dementi 22.05.03, 22:22
                      >
                      > > Po drugie:oczywiście silnik 115KM jest z common rail'em.Tym najwyraźniej
                      > > również nie jeździłeś. TDDI został wycofany z rynku polskiego już spory cz
                      > as
                      > > temu.

Silnik 2.0 TDCI 115 KM ma Common Rail. Tylko 2.0 TDDI 90 KM ma pompę
                      rozdzielaczową.

Przepraszam i pozdrawiam.
                      • Gość: bernstein Re: Dementi IP: *.icpnet.pl 22.05.03, 23:00
                        a TDDi 115 KM ?
                      • Gość: bernstein Do greenblacka i Kaszany IP: *.icpnet.pl 22.05.03, 23:08

wbrew temu co twierdzicie mam w firmie Mondeo z 2001 roku z silnikiem 2
                        litrowym o mocy 115 KM ktory NIE MA common rail

to tyle
                        Pozdrawiam
                        • greenblack Re: Do Greenblacka i Kaszany 22.05.03, 23:10
                          Common Rail w 2.0 115 KM wprowadzili dopiero ostatnio. 2.0 TDDI też miał 115
                          KM, ale nie miał CR.

Pozdrawiam
                          • Gość: bernstein Re: Do Greenblacka i Kaszany IP: *.icpnet.pl 22.05.03, 23:14
                            i wlasnie takiego mam w firmie, ale:

Kaszana twierdzi ze - "Po drugie:oczywiście silnik 115KM jest z common
                            rail'em.Tym najwyraźniej
                            również nie jeździłeś. TDDI został wycofany z rynku polskiego już spory czas
                            temu."

115 KM z cr rzeczywiscie nie jezdzilem. 115 KM bez cr zrobilem jakies 40 tys km
                            • Gość: PIK Re: Do Greenblacka i Kaszany IP: 62.148.83.* 23.05.03, 07:15
                              Mondeo wychodziło w silniku:
                              - 2,0 TDDI 90KM bez common rail,
                              - 2,0 TDDI 115KM bez common rail,
                              - 2,0 TDCI 130KM z common rail.
                              Obecnie wychodzi w:
                              - 2,0 TDCI 115KM z common rail,
                              - 2,0 TDCI 130KM z common rail.
    • Gość: wuj Re: Mondeo TDCi 115 KM, opinie ??? IP: 217.8.188.* 20.05.03, 15:06
      jeżdziłem oboma, różnica w sumie niewielka, oczywiscie 130 KM jest
      dynamiczniejszy, subiektywnie cichszy - tylko 130 był nowy, a 115 KM po
      przebiegu ok. 60 000 km - ale tez moze dużo. Spotkałem sie natomiast z tym, że
      te 130 KM mają problemy z turbiną - na 4 znane mi takie auta 2 miały taki
      problem - jedzie wtedy w trybie awaryjnym, do 60 km/h - ale po naprawie jest
      OK.
      • Gość: Remi Re: Mondeo TDCi 115 KM, opinie ??? IP: *.acn.waw.pl 20.05.03, 21:39
        Gość portalu: wuj napisał(a):

> jeżdziłem oboma, różnica w sumie niewielka, oczywiscie 130 KM jest
        > dynamiczniejszy, subiektywnie cichszy - tylko 130 był nowy, a 115 KM po
        > przebiegu ok. 60 000 km - ale tez moze dużo. Spotkałem sie natomiast z tym,
        że
        > te 130 KM mają problemy z turbiną - na 4 znane mi takie auta 2 miały taki
        > problem - jedzie wtedy w trybie awaryjnym, do 60 km/h - ale po naprawie
        jest
        > OK.

W obecnie produkowanych wersjach chyba juz to usunieto?

Pozdro
        Remi

Ps. Moze jakies inne propozycje co kupic za 60-80 tys. brutto? Wymagania sa
        takie: diesel (najlepiej Common Rail) i automatyczna klima oraz zeby bylo w
        miare przestronnie i wygodnie (przesiadam sie z 406)
    • Gość: bernstein Re: Mondeo TDCi 115 KM, opinie ??? IP: *.icpnet.pl 20.05.03, 22:19
      Mam w firmie Mondeo TDDi (115 KM) kombi - 2001 rocznik, w tej chwili
      przejechane okolo 70 tys km. Sprawuje sie znakomicie. Do tej pory nic z nim nie
      trzeba bylo robic poza zwyklym przegladem. Jezdzilem kilka razy nim do Berlina
      i bardzo duzo po Polsce. I musze powiedziec ze bardzo mi sie podoba jego
      silnik. Jak sie go przydusi to odejscie ma wystarczajace (10,6 sek do 100) na
      autostradzie wg licznika da sie nim jechac przez dluzszy czas predkosciami
      rzedu 200 km/h (max wg licznika jechalem nim 210) Natomiast nie bardzo umiem Ci
      powiedziec ile on pali- po prostu lalem ON i jechalem ale mysle ze przy mojej
      raczej szybkiej jezdzie palil on w granicach 8-9 litrow - i jestem pewien ze
      mozna to spalanie obnizyc do 6-7 litrow jak sie go bedzie lzej traktowac.
      Kultura pracy nie jest najgorsza - ale mysle ze niewiele mniejsza niz silnika
      TDCi - jechalem nim rowniez i roznica nie jest zbyt duza.
      Wyciszenie ? Powyzej 160 staje sie dosyc glosny ale i tak mysle ze ogolnie jest
      raczej cichy ( jezdze 4 letnim bmw 750 wiec raczej wiem co to znaczy cichy
      samochod ;) )
      Poza tym calkiem niezle hamulce, bardzo elastyczny silnik, funkcjonalne
      wnetrze. Polecam natomiast ksenonowe reflektory. Poza tym slabe
      swiatla "dlugie" (drogowe)
      ale pomimo tego naprawde polecam Mondeo z silnikiem 2,0 TDDi

Pozdrawiam
    • robox Re: Mondeo TDCi 115 KM, opinie ??? 21.05.03, 09:47
      W firmie jeżdżą dwa 2001 rok 2.0 tddi przebieg jeden ok. 70kkm drugi 125 kkm,
      ogólnie ok. braki jakościowe łuszczący się plastik na boczkach drzwi.Po za tym
      ok. pracuje jak transit tylko troszkę ciszej przy dynamicznej jeździe w mieście
      spalanie ok. 8-9 litrów.Komfort niezły silnik słychać ale nie buczy, powyżej
      140 już tylko szum powietrza, dobre przyspieszenie, elastyczność rewelacja(max
      mom 285nm).Dobry samochód tylko w środku jak w grobie czarno.

pzdr
      • Gość: francuz Re: Mondeo TDCi 115 KM, opinie ??? IP: granat:* / 192.168.1.* 22.05.03, 00:36
        jezdziłem Laguną 1.9 dci 120km ,mondeo Tdci 130 km oraz Passatem 19, tdi 130
        km .Muszę ci powiedzieć że mondeo ma rzeczywiscie najlepszego kopa i najwięcej
        miejsca ale z tym hałasem i szumem powietrza to ja mam inne odczucie ,moim
        zdaniem w mondeo powyzej 120 km strasznie szumi powietrze dla mnie było to
        na tyle niemiłe ze zrezygnowałem z zakupu tego samochodu ,poza tym mondeo
        swoim wyglądem jest nijaki niby nowy samochód ale już stary bo niestety jest
        bardzo podobny do passata zreszta co tu ukrywać projektował go projektant
        possata B5 co jest mocno widoczne .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka