Dodaj do ulubionych

Do znawców Hond - Accord z dużym przebiegiem.

14.05.07, 15:39
Witam.
Jestem na kupnie Accorda Aerodeck z 94/95r, silnik 2,0 wyprodukowanego w USA
na rynek europejski. Przeraża mnie jednak przebieg, ponad 240tys km. Czy
uważacie że warto się pchać w taki samochód? Sprzedawca zapewnia że silnik nie
bierze grama oleju. Auto posiada pełną elektrykę, 2 komplety kół (alu+stal),
gaz sekwencyjny, po wymianie rozrządu itp - ma kosztować 10 tys. Warto? Co
sądzicie o tym silniku (F2OZ1 131kM) i przebiegu?
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • wicepremier_lepperem Re: Do znawców Hond - Accord z dużym przebiegiem. 14.05.07, 19:40
      Na czym jestes ??
      • digitalis7 Re: Do znawców Hond - Accord z dużym przebiegiem. 14.05.07, 20:11
        Trudno zrozumieć, prawda?
      • macio666 Re: Do znawców Hond - Accord z dużym przebiegiem. 14.05.07, 21:54
        Chyba chciał napisać "na kupie". :)
    • wielki_czarownik Re: Do znawców Hond - Accord z dużym przebiegiem. 14.05.07, 22:17
      Taki przebieg w aucie z tego rocznika to nic specjalnego. Oczywiście możesz kupić "nufka, igła, bez wypadku, od dziadka, rocznik 94, przebieg 80 tys. km", ale po co się oszukiwać? Normalna rzecz takie auto. Jak samochód zadbany, i nie męczony to zrobi jeszcze drugie tyle kilometrów.
    • 737ng Re: Do znawców Hond - Accord z dużym przebiegiem. 15.05.07, 10:19
      Jestes na kupnie accorda w benzynie?

Zaiste przerazajace!

LOL

K.
    • maboo Re: Do znawców Hond - Accord z dużym przebiegiem. 16.05.07, 09:23
      Jeśli jest to realne 240 tyś km, to jak najbardziej jest możliwe, że autko nie
      bierze w sposób zauważalny oleju. Osobiście użytkowałem przez 5 lat Civica 3
      generacji, którego sprzedałem z przebiegiem 280 tyś km i on również w sposób
      zauważalny nie brał oleju - pomijając rdzę był to w 99% procentach sprawny
      samochód. Wracając do Accorda, to Aerodeck w tym roczniku występuje tylko na
      bazie wersji UDM, czyli przeznaczonej na rynek amerykański. Autko jako takie
      nie jest jakoś szczególnie rasowe, sportowe, ani w jakiś sposób "wyczynowe", ot
      taki "dupowóz" (sam mam obecnie Aerodecka, tyle że Civica więc prosze się nie
      obrażać), który będzie bezawaryjnie jeździł jeszcze przez długie lata. Ten
      samochód może się okazac bardzo nudny, bo nic nie będzie się z nim działo, po
      prostu cały czas będziesz tylko lał paliwo i jeździł, czyli brak emocji
      zarezerwowanych dla stereotypowo awaryjnych marek. Ględząc dalej, to ten Accord
      jest raczej dośc typową Hondą bez szczególnych wynalazków. U poprzedniego
      pracodawcy jeździł taki jeden jako służbówka i autko miało prawie 500 tyś
      przebiegu.

Reasumując, jeśli autko Ci się podoba to będzie to dobry rodzinny wół roboczy,
      aczkolwiek należy zachować czujność, bo japończyk, japończykiem a idiotyczna
      eksploatacja potrafi zniszczyć każde auto.

Maboo

PS. PRzeszukaj sobie archiwum na forum www.hondapl.org/forum znajdziesz tam
      pewnie sporo informacji o tym modelu, kłopotach ich użytkowników, itp. itd.
      • digitalis7 Re: Do znawców Hond - Accord z dużym przebiegiem. 16.05.07, 20:27
        Dzięki za odpowiedź, raczej przekonało mnie to do zakupu :)
        Pozdrawiam.
        • staruch5 Re: Do znawców Hond - Accord z dużym przebiegiem. 16.05.07, 21:46
          no to ja jeszcze ci cos dorzuce.
          mam honde accord aerodeck z USA na rynek francuski. Silnik 2.2l 150 KM, rocznik
          1992 albo 1993. Jestem prawie 1. wlascicielem, bo kupilem toto od Francuza pod
          paryzem przy udokumentowanym serwisowo przebiegu 60Mm. to bylo w 1998 roku.
          Zaraz sie odezwa tacy, co powiedza, ze to bylo przekrecone. otoz auto bylo
          zaplacone w grudniu 1993 a zaba zaczela je uzytkowac w kwietniu 1994. Ja
          wierze, ze to byl prawdziwy przebieg.
          Teraz to auto ma 260Mm przebiegu.
          Nieprawda, ze ani grama. po prostu bierze technologicznie olej: jakis niecaly
          litr na 10Mm. Wlewam na maxa nowego i tuz przed wymiana jest troche powyzej
          minimum. Z tym, ze to auto jezdzi TYLKO w trasach. ja jestem z niego bardzo
          zadowolony i mysle zrobie jeszcze sporo kilometrow. Jestem caly czas na
          benzynie.
          pzdr.
          • staruch5 Re: Do znawców Hond - Accord z dużym przebiegiem. 17.05.07, 16:15
            chyba autor juz zostawil temat, ale gdyby jednak tu zagladnal, to dorzuce rade:

warto przy okazji rozrzadu wymienic pompe wodna.

Tu sa rozbiezne zdania. W amerykanskiej ksiazce zalecaja co 100Mm, w naszym
            serwisie co 200Mm. ja zrobilem po 200Mm, bo to byl oryginal. Ale chyba jednak
            znow zmienie przy 300Mm, bo wsadzilem jakas dobra podrobe.
            to zreszta dluzszy temat, przy starych Japoncach - kwestia zaporowych cen
            oryginalnych czesci i ciaglego dylematu, czy stary dobry oryginal warto
            wymieniac na nowa licha podrobe...
            • digitalis7 Re: Do znawców Hond - Accord z dużym przebiegiem. 17.05.07, 22:08
              Czytam uważnie każdą uwagę :) Dziękuję za wszystkie porady i czekam ewentualnie
              na następnie.
              Pozdrawiam.
            • loyezoo Re: Do znawców Hond - Accord z dużym przebiegiem. 18.05.07, 12:00
              Co do zaporowych cen oryginałów się nie zgodzę do końca.Wszystko zalezy jakie
              auto i jaka część.Kupowałem do kilku japońców części i np. różnica w swożniu
              wahacza:podróbka 35zł oryginał 47zł.Miałem w d..e te 12zł i kupiłem
              oryginał.Oczywiście nie kupuje w serwisie bo tam nawet cena oryginału jest razy
              x.Są sklepy które się specjalizują w oryginałach i maja dużo taniej niż serwis.

• staruch5 zaporowe ceny 18.05.07, 12:50
                zgadza sie, to bylo w serwisie... Niestety, nie znam sklepow, ktore handluja
                oryginalami do hondy. mam taki w USA, ale jednak zawsze sie boje zamowic, bo
                istnieje cien ryzyka, ze nie podejdzie i wtedy koszty beda dosc duze. O takich
                sklepach w Pl nie wiem i bardzo chetnie sie dowiem.
          • 737ng Re: Do znawców Hond - Accord z dużym przebiegiem. 17.05.07, 22:51
            Liczysz przebieg Hondy w milach morskich? Ciekawy pomysl...

K.
            • staruch5 Re: Do znawców Hond - Accord z dużym przebiegiem. 17.05.07, 22:57
              nie, stosuje uklad jednostek SI.
              • 737ng Re: Do znawców Hond - Accord z dużym przebiegiem. 18.05.07, 03:03
                Megametry? Tez ciekawe...

K.
                • digitalis7 Re: Do znawców Hond - Accord z dużym przebiegiem. 18.05.07, 08:27
                  Niektórzy wiedzą że w SI podstawową jednostką jest metr a nie km, tak samo jak
                  gram a nie kg, itp.
                  • crannmer Poprawial Marcin Marcina 18.05.07, 08:54
                    digitalis7 napisała:

> Niektórzy wiedzą że w SI podstawową jednostką jest metr a nie km, tak samo jak
                    > gram a nie kg, itp.

Podstawowoa jednostka masy w ukladzie SI jest kilogram (kg), a nie gram.

Jednostki podstawowe układu SI
                    Nazwa wielkości nazwa jednostki skrót literowy
                    długość metr m
                    masa kilogram kg
                    czas sekunda s
                    natężenie prądu amper A
                    temperatura kelwin K
                    ilość substancji mol mol
                    światłość źródła światła kandela cd

MfG

C.

Dewulotopodobne, w_r_e_d_n_e i inne trole sa w smietniku
                  • 737ng Re: Do znawców Hond - Accord z dużym przebiegiem. 18.05.07, 10:21
                    A jak sie ta wiedza niektorych ma do raczej rzadkiego stosowania Megametra?

Nakup sie udal? ;)

K.
                    • staruch5 megametry i gigametry 18.05.07, 11:00
                      skoro juz o tym mowa - owszem megametr jest rzadko stosowany, ale jest to
                      bardzo odpowiednia jednostka dla przebiegu samochodu. Nieszczesliwie kojarzy
                      sie z takim samym skrotem (polskim) mili morskiej... Mozna tez w gigametrach,
                      ale czasem to nie bardzo pasuje, np.: zmieniac olej co 0.01 Gm.
                      Na pewno jest to lepiej niz pisac tys. lub kk. Ja jestem w tym konsekwentny,
                      ale nie widze wielu nasladowcow i wielokrotnie sie spotykam z kasliwymi
                      uwagami.
                      Przynajmniej w erze rozwinietej komputeryazacji te wysokie przedrostki
                      przestaly byc tak egzotyczne...
                      Pzdr.
                      • 737ng Re: megametry i gigametry 18.05.07, 19:54
                        Pomysl ciekawy, a zastanawia mnie mozliwa reakcja doradcy serwisowego na pytanie
                        co ile Mm nalezy zmienic pasek rozrzadu... Musze ktoregos dnia zapytac :)

Ja z racji zawodu zyje w swiecie mil, wezlow, funtow, stop i cali - stad
                        pierwsze skojarzenie.

Pzdr,
                        K.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka